Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Toskania+Kraków

20.05.07, 18:18
    Hej, jadę do Krakowa i chcę tam kupić wino i koniecznie ma być z Toskanii.
    Możecie poradzić gdzie najlepiej mi doradzą, bo ma być na super kolację z
    dziewczyną... Musi być super.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł Re: Toskania+Kraków IP: *.piotrkow.net.pl 20.05.07, 21:11
        Sklep na Rynku 13 "Vinoteka 13" (Chianti Classico "Rancia", albo supertoscany,
        m.in. Fontalloro). Albo "Il Pareto" z "Domu Wina". Tyle, że to cholerstwo
        (zresztą jedno i drugie)jest drogie. Ale sa to naprawdę porządne wina z
        Toskanii (choć przyznaję się bez bicia, że "Fontalloro" nie piłem, więc
        strzelam w ciemno)
        • Gość: tomba Re: Toskania+Kraków IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.05.07, 23:44
          DiVino. Chyba gdzieś niedaleko rynku o ile pamiętam. Mają sporo win z Toskanii.
      • Gość: edyta881 Re: Toskania+Kraków IP: *.eranet.pl 21.05.07, 09:48
        Doskonałe wina i profesjonalną obsługę znajdziesz również w "Vinoteka La
        Bodega" - Kraków, ul. Sławkowska 12; tel 425-49-81.
        • Gość: chiantifan Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:55
          "Vino DiVino" Wielopole 18 a i "wino & oliwa " ul.Krolowej Jadwigi specjalizuja
          sie w Toskanii , a na kolacje wybierz sie do restauracji Corleone ul. Poselska
          w kazdy czwartek odbywaja sie tam wieczory toskanskie , z muzyka na zywo
          (wloski zespol) dania toskanskie i promocyjne ceny na wina ...toskankie
          Pozdrawiam
          • gagareen Re: Toskania+Kraków 22.05.07, 22:16
            Super! A możesz polecić jakieś konkretne butelki? Najlepiej osobiście
            wypróbowane, bo kilka razy naciąłem się na kiepskich sprzedawców, którzy nie
            wiedzą co sprzedają.
            Dzięki za wszelkie info.
            • Gość: chiantifan Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 14:10
              Chianti Classico: Rignana, Poggerino, Vecchie Terre di Montefili, Castello dei
              Rampolla, Poggio al Sole, Buondonno, Monte Bernardi ceny od 50-90 zl
              Super Toscan: Bruno di Roca, Tzingana, Buondonno "Syrah" 100-160 zl
              Morelino di Scansano: Larcille 69 zl
              Brunello di Montalcino: Podere la Vigna ok 160 zl
              Maja tez duzy wybor roznych IGT , biale, rozowe poza tym Piemon, sycylia,
              Puglia, Prosseco
              Wszystkie winka pilem sa super ! maja tez enomatica wiec przed zakupem mozna
              skosztowac zawsze ok 8-10 pozycji. Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i maja
              pojecie dobrze doradzają.
              Udanej degustacji !
              ....ja tez tam ide na aperitif zaraz :)
              • Gość: chianti riserva Re: Toskania+Kraków IP: 217.96.21.* 23.05.07, 14:51
                Gość portalu: chiantifan napisał(a):

> Chianti Classico: Rignana, Poggerino, Vecchie Terre di Montefili, Castello
                dei
                > Rampolla, Poggio al Sole, Buondonno, Monte Bernardi ceny od 50-90 zl
                > Super Toscan: Bruno di Roca, Tzingana, Buondonno "Syrah" 100-160 zl
                > Morelino di Scansano: Larcille 69 zl
                > Brunello di Montalcino: Podere la Vigna ok 160 zl
                > Maja tez duzy wybor roznych IGT , biale, rozowe poza tym Piemon, sycylia,
                > Puglia, Prosseco
                > Wszystkie winka pilem sa super ! maja tez enomatica wiec przed zakupem mozna
                > skosztowac zawsze ok 8-10 pozycji. Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i
                maja
                >
                > pojecie dobrze doradzają.
                > Udanej degustacji !
                > ....ja tez tam ide na aperitif zaraz :)

wiekszosc tych win taniej w Poznaiu jak dobrze poszukac....
                • Gość: koziołek Re: Toskania+Kraków do chianti riserva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:53
                  Kupuję dość dużo włoskich win w Poznaniu ,ale nie udało mi się trafić na wina
                  które ma divino .Dlatego kupuję w ich sklepie internetowym .Czy mógłbyś mi podać
                  jakieś konkretne adresy ?
                  • Gość: koniczynka Re: Toskania+Kraków do chianti riserva IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 16:33
                    Gość portalu: koziołek napisał(a):

> Kupuję dość dużo włoskich win w Poznaniu ,ale nie udało mi się trafić na wina
                    > które ma divino .Dlatego kupuję w ich sklepie internetowym .

Chyba nie ma raczej w Poznaniu win ktorymi handluje divino. Wiekszosc win jakie
                    sprzedaja jest dosc dobre ale ceny sa tak skandalicznie wysokie w tym sklepie
                    internetowym, ze chyba bardziej oplacalo by sie nawet jedna butelke sprowadzic
                    z zagranicy.

Chocby pierwsze IGT jakie sie pojawia na stronie: Anfiteatro, wino nawet nie
                    zasluguje na to 40 euro jakie sie za nie placi normalnie i do tego nawet w
                    takich rocznikach jak 1997 mozna za tyle kupic. No a w Divino 80 euro.
              • winemind Re: Toskania+Kraków 23.05.07, 15:26
                Dziewczyny , ktore tam pracuja wesole i maja
                >
                > pojecie dobrze doradzają.

A propos pracowników, czyli tzw. fachowców od wina: znam ten sklep od poczatku
                istnienia i rzeczywiscie fajni ludzie w nim pracowali, przede wszystkim skromni
                i lubili opowiadac o winie z pasją, i rzeczywiście swietnie doradzali. A teraz
                troszkę się zmieniło... :) Pani pracującej w tym sklepie proszę o więcej
                skromności - proszę zwrócić uwagę, że u Pani kupują butelki również ludzie,
                którzy dłużej piją wino i naprawdę się znają (mam oczywiście na mysli moich
                dobrych znajomych ;).
                Co do win, to Divino ma kilka świetnych etykiet (np.Larcille 2004 - to chyba z
                apelacji Morellino di Scansano)

Polecam również sklep Winnica Alina Kudela (chociaz nie w centrum - koniec ul.
                Kazimierza Wielkiego)- tam kupuję juz od trzech lat i zawsze dobrze mi
                doradzono. I butelki z Divino też tam mają, nawet taniej.
                • Gość: Panienka M. Re: Toskania+Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 19:03
                  No Ba!!! Skromnością grzesze niczym nasza Larcille :) Aczkolwiek jesli ktorys
                  z klientow poczuł sie urazony i niezadowolony z obsługi, BARDZO przepraszam :)
                  A i jeszcze jedno, ja się wciąż uczę...wina :)

p.s naś klient, naś Pan ;)
          • josef108 do FanaChianti 22.05.07, 23:12
            Proszę o opinię na temat Chianti Piccini DOCG 2005, jeśli nie to konkretne wino,
            to chociaż producent. (Tesco, 25 zł)

• Gość: chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:21
              tego wina nie pilem , natomiast jest ono produkowane poza obszarem Chianti
              Classico , w okolicach Poggibonsi (brzydkie przemyslowe miasto, blisko do San
              Gimignano ) winnica ma ok 300 he. Tradycje Piccini maja duze , ale produkuja
              teraz na masową skale i jest to ich podstawowe wino(prawdopodobnie z najgorzej
              polozonych winnic) wiec nie spodziewalbym sie niczego szczególnego. Radzilbym
              raczej poszukac wina do picia na codzien w podobnej cenie ale np. typu IGT od
              malego producenta, gdzies w specjalistycznym sklepie .
              • josef108 Re: do FanaChianti 26.05.07, 14:06
                dzięki za informacje
                Ale jednak tutaj:
                www.chianticlassico.com/english/aziende.asp?qt=1&id=p
                Piccini figuruje w spisie estates na terenie Chianti Class.
                ----------
                Mam następne pytanie o chianti. Piłem wczoraj w knajpie "La Ginestra Chianti
                Riserva 2001", takie sobie, kwaskowate po otwarciu, potem się trochę
                wyrównało... mniejsza z tym. W necie nic nie mogę znaleźć, za mało tez
                wynotowałem z etykiety. Czy ktoś coś wie o tym winie albo producencie.
                • Gość: josef Re: do FanaChianti IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.07, 14:58
                  i jeszcze tutaj mapa: Castellina leży jednak w obrębie Ch.Class.

paradoxplace.com/Perspectives/Maps/Chianti%20Roads.htm
                  • Gość: chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.05.07, 22:18
                    Oczywiscie Castellina in Chianti lezy w obrebia chianti classico i Piccini
                    rowniez produkuje wino z apelacja Chianti Classico D.O.C.G (przypominam ponad
                    300 ha ) ,ale pytanie bylo o "Chianti D.O.C.G Piccini" wiec winnica, z ktorej
                    pochodzi to wino musi byc polozona poza obszarem Chianti Classico, Chianti
                    Colli Senesi itd...
                    • josef108 Re: do FanaChianti 27.05.07, 11:19
                      oczywiście masz rację. A jak wygląda sprawa z tym słynnym czarnym kogutem, chyba
                      nie każde Ch.Class. go ma? I co on tak naprawdę oznacza?
                      • Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:58
                        No wiec: dawno, dawno temu, w średniowieczu, za siedmioma górami, za siedmioma
                        lasami – w odległej i malowniczej Toskanii dwa miasta Florencja oraz Siena
                        walczyły ze sobą o teren, na którym produkowane było znane i uznane już wtedy
                        wino – Chianti.

Aby zakończyć nieustające spory ustalono, iż umówionego dnia z każdego z miast
                        wyruszy rycerz. Jako moment odpowiedni do owej wyprawy wybrano pianie koguta.
                        Granica terenu, które miało zachować każde z miast miał być punkt spotkania obu
                        rycerzy.
                        Siena wybrała białego koguta, którego karmiła - w nadziei, iż kogut mieć będzie
                        siłę by piać. Florencja natomiast wybrała koguta czarnego i trzymała go w
                        ciemnej klatce – bez jedzenia.
                        Umówionego dnia, wyciągnięto czarnego koguta, który jak tylko poczuł wolność
                        zaczął piać - choć do wschodu słońca było jeszcze daleko. Zgodnie z ustaleniami
                        rycerz z Florencji ruszył na podbój terytorium - i łatwo przewidzieć, iż
                        miał czas, by zająć przeważającą część niezwykłej ziemi, docierając do
                        miejscowości Fonterutoli – 12 km od Sieny. Rycerz, Sieny – choć uczciwy,
                        wyruszył zdecydowanie za późno.
                        ...I tak czarny kogut (Gallo nero) stal sie symbolem Chianti Classico i logo
                        Consorzio Chianti Classico. Do 2005 roku na butelkach naklejane byly banderole
                        aplelacji Chianti Clasicco D.O.C.G. i dodatkowo jego czlonkowie oznaczali
                        butelki kogutkiem a inni producenci, którzy np. nie zgadzali sie z zasadami
                        Consorzium i do niego nie należeli takiego kogutka nie umieszczali tylko samą
                        rożową banderole.Inny przypadek: wlasciciel winnicy Montevertine poklócił sie z
                        władzami Zrzeszenia producentow i produkuje wina zgodnie z zasadami apelacji
                        ale bez jej oznaczeń. Obecnie na banderoli apelacji, którą przyznaje
                        ministerstwo gospodarki a Consorzium określa wielkość produkcji, kontroluje i
                        gwarantuje zasady, drukowany jest kogut i nie stosuje sie dodatkowych
                        naklejek.
                        Pozdrawiam
                        • docg Re: do FanaChianti 30.05.07, 08:00
                          Gość portalu: Chiantifan napisał(a):
                          > producenci (...)umieszczali tylko samą rożową banderole...

• Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 11:41
                            hmmm nawet w tematach o winie potrafią doszukac sie podtekstow :)))wniosek:
                            uwazac co sie pisze. Jestem hetero hetero hetero....A moze glodnemu chleb na
                            mysli !? :)))
                            • Gość: josef... Re: do FanaChianti IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 11:50
                              ...no nie wiem... ten KOGUTEK w sumie też podejrzany... i to w dodatku czarny!
                              • Gość: Chiantifan Re: do FanaChianti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 12:00
                                Czlowiek grzecznie odpowiada na pytania, dzieli sie swoimi zainteresowaniami a
                                tu ataki z kazdej stony !!! :)) NIE CHODZE NA PARADY !!!
                                Lepiej napiszcie co ostatnio fajnego piliscie.... Chlopcy :) (z rozową
                                banderolą) przepraszam dziewczyny i ...td ja tego tematu rozpoczynalem
                                • Gość: krolewna Re: do FanaChianti IP: *.devs.futuro.pl 31.05.07, 12:12
                                  bywa bywa, jak sie za duzo teleyubisiow oglada ;)
                                  • Gość: krolewna Re: do FanaChianti IP: *.devs.futuro.pl 31.05.07, 12:14
                                    teletubisiów - miało być
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka