Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Na rozdrożu

IP: 212.160.145.* 04.12.02, 13:29
    To niestety jeszcze raz ja. Musze zdecydować się na zakup książki a nadal
    niewiele wiem. Parker wydaje mi się taki "techniczny" z kolei Atlas win
    świata mało konkretny jesli chodzi o producentów, roczniki itp. Nie ma czegoś
    pośrodku?Obiecuję, że męczę po raz ostatni.
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: Na rozdrożu 04.12.02, 14:16
        Pomijajac moja osobista niechec do ksiazki Pana Parkera, to informuje, ze w
        tomie mi znanym jest wiele bledow merytorycznych i na kazdym kroku natrafia sie
        na dosc nieudolnie aktualizowane wiadomosci dotyczace rocznikow. Reasumujac,
        moim zdaniem polskie wydanie Parkera jest po prostu nieaktualne, czego nie
        zmieniaja proby aktualizowania na zasadzie dopisania do wielu win ostatnich
        dobrych rocznikow dla calego regionu. Co zreszta i tak niewiele zmienia, bo
        owa "aktualizacja" miala miejsce dosc dawno...

Na ta "chorobe" nie cierpi Hugh J. i pod kazdym wzgledem wydaje mi sie lepszym
        prezentem dla kazdego interesujacego sie winem. Zreszta nie tylko - wlasciwie
        to fajny prezent chyba dla kazdego, w przeciwienstwie do
        skrajnie "technicznego" (cokolwiek to znaczy!) Parkera.

pzdr
      • Gość: Joe_Stru Re: Na rozdrożu IP: gil:* / 192.168.0.* 04.12.02, 14:18
        To spróbuj może Kevina Zraly "Wino - pełny wykład". Jest tam wysztkiego po
        trochu. Opisane główne gatunki z różnych krajów , rodzaje gron , najlepsi
        producenci , roczniki , troche o łączeniu wina z potrawami. Raczej dla
        początkujących. pzdr.
        • anawa21 Re: Na rozdrożu 04.12.02, 14:45
          a najlepiej to kupuj i pij wina zaczynajac od tych za 20 zl. zadna ksiazka nie
          da ci tego co da ci wino w kieliszku, kazda ksiazka to mniej lub wiecej
          subiektywny opis odczuc autora, ktory wcale nie musi byc zgodny z twoimi
          wrazeniami
          przewodnik Hogh Johnsona jest swietny w tresci, maly w gabarytach a i cena
          dostepna, mozesz go zawsze miec przy sobie - ma tylko jedna "wade", otoz nie
          znajdziesz w nim opisu win, ktore sprzedaje sie zazwyczaj w supermarketach
          o tych winach mozesz sie dowiedziec czytajac regularnie to forum

polecam obie lektury
          • giorgio_primo Znowu do "Polonii"... 04.12.02, 15:01
            Panie Anawa (wielu imion):

Prosze czytac posty zanim na nie sie odpowie.

1. She, pyta o ksiazke na prezent - porady typu pij wina za 20 zl sa tu
            kopletnie bez sensu.

2. Jesli nie wiesz o czym piszemy, to w jakim celu sie "udzielasz" w dyskusji?

3. Dla twojej informacji: "Atlas Win Swiata" H.Johnsona i J.Robinson to pokazna
            ksiazka rozmiarow wiekszych niz A4 wazaca chyba kilka kilogramow. Gratuluje
            pomyslu noszenia jej do sklepu - niezwykle poreczne.

Pytanie: czy nieodparta potrzeba odpowiedzi na pytania roznego typu nie
            inspiruje Cie do zainteresowania trescia zadanego pytania??? Odpowiedzi bez
            zrozumienia pytajacego niewiele maja sensu.

Sugerowanie co ma ktos kupowac w polskich ksiegarniach, mieszkajac na stale
            poza granicami Polski, jest delikatnie mowiac dosc dziwne.

pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka