Gość: Marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:47 Czy ktoś pił to wino i może powiedzieć czy warto na nie wydać 200 zł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: willycoyote Re: Barolo Prunotto 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:39 Warto. Lepiej czekac kilka lat na otwarcie butelki Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote cena Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 13:45 We Wloszech kosztuje od 40 do 50 eur w winotece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArek Re: cena Barolo Prunotto 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:53 Czyli w POlsce 194 zł to nie jest jeszcze tak źle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 14:18 Gość portalu: Marek napisał(a): > Czy ktoś pił to wino i może powiedzieć czy warto na nie wydać 200 zł? Warto, ale za te pieniądze można nawet w Polsce kupić moim zdaniem znacznie ciekawsze Barolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Barolo Prunotto 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:21 > > Warto, ale za te pieniądze można nawet w Polsce kupić moim zdaniem znacznie > ciekawsze Barolo. To znaczy jakie i gdzie? aha co to znaczy ciekawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Ciekawsze barola za 200 PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:37 Marek, nie zartuj z giorgio_primo, ktory ma racje. Warto kupic za 200 PLN Prunotto 99 (super rocznik wg mnie) ale giorgio_primo chyba da inne dobre rady dla wszystkich, ja tez czekam na jego opinie... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Ciekawsze barola za 200 PLN 18.02.05, 14:48 Gość portalu: willycoyote napisał(a): (...) > Warto kupic za 200 PLN > Prunotto 99 (super rocznik wg mnie) Po kilku próbach obok siebie, zaczynam dochodzić do wniosku że choć piemoncki 2000 jest łatwiejszy teraz w odbiorze, to jednak 1999 jest rocznikiem potężniejszym i wiele win z tego roku jest bardziej złożona smakowo niż 2000. > ale giorgio_primo chyba da inne dobre rady > dla wszystkich, ja tez czekam na jego opinie... To jest dość kłopotliwe, ponieważ wina piemonckie cieszą się umiarkowanym powodzeniem w Polsce czego efektem jest uboga oferta i wysokie ceny. Powoli się to zmienia i wiem, że niebawem będą w Polsce dostępne wina od mojego ulubionego producenta Barolo, za stosunkowo rozsądne ceny. Rozsądne nie znaczy tanie niestety. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 14:42 Gość portalu: Marek napisał(a): > > > > Warto, ale za te pieniądze można nawet w Polsce kupić moim zdaniem znaczn > ie > > ciekawsze Barolo. > To znaczy jakie i gdzie? > aha co to znaczy ciekawsze? Ciekawsze to dla mnie bardziej oddające charakter regionu i szczepu, mimo nowoczesności stylu (czyli tak jak Prunotto-Antinori). Gdzie to nie wiem, ale wiem jakie są dostępne (ceny z pamięci). Barolo Giuilin 2000, Rivetto za ok. 150 zł Barolo Leon 98/99, Rivetto za ok. 180 zł Barolo 1999, Corino za ok. 190 zł Wśród Barolo jest trochę lepszych także, ale powyżej 200 zł, natomiast jak ktoś nie musi mieć napisu Barolo na butelce, to świetne, według mnie przewyższające jakością większość Barolo w Polsce, jest Langhe Nebbiolo 2001, Roberto Voerzio za około 170 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Barolo Prunotto 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:51 Dzięki za wskazówki, problem tylko taki że za bardzo nie mam gdzie trzymać butelek latami bo dysponuję tylko mieszaniem w bloku ;-) Rozumiem że to nie będzie duża różnica jeśli kupię rocznik 1999, 2000, czy 2001 bo i tak wszystkie trzy są bardzo młode. Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 14:55 W takim razie Nebbiolo d'Alba Voerzio jest dobra rada dla Ciebie, lepiej barolo 98 lub 99 (2000 to rocznik bardzo tropikalne, lepiej kupic rezerwe a nie cru) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 15:03 willycoyote napisał: (...) > lepiej barolo > > 98 lub 99 (2000 to rocznik bardzo tropikalne, lepiej kupic rezerwe a nie cru) Niekoniecznie! Myślę, że jeśli wino ma być wypite teraz, to optowałbym za rocznikami 1998 lub 2000. Mimo wszystko uważam, że mimo swojej egzotyki 2000 jest łatwiejszy do picia jako młody niż 1999 mimo bycia rok starszym. Barolo to trudne wino. Zamyka się i otwiera w różnych przedziałach czasowych i trudno wykryć kiedy akurat jest OK, bez otwierania kolejnych flaszek... a to kosztowna zabawa. Ostatnio pite Carobric 1996 od P. Scavino wyraźnie poprawiło się w ciągu ostatniego roku, mam jednak wątpliwości czy cokolwiek więcej w nim się jeszcze wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 15:12 giorgio_primo napisał: > Ostatnio pite Carobric 1996 od P. Scavino wyraźnie poprawiło > się w ciągu ostatniego roku, mam jednak wątpliwości czy cokolwiek więcej w nim > się jeszcze wydarzy. > A co sądzisz o Carobric Scavino 1997? Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Barolo Prunotto 1999 18.02.05, 15:21 ducale napisał: > giorgio_primo napisał: > > > Ostatnio pite Carobric 1996 od P. Scavino wyraźnie poprawiło > > się w ciągu ostatniego roku, mam jednak wątpliwości czy cokolwiek więcej > w nim > > się jeszcze wydarzy. > > > A co sądzisz o Carobric Scavino 1997? Tak wogóle to wolę Bric del Fiasc... Carobric jest dla mnie nieco zbyt "eleganckie". 1997 piłem już dawno i stwierdziłem że następną flaszkę nieprędko otworzę. Wtedy było moim zdaniem mocno zamknięte i brakowało mu owocu, a wiem z wcześniejszych prób, że ten owoc tam jest. ;-) Carobric za to jest bardziej "herbaciany" i jakby bliższy tradycji niż Bric del Fiasc. Natomiast z 1997 wielkie wrażenie zrobiło niesamowitymi aromatami Rocche del Annunziata Riserva mimo swojej młodości - mniej skoncentrowane od Bric del Fiasc, jakby bliższe teksturą do Carobric, ale eksplodujące bogactwem (choć nie jakąś ultraintensywnością) zapachów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli doc czy docg??? IP: 217.201.12.* 18.02.05, 15:24 Mam takie pytanie: czy barolo to zawsze musi byc docg czy moze być doc? pytam ponieważ po raz pierwszy spotkałam sie - co prawda tylko w przewodniku po winach wloskich z Barolo doc... dziekuje za odpowiedź a tak na marginesie to czy Barolo docg 1998 (Prunotto) juz nadaje sie do picia czy lepiej poczekać?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Re: doc czy docg??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:39 Barolo jest teraz DOCG wg ustawy D.M. 1/7/1980 - G.U. n.21 z 22/1/1981 ale wczesniej byl DOC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Bric del Fiasc i Carobric IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:42 Niestety, giorgio_primo, te dwa barola nie lubie i we Wloszech tez duzo degustatorow jest o tej samej opinii... wszyscy modernisci wroca do rozumu a ci dwaj, tak jak talibowie, jeszcze dalej produkuja barola kalifornijskie... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Bric del Fiasc i Carobric 18.02.05, 15:53 Gość portalu: willycoyote napisał(a): > Niestety, giorgio_primo, te dwa barola nie lubie i we Wloszech tez duzo > degustatorow jest o tej samej opinii... wszyscy modernisci wroca do rozumu a ci > > dwaj, tak jak talibowie, jeszcze dalej produkuja barola kalifornijskie... Oczywicie te Barolo są robione metodami "modernistycznymi". Mimo tego uważam je za wina wielkiego kalibru i staram się nie odwracać plecami tylko z powodu techniki stosowanej w piwnicy, bo co do jakości owców w winnicy nie może być chyba dyskusji. Uważam, że umiejętne użycie dębu francuskiego i rotofermrntatory pozwoliły barolo zaistnieć na świecie a wiele osób zaczęło przygodę z wielkimi piemonckimi winami od takich właśnie win! Jedni przy nich zostają, inni szukają dalej i znajdują te urocze tradycyjne Nebbiolo. Niesprawiedliwym jest jednak ocenianie tych win jako złe, według mnie oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Azelia, Parusso i Mauro Veglio 18.02.05, 16:10 Tez nie lubie, oprocz Bric del Fiasc i Carobric z Enrico (Paolo) Scavino (kto pisal - na pewno nie ja - ze sa one zle?), Bricco Fiasco z Azelia, Bussia Vigna Munie z Parusso, Castelletto z Mauro Veglio. Wszyscy ci stracili dobrą okazję by nie przesadzać z beczułkami typu barrique. De gustibus nie disputandum jest, ktos lubi Champagne, inni lubia Cava, niektorzy wola Metodo Classico, wystarczy ze kazdy jest zadowolony. Jesli ktos mi da te butelki na prezent (bo te wina nie kupie), wiem komu je wyslac... moj drogi (a bedziesz szczesliwy) giorgio_primo! Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Azelia, Parusso i Mauro Veglio 18.02.05, 16:44 willycoyote napisał: > Tez nie lubie, oprocz Bric del Fiasc i Carobric z Enrico (Paolo) Scavino (kto > pisal - na pewno nie ja - ze sa one zle?), Bricco Fiasco z Azelia, Bussia Vigna > > Munie z Parusso, Castelletto z Mauro Veglio. Wszyscy ci stracili dobrą okazję > by nie przesadzać z beczułkami typu barrique. > De gustibus nie disputandum jest, ktos lubi Champagne, inni lubia Cava, > niektorzy wola Metodo Classico, wystarczy ze kazdy jest zadowolony. Jesli ktos > mi da te butelki na prezent (bo te wina nie kupie), wiem komu je wyslac... moj > drogi (a bedziesz szczesliwy) giorgio_primo! Wysyłaj, wysyłaj! Nic się nie zmarnuje! ;-) Widzę, że nie lubisz generalnie całego Langa In... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Re: Azelia, Parusso i Mauro Veglio 18.02.05, 17:23 Niestety lubie Barolo a nie eksperimenty z barolem... Wiem ze to nie jest sprawiedliwe, poniewaz dzieki eksperimentom ojca Dom Perignon mamy cudowne Champagne, ale tak jestem... wlasnie coyote! Ci wysle na pewno, jesli ktos mi da te wina jako prezent. Obiecuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: doc czy docg??? IP: 217.201.12.* 18.02.05, 15:56 Gość portalu: willycoyote napisał(a): > Barolo jest teraz DOCG wg ustawy D.M. 1/7/1980 - G.U. n.21 z 22/1/1981 ale > wczesniej byl DOC no to chyba sie w tym przewodniku pomylili, bo jest to Barolo DOC Moncucco 2000 (Michele Reverdito) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: doc czy docg??? 18.02.05, 16:06 Gość portalu: ameli napisał(a): > Gość portalu: willycoyote napisał(a): > > > Barolo jest teraz DOCG wg ustawy D.M. 1/7/1980 - G.U. n.21 z 22/1/1981 al > e > > wczesniej byl DOC > > no to chyba sie w tym przewodniku pomylili, bo jest to Barolo DOC Moncucco 2000 > (Michele Reverdito) O już wiem... a pytałem w innym wpisie. Moncucco jest wyraźnie słabsze od drugiego Barolo Reverdito - Bricco Cogni. Znacznie mniej skoncentrowane, słabiej pachnące i wyraźnie krótsze. Różnica cenowa niewielka, więc lepiej Cogni kupić. Poza tym to niedrogie wina i warto oba spróbować. Mam tu jescze kilka flaszek obu koło siebie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: doc czy docg??? 18.02.05, 15:40 Gość portalu: ameli napisał(a): > Mam takie pytanie: czy barolo to zawsze musi byc docg czy moze być doc? Obecnie zawsze DOCG. Dawno dość już temu było DOC. > pytam > ponieważ po raz pierwszy spotkałam sie - co prawda tylko w przewodniku po winac > h > wloskich z Barolo doc... dziekuje za odpowiedź W wielu włoskich źródłach używa się skrótu DOC dla wszystkich win w obrębie tego poziomu apelacji nie wyszczególniając tych z DOCG, wynika to częst z faktu że niektóre przepisy DOCG poza wymogiem banderolowania nie oczekują od producentów wyższych standardów jakości. Zwykle podział jest na VdT, IGT, DOC. Niestety obecnie niewiele gwarantuje to konsumentowi. Kluczową sprawą jest producent a nie apelacja. > a tak na marginesie to czy Barolo docg 1998 (Prunotto) juz nadaje sie do picia > czy lepiej poczekać?? Lepiej poczekać (choć nie jestem zwolennikiem czekania przesadnie długo! ;-) ), choć 1998 należy do roczników szybciej nadających się do picia niż sąsiadujące z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Kwestia daty a nie wyboru producenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:46 Od 1981 barola sa tylko i wylacznie DOCG, stara ustawa DOC zostala wyeliminowana i tylko i wylacznie stare roczniki produkowane przed nowa ustawa w etykiecie maja jeszcze pisane DOC wg starej ustawy DOC Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Kwestia daty a nie wyboru producenta 18.02.05, 15:56 Gość portalu: willycoyote napisał(a): > Od 1981 barola sa tylko i wylacznie DOCG, stara ustawa DOC zostala > wyeliminowana i tylko i wylacznie stare roczniki produkowane przed nowa ustawa > w etykiecie maja jeszcze pisane DOC wg starej ustawy DOC To właśnie napisałem. Widać mnie nie zrozumiałeś. W kwestii producenta miałem na myśli sytuację ogólną: DOCG nie gwarantuje lepszego wina niż IGT. Zależy to od producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Tylko podkreslilem... 18.02.05, 15:58 giorgio_primo, rozumialem dobrze, tylko podkreslilem, chyba lepiej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: doc czy docg??? IP: 217.201.12.* 18.02.05, 15:51 Dziekuje za odpowiedź - to barolo doc to od Michele Reverdito - dostalo dosc wysoką ocene ale nieważne... Jako iż giorgio_primo odpowiada (i nie tylko;-) to mam następne pytanie;-) moge...???? otóż jestem obecnie we Włoszech i staram sie poznać ten kraj od strony wina jak tylko moge;-) i oto moje pytanie - jakie Barolo kupic by juz nadawało sie do picia - do 30euro - prosze o pare przykladów... może jeszcze to samo o Amarone i Barbaresco;-)) dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Ameli, gdzie dokladnie jestesz? 18.02.05, 15:56 W stosunku do miejsca, gdzie teraz jestesz, moge sugerowac gdzie isc kupic (nie w Supermarkecie, nie bedziesz pewna o przechowywaniu win...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Ameli, gdzie dokladnie jestesz? IP: 217.201.12.* 18.02.05, 16:04 Jestem w Kamapnii w Salerno - nie jest duze to miasto ale mają pare enotek - w supermarkecie nie kupuje - a jest jeden wyjatek, który jest tylko w supermarkecie a mianowicie wino z Cantine Sasso Aglianico del Vulture 2002 i tego samego producenta Aglianico del vulture Minorco 2002 - są niezłe a za 5 euro to wogole coś;-) Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Salerno i Fabio Cimmino 18.02.05, 16:14 W takim razie pisz e-mail po wlosku lub po angielsku do mojego przyjaciela Fabio Cimmino, wielki znawca win oraz dziennikarz o winie, scimmi@tin.it i on moze dobrze doradzic, poniewaz jest w miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: doc czy docg??? 18.02.05, 16:02 Gość portalu: ameli napisał(a): > Dziekuje za odpowiedź - to barolo doc to od Michele Reverdito - dostalo dosc > wysoką ocene ale nieważne... Które jego wino? Moncucco czy Bricco Cogni? O rocznik nie pytam, bo chyba jedyny jego to na razie 2000. Na 100% jest to DOCG. > Jako iż giorgio_primo odpowiada (i nie tylko;-) to mam następne pytanie;-) > moge...???? > otóż jestem obecnie we Włoszech i staram sie poznać ten kraj od strony wina jak > tylko moge;-) i oto moje pytanie - jakie Barolo kupic by juz nadawało sie do pi > cia > - do 30euro - prosze o pare przykladów... może jeszcze to samo o Amarone i > Barbaresco;-)) > dziekuje i pozdrawiam To bez sensu tutaj wymieniać wina, jeśli Ty jesteś tam i nie znmy twojego gustu. Zrób coś, co nigdy nie zawodzi: znajdź jakąś fajną enotekę i po prostu poproś o radę - właściciel wie co ma i nie będziesz biegać i szukać tego co akurat tu napiszemy. W 90% przypadków, jeśli potrafisz wyartykułować swoje oczekiwania, otrzymasz świetne wino. Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Ameli: kup Moio, Mastroberardino i Casa D'Ambra 18.02.05, 16:25 Oprocz kontakt z Fabiem, nie rzuc pieniadze na barolo, barbaresco i amarone kolo Neapoli, bo strasnie tam kosztuja. Kup wina Michele Moio (wszystkie czerwone), Mastroberardino (czerwone i biale) i Casa D'Ambra (biale) i bedziesz zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Ameli: kup Moio, Mastroberardino i Casa D'Amb IP: 217.201.12.* 18.02.05, 16:40 dzieki za polecenie producentów - Moio piłam, Mastroberardino też, za to Casa D'Ambra nie - więc poszukam - juz sporo win z Campanii, Basilicaty piłam, jak i z innych regionów Włoch - nie znam prawie wcale Piemontu oprócz paru win Fontannafreda, Barbery d'Alby Ginestry Paolo Contero (to lubie bardzo) i jeszcze paru ale nic ciekawego - a ostatnio jeszcze piłam z Piemontu barolo Riserva 1997 (Anforio) i nie sprostało moim oczekiwaniom;-) a polecono mi je w jednej z enotek.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: doc czy docg??? IP: 217.201.12.* 18.02.05, 16:29 giorgio_primo napisał: > To bez sensu tutaj wymieniać wina, jeśli Ty jesteś tam i nie znmy twojego gustu > . > Zrób coś, co nigdy nie zawodzi: znajdź jakąś fajną enotekę i po prostu poproś o > radę - właściciel wie co ma i nie będziesz biegać i szukać tego co akurat tu > napiszemy. W 90% przypadków, jeśli potrafisz wyartykułować swoje oczekiwania, > otrzymasz świetne wino. wiedziałam, że taka będzie odpowiedź;-) ale rozumie... Mam fajną enoteke, zwykle udaje mi sie wyartykułować swoje oczekiwania mimo iż włoski nie jest mi bliski;-) ale raczej tych oczekiwań nie artykułuje gdyż jak już pytam które z dwóch wybranych przeze mnie win mi polecają wiec polecają oba - tak wiec ostatnio by zaspokoić swoja ciekawość o dwóch winach Moio kupiłam dwa - Falerno del Massico doc 2001 i Guarano vdt a tak przecież nie moge robić za każdym razem;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Ameli ! Caggiano, Guerriero, Capo D'Angelo, Caputo 18.02.05, 16:39 Ameli, tez sprobuj kupic wina tych powyzej wymienionych producentow otraz Falanghina z Masseria Frattasi Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Ameli kontaktuj sie z Fabiem 18.02.05, 16:49 Jedyna mozliwosc jest w takim razie kontakt z Fabiem Cimminem. On zna bardzo dobrze najlepszych win wloskich i jest w stanie doradzic gdzie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Ameli ! Caggiano, Guerriero, Capo D'Angelo, C 18.02.05, 16:51 Ale sprecyzuj który Caputo... jest co najmniej dwóch i jeden robi wina fatalne, drugi zaś całkiem dobre! Ja osobiście Mastroberardino niechętnie kupuję - wina niezłe, ale stanowczo zbyt drogie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Ameli ! Caggiano, Guerriero, Capo D'Angelo, C IP: 217.201.12.* 18.02.05, 17:03 Ja mysle, ze chodzi o Cantine Caputo z Kampanii - jesli tak to sprobuje a czy warto jesli juz byla mowa o Mostroberardino to czy warto kupic za 20euro Taurasi Radici 1997 (chyba reserva) widzialam w jednej z enotec i zamierzam sprobowac ale jak nie koniecznie to prosze pisac!;-) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Ameli ! Caggiano, Guerriero, Capo D'Angelo, C 18.02.05, 17:16 Gość portalu: ameli napisał(a): > Ja mysle, ze chodzi o Cantine Caputo z Kampanii - jesli tak to sprobuje Też tak myślę, bo to fajne wina za rozsądne pieniądze. Ale właśnie z Kampani jest jeszcze jeden Caputo (niestety nie mam zanotowanej pełnej nazwy), który robi coś zupełnie katastrofalnego. > a czy > warto jesli juz byla mowa o Mostroberardino to czy warto kupic za 20euro Tauras > i > Radici 1997 (chyba reserva) widzialam w jednej z enotec i zamierzam sprobowac > ale jak nie koniecznie to prosze pisac!;-) To chyba kwestia gustu, ale ja bym nie dał 20€ za Taurasi Radici. 1997 nie piłem, ale znam inne i średnie wrażenie zrobiły na mnie. Doadatkowo 1997 jest chyba nisko oceniany... Tyle jest lepszych Aglianico za mniejsze pieniądze... No i chyba nie ma Radici Riserva, ale tego nie jestem pewien 100%. Inna sprawa, że spróbować zawsze warto żeby się samemu przekonać. > pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
amsti O.T. 18.02.05, 17:36 giorgio_primo napisał: > Ale właśnie z Kampani > jest jeszcze jeden Caputo (niestety nie mam zanotowanej pełnej nazwy), który > robi coś zupełnie katastrofalnego. > Nie wiem jak to się czyta, ale jest w tym wypadku jest chyba zbieżnośc nazwiska z jakością wina :)/ Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Jakie Caputo? Domenico Caputo w Taurasi 18.02.05, 17:16 Nie chodzi mi o Cantine Caputo (zalozyciel Corrado), ogromny producent, ktory byl obecny w Eurogastro 2004 w Warszawie, ale o Domenico Caputo w Taurasi. Inni warto sprobowac: Salvatore Molettieri, marisa Cuomo (Furore), Ettore Sammarco, Giuseppe Apicella, Episcopio, Torricino Di Marzo, Marsella. Ale jeszcze raz promuje jako przewodnika Fabio Cimmino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameli Re: Jakie Caputo? Domenico Caputo w Taurasi IP: 217.201.12.* 18.02.05, 17:36 Dzieki jeszcze raz - skontaktuje sie z Fabio Cimmino znowu giorgio mnie zalamal;-) jak to Taurasi Radici 97 nie za bardzo... to które - chyba juz wina taurasi nie wypije;-) a o tym Domenico caputo to nie slyszalam - tylko o Cantine Caputo - bede szukac;-) ale czemu w Veronellim o nim nie ma... milego popoludnia Odpowiedz Link Zgłoś
willycoyote Re: Jakie Caputo? Domenico Caputo w Taurasi 18.02.05, 17:43 Veronelli umarl, nie zdazyl wszystko znalezc... we Wloszech jest 30.000 kantyn ktore butelkuja wiecej niz 5 roznych etykiet!!! 800.000 firm winiarskich... a przede wszystkim kolo Salerno i Neapoli zaczal interes winiarski od niedawna. Fabio jest najlepszym wykladowca po twojch okolicznosciach i ma doswiadczenie innych regionow, wiecej niz ja (ale prosze Ciebie to nie mow do niego). Jesli chcesz dobrego przewodnika, www.laltraguida.it jest w tym momencie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mdobro Bartolo Mascarello 18.03.05, 23:42 www.decanter.com/news/62329.html Szkoda bo wynika z tego, że był jednym z ostatnich myślących w sposób tradycyjny o Barolo. Teraz już tylko Amerykanie ... Ale taka etykieta ręcznie malowana to musi być coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willycoyote Teobaldo Cappellano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 08:43 mdobro, to nie prawda. Bartolo Mascarello był najsławniejszym wśród myślących w sposób tradycyjny o Barolo, ale istnieją od dawna jeszcze inni. Do tej grupy należą chociażby Mario Pesce, Giovanni e Aldo Conterno, Quinto Chionetti, Beppe Colla, Mauro Mascarello, Bruno Giacosa, Battista Rinaldi, Renato Ratti, Giacomo Borgogno, Alfredo Prunotto, Pio Cesare, Arnaldo Rivera, Giuseppe Cappellano, Teobaldo Cappellano, Luciano De Giacomi, Oddero, Luigi Cabutto, Brezza, Cavallotto, Vietti itd. To nie prawda też, że teraz są tylko "Amerykanie", raczej ich liczba każdy rok zmniejszy się. Fantino Conterno już poszedł po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś