gagareen 20.05.07, 18:18 Hej, jadę do Krakowa i chcę tam kupić wino i koniecznie ma być z Toskanii. Możecie poradzić gdzie najlepiej mi doradzą, bo ma być na super kolację z dziewczyną... Musi być super. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Toskania+Kraków IP: *.piotrkow.net.pl 20.05.07, 21:11 Sklep na Rynku 13 "Vinoteka 13" (Chianti Classico "Rancia", albo supertoscany, m.in. Fontalloro). Albo "Il Pareto" z "Domu Wina". Tyle, że to cholerstwo (zresztą jedno i drugie)jest drogie. Ale sa to naprawdę porządne wina z Toskanii (choć przyznaję się bez bicia, że "Fontalloro" nie piłem, więc strzelam w ciemno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: Toskania+Kraków IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.05.07, 23:44 DiVino. Chyba gdzieś niedaleko rynku o ile pamiętam. Mają sporo win z Toskanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta881 Re: Toskania+Kraków IP: *.eranet.pl 21.05.07, 09:48 Doskonałe wina i profesjonalną obsługę znajdziesz również w "Vinoteka La Bodega" - Kraków, ul. Sławkowska 12; tel 425-49-81. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiantifan Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:55 "Vino DiVino" Wielopole 18 a i "wino & oliwa " ul.Krolowej Jadwigi specjalizuja sie w Toskanii , a na kolacje wybierz sie do restauracji Corleone ul. Poselska w kazdy czwartek odbywaja sie tam wieczory toskanskie , z muzyka na zywo (wloski zespol) dania toskanskie i promocyjne ceny na wina ...toskankie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gagareen Re: Toskania+Kraków 22.05.07, 22:16 Super! A możesz polecić jakieś konkretne butelki? Najlepiej osobiście wypróbowane, bo kilka razy naciąłem się na kiepskich sprzedawców, którzy nie wiedzą co sprzedają. Dzięki za wszelkie info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiantifan Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 14:10 Chianti Classico: Rignana, Poggerino, Vecchie Terre di Montefili, Castello dei Rampolla, Poggio al Sole, Buondonno, Monte Bernardi ceny od 50-90 zl Super Toscan: Bruno di Roca, Tzingana, Buondonno "Syrah" 100-160 zl Morelino di Scansano: Larcille 69 zl Brunello di Montalcino: Podere la Vigna ok 160 zl Maja tez duzy wybor roznych IGT , biale, rozowe poza tym Piemon, sycylia, Puglia, Prosseco Wszystkie winka pilem sa super ! maja tez enomatica wiec przed zakupem mozna skosztowac zawsze ok 8-10 pozycji. Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i maja pojecie dobrze doradzają. Udanej degustacji ! ....ja tez tam ide na aperitif zaraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chianti riserva Re: Toskania+Kraków IP: 217.96.21.* 23.05.07, 14:51 Gość portalu: chiantifan napisał(a): > Chianti Classico: Rignana, Poggerino, Vecchie Terre di Montefili, Castello dei > Rampolla, Poggio al Sole, Buondonno, Monte Bernardi ceny od 50-90 zl > Super Toscan: Bruno di Roca, Tzingana, Buondonno "Syrah" 100-160 zl > Morelino di Scansano: Larcille 69 zl > Brunello di Montalcino: Podere la Vigna ok 160 zl > Maja tez duzy wybor roznych IGT , biale, rozowe poza tym Piemon, sycylia, > Puglia, Prosseco > Wszystkie winka pilem sa super ! maja tez enomatica wiec przed zakupem mozna > skosztowac zawsze ok 8-10 pozycji. Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i maja > > pojecie dobrze doradzają. > Udanej degustacji ! > ....ja tez tam ide na aperitif zaraz :) wiekszosc tych win taniej w Poznaiu jak dobrze poszukac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziołek Re: Toskania+Kraków do chianti riserva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:53 Kupuję dość dużo włoskich win w Poznaniu ,ale nie udało mi się trafić na wina które ma divino .Dlatego kupuję w ich sklepie internetowym .Czy mógłbyś mi podać jakieś konkretne adresy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniczynka Re: Toskania+Kraków do chianti riserva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 16:33 Gość portalu: koziołek napisał(a): > Kupuję dość dużo włoskich win w Poznaniu ,ale nie udało mi się trafić na wina > które ma divino .Dlatego kupuję w ich sklepie internetowym . Chyba nie ma raczej w Poznaniu win ktorymi handluje divino. Wiekszosc win jakie sprzedaja jest dosc dobre ale ceny sa tak skandalicznie wysokie w tym sklepie internetowym, ze chyba bardziej oplacalo by sie nawet jedna butelke sprowadzic z zagranicy. Chocby pierwsze IGT jakie sie pojawia na stronie: Anfiteatro, wino nawet nie zasluguje na to 40 euro jakie sie za nie placi normalnie i do tego nawet w takich rocznikach jak 1997 mozna za tyle kupic. No a w Divino 80 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
winemind Re: Toskania+Kraków 23.05.07, 15:26 Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i maja > > pojecie dobrze doradzają. A propos pracowników, czyli tzw. fachowców od wina: znam ten sklep od poczatku istnienia i rzeczywiscie fajni ludzie w nim pracowali, przede wszystkim skromni i lubili opowiadac o winie z pasją, i rzeczywiście swietnie doradzali. A teraz troszkę się zmieniło... :) Pani pracującej w tym sklepie proszę o więcej skromności - proszę zwrócić uwagę, że u Pani kupują butelki również ludzie, którzy dłużej piją wino i naprawdę się znają (mam oczywiście na mysli moich dobrych znajomych ;). Co do win, to Divino ma kilka świetnych etykiet (np.Larcille 2004 - to chyba z apelacji Morellino di Scansano) Polecam również sklep Winnica Alina Kudela (chociaz nie w centrum - koniec ul. Kazimierza Wielkiego)- tam kupuję juz od trzech lat i zawsze dobrze mi doradzono. I butelki z Divino też tam mają, nawet taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panienka M. Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 19:03 No Ba!!! Skromnością grzesze niczym nasza Larcille :) Aczkolwiek jesli ktorys z klientow poczuł sie urazony i niezadowolony z obsługi, BARDZO przepraszam :) A i jeszcze jedno, ja się wciąż uczę...wina :) p.s naś klient, naś Pan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
josef108 do FanaChianti 22.05.07, 23:12 Proszę o opinię na temat Chianti Piccini DOCG 2005, jeśli nie to konkretne wino, to chociaż producent. (Tesco, 25 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:21 tego wina nie pilem , natomiast jest ono produkowane poza obszarem Chianti Classico , w okolicach Poggibonsi (brzydkie przemyslowe miasto, blisko do San Gimignano ) winnica ma ok 300 he. Tradycje Piccini maja duze , ale produkuja teraz na masową skale i jest to ich podstawowe wino(prawdopodobnie z najgorzej polozonych winnic) wiec nie spodziewalbym sie niczego szczególnego. Radzilbym raczej poszukac wina do picia na codzien w podobnej cenie ale np. typu IGT od malego producenta, gdzies w specjalistycznym sklepie . Odpowiedz Link Zgłoś
josef108 Re: do FanaChianti 26.05.07, 14:06 dzięki za informacje Ale jednak tutaj: www.chianticlassico.com/english/aziende.asp?qt=1&id=p Piccini figuruje w spisie estates na terenie Chianti Class. ---------- Mam następne pytanie o chianti. Piłem wczoraj w knajpie "La Ginestra Chianti Riserva 2001", takie sobie, kwaskowate po otwarciu, potem się trochę wyrównało... mniejsza z tym. W necie nic nie mogę znaleźć, za mało tez wynotowałem z etykiety. Czy ktoś coś wie o tym winie albo producencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: do FanaChianti IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.07, 14:58 i jeszcze tutaj mapa: Castellina leży jednak w obrębie Ch.Class. paradoxplace.com/Perspectives/Maps/Chianti%20Roads.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.05.07, 22:18 Oczywiscie Castellina in Chianti lezy w obrebia chianti classico i Piccini rowniez produkuje wino z apelacja Chianti Classico D.O.C.G (przypominam ponad 300 ha ) ,ale pytanie bylo o "Chianti D.O.C.G Piccini" wiec winnica, z ktorej pochodzi to wino musi byc polozona poza obszarem Chianti Classico, Chianti Colli Senesi itd... Odpowiedz Link Zgłoś
josef108 Re: do FanaChianti 27.05.07, 11:19 oczywiście masz rację. A jak wygląda sprawa z tym słynnym czarnym kogutem, chyba nie każde Ch.Class. go ma? I co on tak naprawdę oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:58 No wiec: dawno, dawno temu, w średniowieczu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami – w odległej i malowniczej Toskanii dwa miasta Florencja oraz Siena walczyły ze sobą o teren, na którym produkowane było znane i uznane już wtedy wino – Chianti. Aby zakończyć nieustające spory ustalono, iż umówionego dnia z każdego z miast wyruszy rycerz. Jako moment odpowiedni do owej wyprawy wybrano pianie koguta. Granica terenu, które miało zachować każde z miast miał być punkt spotkania obu rycerzy. Siena wybrała białego koguta, którego karmiła - w nadziei, iż kogut mieć będzie siłę by piać. Florencja natomiast wybrała koguta czarnego i trzymała go w ciemnej klatce – bez jedzenia. Umówionego dnia, wyciągnięto czarnego koguta, który jak tylko poczuł wolność zaczął piać - choć do wschodu słońca było jeszcze daleko. Zgodnie z ustaleniami rycerz z Florencji ruszył na podbój terytorium - i łatwo przewidzieć, iż miał czas, by zająć przeważającą część niezwykłej ziemi, docierając do miejscowości Fonterutoli – 12 km od Sieny. Rycerz, Sieny – choć uczciwy, wyruszył zdecydowanie za późno. ...I tak czarny kogut (Gallo nero) stal sie symbolem Chianti Classico i logo Consorzio Chianti Classico. Do 2005 roku na butelkach naklejane byly banderole aplelacji Chianti Clasicco D.O.C.G. i dodatkowo jego czlonkowie oznaczali butelki kogutkiem a inni producenci, którzy np. nie zgadzali sie z zasadami Consorzium i do niego nie należeli takiego kogutka nie umieszczali tylko samą rożową banderole.Inny przypadek: wlasciciel winnicy Montevertine poklócił sie z władzami Zrzeszenia producentow i produkuje wina zgodnie z zasadami apelacji ale bez jej oznaczeń. Obecnie na banderoli apelacji, którą przyznaje ministerstwo gospodarki a Consorzium określa wielkość produkcji, kontroluje i gwarantuje zasady, drukowany jest kogut i nie stosuje sie dodatkowych naklejek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: do FanaChianti 30.05.07, 08:00 Gość portalu: Chiantifan napisał(a): > producenci (...)umieszczali tylko samą rożową banderole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:41 hmmm nawet w tematach o winie potrafią doszukac sie podtekstow :)))wniosek: uwazac co sie pisze. Jestem hetero hetero hetero....A moze glodnemu chleb na mysli !? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef... Re: do FanaChianti IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 11:50 ...no nie wiem... ten KOGUTEK w sumie też podejrzany... i to w dodatku czarny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:00 Czlowiek grzecznie odpowiada na pytania, dzieli sie swoimi zainteresowaniami a tu ataki z kazdej stony !!! :)) NIE CHODZE NA PARADY !!! Lepiej napiszcie co ostatnio fajnego piliscie.... Chlopcy :) (z rozową banderolą) przepraszam dziewczyny i ...td ja tego tematu rozpoczynalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krolewna Re: do FanaChianti IP: *.devs.futuro.pl 31.05.07, 12:12 bywa bywa, jak sie za duzo teleyubisiow oglada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krolewna Re: do FanaChianti IP: *.devs.futuro.pl 31.05.07, 12:14 teletubisiów - miało być Odpowiedz Link Zgłoś