Gość: Dorota IP: *.vf.shawcable.net 07.08.03, 07:16 Czy ktos z Was robil wino z jezyn. Bardzo prosze o przepis. Pozdrowienia. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzz Re: Wino domowe IP: 213.17.139.* 07.08.03, 08:00 Warto zajrzec w tej kwestii na www.wino.art.pl Na stronie działa także tematyczne forum dyskusyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Wino domowe IP: *.vf.shawcable.net 08.08.03, 03:58 Dzieki za informacje. To jest wlasnie to o co mi chodzilo. :) Pozdrowienia. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Wino domowe IP: 62.101.126.* 12.08.03, 17:29 Nie mam watpliwosci, ze wino mozna tez robic w sposob opisany w tym watku, albo Barbere ,ktorej winogrona sam zbieram, ja robie w niezasadniczy sposob. 1. Do zgniecionech winogron nie trzeba dodawac drozdzy i choc tam jest napisane ,ze dzikie drozdze nie pozwola przekroczyc 6-7 procent, to dziwnie ,ze dwa lata temu mielismy Barbere 12 % a tez w tym roku liczymy conajmiej 11,5 %. 2. Gdy zbior byl nieudany jak w zeszlym roku ( wskaznik cukierowy ponize 40) to polecam dodac do winogron podstawowych winogrona slodkie ( w zeszlym roku dodalismy Freise prawie 30 %, smak sie troche zmienil) ale wino mozna pic, ci z moich kolegow ( ci czysci), ktorzy tego nie zrobili maja tyle acetonu ,ze im on wystarczy na cale zycie, albo tez wywarzyli grape ( wodke z odpadow winnych) ,ze mozna cale miasto upic.. Odpowiedz Link Zgłoś