Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Omnium Malbec 1999

31.07.06, 14:52

Obserwuj wątek
      • Gość: paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 21:25
        Omnium dość przyzwoity, choć jakoś szczególnie nie zapadł w mojej świadomości.
        Czułem się nawet trochę rozczarowany. Może zbyt wiele tych Malbeków było
        ostatnio... Uznałem go w sumie za zbyt drogi, coś - zdaje się - ponad 40 zl...

Bardzo smakował mi Malbec "Fabre Montmayou" z Domain Vistalba (Mandoza). Piszę
        o roczniku 2002, za który wydania ponad 40-stu zł zupełnie nie żałowałem.
        Ostatnio piłem rocznik 2003 i mam wrażenie, że się pogorszył i trochę już żal
        tych pieniędzy.

Podobnie z Malbekiem "Don David" (Cafayat Valley). Rocznik 2003 był bardzo
        dobry, natomiast 2004 już jest jakiś lekko chemiczny, a język po jego wypiciu
        robi się fioletowy, jak po zjedzeniu jagód.

Obecnie czekam na wino Cahors z Francji, w dużej części składające się z
        Malbeka z południa Francji. Ostatnio porządny Cahors, "Chateau Les Bauysses
        1998", piłem 3 lata temu. Wówczas było to wino warte grzechu. Zobaczymy, jak
        będzie teraz.

Sądzę, że Omnium będzie Ci smakował, bo to naprawdę przyzwoite wino, jednak
        uważam, że zbyt drogie

• Gość: star Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:10
          Gość portalu: paweł napisał(a):

> Omnium dość przyzwoity, choć jakoś szczególnie nie zapadł w mojej
          świadomości.
          > Czułem się nawet trochę rozczarowany. Może zbyt wiele tych Malbeków było
          > ostatnio... Uznałem go w sumie za zbyt drogi, coś - zdaje się - ponad 40
          zl...

mialem podobne wrazenia,
          aromatycznie początkowo zróżnicowane: czekolada, coś lotnego (eukaliptus może),
          wiśnie, w smaku przyjemne, pylaste (drobne garbniki), aromat niestety nietrwały

bardzo goraco polecam w podobnej cenie Malbec Canaty z Paso Hondo, Alta
          Seleccion Bio Bio Valley - dobra ocena Jancis Robinson jak najbardziej
          uzasadniona
          www.vinoscanata.cl

z Cahors najlepiej wspominam St. Didier-Parnac z 1999 (2000 slabszy nieco)
          - lepsze niz bardziej znane Lagrezette lub Triguedina

pzdr
          star

ps. win niezwyklych z Malbec jednak nie napotkalem choc wierze ze sa takie:-)
        • agawa2 Re: Omnium Malbec 1999 06.07.07, 22:55
          Bardzo smakował mi Malbec "Fabre Montmayou" z Domain Vistalba (Mandoza). Piszę
          > o roczniku 2002, za który wydania ponad 40-stu zł zupełnie nie żałowałem.
          > Ostatnio piłem rocznik 2003 i mam wrażenie, że się pogorszył i trochę już żal
          > tych pieniędzy.

I słusznie, że Ci smakował (mi smakował nawet bardzo ;-). Ostatnio wyczytałem w
          kwietniowo-majowym magazynie Klubu Domu Wina,że dokładnie ten melbec, ale z 2004
          r uznano za najlepsze wino Argentyny (spośród 300 degustowanych win). Wino
          bardzo była naprawdę dobre, niestety dostałem je w prezencie i teraz szukam po
          sklepach. Piszesz, że wydałeś ponad 40 zł - w katalogu KDW kosztuje 83 zł...
          (dla członków 67 zł), ale wolałbym wiedzieć gdzie się w nie zaopatrzyć osobiście
          w Warszawie...
      • Gość: paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 07.08.06, 23:35
        No i stało się!!!
        Właśnie jestem po "Clos Triguedina, Cahors 1999".

Właściwie nie ma co się rozpisywać...

A pytanie jakie się rodzi, brzmi: "Czy jest jakiś argentyński Malbec, który
        przewyższałby francuski >>Cahors<<?". Jeśli tak, proszę o namiary...

Pozdrawiam
        PSz
      • Gość: Tomek634 Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:31
        Tak z ciekawości gdzuie kupiliscie to wino? bardzo ważne !!!!
        • Gość: Paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.piotrkow.net.pl 08.03.07, 20:17
          Omnium Malbec kupiłem jakieś 1,5 roku temu w sklepie spożywczo-monopolowym w
          Piotrkowie Trybunalskim

Clos Truguedina Cahors - przywieziony z Paryża
          • Gość: tomek634 Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:28
            Dzięki za informacje.
            tomek
      • Gość: star Omnium i inne wina argentyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:11
        czyli eksperymenty z bazą trwają - wszelkie uwagi mile widziane:-)
        ciekawe czy teraz działa po IE???

pzdr
        star
        • Gość: star Omnium i inne wina argentyńskie -> link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:12
          members.lycos.co.uk/sstarlet/index.html
          pzdr
          star
          • Gość: j108 canata IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.07, 00:44
            ładna ta www, klimatyczna bardzo...
            Czy w PL można coś od nich kupić?
            • Gość: star canata ? catena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:17
              nie wiem czy chodzi Ci o to o co pytasz;-)
              jesli o chilijskiego producenta Canata zdoliny Bio-bio to i owszem - slady
              wskazuja na (polecam wina tego prod. oprocz hacienda del rey cs, a juz carmenre
              dobre, oraz swietne z linii Paso Hondo, Alta Seleccion):
              www.waldipol.pl
              mial to kiedys GIDOR
              www.wineclub.pl
              przynajmniej w sklepie w centrum borek we Wroclawiu
              ale jakos na www nie ma (jak sie za to ambra ale znikl z oferty;-)
              www.detaldzisiaj.com.pl/default.asp?show=page&id=9094
              jesli zas pytasz o argentynskiego producenta
              Catena to jesli mnie pamiec nie myli:
              ma jego wina Mielżyński (Wa-wa)

pzdr
              star
              • josef108 Re: canata ? catena 06.07.07, 13:39
                canata, ta z twojego posta wyżej...
                Ale i catena się przyda :-))
                dzięki
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się