Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wino truskawkowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 20:21
    Moje swojskie wino truskawkowe gożknieje, i jest z nim coraz gożej.Prosze o
    porade jaka może być przyczyna,i jak można temu zaradzić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ekspert po kursach Re: Wino truskawkowe IP: *.acn.waw.pl 04.06.05, 16:25
        Niezawodna metoda: należy odrobinę nasiusiać (średni siczek na kubeł
        wystarczy), następnie zaprawiamy lekko siarką i odstawiamy na 2-3 godziny. w
        tym czasie gotujemy w litrze wody paczkę landrynek (100 g) z paczką rodzynek
        (100g) Można też dołożyć słoik dżemu (najlepiej wieloowocowego). Studzimy
        płyn. Zlewamy wino truskawkowe do większego pojemnika, dodajemy wywar
        landrynkowy i wcześniej przygotowaną szklankę spirytusu (ważne, żeby wlewać
        jednocześnie). Znów dodajemy odrobinę siarki, odrobinę siuśków, i wszystko
        dokładnie mieszamy. Cedzimy napój, zlewamy do gąsiorków i odstawiamy na 24
        godziny. Następnie przelewamy do butelek. Smakuje jak cenione wina gronowe, a
        nawet lepiej (bardzo bogaty bukiet). Życzę miłej degustacji:)
        • torrencik Re: Wino truskawkowe 08.06.05, 14:24
          Eeee...ja tam wolę...pastę do podłogi na ciepło z patelni a potem litra
          politury z gwinta.
          Szybko, pewnie, wydajnie.

Oczywiście politura musi być obalona kulturalnie - butelkę w dwóch łykach a nie
          tak jak chamstwo - jednym łykiem :)
          • Gość: ekspert po kursach Re: Wino truskawkowe IP: *.acn.waw.pl 08.06.05, 17:23
            Cóż, gdy ktoś jest alkoholikiem, to wszystko wypije. Prawdziwym miłośnikom wina
            zależy na walorach smakowych, estetycznych, a tak zwane ptocenty są po prostu
            częścią bukietu. Tym właśnie ludziom polecam moją metodę wzbogacania wina
            truskawkowego - wiem, że smakosze docenią i będą do tego trunku wracać:)
            • torrencik Re: Wino truskawkowe 08.06.05, 20:04
              Nie opowiadaj,że SZCZYSZ do wina !?!?!

Ja robię wino i z truskawek,ale w życiu bym do niego nie NASZCZAŁ !

To jakieś zabobony jak dodawanie karbidu do zacieru =:O

Z A B O B O N Y i CIEMNOGRÓD !

.
              • Gość: ekspert po kursach Re: Wino truskawkowe IP: *.acn.waw.pl 09.06.05, 17:12
                Na tak wulgarne posty nie powinienem w ogóle odpowiadać. Mając jednak
                świadomość, że czytuje mnie nie tylko niejaki torrencik powołam się na znanego
                winiarza francuskiego P. Gouneta, który stwierdził kiedyś: "Mocz ludzki i
                zwierzęcy odgrywał nieraz kluczową rolę w produkcji najbardziej wykwintnych
                win. Nikt oczywiście nie przyzna się, że go stosuje, ale wiele z cenionych
                smaków osiąganych jest właśnią tą przemilczaną metodą. To po prostu chemia,
                czasem lepiej nie wiedzieć, jak wytworzono trunek, którym akurat się
                zachwycamy". To by było na tyle.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka