Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 02:32
    Gdzie jest dostepny w Polsce Icewine i ile kosztuje?
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Icewine IP: czech:* / 192.168.5.* 20.07.03, 15:04
        Np. w Tesco ok. 130zl

Pozdrawiam
        star
        • Gość: Marcin Re: Icewine IP: *.sympatico.ca 20.07.03, 18:52
          Gość portalu: star napisał(a):

> Np. w Tesco ok. 130zl
          >
          > Pozdrawiam
          > star
          Dzieki za odpowiedz jeszcze gdybys mi mogl powiedziec jakiej jest produkcji i
          jakiej pojemnosci jest butelka bylbym wdzieczny.Pozdrawiam
          • Gość: star Re: Icewine IP: czech:* / 192.168.5.* 20.07.03, 18:54
            O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta (pomarancz.) etykieta.
            Producenta nie wspomne.

Pozdrawiam
            star
            • Gość: Magda Re: Icewine IP: 216.40.249.* 26.07.03, 23:12
              Gość portalu: star napisał(a):

> O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta
              (pomarancz.) etykieta. Producenta nie wspomne.

Icewine jest sprzedwany w butelkach 0.375 litra

> Pozdrawiam

• amsti Re: Icewine 28.07.03, 13:52
                Gość portalu: Magda napisał(a):

> Gość portalu: star napisał(a):
                >
                > > O ile pamietam butelka jest poj. 0,5l - wysoka z zolta
                > (pomarancz.) etykieta. Producenta nie wspomne.
                >
                > Icewine jest sprzedwany w butelkach 0.375 litra
                >
                > > Pozdrawiam
                >

Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku

• amsti Re: Icewine 28.07.03, 13:55
                  amsti napisał:

> >
                  > Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku
                  >

Tzn., jesli myslimy o tym samym winie.
                  • amsti Re: Icewine 18.08.03, 10:56
                    amsti napisał:

> amsti napisał:
                    >
                    > > >
                    > > Star pisze o niemieckim Eiswein - butelka 0,5l w tym wypadku
                    > >
                    >
                    > Tzn., jesli myslimy o tym samym winie.

Hm, to jednak jest butelka 0,375 l

• Gość: docg icewine/eiswein IP: 212.160.147.* 28.07.03, 13:28
        Jeśli "Icewine" oznacza wino ze zmrożonych winogron produkowane w Kanadzie lub
        w USA to obawiam się, że w Polsce jest raczej niedostępne, niemiecki oryginał -
        eiswein - jest reprezentowany jako - tako.
        A ja dzisiaj sam zrobię icewine - pół szklanki wina i lodu do pełna :-)))
        pozdrawiam
        • Gość: Marcin Re: icewine/eiswein IP: *.sympatico.ca 29.07.03, 02:24
          Gość portalu: docg napisał(a):

> Jeśli "Icewine" oznacza wino ze zmrożonych winogron produkowane w Kanadzie
          >lub w USA to obawiam się, że w Polsce jest raczej niedostępne, niemiecki
          >oryginał - eiswein - jest reprezentowany jako - tako.

Tak dokladnie o to mi chodzilo jak napisales sam pomysl wina z zmrozonych
          winogron o ile sie nie myle pochodzi z Niemiec ,a Kanadyjczycy i Amerykanie
          ich skopiowali nigdy nie pilem niemieckiego eisweina ,ale mysle ze jesli nie
          przewyzsza smakiem to napewno nie jest gorszy od polnocnoamerykanskiego icewine

> A ja dzisiaj sam zrobię icewine - pół szklanki wina i lodu do pełna :-)))
          > pozdrawiam

Ha,ha,ha to nie to samo ale gratuluje poczucia humoru,dzieki za wpis i rowniez
          pozdrawiam
      • Gość: deseo Re: Icewine IP: *.chello.pl 23.08.03, 11:47
        miałem eiswein na weselu - kupowałem za niewielką kasę. gdzieś w hurtowni pod
        krakowiem, chyba w wieliczce... było boskie...

wiem, że tanie. panowca zaraz mnie zrypie, że to było gówno, i że sie nie
        znałem na winach... ale ja wiem swoje.. ;-))
        • Gość: panowca niezalogow ??????????????????????????????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.03, 18:51
          Gość portalu: deseo napisał(a):

> miałem eiswein na weselu - kupowałem za niewielką kasę. gdzieś w hurtowni pod
          > krakowiem, chyba w wieliczce... było boskie...
          >
          > wiem, że tanie. panowca zaraz mnie zrypie, że to było gówno, i że sie nie
          > znałem na winach... ale ja wiem swoje.. ;-))

nie bardzo qmam o co chodzi ale może pójdziesz pobiegać, poboksować albo coś w
          tym stylu....

• Gość: karol w. marcin, marcin IP: *.sympatico.ca 29.08.03, 04:26
        kiedys wlozylem duzo wysilku na tym forum aby wyjasnic co to jest kanadyjskie
        icewine.

teraz tylko w punktach:

1. co sie czasami udaje w niemczech, kanadzie dzieje sie co roku -
        temperatury ponizej -15 stopni przez kilka tygodni, w zimie 2003 roku mroz
        trzymal az do marca,

2. jakies 30 lat temu dwoch facetow (jeden z pochodzenia niemiec, drugi wloch)
        zalozylo pierwsza wspolczesna winiarnie kanadyjska w okolicach wodospadu ktory
        po polsku nazywa sie niagara, po angielsku zas "najagara". jest to niewielki
        obszar z mikroklimatem niedaleko granicy z usa. piewszy to karl kaiser, drugi
        donald ziraldo, zalozyciele winiarni inniskillin wines. dlaczego wybrali
        irlandzka nazwe - nie wiem.

3. dzisiaj jest tam ponad 80 winiarni i tysiace hektarow winnic. icewine to
        tylko 10% ich produkcji, robia bardzo przyzwoite rieslingi, chardonnay,
        marechal foch, vidal, cabernet sauvignion i shiraz. ja lubie szczegolnie
        rieslingi z niagary.

4. biale winogrona (glownie riesling albo vidal) nie sa zbierane we wrzesniu-
        pazdzierniku, nakrywa sie je plastikowa siatka aby nie wyzeraly ich ptaki i
        czeka do porzadnych mrozow.

5. woda paruje przez skorke owocow, kurcza sie one i wygladaja okropnie, jak
        brzydkie rodzynki. wewnatrz rosnie koncentracja naturalnych curkow. w styczniu
        zwoluje sie robotnikow i przed switem (zanim wstanie slonce) zbiera sie owoce
        i wyciska przez prase. wychodzi ok. 10% normalnego soku.

6. normalna fermentacja i obrobka, a efekt butelkuje sie w male i eleganckie
        butelki (375 ml.) i sprzedaje sie za cene 30 - 200 dolarow kanadyjskich. to
        wino jest niezwykle prestizowe dla japonczykow i chinczykow, wiec pod
        winnicami widzisz w lecie ich cale autokary. biora po kilka butelek, bowiem u
        nich w kraju kosztuje taka butelka kilka razy drozej. na polkach masz
        informacje w angielskim i w japonskim.

7. efektem jest geste, deserowe wino, o niesamowitych aromatach - brzoskwinie,
        cytrusy, czekolada.

8. jako ze jestem biedny emigrant wiec stac mnie na takie degustacje tylko
        kilka razy w roku. poniewaz mieszkam 80 km. od tych winnic, wiec zagladmy tam
        z zona co jakis czas.

9. napisalem do romana mysliwca, polskiego winiarza, ze wydaje mi sie iz
        polski (jaslo!) klimat tez by sprzyjal produkowaniu takiego icewine.

to chyba wszystko.

karol w.
        • winoman Re: marcin, marcin 29.08.03, 08:52
          > 9. napisalem do romana mysliwca, polskiego winiarza, ze wydaje mi sie iz
          > polski (jaslo!) klimat tez by sprzyjal produkowaniu takiego icewine.

Niestety raczej nie, w Polsce zanim przyjdą mrozy mamy deszczowy listopad, grona zostawione na krzewach po
          prostu pleśnieją (i nie jest to pleśń szlachetna).

Pozdrawiam!

• Gość: karol w. czy ja wiem? IP: *.sympatico.ca 30.08.03, 03:54
            tutaj takze jesien moze byc deszczowa, i choc np. w zeszlym roku mrozy i snieg
            przyszly w koncu listopada i trwaly przez cztery miesiace, bywaly lata gdy az
            do konca roku bylo szaro i deszczowo. wiec i tutaj jest ten problem plesni,
            jakos nie slyszalem aby ona przeszkadzala.
            • Gość: star Re: czy ja wiem? IP: czech:* / 192.168.5.* 30.08.03, 10:21
              Chyba jednak mimmo wszystko w Kanadzie deszczowa jesien jest jednak
              chlodniejsza co zmienia nieco postac rzeczy - przynajmniej tak to sobie
              wyobrazam.

Pozdrawiam
              star
              • Gość: jesien Re: czy ja wiem? IP: *.proxy.aol.com 11.09.03, 21:12
                Icewino,czy masz na mysli zimne wino? a moze to tylko zart? Moge podac tylko
                jako ciekawostke,ze pilam mocno schlodzone,czerwone,wytrawne wino
                we...Francji.W Prowensji,w gorace ,letnie wieczory popijano na tarasie lodowate
                wino,jako napoj orzezwiajacy,tak wytlumaczyl mi kelner, kiedy go o to spytalam!
      • Gość: E.P. Re: Icewine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.14, 13:59
        Kanadyjskie wina lodowe dostępne u importera ETC Polska Sp. z o.o. więcej w na stronie www.smakikanady.pl
      • hnal Re: Icewine 06.12.17, 06:22
        ETC POLSKA SP. Z O.O. SZCZECIN, CENY OD KILKUDZIESIĘCIU ZŁOTYCH W GÓRĘ, PRZED ŚWIĘTAMIBOŻEGO NARODZENIA 2017 CENY OBNIŻONE NA BUTELKI O POJ. 0,2L
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka