dziama0 17.06.05, 11:38 dla tych, którzy nie dotarli do "zielonych" stron Rzepy. Pouczające chodź przykre .... www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050617/ekonomia/ekonomia_a_19.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdobro Re: prasówka 17.06.05, 11:50 No to ja dzisiaj wieczorem jakieś czerwone wino spokojne .... A tak swoją drogą to nie wiadomo do końca czy udział jest liczony w hektolitrach czy w wartości sprzedaży. Ciekawe czy statystycznie średnia cena litra wina jest wyższa niż piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
amsti najbardziej przykra jest qńcówa 17.06.05, 11:55 Pod względem wartości sprzedaży największe udziały posiada firma Ambra - 22 proc., za nią plasuje się Bartex - 9,3 proc. Ambra to producent znanych markowych produktuff takich jak Wino gronowe ziołowe białe słodkie cin&cin vermouth bianco i rosso, zdaje się też czguś co nazywa się Dorato. Producenci Rochów i Mocnych byków też pewnie wchodzą do statystyk - czyli spożycie tego o czym my tu gadamy to margines Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Wyluzujcie się... 17.06.05, 12:17 Większość takich analiz w prasie jest "produkowana" na podstawie raportów o rynku alkoholu w Polsce robionych przez AC Nielsen. Jestem w posiadaniu raportu o rynku wina w Polsce ich autorstwa i to co tam jest, to zlepek dość przypadkowych danych, których nie zaakceptowałby jako pracy domowej ucznia pierwszej klasy (od strony metodologicznej) nauczyciel w liceum ekonomicznym. Nie zmienia to ogólnej tendencji, którą znamy lub przynajmiej tak nam się wydaje. Raport jest pokracznym tworem, w którym pomieszanie kategorii produktów oraz sposobów liczenia poszczególnych składników rynku jest takie, że zwykle podsumowania oparte są na poważnych błędach matematycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rural Re: Wyluzujcie się... IP: 213.134.140.* 17.06.05, 13:18 Rzeczywiście, do raportów sprzedażowych ACNielsen trzeba podchodzić ostrożnie. Może jednak na ich podstawie można definiować, pewnie nie trendy, ale przynajmniej jakieś znaki, sygnały rynkowe. ACNielsen notuje wzrosty we wszystkich kategoriach cenowych poniżej 35 zł (największy chyba w przypadku win za 20-35 zł). Wyjątek stanowi kategoria powyżej 35 zł, gdzie nastąpił spadek, rok po roku, 2003 versus 2004. W 03 wypito prawie 300 tys. butelek, podczas gdy w 04, niewiele ponad 270 tys. Nie wiem Gorgio, czy te dane pokrywają się z tym czym Ty dysponujesz, a przede wszystkim z Twoim doświadczeniem rynkowym, którego ja nie posiadam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru poza tym... 17.06.05, 13:22 pewnie różne bardziej skomplikowane elementy raportu - co tanieje, co drożeje itp mogą być niedokładne. Jednak sama istota sprawy : połowa to piwo a 41 proc woodka, to chyba dość łatwo policzyć bez błędu, nie? I to jest dosyć okropne. Jest źle i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś