Gość: paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 21:25 Omnium dość przyzwoity, choć jakoś szczególnie nie zapadł w mojej świadomości. Czułem się nawet trochę rozczarowany. Może zbyt wiele tych Malbeków było ostatnio... Uznałem go w sumie za zbyt drogi, coś - zdaje się - ponad 40 zl... Bardzo smakował mi Malbec "Fabre Montmayou" z Domain Vistalba (Mandoza). Piszę o roczniku 2002, za który wydania ponad 40-stu zł zupełnie nie żałowałem. Ostatnio piłem rocznik 2003 i mam wrażenie, że się pogorszył i trochę już żal tych pieniędzy. Podobnie z Malbekiem "Don David" (Cafayat Valley). Rocznik 2003 był bardzo dobry, natomiast 2004 już jest jakiś lekko chemiczny, a język po jego wypiciu robi się fioletowy, jak po zjedzeniu jagód. Obecnie czekam na wino Cahors z Francji, w dużej części składające się z Malbeka z południa Francji. Ostatnio porządny Cahors, "Chateau Les Bauysses 1998", piłem 3 lata temu. Wówczas było to wino warte grzechu. Zobaczymy, jak będzie teraz. Sądzę, że Omnium będzie Ci smakował, bo to naprawdę przyzwoite wino, jednak uważam, że zbyt drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:10 Gość portalu: paweł napisał(a): > Omnium dość przyzwoity, choć jakoś szczególnie nie zapadł w mojej świadomości. > Czułem się nawet trochę rozczarowany. Może zbyt wiele tych Malbeków było > ostatnio... Uznałem go w sumie za zbyt drogi, coś - zdaje się - ponad 40 zl... mialem podobne wrazenia, aromatycznie początkowo zróżnicowane: czekolada, coś lotnego (eukaliptus może), wiśnie, w smaku przyjemne, pylaste (drobne garbniki), aromat niestety nietrwały bardzo goraco polecam w podobnej cenie Malbec Canaty z Paso Hondo, Alta Seleccion Bio Bio Valley - dobra ocena Jancis Robinson jak najbardziej uzasadniona www.vinoscanata.cl z Cahors najlepiej wspominam St. Didier-Parnac z 1999 (2000 slabszy nieco) - lepsze niz bardziej znane Lagrezette lub Triguedina pzdr star ps. win niezwyklych z Malbec jednak nie napotkalem choc wierze ze sa takie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
agawa2 Re: Omnium Malbec 1999 06.07.07, 22:55 Bardzo smakował mi Malbec "Fabre Montmayou" z Domain Vistalba (Mandoza). Piszę > o roczniku 2002, za który wydania ponad 40-stu zł zupełnie nie żałowałem. > Ostatnio piłem rocznik 2003 i mam wrażenie, że się pogorszył i trochę już żal > tych pieniędzy. I słusznie, że Ci smakował (mi smakował nawet bardzo ;-). Ostatnio wyczytałem w kwietniowo-majowym magazynie Klubu Domu Wina,że dokładnie ten melbec, ale z 2004 r uznano za najlepsze wino Argentyny (spośród 300 degustowanych win). Wino bardzo była naprawdę dobre, niestety dostałem je w prezencie i teraz szukam po sklepach. Piszesz, że wydałeś ponad 40 zł - w katalogu KDW kosztuje 83 zł... (dla członków 67 zł), ale wolałbym wiedzieć gdzie się w nie zaopatrzyć osobiście w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 07.08.06, 23:35 No i stało się!!! Właśnie jestem po "Clos Triguedina, Cahors 1999". Właściwie nie ma co się rozpisywać... A pytanie jakie się rodzi, brzmi: "Czy jest jakiś argentyński Malbec, który przewyższałby francuski >>Cahors<<?". Jeśli tak, proszę o namiary... Pozdrawiam PSz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek634 Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:31 Tak z ciekawości gdzuie kupiliscie to wino? bardzo ważne !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.piotrkow.net.pl 08.03.07, 20:17 Omnium Malbec kupiłem jakieś 1,5 roku temu w sklepie spożywczo-monopolowym w Piotrkowie Trybunalskim Clos Truguedina Cahors - przywieziony z Paryża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek634 Re: Omnium Malbec 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 20:28 Dzięki za informacje. tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Omnium i inne wina argentyńskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:11 czyli eksperymenty z bazą trwają - wszelkie uwagi mile widziane:-) ciekawe czy teraz działa po IE??? pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Omnium i inne wina argentyńskie -> link IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:12 members.lycos.co.uk/sstarlet/index.html pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j108 canata IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.07, 00:44 ładna ta www, klimatyczna bardzo... Czy w PL można coś od nich kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star canata ? catena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:17 nie wiem czy chodzi Ci o to o co pytasz;-) jesli o chilijskiego producenta Canata zdoliny Bio-bio to i owszem - slady wskazuja na (polecam wina tego prod. oprocz hacienda del rey cs, a juz carmenre dobre, oraz swietne z linii Paso Hondo, Alta Seleccion): www.waldipol.pl mial to kiedys GIDOR www.wineclub.pl przynajmniej w sklepie w centrum borek we Wroclawiu ale jakos na www nie ma (jak sie za to ambra ale znikl z oferty;-) www.detaldzisiaj.com.pl/default.asp?show=page&id=9094 jesli zas pytasz o argentynskiego producenta Catena to jesli mnie pamiec nie myli: ma jego wina Mielżyński (Wa-wa) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
josef108 Re: canata ? catena 06.07.07, 13:39 canata, ta z twojego posta wyżej... Ale i catena się przyda :-)) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś