pysia77 19.05.05, 19:50 A jakie wino polecicie mi do podania do watróbek drobiowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 22:54 > A jakie wino polecicie mi do podania do watróbek drobiowych? W przeciwieństwie do porad, które otrzymałaś na forum Kuchnia, polecałbym raczej jakieś bogatsze wino czerwone, na przykład australijski shiraz. Lżejsze wino może zginąć przy bogatych w końcu wątróbkach. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pysia77 Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:06 Spróbuje i tego i tego. Dzięki za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:33 ... az sie z wrazenia wpisalem na forum "Kuchnia" :-) Fajne sa te rady "moim zdaniem pasuje riesling" - usmialem sie, bo ostatnio chcialem wyprobowac rieslinga do szparagow, i ten, ktorego otworzylem, niespodziewanie okazal sie slodki (nie pasowal zupelnie) :-) A australijski shiraz (np. Yellow Tail 2003, ktorego wlasnie pije) faktycznie do watrobek bylby OK, lekko pieprzny aromat, sporo ciala i slodkawy smak, pewnie da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:43 docg napisał: > ... az sie z wrazenia wpisalem na forum "Kuchnia" :-) > Fajne sa te rady "moim zdaniem pasuje riesling" - usmialem sie, bo ostatnio > chcialem wyprobowac rieslinga do szparagow, i ten, ktorego otworzylem, > niespodziewanie okazal sie slodki (nie pasowal zupelnie) :-) Jeśli już mowa o szparagach, mój dzisiejszy eksperyment był ryzykowny, ale się udał. Pokrojone zielone szparagi najpierw poddusiłem na maśle, potem podlałem różowym Chateau Viranel 2003, poczekałem, aż wino się wygotuje i podałem z tymże winem, szparagom towarzyszyła smażona sola. Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym wszystko, ale naprawdę mi smakowało! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Wino do wątróbek 19.05.05, 23:55 winoman napisał: Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Wino do wątróbek 20.05.05, 00:01 docg napisał: > winoman napisał: > Fakt, byłem tak głodny, że zjadłbym wszystko... > > Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Wino do wątróbek 20.05.05, 09:45 winoman napisał: > Czy Ty też jesz teraz szparagi trzy razy dziennie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg p.s. link - warto zobaczyć :-) IP: 212.160.147.* 20.05.05, 10:57 zobczcie jaka fachowa dyskusja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24141584&v=2&s=0 :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
saltimbocca Re: p.s. link - warto zobaczyć :-) 20.05.05, 11:04 leżącego się nie kopie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Gonciarz Re: Wino do wątróbek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:59 Witam. Niewątpliwym jest fakt, iż z określoną kuchnią wiąże się konkretny rodzaj wina. Najprostszym sposobem na dopasowanie wina do określonego dania jest znalezienie regionu w kórym dane danie jest daniem regionalnym, a następnie dobranie wina z tego regionu - to tak na skróty bo dany region produkuje wiele win ale są one do siebie jakoś zbiżone (upraszczając sprawę). W związku z tym, iż zajmuję się głównie winem francuskim - firma Wino z Perigordu Sp. z o.o. z Poznania to do wątróbek polecam wino Bergerac. okolice Bergerac to istny kult drobiu - kaczka czy gęś. Wina bergerac doskonale pasują do drobiu - nie są to wina zbyt obfite w taniny czy zbyt wytrawne - lecz doskonale zrwównoważone, o przyjemnym, świerzym bukiecie w którym dominują czerwone owoce. radzę sięgnąć po wino o tej apelacji. Nasza firma specjalizuje się w winach z regionu Perigord - który osobom zorientowanym kojarzy się od razu z kaczką i gęsią. Apelacje z Perigord to bergerac - wina czerwone, cotes de bergrac - bardzo przyjemne wina białe moelleux, doskonałe wina Monbazillac - podstawa do foie gras, Pecharmant, Cahors - ale to bardzie do pieczeni, dziczyzny - dla anglików Black wine, w ofercie naszej firmy mamay wszelkiego rodzaju paszetty rillet'y, grattons z kaczki, gesi foie gras i wiele innych w przypadku pytań prosze o kontakt pod adresem : winozperigordu@wp.pl/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sommelier Re: Wino do wątróbek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:23 Hugh Johnson (nie wiem czy słyszeliście że w W. Bryt. jest bardziej znany jako ekspert botaniki niż wina) w malym przewodniku poleca Bage, Malbeca, i między innymi Beaujolais Crus. Ogólnie sądzę, że potrzebne jest wino o ogromnej ilości owocu, mocno skoncentrowane, tanina umiarkowana (ostrożnie z Bagą, bo wiele może być zbyt tanicznych) Ale podstawowe pytanie to jak przyrządzone wątróbki, bo jak z jabkami to miałbym pare pomysłów na białe. Odpowiedz Link Zgłoś