Gość: rybka Nemo IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 10.06.06, 21:59 Który najlepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joe Re: Szampan.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:13 bigos.pyskos napisał: > Krug's Clos du Mesnil 1985 i 1981 jeśli już to 1982 a nie 1981 który był beznadziejnym rocznikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Szampan.... IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 10:32 A propos roczników w Szampanii: www.bbr.com/US/shopping/vintage-french.lml?ID=HDP3B59ZPWG00C2 Pzdr star PS. z tego co wyżej - to nie widac aby 1981 znowu byl az taki beznadziejny choc jak slusznie joe zauwazyl 1982 lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ducale Re: Szampan.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:37 Gość portalu: star napisał(a): > A propos roczników w Szampanii: > www.bbr.com/US/shopping/vintage-french.lml?ID=HDP3B59ZPWG00C2 > Pzdr > star > > PS. z tego co wyżej - to nie widac aby 1981 znowu byl az taki beznadziejny > choc jak slusznie joe zauwazyl 1982 lepszy... nie wiem czemu Robercie podwazasz zdanie Joe ,moze on pija regularnie Kruga i dla Kruga 81 to katastrofa,czasami usrednione tabele dla regionu moga miec sie nijak dla poszczegolnych posiadlosci, reasumując jak Joe napisal ze Krug 81 to ch.... znaczy ze pil i wie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Szampan.... IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 11:11 > nie wiem czemu Robercie podwazasz zdanie Joe ,moze on pija regularnie Kruga i > dla Kruga 81 to katastrofa,czasami usrednione tabele dla regionu moga miec sie > nijak dla poszczegolnych posiadlosci, reasumując jak Joe napisal ze Krug 81 to > ch.... znaczy ze pil i wie Kruga to moze i pija regularnie;-) ale Clos de Mesnil raczej nie:-) i tak sobie zgaduje ze w przypadku tego wina roznica miedzy 82 i 81 moze byc mniejsza niz te dwa usrednione punkty dla regionu pzdr star ps: oczywiscie teoretyzuje tylko sobie, ponizej jakies wrazenia tych co pili: wineanddine.asiaone.com.sg/wine/20060407_002.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:16 miałem raczej na myśli porównanie roczników niż Clos du Mensil 81 i 82, a co do tego który szampan jest najlepszy to z tych, które są do dostania dla polskiego konsumenta Bollinger RD 1990 dostał najwyższą notę od Roberta Parkera 98 pkt. Piłem tego Bollingera niestety dla mnie był zbyt wytrawny i kwaśny, chociaż wino rzeczywiście wysokiej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 11:19 > konsumenta Bollinger RD 1990 dostał najwyższą notę od Roberta Parkera 98 pkt. > Piłem tego Bollingera niestety dla mnie był zbyt wytrawny i kwaśny, chociaż > wino rzeczywiście wysokiej klasy. az dziwne ze sie Parkerowi spodobal??? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 11:26 nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ducale Re: najlepszy szampan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:35 marek_101 napisał: > nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera. hm?? nie doceniasz chyba sstara i joe!! z ciekawosci do znawcow Bollingera ,Grande Anne 1995 to cos warte jest? bo jestem w posiadaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 11:44 > z ciekawosci do znawcow Bollingera ,Grande Anne 1995 to cos warte jest? bo > jestem w posiadaniu :) sprawdź na wine-searcher to będziesz wiedział ;-) ja w każdym razie chętnie bym się napił ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ducale Re: najlepszy szampan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:57 jak bede chcial poszukac na wine-searcher to nie musze sie pytac na forum, ale dziekuje za stanowisko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 13.06.06, 12:03 marek_101 napisał: > nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i nuty > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. Poza tym z tego co się > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollingera. a jaki to styl? bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam) jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:12 a jaki to styl? > bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam) > jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera > piłem kilkakrotnie zwykłego Bollingera i na ile mogę przedstawić moje wrażenia to są to szampany mocno zbudowane o pełnym smaku i świetnej strukturze. Bollinger RD był bardziej wytrawny, finezyjny i elegancki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:17 Gość portalu: star napisał(a): > marek_101 napisał: > > > nie ma w tym nic dziwnego, facet ma ogromne doświadczenie i szczególnie > > wyczulone powonienie, jest w stanie znacznie lepiej wychwycić niuanse i n > uty > > zapachowo - smakowe niż ktokolwiek na tym forum. A Maruś to wie, bo nie tylko że zna osobiście tego Parkera, ale siedzi u niego najwyraźniej w nosie. Jesteś śmieszny. Co ty możesz wiedzieć o umiejętnościach i wrażliwości powonienia kogokolwiek z tego czy innego forum. Poczytaj lepiej te swoje debilne dodawanki punkcików i walnij się potem z całej siły butelką prosto w czoło.. Najlepiej od szampana, dla wzmocnienia efektu. jest nadzieja, że wtedy oczadzenie minie. > Poza tym z tego co się > > orientuję Parkerowi odpowiada styl szampanów produkowanych przez Bollinge > ra. > > a jaki to styl? Spytaj Marka 101, zna go przecież tak dobrze i siedzi w jego nosie. Albo specjalistę Joe - pewnie zasunie coś o bakteriach odpowiadających za TCA w winie. Styl Bollingera, to styl który dobrze płaci za recenzje Parkera. > bo to co napisal joe (wytrawny i kwasny o ile pamietam) > jakos nie bardzo mi pasuje do gustu Parkera Gust Parkera zmienny jest. Wielkość kopert zmienia go jak wzorki w kaleidoskopie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_101 Re: najlepszy szampan 13.06.06, 12:27 > > Jesteś śmieszny. Co ty możesz wiedzieć o umiejętnościach i wrażliwości > powonienia kogokolwiek z tego czy innego forum. > może i niewiele za to wiem wystarczająco dużo na podstwie twoich postów o poziomie twojego chamstwa, wieśniactwa, prostactwa i debilizmu, szkoda tylko że tacy ludzie jak ty są Polakami. To był mój pierwszy i ostatni post do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: najlepszy szampan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:37 marek_101 napisał: > To był mój pierwszy i ostatni post do ciebie Kara mnie spotkała straszliwa! Nie rób mi tego! Błagam! Choć z drugiej strony może daj sobie spokój wogóle z wypisywaniem tych bredni. Ulży czytelnikom tej megalomańskiej grafomanii, no i tobie spadnie turgor, który może wywołać czasem jakiś wylewik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: najlepszy szampan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 19:04 co ciekawe w 1981 Krug wypuscil oprocz Clos du Mesnil takze Collection oceniany na 9.5-10 przez Bettane'a i Desseauve'a chyba nie pojawil sie natomiast normalny millésimé strona www w stylu 'widze jasnosc': www.krug.com pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
bigos.pyskos Re: najlepszy szampan 13.06.06, 20:10 2002 to byl rok... tinyurl.com/z86q7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star chyba zostalem krugista;-) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 00:20 nie wypiwszy ani lyka Kruga, ciekawy artykul z wineanoraka: 72.14.221.104/search?q=cache:rTa11bzRNlAJ:www.wineanorak.com/krug.htm+Krug+Grande+Cuvee+production&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=4 pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
bigos.pyskos Re: Szampan.... 13.06.06, 16:41 Rzecz gustu/smaku. Czyli obstaje przy moim pierwotnym poscie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Szampan.... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.06.06, 14:00 Gosset Celebris 1995 jest super no i cena nie az tak odstraszajaca;) Lubie takze ich Grand Rose jeden z najlepszych na rynku pracowalem z panem Stevensonem podczas ich oceny i stwierdzil ze bardzo dobry. Jaquesson G cru Avize 96 no jest tego troche:0 Odpowiedz Link Zgłoś