Dodaj do ulubionych

Pokolenia internetu

17.12.12, 21:57
Nie, nie będzie o okropnej mlodzieży, która zaniedbała miedzyludzkie kontakty.
Bedzie o czym innym - zawsze kontakty miedzypokoleniowe były dosyć hierarchiczne i sztywne. Teraz coraz częściej dyskutuja jak równy z równym - bo nawet nie mają pojecia o swoim wieku - ludzie z kompletnie różnych pokoleń. A to się będzie przsecież nasilać, w miare jak obecne pokolenia korzystające i internetu będą sie starzeć.
Tak mi przyszło do głowy, gdy sie zorientowałam, że rozpiętość wieku komentatorów blogu córki wynosi do 64 lat...
Obserwuj wątek
    • ginny22 Re: Pokolenia internetu 18.12.12, 09:48
      To jest piękne smile Róznica wieku traci znaczenie - bo w sieci swego wieku nie znamy, a jeśli przenosimy znajomość do reala, to jakby jest to naturalną kontynuacją tego zjawiska. Dzięki temu zna się ludzi w różnym wieku, z różnymi doświadczeniami. To fantastycznie wzbogaca, ośmiela, rozwija. Za to kocham net.
    • szarsz Re: Pokolenia internetu 18.12.12, 12:35
      Dla mnie to jest cudowne, bo nigdy nie miałam szacunku dla tzw. wieku. Uściślając: z wiekiem ludzie nabierają doświadczeń, robią się coraz mądrzejsi i fajnie z nimi pogadać. Ale nie ze wszystkimi i nie o wszystkim wink Dlatego cieszy mnie, że nie przejdzie na forum tupanie nogą, "bo ja jestem starszy i mądrzejszy".
    • paszczakowna1 Re: Pokolenia internetu 18.12.12, 13:49
      Dawno temu, w 2003-2004, byłam bardzo aktywna na jednym międzynarodowym forum tolkienowskim. Szczególnie przyjemnie dyskutowało mi się tam z trzema nikami. Że dwójka z nich ma około siedemdziesiątki, to wiedziałam, ale jak trzeci po prawie roku znajomości oświadczył, że właśnie wyprawia szesnaste urodziny, to się, przyznam, nieco zdziwiłam.
    • a.nancy Re: Pokolenia internetu 28.12.12, 11:06
      no i bardzo dobrze, bo często podziały "pokoleniowe" są tak naprawdę sztuczne. ja ostatnio odkryłam, że mam coraz więcej dobrych koleżanek... w pokoleniu mojej mamy. nie poznałyśmy się przez internet, ale "od pierwszego wejrzenia" tak nam się super gadało, że różnica wieku dotarła do mnie dopiero przy wzmiance o wnukach smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka