Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Takie jak Paxis?

21.11.08, 23:36
    Witam,
    Jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o wina. Głównie kupuję kierując się intuicją
    (i etykietą)- nie zawsze się sprawdza niestety. Parę razy trafiłam na straszne
    kwachy :( Nie lubię ostrych, kwaśnych, mocnych i gorzkich win wytrawnych.

Dzisiaj zaś nabyłam drogą kupna portugalskie Paxis rocznik 2006 - i to jest
    właśnie TO! Nie za kwaśne, nie jest gorzkie, raczej delikatne, może nie
    wyrafinowane, ale mi bardzo smakuje.

Czy mogę prosić o polecenie win podobnych w smaku, bądź nakierowanie jakich
    win powinnam szukać - podobne szczepy, producent, kraj pochodzenia?
    Obserwuj wątek
      • gaga71 Re: Takie jak Paxis? 22.11.08, 00:31
        Region Estremadura, szczepy Caladoc i Tinta Roriz , producent DFJ Vinhos - o ile
        dobrze wyczytałam z etykiety.
        A znalazłam i zainspirowałam się opisem na sstarwines :)
      • sstar Quitana? 22.11.08, 16:47
        Polecam czerwone wino Quitana w Biedronce za ok. 10PLN. Równowaga między
        słodyczą (jest jej trochę), kwasowością, a delikatym garbnikiem jest godna uwagi
        jak na tak tanie wino. Bardzo smaczne. Na tyle dobre, że smakowało nie tylko mi
        ale i mojej mamie, która odeszła w tym przypadku od często przez nią stosowanej
        szaptalizacji:-) Aha producentem jest Arcos Rei znany z równie udanego ale bez
        tej nuty słodyczy Terras da Feira.

Pzdr życząc smacznego, sstar
        • sstar Re: Quitana -> link 25.11.08, 01:31
          a takwygląda, smakuje i pachnie rzeczona Quitana ... warto!

pzdr, sstar
        • docg szaptalizacja 26.11.08, 07:35
          nie wydaje mi się, żeby twoja mama mogła szaptalizować to wino... mogła je co najwyżej dosładzać, a różnica jest taka, że szaptalizuje się moszcz przed fermentacją (żeby uzyskać %), a dosładza się gotowe wino (żeby było słodsze), o czym na pewno wiesz, ale wspominam, żeby z Forum nie szły w świat mylne informacje ;-)
          • Gość: sstar&let Re: szaptalizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:14
            wiedziałem, że moja mama wytycza nowe trendy w winiarstwie;-)
            to co moja mam robi to zdecydowanie szaptalizacja pofermentacyjna zwana przez
            niektórych dosładzaniem;-)

A <a href=http://everything2.com/e2node/chaptalisation>tu</a> odnośnik do terminu.

pzdr, sstar
        • Gość: Alien.PG Re: Quitana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 16:41
          aktualnie 6,75 zł w LUBLINIE polecam również białe
      • Gość: kowal Re: Takie jak Paxis? IP: *.rz.izeto.pl 22.02.09, 21:20
        zielona lub czerwona żabka (na etykiecie)
      • docg okazje we Wrocławiu 12.03.09, 08:18
        poszukiwaczom niedrogich win polecam wizytę w Auchan w Bielanach. Dużo win
        radykalnie przecenionych - już od 4,99. Tytułowy Paxis też jest wśród nich, ale
        nie wiem, czy rzeczywiście po obniżonej cenie. Sezonowe stoisko na wprost od
        wejścia Brzeg.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka