Gość: czytelnik IP: *.0.251.72.1dial.com 11.03.08, 15:35 no w koncu cos pozytywnego o Polakach za granico Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciek ivy league IP: *.mis.ed.ac.uk 11.03.08, 15:56 "Kilka Polek już w trakcie przygotowań do tutejszej matury (A- Lenel) otrzymało propozycje studiowania na uniwersytetach Oxbridge i Ivy League." takie krzaczki powstaja jak jakas marna dziennikarzyna z polski o malym pojeciu o swiecie pisze o sprawach zagranicznych... polecam poszukanie sobie w internecie co to jest ten "uniwersytet" Ivy League i co to jest Oxbridge.. bo nawet jesli autor wie o czym pisze to dla przecietnego kowalskiego sa to nic niemowiace nazwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: ivy league IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.08, 17:14 No i "kilka" - a aktualnie sa 2. :) sensationizm Przypuszczam, ze jednoczesnie jest tam 10-29 Azjatek. I o tym nie wspomna ci nasi kreacjonisci-sensacjonisci, pardon: patryjoci. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Re: ivy league IP: 77.223.216.* 16.03.08, 11:47 Gość portalu: Menschenfresser napisał(a): > No i "kilka" - a aktualnie sa 2. :) > > sensationizm > > > Przypuszczam, ze jednoczesnie jest tam 10-29 Azjatek. > I o tym nie wspomna ci nasi kreacjonisci-sensacjonisci, > pardon: patryjoci. :) Tylko azjatów jest kilka miliardów a Polaków 38mln. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszyna12 Re: ivy league 11.03.08, 17:21 Wyborcza zakłada, że wszyscy czytelnicy przerobili dokładnie fiszki :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: ivy league IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:33 ty od tego zmywaka w uk to juz chyba zapomniales jezyk polski ;) przeciez ten "dziennikarzyna" napisal o "uniwersytetach Oxbridge i Ivy League", zarowno tych "Oxbridge" jak i "Ivy League" jest wiecej niz jeden, wiec w czym problem? fakt, ze stlukles dwie szklanki na zmywaku jeszcze nie usprawiedliwia takiego zachowania jak prezentujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: ivy league IP: *.yamana.com 11.03.08, 18:51 ty, karolu, prawdopodobnie nigdy nie znales polskiego. zapomina sie kogo, czego - nie kogo co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: ivy league IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 19:01 dziekuje szanowna pani nauczycielko :) z polskiego mialem zawsze tylko mocne 3+ i nigdy nie twierdzilem, ze znam ten jezyk dobrze ;) ale co innego jest obrzucanie obelgami bez posiadania racji, a co innego zwracanie uwagi na taki fakt (a, ze zlosliwy od urodzenia jestem to inna sprawa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delfina Re: ivy league IP: 83.220.194.* 11.03.08, 21:30 Zapomina sie wlasnie kogo? co? a nie czego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: ivy league IP: *.cable.ubr08.edin.blueyonder.co.uk 12.03.08, 08:08 > > fakt, ze stlukles dwie szklanki na zmywaku jeszcze nie usprawiedliwia takiego > zachowania jak prezentujesz... > przydalo by ci sie wyjechac na ten zmywak raz czy dwa to bys zobaczyl ze nie tylko zmywac mozna za granica... A co do glownego tematu to podtrzymuje swoj zarzut ze 99% czytajacych nie wie co to Oxbridge i Ivy League a z tego zdania wynikac by moglo ze sa to nazwy uniwersytetow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manna Re: ivy league IP: *.aster.pl 12.03.08, 12:24 > A co do glownego tematu to podtrzymuje swoj zarzut ze 99% czytajacych nie wie c > o > to Oxbridge i Ivy League a z tego zdania wynikac by moglo ze sa to nazwy > uniwersytetow. Jak ktoś nie wie to do niech wraca do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
carlos.lamela prawdziwa inwazja!! 12.03.08, 12:00 czy w Cheltenham jest jeszcze miejsce dla brytyjskimch dzieci, czy zostaly zupelnie wyparte przez Karoline, Anie, Malgosie i Gabrysie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supersonic Re: ivy league IP: 164.156.110.* 12.03.08, 16:38 meh, ja skonczylem an Ivy League University i zdarzaja sie tam Polacy bezposrednio z Polski, to jest raczej powod do dumy, a nie to, ze ktos tam z Anglii sie tutaj dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kjk Oby tak dalej! IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 18:21 Mam nadzieje, ze bedzie coraz wiecej takich polskich uczniow na zagranicznych uczelniach/w liceach. Zdobeda wyksztalcenie i niech wracaja do Polski! Zaraz beda glosy, ze po co do Polski, ale wlasnie niech wracaja do Polski i rozwijaja nasz kraj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Oby tak dalej! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.08, 22:05 tylko ... po co? szanse na stype zadne, wredota wszedzie i system studio podyplomowych o ant tylka rozbic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: polki zawsze byly zdolne,ale zawsze IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 18:21 Trzymajcie tak dalej, dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olla Re: polki zawsze byly zdolne,ale zawsze IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 18:26 "angielski nie istniał"? To jakim cudem dostała stypendium? Nigdy nie zdobyłabym się na odwagę aby wyjechać do kraju którego języka nie znam, dlatego podziwiam za wytrwałość :) A że pracują po 4 godziny? Nie dziwię się - polscy maturzyści również tak czasami robią - przed maturą życie towarzyskie praktycznie zanika w lepszych szkołach (ciekawa jestem czy mają one jakiekolwiek zajęcia poza szkołą, czy spotykają się ze znajomymi :)A tak na marginesie - ja ucząc się do 5 przedmiotów, z których mam 4 rozszerzone, spędzam nad książkami maksymalnie po 3 godziny, poza weekendami bo bym zwariowała, a piszę próbne na 80 kilka procent. Gdybym musiała siedzieć jeszcze z godzinę to chyba bym umarła :). Podziwiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: polki zawsze byly zdolne,ale zawsze IP: 91.110.11.* 11.03.08, 18:55 Poziom znajomosci jezyka nie jest glownym kryterium przyznawania takich stypendiow, sa rowniez testy psychologiczne i kilka rozmow kwalifikacyjnych. Wybiera sie ludzi rokujacych, ze poradza sobie w obcym kraju, z dala od rodziny i przyjaciol, a nie rozplacza sie mamie w sluchawke po tygodniu. Godzina dziennie dodatkowo (w porownaniu z Toba) nauki w obcym jezyku, to chyba niezbyt wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olla Re: polki zawsze byly zdolne,ale zawsze IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 20:03 A jakie są warunki tych stypendiów? Polec jakieś programy, skory wystarczą tylko testy psychologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: polki zawsze byly zdolne,ale zawsze IP: 91.110.11.* 11.03.08, 21:19 A czy ja napisalam, ze wystarcza? Prosze bardzo, to program, w ktorym uczestnicza te dziewczyny: www.uwc.org.pl/ Kazdy polski uczen moze zlozyc wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! 11.03.08, 19:10 Ten artykul nie jest "na podstawie" tylko po prostu przetlumaczony bezposrednio wiec nie powinien bc podpisany przez dziennikarke GW. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! 11.03.08, 19:34 I jak tu nie byc dumnym Polakiem za granica? :-) i co z tego, ze znajdzie sie pijana szpagateria pijaca wino pod sklepem, ludzie mysla i wiedza, ze tak jest wszedzie. :) pozdrawiam Was dziewczyny i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.srg.vectranet.pl 11.03.08, 19:36 Młodziez z Polski studiuje na całym swiecie Moze coś o nich Na harvardzie tez są Nie wszyscy chca tudiowa za granica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.lanet.net.pl 11.03.08, 19:38 Tak trzymac dziewczyny! Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margarette Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.hsi2.kabelbw.de 11.03.08, 19:41 Tez mieszkam czasowo za granica Polski tutaj jest malo studjujacych tubylcow ale za to studjuja mlodzi ludzie pracuje w tym srodowisku ,bardzo sie ciesze kiedy slysze o sukcesach polskich studentow. Brawo Polskie Dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: 67.130.145.* 11.03.08, 20:27 ja tez mam dwa krany co w tym dziwnego, dziwniejsze wydaje mi sie pisanie nierzetylnych informacji, wiec te dziewczynki maja pelne stypendium,trudno mi w to uwierzyc zeby szkola placila 55 tys tuition plus powiedzmy 30 tys za utrzymanie cos mi tu nie pasuje , tym bardziej ze opieram moja opinie z MIT gddzie Regents of Uniwersity przyznaja moze dwa , najwyzej trzy pelne stypendia rocznie.Watpi erowniez ze MIT chonoruje szkole angielska bez testow weryfikacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: 91.110.11.* 11.03.08, 21:16 55 tys. to koszt calosci za 2 lata - nauki, zamieszkania i wyzywienia. Plus £80 miesiecznie kieszokowego. Co w tym nierzetelnego? Odpowiedz Link Zgłoś
q-dlaty Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! 11.03.08, 22:14 Ja tu nie widzę żadnych nierzetelnych informacji. Sam byłem na tym samym stypendium (Downside School, 2004-2006), obecnie jestem adminem forum UWC. U mnie również było podobnie, Polacy dominują tą szkołę intelektualnie już od paru lat. Większość z Polaków stypendystów z Downside trafia na uniwerki w pierwszej 10 - Oxford, Cambridge, Imperial, LSE, Harvard. Szkoła chętnie daje stypendia, bo ma z tego ogromne korzyści. Kwota 55 tys. to nic specjalnego, tyle kosztują szkoły prywatne. Poza tym, MIT akceptuje angielska mature, jedyne co trzeba zdać to SATy, które wymaga właściwie każdy uniwerek w USA. MIT daje stypendia, i to dla każdego który ich wymaga, niezależnie od narodowości, podobnie zresztą jak Harvard, Yale i Princeton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vincent Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.lns3-c7.dsl.pol.co.uk 15.03.08, 19:25 q-dlaty napisał: > Ja tu nie widzę żadnych nierzetelnych informacji. > > Sam byłem na tym samym stypendium (Downside School, 2004-2006), Gratulacje, cieszy mnie to. Do tego implicyna informacja, ze bedac u zrodla, obiektywnie mozesz sie wypowiedziec. > obecnie jestem adminem forum UWC. Zawsze cos. U mnie również było podobnie, Polacy dominują tą szkołę inte > lektualnie już od paru lat. Większość z Polaków stypendystów z Downside trafia > na uniwerki w pierwszej 10 - Oxford, Cambridge, Imperial, LSE, Harvard. Szkoła Pierwszej 10 czego- opinii Kowalskiego? Jesli jestes w stanie przytoczyc miarodajne zrodlo, w ktorego pierwszej 10 swiatowej znajduja sie wymienione przez ciebie uczelnie, masz u mnie Guinessa. > chętnie daje stypendia, bo ma z tego ogromne korzyści. > > Kwota 55 tys. to nic specjalnego, tyle kosztują szkoły prywatne. > Poza tym, MIT akceptuje angielska mature, jedyne co trzeba zdać to SATy, które Contradictio in terminis. Przeczytaj raz jeszcze, co napisales. Jesli nadal nie widzisz, dla ulatwienia przyklad per analogiam Twojej retoryki: 'rower to tez samochod, jedyna roznica jest to, ze ma dwa kola mniej'. > wymaga właściwie każdy uniwerek w USA. MIT daje stypendia, i to dla każdego któ > ry ich wymaga, A nie tym, ktorych dochody i ich rodzicow znajduja sie ponizej okreslonego progu? Bo, za przeproszeniem, wymagac to, na przyklad, moglbym od ciebie tego, co William Strunk zwiezle podsumowal jako: 'Clarity, clarity, clarity', (a co niekoniecznie jestes w stanie uczynic). niezależnie od narodowości, podobnie zresztą jak Harvard, Yale i > Princeton. Pozdrawiam, Vincent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mit Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.MIT.EDU 12.03.08, 07:06 > tym bardziej ze opieram moja opinie z MIT nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale chyba warto zapoznać się dokładniej z tym jak się mają sprawy: www-tech.mit.edu/V128/N11/endowment.html Np. ludzie z rodzin, które zarabiają rocznie mniej niż $75K nie będą płacić w ogóle za studia. Poza tym wiem, że studenci z biednych rodzin z biednych krajów otrzymują też jakieś pieniądze na życie, bo ich rodzin nie byłoby stać by ich tutaj utrzymać. Ogólnie na MIT podejście jest takie, że przy przyjmowaniu nie bierze się pod uwagę statusu finansowego. Uczelnię stać na to, żeby mniej zamożni nie płacili za studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on_y_va! Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.w86-208.abo.wanadoo.fr 11.03.08, 21:53 Fajnie ze polskie dziewczyny ucza sie w Anglii, ale chyba nie ma sie czym podniecac. Przeciez zagraniczynych studnetow w angielskich szkolach jest wielu. Czy warto poswiecac temu artykul? Dla mnie to takie pisanie o czyms i o niczym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linea Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.serva.net 11.03.08, 23:20 A zagraniczni studenci studiujacy w Polsce osiagaja rowniez wspaniale wyniki. Moj syn studiuje na Uniwersytecie Warszawskim i osiaga nie tylko 5 ale 5!,no i coz w tym wielkiego takich studentow jest nie malo na kazdej uczelni. Musze przyznac ,ze jestem dumna z niego ale on robi to co go interesuje i jest czescia jego zycia, bo same kucie na pamiec po 10 godzin dziennie to nie to samo. Ale przyjemnie jest czytac o osiagnieciach kazdego mlodego czlowieka a praca i ambicja to duzy krok do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje2grosze Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.skyriver.net 11.03.08, 23:33 moja corka, w tej chwili 19, nauczyla sie chinskiego w przeciagu 1.5 roku - juz w takim stopniu, ze swobodnie studiuje po chinsku a takze czasami pracuje jako tlumacz angielsko-hiszpansko-chinski, niestety, nie polski, za slabo placa. Daje sobie wysmienicie rade, a na Oxford nie zaakceptowali jej. Jest bardzo zadowolona ze nie studiuje w Anglii - juz w czasie studiow zalozyla swoja mala firme tlumaczy a po studiach nie ma zamiaru pracowac dla nikogo - od razu na swoje. I nie liczyla na zadne stypendia, pomoce czy jalmuzny - od najmlodszych lat uczy sie polegac na sobie i nie liczyc na gwiazdki z nieba i byc wlasnym bosem, nawet nie meza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.cable.ubr02.gill.blueyonder.co.uk 12.03.08, 02:50 Jeden maly blad termin "chav" nie oznacza w polskiiej wersji blokersa to bardziej skomplikowane... i nie pochodza z tamtej okolicy tylko z Chatham w hrabstwie Kent i juz wiele lat zanim ten termin zaczal funkcjonowac w calej uk osoba,ktora urodzila sie w Chatham powiedzialaby o sobie I'm a chatham chav! specyficzny styl ubierania sie, zachowania oraz moda i popularnosc tego okreslenia przyszla znacznie pozniej... A dziewczyna serdecznie gratuluje pokazcie na co nas stac! tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.cable.ubr02.gill.blueyonder.co.uk 12.03.08, 02:52 ps: przepraszam za literowki i brak ogonkow przy lierkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.botany.gu.se 12.03.08, 09:01 Gratuluje dziewczynom, bo ciezka praca mozna zajsc duzo dalej niz zdolnosciami. No bo wlasnie, czy uczen ktory poswieca 10 h na nauke dziennie (!) jest zdolny? (no chyba ze uczy sie duuuzo ponad program). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.nhs.uk 12.03.08, 10:18 10 godzin wlaczajac lekcje w szkole to nie jest duzo, polscy uczniowie w Polsce przed matura ucza sie podobnie - jesli nie wiecej, a droga do A-levels trwa 2 lata - sa czastkowe egzaminy po drodze. A mowimy o uczniu, dla ktorego jezyk wykladowy nie jest jezykiem ojczystym. Odpowiedz Link Zgłoś
boska-komedia ta szkola ksztalci rasistki i zlodziejki 12.03.08, 10:16 ktore gardza uczciwtymi ludzmi, ktorzy pracuja i sa okradani przez absolwentki tej szkolki. Odpowiedz Link Zgłoś
idealistka20 Brawo Polskie dziewczyny!!!! 12.03.08, 14:22 Cieszą Wasze sukcesy. Każda z Was swoją pracowitością, pilnością i wynikami w nauce przyczynia sie do kształtowania pozytywnego obrazu młodego pokolenia Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww To jest tłumaczenie ! IP: *.gemini.net.pl 12.03.08, 14:33 Ten artykuł to słowo w słowo tłumaczenie z Timesa i powiela jego błąd powinno być Anna Łabno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Re: To jest tłumaczenie ! IP: 67.130.145.* 12.03.08, 16:19 ja sie bardzo ciesze z tego ze Polki studuja w prestizowych szkolach ale jest pewne ale, byc moze dostaja pelne stypendium 55 tys funtow na dwa lata, jakie jest wiec kryterium przyznania takiego stypendium?,jaka jest korzysc dla szkoly, jezeli jest to ktos z zagranicy? nie zgadzam sie natomiast sie z opiniami co do studiowania w USA i rzekomych stypendiow, MIT ma ograniczona ilosc przyjec na stypendia i granica ponize 75 tys nie jest tym kryterium ,Harvard moze sobie pozwolic na przyjmowwanie wszystich studentow za darmo bo ich endowment jest 28 mld dol rocznie czyli okolo 3o% budzetu Polski. Na czym opieram moja wiedze , otoz znam dwie osoby z Polski ktore mialy propozycje studiowaina po skonczeniu undegrad w USA post grad :Harvard lub Oxford,(wybraly Oxford) w Harvard jest pelne tuition poniewaz jest to szkola prywatna i nie daje pelnych stypendiow ,sa to wyjatki i jest ich kilka mozna otrzymac jakas czesc. Znam realia studiowania tutak bo sam studiowalkem i moj syn studuje w Boston College. Moj wywod jest zwiazany z podawaniem konkretnych i sprawdzonych informacji co rzadko sie zdarza polskim dziennikarzom sczegolnie ktorzy pisza o USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supersonic Re: To jest tłumaczenie ! IP: 164.156.110.* 12.03.08, 16:43 endowment *rocznie*??? Czy Ty w ogole masz pojecie o czym Ty mowisz? wiesz co to w ogole jest endowment? Chyba jednak nie bardzo, a krytykowac innych latwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: To jest tłumaczenie ! IP: 192.193.245.* 21.03.08, 14:48 Czy mozesz w wypowiedzi uzywac jednego jezyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramirez Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.cable.ubr13.haye.blueyonder.co.uk 13.03.08, 23:53 Prawda jest jedna ze my jako polacy jestesmy jednym z madrzejszych narodow tylka sa braki albo finansowe albo motywacyjne te dziewczyny udowadniaja ze jak sie chce to da sie wszystko bo jestesmy jednym z lepszych i nikt tego nigdy nie powinien podwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.rzeszow.mm.pl 15.03.08, 15:39 Ja podważam. Nie ma lepszych i gorszych narodów. Wkurza mnie takie gadanie "Jacy my mąąąąąąąąąąąądrzy, tylko komuna, PiS, PO, SLD, Rydzyk, kasy brak. Jakbysmy dostali kasę od Hameryki tobyśmy byli mocarstwem". Jesteśmy takim narodem jak inne. Mądra lub głupia może być jednostka-nie naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZACHENCACZ Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 16.03.08, 03:05 Ubrana w mundurek.......HEJ PO-MATOLKI a co wy na to? Zesta chcieli giertycha za to powiesic - co zesta juz zapomnieli PROSZE CIEMNIAKUW ???????????? No PO-inteligenty pokazcie to co umiecie czyli "UJADANIE".!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msz1 Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: 77.223.216.* 16.03.08, 12:05 The University of Oxford and the University of Cambridge, are sometimes referred to collectively as Oxbridge. This is partly a consequence of the many characteristics that they share. They are the two oldest and most famous universities in England. Both were founded more than 750 years ago, and between them have produced a large number of Britain's most prominent scientists, writers, and politicians, as well as noted figures in many other fields. Moreover they both share a similar collegiate system, whereby the University is a 'cooperative' of its constiutent colleges. The competition between Oxford and Cambridge also has a long history, dating back to the days when Cambridge was founded by dissident scholars from Oxford. This article attempts to assess the elements which both universities have in common, both intrinsically and in public perception, and those which differentiate them. The word Oxbridge may also be used as a descriptor of social class; i.e. the upper social classes who have in the past dominated the intake of these two universities, although this social bias has been changing significantly over the past fifty years. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Brytyjki, strzeżcie się! Nadchodzą Polki! IP: *.cable.ubr05.dals.blueyonder.co.uk 02.04.08, 19:42 Co to Ivy League, to ten termin odnosi sie do elitarnych uniwersytetow w USA. Natomist w Anglii funkcjonuje termin Russel Group. A jesli chodzi znajomosci jezyka, to ja jechalam na angielskiej szkoly sredniej ze znajomoscia zaawansowana, potwierdzona ocena A na CAE oraz kursami jezykowymi. To tak naprawde nic nie znaczy, bo pierwsze tygodnie zajec i egzaminow byly udreka, trzeba bylo sleczec godzinami nad ksiazkami zeby wszystko zrozumiec. Rezultat: matura z pieciu przedmiotow, wszyskie na A. W tym samym czasie indywidualnie zaliczona 4 klasa ogolniaka i polska matura ze srednia 5,7. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol dziewczyny sa lepsze 04.04.08, 12:05 Dziewczyny i kobiety osiagaja lepsze wyniki niz chlopcy na wszystkich szczeblach edukacji, wlacznie z uniwersyteckim. Niestety, na najwyzszych stanowiskach kobiet nie widac, stanowia zaledwie kilka procent. I nikt mi nie wmowi, ze to z braku ambicji - przeciez widac, ile te studentki pracuja. Mam nadzieje, ze te Polki przebija szklany sufit i nie beda musialy rezygnowac w tym celu z rodziny, dzieci, zycia prywatnego. Odpowiedz Link Zgłoś