Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino do wątróbek

19.05.05, 19:50
    A jakie wino polecicie mi do podania do watróbek drobiowych?
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 22:54
        > A jakie wino polecicie mi do podania do watróbek drobiowych?

W przeciwieństwie do porad, które otrzymałaś na forum Kuchnia, polecałbym raczej
        jakieś bogatsze wino czerwone, na przykład australijski shiraz. Lżejsze wino
        może zginąć przy bogatych w końcu wątróbkach.

Pozdrawiam!
        • pysia77 Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:06
          Spróbuje i tego i tego.
          Dzięki za radę.
        • docg Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:33
          ... az sie z wrazenia wpisalem na forum "Kuchnia" :-)
          Fajne sa te rady "moim zdaniem pasuje riesling" - usmialem sie, bo ostatnio
          chcialem wyprobowac rieslinga do szparagow, i ten, ktorego otworzylem,
          niespodziewanie okazal sie slodki (nie pasowal zupelnie) :-)
          A australijski shiraz (np. Yellow Tail 2003, ktorego wlasnie pije) faktycznie
          do watrobek bylby OK, lekko pieprzny aromat, sporo ciala i slodkawy smak,
          pewnie da rade.
          • winoman Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:43
            docg napisał:

> ... az sie z wrazenia wpisalem na forum "Kuchnia" :-)
            > Fajne sa te rady "moim zdaniem pasuje riesling" - usmialem sie, bo ostatnio
            > chcialem wyprobowac rieslinga do szparagow, i ten, ktorego otworzylem,
            > niespodziewanie okazal sie slodki (nie pasowal zupelnie) :-)

Jeśli już mowa o szparagach, mój dzisiejszy eksperyment był ryzykowny, ale się
            udał. Pokrojone zielone szparagi najpierw poddusiłem na maśle, potem podlałem
            różowym Chateau Viranel 2003, poczekałem, aż wino się wygotuje i podałem z tymże
            winem, szparagom towarzyszyła smażona sola. Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym
            wszystko, ale naprawdę mi smakowało!

Pozdrawiam!
            • docg Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:55
              winoman napisał:
              Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym wszystko...

• winoman Re: Wino do wątróbek 20.05.05, 00:01
                docg napisał:

> winoman napisał:
                > Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym wszystko...
                >
                >
                • docg Re: Wino do wątróbek 20.05.05, 09:45
                  winoman napisał:
                  > Czy Ty też jesz teraz szparagi trzy razy dziennie? :-)

• Gość: docg p.s. link - warto zobaczyć :-) IP: 212.160.147.* 20.05.05, 10:57
                    zobczcie jaka fachowa dyskusja:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24141584&v=2&s=0
                    :-))))))
                    • saltimbocca Re: p.s. link - warto zobaczyć :-) 20.05.05, 11:04
                      leżącego się nie kopie:)
      • Gość: Piotr Gonciarz Re: Wino do wątróbek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:59
        Witam. Niewątpliwym jest fakt, iż z określoną kuchnią wiąże się konkretny
        rodzaj wina. Najprostszym sposobem na dopasowanie wina do określonego dania
        jest znalezienie regionu w kórym dane danie jest daniem regionalnym, a
        następnie dobranie wina z tego regionu - to tak na skróty bo dany region
        produkuje wiele win ale są one do siebie jakoś zbiżone (upraszczając sprawę). W
        związku z tym, iż zajmuję się głównie winem francuskim - firma Wino z Perigordu
        Sp. z o.o. z Poznania to do wątróbek polecam wino Bergerac. okolice Bergerac to
        istny kult drobiu - kaczka czy gęś. Wina bergerac doskonale pasują do drobiu -
        nie są to wina zbyt obfite w taniny czy zbyt wytrawne - lecz doskonale
        zrwównoważone, o przyjemnym, świerzym bukiecie w którym dominują czerwone
        owoce. radzę sięgnąć po wino o tej apelacji. Nasza firma specjalizuje się w
        winach z regionu Perigord - który osobom zorientowanym kojarzy się od razu z
        kaczką i gęsią. Apelacje z Perigord to bergerac - wina czerwone, cotes de
        bergrac - bardzo przyjemne wina białe moelleux, doskonałe wina Monbazillac -
        podstawa do foie gras, Pecharmant, Cahors - ale to bardzie do pieczeni,
        dziczyzny - dla anglików Black wine, w ofercie naszej firmy mamay wszelkiego
        rodzaju paszetty rillet'y, grattons z kaczki, gesi foie gras i wiele innych w
        przypadku pytań prosze o kontakt pod adresem : winozperigordu@wp.pl/ pozdrawiam
      • Gość: sommelier Re: Wino do wątróbek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:23
        Hugh Johnson (nie wiem czy słyszeliście że w W. Bryt. jest bardziej znany jako
        ekspert botaniki niż wina)
        w malym przewodniku poleca Bage, Malbeca, i między innymi Beaujolais Crus.
        Ogólnie sądzę, że potrzebne jest wino o ogromnej ilości owocu, mocno
        skoncentrowane, tanina umiarkowana (ostrożnie z Bagą, bo wiele może być zbyt
        tanicznych)

Ale podstawowe pytanie to jak przyrządzone wątróbki, bo jak z jabkami to
        miałbym pare pomysłów na białe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka