Gość: Amsti IP: 149.156.22.* 03.09.02, 17:57 Zaglądacie na inne forum o winach. Ja tak - na forum WS, bo to zawsze jakieś dodatkowe źródło informacji Amsterdam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joe_Stru Re: Tak się zapytam IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 03.09.02, 18:26 Ja też czasem , także WS i to nasze wrocławskie przy winotece , ale tam te same osoby piszą , co tu:)))) Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych???pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Tak się zapytam 03.09.02, 18:51 Gość portalu: Joe_Stru napisał(a): > Ja też czasem , także WS i to nasze wrocławskie przy winotece , ale tam te same > > osoby piszą , co tu:)))) > Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie > papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja > palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto > palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych??? pzd > r Ja - paliłam i zdarza mi się teraz tylko imprezowo popalać, ale w ilościach minimalnych (2-3 papierosy). Fakt, że nawet po jednym papierosie teraz smak zaczyna "ginąć" i węch zupełnie inaczej pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: Tak się zapytam 03.09.02, 22:00 Gość portalu: Joe_Stru napisał(a): > Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie > papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja > palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto > palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych??? Jest,to ja ; 40 sztuk dziennie przedtem teraz jak Hania max 2/3 podczas imprezy. Bzdura z tym zanikiem smaku , uwierz mi, pal jesli Ci to sprawia przyjemnosc bo ani w uaktywnieniu kubkow smakowych , ani we wzroscie ogolnej kondycji ani w innych aktywnosciach rzucenie palenia nie pomaga. Jedyny zysk ,ze ubrania nie smierdza ( to sie odkrywa dopiera po miesiacu/ dwoch ) . I tyle.. Oczywiscie nalezy rzucic! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Re: Tak się zapytam IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 04.09.02, 06:08 Dzięki , Walet , wreszcie jakiś rozsądny głos w sprawie palenia. Nie zostałbyś moim lekarzem?:))pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Tak się zapytam 04.09.02, 08:58 papierosy paliłem ok. 20 lat i z przyjemnością muszę stwierdzić, że nie były to lata stracone :))) Teraz od roku nie palę (ani jednego) i nie wpłynęło to w żaden sposób na odczuwanie smaku, natomiast poprawił mi się węch. Jednak nie uważam, żeby palenie lub niepalenie papierosów mogło w jakiś sposób wpłynąć na przyjemność z picia wina. Inaczej jest zapewne z cygarami, bo cuchnie toto jak nieszczęście i zostawia jamę ustną tak wymacerowaną, że można potem pić sophię i wyobrażać sobie, że to chablis :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Tak się zapytam 04.09.02, 09:37 docg napisał: > papierosy paliłem ok. 20 lat i z przyjemnością muszę stwierdzić, że nie były to > > lata stracone :))) > Teraz od roku nie palę (ani jednego) i nie wpłynęło to w żaden sposób na > odczuwanie smaku, natomiast poprawił mi się węch. Jednak nie uważam, żeby > palenie lub niepalenie papierosów mogło w jakiś sposób wpłynąć na przyjemność z > > picia wina. Inaczej jest zapewne z cygarami, bo cuchnie toto jak nieszczęście i > > zostawia jamę ustną tak wymacerowaną, że można potem pić sophię i wyobrażać > sobie, że to chablis :)) > pozdrawiam Hmmm... A mnie jeden papieros tak maceruje jamę ustną, że przez dłuższą chwilę jest mi wszystko jedno, co jem i co piję. Ale to pewnie indywidualna kwestia. Tak czy siak, czasem na imprezie do piwka nie ma jak jeden malutki papierosek ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amsti Re: Tak się zapytam IP: 149.156.22.* 04.09.02, 16:48 Paliłem, niby nie dużo, ale tak koło 20 dziennie się zdarzało. Na szczęście ten etap mam już dawno za sobą z korzyścią dla mojego zdrowia i kieszeni. Amsterdam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wino99 Re: Tak się zapytam + do Joe_Stru IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 19:36 na forum WS jeszcez nigdy nie zajrzałem, za to regularnie przeglądam grupę alt.food.wine Joe - w piątek/sobotę panowie na Rzeźniczej robia "pożegnalną degustację" win Thomasa Hardy'ego - jeśli zamierzasz przyjśc, może udałoby się nam zjawić w tym samym czasie wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Do Wino99 i docg IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 04.09.02, 06:15 Jasne , fajnie byłoby. Tak sobie pomyślałem , że skoro docg to też wrocławiak , to może i on? Tylko , że jestem trochę w tym tygodniu w niedoczasie i mogę wpaść w piątek po 19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 , jakieś 15 - 20.Vinoteka jest czynna do 20 , więc nie byłoby problemu. Aha , te degustacje są teraz w czwartki i piątki , a nie w piątki i soboty jak kiedyś. To napiszcie kiedy bardziej Wam pasuje.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
spol Re: Do Wino99, docg 04.09.02, 07:57 :-((((( Ech... Niektórzy to mają fajnie... A ja tu jak jaki samotny biały żagiel. A wydawało by się, że tylu ludzi tu mieszka na kupie, że statystycznie powinno być nas, Górnoślązaków, więcej. Pewnie wolą piwo... Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Do Wino99, docg 04.09.02, 08:50 spokojnie spol, jest teraz autostrada pomiędzy górnym śląskiem a wrocławiem i od nas do katowic jedzie się nie więcej niż półtorej godziny :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Do Wino99 i docg 04.09.02, 09:06 Gość portalu: Joe_Stru napisał(a): > Jasne , fajnie byłoby. Tak sobie pomyślałem , że skoro docg to też wrocławiak , > > to może i on? > Tylko , że jestem trochę w tym tygodniu w niedoczasie i mogę wpaść w piątek po > 19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 , jakieś 15 - > 20.Vinoteka jest czynna do 20 , więc nie byłoby problemu. Aha , te degustacje > są teraz w czwartki i piątki , a nie w piątki i soboty jak kiedyś. To > napiszcie kiedy bardziej Wam pasuje.pzdr. ******* super, dzięki:) trudno mi sie zdeklarować co do czasu, bo nie wiem, czy w ogóle mi się uda. ale na pewno 19.17.30" (siedemnaście i pół po dziewiętnastej) to pora w sam raz, z tym, że jeśli miałby to być piątek, to trzebaby poprosić Panaowcę o schowanie paru flaszek, bo to ostatnie chwile degustacji:) A propos głównego tematu tego wątku - zaglądam na forum wine-pages, ale raczej tam nie piszę, tylko czytam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wino99 Re: Do Wino99 i docg IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 10:15 docg napisał: > Gość portalu: Joe_Stru napisał(a): > i mogę wpaść w piątek > po > > 19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 , wolałbym w piątek - 19 jest super > tym, że jeśli miałby to być piątek, to trzebaby poprosić Panaowcę o schowanie > paru flaszek, bo to ostatnie chwile degustacji:) o tak, tak :) pozdrawiam wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Re: Do Wino99 i docg IP: *.prw.pl 04.09.02, 10:39 Dobrze! Zatem pojutrze , po 19tej u PanaOwcy. Znak rozpoznawczy: róża w butonierce i jasna Panama? Eeee , nie , zdaje się ,że będzie ciepło , stroje nieformalne:)) A PanaOwce pomolestujemy , niech pootwiera co lepsze butelki:)))pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wion99 Re: Do Wino99 i docg IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 11:11 Gość portalu: Joe_Stru napisał(a): > Dobrze! Zatem pojutrze , po 19tej u PanaOwcy. dobrze, będę wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
docg Do Wino99 i Joe_Stru 06.09.02, 08:18 no nie wiem, jak będzie z tą degustacją... pojechałem wczoraj do vinoteki, bo się okazało, że dzisiaj mi nie pasuje, i okazało się, że "sklep zamknięty z powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę zamknięty. Może lewe L4??? :) Tak czy inaczej, pojechałem po wino do Makro, i tu szok. Półka z winami 2 x dłuższa niż poprzednio, a jaki wybór! Od razu chciałem kupić ze 20 butelek, był tam frescobaldi&mondavi, canaletto, dużo torresów, dubouef i sam nie wiem, co jeszcze. Oni to chyba zrobili z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej, no bo niby z jakiej innej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wino99 Re: do docg i Joe_Stru IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 10:36 docg napisał: > no nie wiem, jak będzie z tą degustacją... > , i okazało się, że "sklep zamknięty z > powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę > zamknięty. Może lewe L4??? :) nie sądze, że lewe.... zadzwoniłem do vinoteki - "Pana Grzegorza nie będzie" (Pana Owcy?), ale degustacja ma być wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru Do wino99 i docg IP: *.prw.pl 06.09.02, 10:55 No to , znaczy się będzie pan Wojtek. W sumie szkoda że P.O. zachorzał. A poza tym , to tam będzie dzis premier nasz ulubiony , ale tylko do 17 chyba. Więc koło 19 powinno być ok. No ja tam wpadne tak czy inaczej. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re od docg 06.09.02, 11:55 Gość portalu: wino99 napisał(a): > docg napisał: > > > no nie wiem, jak będzie z tą degustacją... > > , i okazało się, że "sklep zamknięty z > > powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę > > > zamknięty. Może lewe L4??? :) > > nie sądze, że lewe.... zadzwoniłem do vinoteki - "Pana Grzegorza nie będzie" > (Pana Owcy?), ale degustacja ma być > wojtek ******* to był taki żart, napisałem że SKLEP wyglądał zdrowo. Wyjaśniam, żeby nie było nieporozumień. No i życzę Kolegom udanej degustacji (o ile Pan Premier nie wypije wszystkiego), mnie niestety nie będzie dane :( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś