Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

roczniki z etykietami projektu malarzy

IP: *.stacje.agora.pl 05.02.03, 14:39
    Jakie to wino? (Raczej francuskie) Co roku projekt etykiety zlecano wielkim
    malarzom np. Klee, Chagall.
    Kto je zna?
    Czy tradycja przetrwala do dzis?
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg Re: roczniki z etykietami projektu malarzy IP: 212.160.147.* 05.02.03, 14:50
        zapewne chodzi o Mouton Rotschilda, który zamawia projekty etykiet u znanych
        malarzy - dół etykiety jest zwykle podobny, natomiast "sztuka" zajmuje górną
        część etykiety. Przy okazji ciekawostka, chociaż pewnie wszyscy ją znają - w
        1993 etykieta projektowana przez Balthusa została ocenzurowana w USA, w związku
        z czym do ameryki pojechały butelki z kremowym paskiem (bez rysunku) u góry.
        pozdrawiam
        • Gość: kustosz Re: roczniki z etykietami projektu malarzy IP: *.stacje.agora.pl 06.02.03, 10:18
          > zapewne chodzi o Mouton Rotschilda, który zamawia projekty etykiet u znanych
          > malarzy - dół etykiety jest zwykle podobny, natomiast "sztuka" zajmuje górną
          > część etykiety. Przy okazji ciekawostka, chociaż pewnie wszyscy ją znają - w

Dziekuje, czyli to jest *To* wino jakie "pompowano" przez lata do najwyzszej
          klasy... i udalo sie.
        • miszka44 Re: roczniki z etykietami projektu malarzy 06.02.03, 13:41
          Gość portalu: docg napisał(a):

> zapewne chodzi o Mouton Rotschilda, który zamawia projekty etykiet u znanych
          > malarzy - dół etykiety jest zwykle podobny, natomiast "sztuka" zajmuje górną
          > część etykiety.

Jezeli czegos nie pokrecilem, to w tym roku zrezygnowali z artysty i wrocili do
          swoich baranow :-) - wizerunek takiego futrzaka widnieje na butelkach. Nie wiem
          czy juz na dluzej, czy tylko dla odmiany.
          M44
          • docg Re: roczniki z etykietami projektu malarzy 06.02.03, 14:14
            właśnie sobie przeliczyłem i wyszło mi, że od roku 1945 aż 7 razy na etykiecie
            był wyraźny baran; poza tym kilka razy było coś, co możnaby przy pewnym
            zaangażowaniu wyobraźni nazwać baranem (np. "baran od środka" (1961)
            albo "baran przepuszczony przez maszynkę do mięsa" (1979, 1995) albo
            też "baran, który połknął odbezpieczony granat" (1959); tak więc myślę, że na
            najnowszym Moutonie (ostatni który widziałem to 1998) jest jakiś kolejny
            artystyczny baran (może w stylu hiperrealistycznym) :))
            pozdrawiam
            • winoman Re: roczniki z etykietami - Baran 2000 06.02.03, 14:21
              Chyba rocznik 2000 jest inaczej etykietowany, jeśli w
              ogóle można w tym wypadku mówić o etykiecie. To raczej
              bezbarwna folia z nadrukiem. Widziałem gdzieś zdjęcie,
              niestety nie pamiętam gdzie.
              Pozdrawiam!
            • kustosz.m Re: roczniki z etykietami projektu malarzy 07.02.03, 14:54
              > był wyraźny baran; poza tym kilka razy było coś, co możnaby przy pewnym
              > zaangażowaniu wyobraźni nazwać baranem (np. "baran od środka" (1961)
              > albo "baran przepuszczony przez maszynkę do mięsa" (1979, 1995) albo
              > też "baran, który połknął odbezpieczony granat" (1959);

Dobre wino jak dobre malarstwo pomaga odkryc w sobie wiele, wiele nowego...
              mozna tez liczyc barany :)
      • giorgio_primo Re: roczniki z etykietami projektu malarzy 06.02.03, 14:51
        www.stratsplace.com/labels_mouton.html
        brak 2000, ale reszta chyba jest...
        • kustosz.m Re: galeria - wspaniale 07.02.03, 15:04
          dziekuje o to mi chodzilo.

Tak juz chlodnym okiem podsumuje. Pomysl mi sie zawsze podobal ale czasami
          efekt estetyczny jest slabszy. Dlaczego? Nieco eklektycznie wypada XIX wieczna
          etykieta i XX wieczne malarsrstwo.
          Myslalem ze artysci dostawali wieksze pole do popisu. Winiarze powinni isc na
          calosc i oddac cala etykiete do dizajnowania. A tak, to czasem wyglada jak 30%
          podelka papierosow oddanego ministrowi zdrowia.

milego kontaktu (wieloma zmyslami) z rocznikiem 1985
          zycze sobie i forumowiczom
          • giorgio_primo Re: galeria - wspaniale 08.02.03, 12:20
            Farnz Haas "oddal" kilka etykiet od win w caolosci artyscie Schweizer'owi...

www.franz-haas.it/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka