Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tak się zapytam

IP: 149.156.22.* 03.09.02, 17:57
    Zaglądacie na inne forum o winach.

Ja tak - na forum WS, bo to zawsze jakieś dodatkowe źródło informacji

Amsterdam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Joe_Stru Re: Tak się zapytam IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 03.09.02, 18:26
        Ja też czasem , także WS i to nasze wrocławskie przy winotece , ale tam te same
        osoby piszą , co tu:))))
        Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie
        papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja
        palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto
        palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych???pzdr
        • hania_76 Re: Tak się zapytam 03.09.02, 18:51
          Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):

> Ja też czasem , także WS i to nasze wrocławskie przy winotece , ale tam te
          same
          >
          > osoby piszą , co tu:))))
          > Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie
          > papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja
          > palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto
          > palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych???
          pzd
          > r

Ja - paliłam i zdarza mi się teraz tylko imprezowo popalać, ale w ilościach
          minimalnych (2-3 papierosy). Fakt, że nawet po jednym papierosie teraz smak
          zaczyna "ginąć" i węch zupełnie inaczej pracuje.
        • walet Re: Tak się zapytam 03.09.02, 22:00

> Ale skoro wątek pytań ogólnych , to też coś mnie ciekawi...Czy Wy palicie
          > papierosy???? Bo mówią ,że to ogólnie w znacznym stopniu przytępia smak. Ja
          > palę , więc może ja smaku wina po prostu nie czuję? A może jest ktoś , kto
          > palił, rzucił i dopiero odkrył całą paletę smaków wcześniej niedostępnych???

Jest,to ja ; 40 sztuk dziennie przedtem teraz jak Hania max 2/3 podczas
          imprezy.
          Bzdura z tym zanikiem smaku , uwierz mi, pal jesli Ci to sprawia przyjemnosc
          bo ani w uaktywnieniu kubkow smakowych , ani we wzroscie ogolnej kondycji
          ani w innych aktywnosciach rzucenie palenia nie pomaga.
          Jedyny zysk ,ze ubrania nie smierdza ( to sie odkrywa dopiera po miesiacu/
          dwoch ) . I tyle..

Oczywiscie nalezy rzucic!

Pozdrawiam

• Gość: Joe_Stru Re: Tak się zapytam IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 04.09.02, 06:08
            Dzięki , Walet , wreszcie jakiś rozsądny głos w sprawie palenia. Nie zostałbyś
            moim lekarzem?:))pzdr
            • docg Re: Tak się zapytam 04.09.02, 08:58
              papierosy paliłem ok. 20 lat i z przyjemnością muszę stwierdzić, że nie były to
              lata stracone :)))
              Teraz od roku nie palę (ani jednego) i nie wpłynęło to w żaden sposób na
              odczuwanie smaku, natomiast poprawił mi się węch. Jednak nie uważam, żeby
              palenie lub niepalenie papierosów mogło w jakiś sposób wpłynąć na przyjemność z
              picia wina. Inaczej jest zapewne z cygarami, bo cuchnie toto jak nieszczęście i
              zostawia jamę ustną tak wymacerowaną, że można potem pić sophię i wyobrażać
              sobie, że to chablis :))
              pozdrawiam
              • hania_76 Re: Tak się zapytam 04.09.02, 09:37
                docg napisał:

> papierosy paliłem ok. 20 lat i z przyjemnością muszę stwierdzić, że nie były
                to
                >
                > lata stracone :)))
                > Teraz od roku nie palę (ani jednego) i nie wpłynęło to w żaden sposób na
                > odczuwanie smaku, natomiast poprawił mi się węch. Jednak nie uważam, żeby
                > palenie lub niepalenie papierosów mogło w jakiś sposób wpłynąć na przyjemność
                z
                >
                > picia wina. Inaczej jest zapewne z cygarami, bo cuchnie toto jak nieszczęście
                i
                >
                > zostawia jamę ustną tak wymacerowaną, że można potem pić sophię i wyobrażać
                > sobie, że to chablis :))
                > pozdrawiam

Hmmm... A mnie jeden papieros tak maceruje jamę ustną, że przez dłuższą chwilę
                jest mi wszystko jedno, co jem i co piję. Ale to pewnie indywidualna kwestia.
                Tak czy siak, czasem na imprezie do piwka nie ma jak jeden malutki papierosek ;)
                Pozdrawiam.
        • Gość: Amsti Re: Tak się zapytam IP: 149.156.22.* 04.09.02, 16:48
          Paliłem, niby nie dużo, ale tak koło 20 dziennie się zdarzało. Na szczęście
          ten etap mam już dawno za sobą z korzyścią dla mojego zdrowia i kieszeni.

Amsterdam
      • Gość: wino99 Re: Tak się zapytam + do Joe_Stru IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 19:36
        na forum WS jeszcez nigdy nie zajrzałem, za to regularnie przeglądam grupę
        alt.food.wine

Joe - w piątek/sobotę panowie na Rzeźniczej robia "pożegnalną degustację" win
        Thomasa Hardy'ego - jeśli zamierzasz przyjśc, może udałoby się nam zjawić w
        tym samym czasie

wojtek
        • Gość: Joe_Stru Do Wino99 i docg IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 04.09.02, 06:15
          Jasne , fajnie byłoby. Tak sobie pomyślałem , że skoro docg to też wrocławiak ,
          to może i on?
          Tylko , że jestem trochę w tym tygodniu w niedoczasie i mogę wpaść w piątek po
          19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 , jakieś 15 -
          20.Vinoteka jest czynna do 20 , więc nie byłoby problemu. Aha , te degustacje
          są teraz w czwartki i piątki , a nie w piątki i soboty jak kiedyś. To
          napiszcie kiedy bardziej Wam pasuje.pzdr.
          • spol Re: Do Wino99, docg 04.09.02, 07:57
            :-(((((
            Ech... Niektórzy to mają fajnie... A ja tu jak jaki samotny biały żagiel. A
            wydawało by się, że tylu ludzi tu mieszka na kupie, że statystycznie powinno
            być nas, Górnoślązaków, więcej. Pewnie wolą piwo...
            • docg Re: Do Wino99, docg 04.09.02, 08:50
              spokojnie spol, jest teraz autostrada pomiędzy górnym śląskiem a wrocławiem i
              od nas do katowic jedzie się nie więcej niż półtorej godziny :))))
              • hania_76 Warszawa - Wrocław 04.09.02, 09:39
                Około 4.5 h pociągiem :( :( :(
          • docg Re: Do Wino99 i docg 04.09.02, 09:06

> Jasne , fajnie byłoby. Tak sobie pomyślałem , że skoro docg to też
            wrocławiak ,
            >
            > to może i on?
            > Tylko , że jestem trochę w tym tygodniu w niedoczasie i mogę wpaść w piątek
            po
            > 19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 , jakieś 15 -

> 20.Vinoteka jest czynna do 20 , więc nie byłoby problemu. Aha , te degustacje
            > są teraz w czwartki i piątki , a nie w piątki i soboty jak kiedyś. To
            > napiszcie kiedy bardziej Wam pasuje.pzdr.
            super, dzięki:)
            trudno mi sie zdeklarować co do czasu, bo nie wiem, czy w ogóle mi się uda. ale
            na pewno 19.17.30" (siedemnaście i pół po dziewiętnastej) to pora w sam raz, z
            tym, że jeśli miałby to być piątek, to trzebaby poprosić Panaowcę o schowanie
            paru flaszek, bo to ostatnie chwile degustacji:)
            A propos głównego tematu tego wątku - zaglądam na forum wine-pages, ale raczej
            tam nie piszę, tylko czytam.
            pozdrawiam
            • Gość: wino99 Re: Do Wino99 i docg IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 10:15
              docg napisał:

> Gość portalu: Joe_Stru napisał(a):
              > i mogę wpaść w piątek
              > po
              > > 19 , bo tak kończę pracę. Ewentualnie w czwartek , ale też po 19 ,

wolałbym w piątek - 19 jest super

> tym, że jeśli miałby to być piątek, to trzebaby poprosić Panaowcę o
              schowanie
              > paru flaszek, bo to ostatnie chwile degustacji:)

o tak, tak :)

pozdrawiam
              wojtek
              • Gość: Joe_Stru Re: Do Wino99 i docg IP: *.prw.pl 04.09.02, 10:39
                Dobrze! Zatem pojutrze , po 19tej u PanaOwcy. Znak rozpoznawczy: róża w
                butonierce i jasna Panama? Eeee , nie , zdaje się ,że będzie ciepło , stroje
                nieformalne:))
                A PanaOwce pomolestujemy , niech pootwiera co lepsze butelki:)))pzdr
                • Gość: wion99 Re: Do Wino99 i docg IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 11:11

> Dobrze! Zatem pojutrze , po 19tej u PanaOwcy.

dobrze, będę
                  wojtek
                  • docg Do Wino99 i Joe_Stru 06.09.02, 08:18
                    no nie wiem, jak będzie z tą degustacją... pojechałem wczoraj do vinoteki, bo
                    się okazało, że dzisiaj mi nie pasuje, i okazało się, że "sklep zamknięty z
                    powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę
                    zamknięty. Może lewe L4??? :)
                    Tak czy inaczej, pojechałem po wino do Makro, i tu szok. Półka z winami 2 x
                    dłuższa niż poprzednio, a jaki wybór! Od razu chciałem kupić ze 20 butelek, był
                    tam frescobaldi&mondavi, canaletto, dużo torresów, dubouef i sam nie wiem, co
                    jeszcze. Oni to chyba zrobili z okazji rocznicy Rewolucji Październikowej, no
                    bo niby z jakiej innej?
                    pozdrawiam
                    • Gość: wino99 Re: do docg i Joe_Stru IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 10:36
                      docg napisał:

> no nie wiem, jak będzie z tą degustacją...
                      > , i okazało się, że "sklep zamknięty z
                      > powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę
                      > zamknięty. Może lewe L4??? :)

nie sądze, że lewe.... zadzwoniłem do vinoteki - "Pana Grzegorza nie będzie"
                      (Pana Owcy?), ale degustacja ma być
                      wojtek
                      • Gość: Joe_Stru Do wino99 i docg IP: *.prw.pl 06.09.02, 10:55
                        No to , znaczy się będzie pan Wojtek. W sumie szkoda że P.O. zachorzał. A poza
                        tym , to tam będzie dzis premier nasz ulubiony , ale tylko do 17 chyba. Więc
                        koło 19 powinno być ok. No ja tam wpadne tak czy inaczej. pzdr.
                      • docg Re od docg 06.09.02, 11:55
                        Gość portalu: wino99 napisał(a):

> docg napisał:
                        >
                        > > no nie wiem, jak będzie z tą degustacją...
                        > > , i okazało się, że "sklep zamknięty z
                        > > powodu choroby". Sklep co prawda wyglądał całkiem zdrowo, ale był naprawdę
                        >
                        > > zamknięty. Może lewe L4??? :)
                        >
                        > nie sądze, że lewe.... zadzwoniłem do vinoteki - "Pana Grzegorza nie będzie"
                        > (Pana Owcy?), ale degustacja ma być
                        > wojtek
                        to był taki żart, napisałem że SKLEP wyglądał zdrowo. Wyjaśniam, żeby nie było
                        nieporozumień. No i życzę Kolegom udanej degustacji (o ile Pan Premier nie
                        wypije wszystkiego), mnie niestety nie będzie dane :(
                        pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka