Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co na poczatek do 200zł

IP: 62.29.140.* 22.02.07, 12:28
    witam serdecznie
    Od jakiegos czasu interesuje się winami i mam zamiar stworzyc sobie mala
    kolekcje.jetsem w stanie kupowac miesięcznie 1butelke za okolo200 zeta.
    postanowiłem sobie ze będą to czerwone Bordeaux oraz sauternes’y . mam
    piwnice która nadaje się do leżakowania. mam wiec do was prosbe czy w ogole z
    taka kasa jest sens się pchac . a jeżeli tak proszę o jakies typy w tej
    kwocie które poleza okolo10lat zaznaczam ze interesuja mnie tylko Bordeaux.
    pozdrawiam wojtek
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mike Re: co na poczatek do 200zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 12:47
        Jeśli mieszkasz w WArszawie to koniecznie musisz pójść na Burakowską do
        Mielzyński Wines & Spirits, najlepsze ceny na Bordeaux w Polsce ( z wyjatkiem
        Carrefour Reduta ;-)))
        Z tego co pamiętam to kilka bardzo przyzwoitych Cru Bourgeois , i kilka Grand
        Cru Classe poniżej 200 zł lub trochę powyżej, min. Kirwan, Chevallier, Leoville
        Poyferre, La Serre, La Pointe, są też Sauternes. Z droższych są Figeac i Pichon
        Lalande ale oba w granicach 350 zł.
        Pan Robert sprzedaje też wino robione z jego posiadłości w satelickiej apelacji
        ST. Emillion, cena ok 70 zł.
        jeśli nie mieszkasz w Warszawie to musisz przyjechać.
        • Gość: wojtekgnas Re: co na poczatek do 200zł IP: 62.29.140.* 22.02.07, 12:55
          dzieki za odp mieszkam w wawie wiec chetnie w weekend sie przejade a czy te
          wine opisane przez ciebie poleza pare lat ?
          pozdrwawiam wojtek
          • Gość: Mike Re: co na poczatek do 200zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 13:09
            jakiś czas temu byłem i wtedy widziałem w sklepie Kirwan 2001, Kirwan 2000.
            Chevallier 2002, Figeac 2001, Pichon LAlqande 2002, wszystekie te wina
            spokojnie poleżą 10 lat w dobrych warunkach, nawet dobrze zbudowane Cru
            Bourgeois też bez większych problemó 10 lat poleży, popytaj pana Roberta, na
            pewno ci cośwybierze.
            Aha częąś win przekracza te twoej 200 zł, najdroższe kosztują ok 350 zł, ale
            radzę ci kupować 2 butelki na 3 miesiace zamiast co miesiąc, wtdy będziesz mógł
            sobie pozwolić na te najdroższe ;-)
            Aha jest też przynajmniej z 10 Bordeaux w cenach 100 - 160 zł, są też poniżej
            100 więc jeśli interesuje cieBordeaux to absolutne koniecznie idź na Burakowską.
            Aha na twoim miejscu co jakiś czas, szczególnie we wrześnieu i październiku
            odwiedzałbym CArrefour Reduta, z Francji przywożą Bordeaux po niewiarygodnie
            niskich cenach jak na polskie warunki np Cru Bourgeois z roczników 1995 lub
            1996 można kupić za 40 - 50 zł.
      • Gość: docg Re: co na poczatek do 200zł IP: 84.40.217.* 22.02.07, 14:10
        pomysł dobry, budżet OK, tylko skąd ten dziwaczny pomysł kupowania 1 butelki
        wina co miesiąc? Win po 50 euro za butelkę nie ma sensu kupować przypadkowo,
        lepiej zebrać więcej kasy i kupić kilka - kilkanaście na raz, np. podczas foire
        aux vins we francuskich supermarketach. Nawet jeśli kupujesz w Polsce, to przy
        większym zakupie masz szanse wynegocjować lepsze warunki.
        pozdrawiam
        • Gość: mechanik Re: co na poczatek do 200zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 15:18
          Panie Docg, czym się Pan zajmuje zawodowo? Zaznaczam że to pytanie ma zwiazek z
          Pana komentarzem!

pozdrowienia
          mechanik
          • Gość: docg panie mechaniku... ;-) (o/t) IP: 84.40.217.* 23.02.07, 11:05
            zawodowo czym się zajmuję trudno określić, można powiedzieć że w pewnym sensie
            pisaniem książek. W każdym razie nie jestem zawodowo związany w żaden sposób z
            winem, jeśli do tego zmierzało pytanie
            pozdrawiam
      • Gość: pablo Re: co na poczatek do 200zł IP: *.aig.pl 23.02.07, 10:18
        radzę zainteresować się rocznikiem 2003. jest stosunkowo młody (więc ceny ok) a
        wina powinny być bardzo esencjonalne i skupione co dobrze rokuje dłuższemu
        leżeniu. Namawiałbym Ciebie (Pana?) do kupowania po kilka butelek każdego
        wina, wtedy będzie możliwość oceny jak się ono zmienia z czasem (inaczej wino
        smakje po 5, 10 i 15 latach). Jeśli ma Pan takie świetne warunki to radzę się
        zainteresować kontraktami na dostawę win z 2005 (w systemie primeurs), który to
        rocznik był bardzo udany a w cenie do 50E za but mozna naprawdę sporo świetnych
        pozycji wybrać. Jedyna cecha szczególna (wada lub zaleta zależnie od punktu
        widzenia) to taka, że trzeba zamiawać całe 12szt skrzynki no a dostawa dopiero
        w 2008. Jeśli chodzi o sauternes to 2006 powinien byc ciekawy (długi okres
        dojrzewania, potem deszcze w okresie winobrania które zdaje sie pozytywnie
        wpływają na rozwój pleśni botrytis), primeurs powinny się pojawić gdzieś pewnie
        koło maja tego roku
        pozdrawiam serdecznie i życzę udanej piwniczki.

do takiego długiego przechowywania sugerowałbym raczej prawy brzeg niż lewy.
        jako że poszczególne apelacje bardzo się między soba różnią: zupełnie co innego
        znajdzie Pan w St Estephe (Motrose, Sociando Mallet) co innego w Margaux
        (Kirwan, d'Issan a jeszcze co inego w Pessac Leognan (Malartic Lagraviere, de
        Fieuzal) sugeruję najpierw określić swoje prefernecje poprzez degustację
        (zdarzają się płatne degustacje, gdzie można skosztować kilku gatunków) i wtedy
        panować kierunek "ekspansji winnej"
        • Gość: star Re: co na poczatek do 200zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:39
          Gość portalu: pablo napisał(a):

> do takiego długiego przechowywania sugerowałbym raczej prawy brzeg niż lewy.
          > jako że poszczególne apelacje bardzo się między soba różnią: zupełnie co
          > innego znajdzie Pan w St Estephe (Motrose, Sociando Mallet) co innego w Margaux
          > (Kirwan, d'Issan a jeszcze co inego w Pessac Leognan (Malartic Lagraviere, de
          > Fieuzal)

nie bardzo rozumiem - zawsze wydawalo mi sie, ze to wina z lewego brzegu zwykle
          dluzej dojrzewaja (chyba, ze chodzi o perspektywe osoby splywajacej w dol rzeki
          kajakiem?)

pzdr
          star
          • Gość: star Re: co na poczatek do 200zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:41
            z ta perspektywa to sie zagalopowalem bo wychodzi ok, nie bede wiec brnal dalej
            i sugerowal splyw w gore rzeki (musialbym wybrac jakas -etc..)

pzdr
            star
            • Gość: docg spływ Odrą? IP: 84.40.217.* 23.02.07, 11:03
              jakbyś spływał Odrą, to Miękinia jest na Lewym Brzegu :-)
              pozdrawiam
              • Gość: star Re: spływ Odrą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:28
                czy sugerujesz, ze z tego powodu Cab z Miekini musi dlugo dojrzewac?

pzdr
                star
                • Gość: docg Re: spływ Odrą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 23:57
                  nie, nie posuwałbym się do aż tak głębokich analogii. Po prostu odkryłem, że mamy swój Lewy Brzeg. A jeśli to co mówią o ociepleniu klimatu się spełni, to niedługo nasz LB będzie lepszy od francuskiego. I będą mogli nam... wiesz co. Chyba nieprzypadkowo nasz kolega ma nick co się tłumaczy Monsieur Mouton :-)))
                  pozdrawiam
                  • Gość: star Re: spływ Odrą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 07:13
                    Gość portalu: docg napisał(a):

> nie, nie posuwałbym się do aż tak głębokich analogii. Po prostu odkryłem, że ma
                    > my swój Lewy Brzeg.

twe odkrycie cieszy, z niecierpliwoscia oczekaujemy na nastepne...np Prawy Brzeg?

A jeśli to co mówią o ociepleniu klimatu się spełni, to nie
                    > długo nasz LB będzie lepszy od francuskiego. I będą mogli nam... wiesz co. Chyb
                    > a nieprzypadkowo nasz kolega ma nick co się tłumaczy Monsieur Mouton :-)))

no tak to duzo lepiej niz duboeuf - choc z drugiej strony, zalezy co kto lubi

pzdr star
          • Gość: pablo Re: co na poczatek do 200zł IP: *.aig.pl 05.03.07, 13:12
            do stara:
            oczywiście pomyliłem się, to pewnie wina mojej leworęczności, oraz zaplątania
            się w semantykę żartu (la droite prefere la Gauche, la gauche prefere la
            Droite) napisałem lewy myśląc o prawym brzegu ale wszystkie apelacje które
            wymieniłem są z lewego i takie właśnie bym polecał do kolekcji, przy wszystkich
            zastrzezeniach z wcześniejszego postu
            pozdrawiam
      • winowino.com brunello 28.02.07, 15:34
        Witam

www.winowino.com/produkt,385,POGGIO_ANTICO_BRUNELLO_DI_MONTALCINO01_DOCG.html
        Uczciwie uprzedzam, ze ciezko przestac ... ;-)

Jarek Zeisner
        winowino.com
        • Gość: Mike Re: brunello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 17:12
          Czy Brunello Pogio Antico jest produkowane w Bordeaux?
          • giorgio_primo Re: brunello 28.02.07, 17:35
            Gość portalu: Mike napisał(a):

> Czy Brunello Pogio Antico jest produkowane w Bordeaux?

Oczywiście! ;-P Zaraz flood na forum nadejdzie od niezmordowanych spamerów.
            Dopiszą do każdego wątku coś w stylu:

- Właśnie tam byłem i kupiłem, jakie pyszne i tanie! A obsługa cudowna!
            - Zamówiłem dzisiaj u nich na stronie i dostałem już wczoraj, tacy są szybcy!
            - Polecam gorąco bo nie tylko że nie każą płacić, ale dokonują przelewu na
            twoje konto przy każdym zamówienu!

Jest kilka osób, które postanowiło wpisywać w każdy napotkany wątek ordynarny
            spam. Ciekawe po co? Ktoś naprawdę wierzy w skuteczność takich prymitywnych
            zagrywek? ;-)))

Nie można by tego jakoś czyścić drogi adminie?
            • winowino.com Re: brunello 01.03.07, 10:17

> Oczywiście! ;-P Zaraz flood na forum nadejdzie od niezmordowanych spamerów.
              > Dopiszą do każdego wątku coś w stylu:
              >
              > - Właśnie tam byłem i kupiłem, jakie pyszne i tanie! A obsługa cudowna!
              > - Zamówiłem dzisiaj u nich na stronie i dostałem już wczoraj, tacy są szybcy!
              > - Polecam gorąco bo nie tylko że nie każą płacić, ale dokonują przelewu na
              > twoje konto przy każdym zamówienu!
              >
              > Jest kilka osób, które postanowiło wpisywać w każdy napotkany wątek ordynarny
              > spam. Ciekawe po co? Ktoś naprawdę wierzy w skuteczność takich prymitywnych
              > zagrywek? ;-)))
              >
              > Nie można by tego jakoś czyścić drogi adminie?
              <cut>
              Szanowny Panie
              nic z powyzszego, co zechcial mi Pan zarzucic nie jest prawda. Dodatkowo podpisuje sie imieniem i
              nazwiskiem w przeciwienstwie do Pana. Moze mi Pan wierzyc, ze nie bylo moja intencja to, co Pan mi
              zarzuca. Nie napisalem tez ani jednego slowa z tych, ktore Pan cytuje.

Nie doczytalem w wiadomosci otwierajacej watek, ze chodzi o Bordeaux, za co pytajacego Pana Wojtka
              przepraszam.

Podtrzymuje tez, co napisalem temacie dyskusji, czyli ze Brunello jest the best.

Jaroslaw Zeisner
              winowino.com
        • Gość: koralka do winowino bledy na stronie www IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 05.03.07, 13:58
          panie winowino na pana stronie z winami francuskimi jest co nieco bledow, co do
          pochodzenia wina przede wszystkim...
          • winowino.com Re: do winowino bledy na stronie www 06.03.07, 05:47
            Gość portalu: koralka napisał(a):

> panie winowino na pana stronie z winami francuskimi jest co nieco bledow, co do
            > pochodzenia wina przede wszystkim...
            Witam
            tak, mamy swiadomosc. Niebawem bedzie to poprawione.
            Dzieki.

Jaroslaw Zeisner
            winowino.com
      • jasob1 Re: co na poczatek do 200zł 28.02.07, 18:16
        Kupuj raczej po 3 but. tego samego wina. Czasami jest tak ze po 7-8miu latach
        masz ochote sprobawac i .... czujesz ze jeszcze nie optimum, jaka szkoda mowisz
        sobie, taka butelka ze 3 lata to by bylo...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka