Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nazewnictwo win

IP: *.icpnet.pl 23.10.06, 22:17
    Konkretnie chodzi mi o to jakie wina (poza tymi które mają angielski napis
    sweet albo medium sweet) są słodkie (każde wino poza nazwą ma jakiś opis,
    który oznacza czy ono jest słodkie półsłodkie wytrawne półwytrawne) - chodzi
    mi o wszystkie oznaczenia mówiące że dane wino jest słodkie; ostatnio kupiłem
    muscat myśląc że to wino jest słodkie a ono było półwytrawne.
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg nie wiem, czy o to chodzi... IP: *.poltegor.pl 24.10.06, 07:29
        • Gość: docg Re: nie wiem, czy o to chodzi... IP: *.poltegor.pl 24.10.06, 07:43
          sorry za pusty post powyżej, jakoś sam się wysłał. Nie wiem, czy chodzi ci o
          słowo "słodki" w różnych językach, czy o rodzaje win, które z natury są
          słodkie. Wino słodkie oznacza się po francusku "doux", po włosku "dolce"
          (wyjątek: Dolce&Gabbana ;-) ) po niemiecku "suss", po węgiersku chyba "edes".
          Jeśli chodzi o wina, które są z założenia słodkie (pomijając słodkie
          wzmacniane) i nie potrzebują dodatkowych napisów (to, co mi pierwsze przychodzi
          do głowy, może inni poprawią/uzupełnią): niemieckie wina kategorii auslese,
          (również beerenauslese, trockenbeerenauslese), francuskie sauternes, barsac,
          loupiac, włoskie vin santo, z Węgier i Słowacji - tokaje z podaną
          liczbą "putonów".
          pozdrawiam
          • winoman Re: nie wiem, czy o to chodzi... 24.10.06, 08:22
            Z tym, że zdarzają się jednak wytrawne auslese (trocken auslese) i wytrawne vin
            santo. Dość słodkie bywają wina niemieckie i austriackie oznaczone jako
            lieblich oraz włoskie amabile. Jeśli na etykiecie włoskiego wina znajdziesz
            słowa passito, recioto, to też trafisz na wino słodkie.

Pozdrawiam!
            • Gość: docg Re: nie wiem, czy o to chodzi... IP: *.poltegor.pl 24.10.06, 09:57
              winoman napisał:
              > Z tym, że zdarzają się jednak wytrawne auslese (trocken auslese)

• spol Hiszpania oraz Rumunia i Mołdawia: dulce :-) n/t 24.10.06, 10:16
          • winoman Re: nie wiem, czy o to chodzi... 24.10.06, 08:24
            Gość portalu: docg napisał(a):

> po włosku "dolce"
            > (wyjątek: Dolce&Gabbana ;-)

Kolejnym wyjątkiem jest dolcetto, nie spotkałem jeszzce słodkiego, ani nawet
            słodkawego :-))

Pozdrawiam!
          • Gość: laik właśnie o to mi chodziło IP: *.icpnet.pl 28.10.06, 09:32
            dziękuję - a jak to wygląda w przypadku win hiszpańskich i portugalskich????
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka