Dodaj do ulubionych

Samobójstwo zgwałconej

12.04.13, 16:42
wyborcza.pl/1,75477,13718056,Zgwalcona_nastolatka__ktorej_zdjecie_opublikowano.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
Nie wiem, co mnie w tej sprawie bardziej przeraża: zachowania gwałcicieli, piętnowanie i prześladowanie zgwałconej, nieudolność policji, ktora w gwałt wierzy, ale nie może znaleźć dowodów, groźba linczu na gwałcicielach, łatwość, z jaką można ujawnić ich dane w sieci i ten lincz sprowokować???
Nie zarejestrowałam się dotąd na Facebooku. Boję się go. To taki trochę może irracjonalny lęk, ale tak już mam.
Obserwuj wątek
    • hankam Re: Samobójstwo zgwałconej 12.04.13, 16:52
      Ale jesteś na forum, więc też pozostawiasz ślady w cyberprzestrzeni.
      • bi_scotti Re: Samobójstwo zgwałconej 12.04.13, 16:59
        Cala sprawa jest o tyle tragiczna, ze dopiero co ucichly dyskusje o smierci Amanda Todd (www.vancouversun.com/news/Amanda+Todd+speaks+about+daughter+death/7384521/story.html) na drugim brzegu Kanady ... I tez padlo mnostwo publicznych obietnic o walce z bullying, cyber bullying etc. etc. Amanda zabila sie w pazdzierniku, nie minelo nawet pol roku nastepna tragedia, tym razem na wschodzie kraju. Znaczy sie ... nie jestesmy skuteczni w chronieniu mlodego pokolenia przed taka krzywda. Bardzo przygnebiajace.
    • zla.m Re: Samobójstwo zgwałconej 13.04.13, 00:15
      > Nie zarejestrowałam się dotąd na Facebooku. Boję się go. To taki trochę może ir
      > racjonalny lęk, ale tak już mam.

FB to tylko narzędzie - od ciebie zależy, jak sobie zdefiniujesz swoją widoczność (dla wszystkich czy dla znajomych), kogo przyjmiesz do znajomych (np. szefa i sąsiadkę koleżanki z kolonii) i co w nim udostępnisz, co napiszesz, jakie zdjęcia wrzucisz...

A jeżeli chodzi o takie akcje - naprawdę myślisz, że ta dziewczyna umieściła zdjęcia na swojej stronie? Nie, to był pewnie czyjś inny (może fałszywy) profil, zresztą to nie musiał być fb - są inne media, można założyć stronę, dorzucić zdjęcia do otwartej szkolnej galerii, umieścić filmik na yt. To, że ktoś nie ma konta na fb nie chroni przed umieszczeniem w sieci jego zdjęć.
      • sebalda Re: Samobójstwo zgwałconej 14.04.13, 19:39
        Nie chodziło mi, że to FB jest szczególnie groźny. Chodziło mi o dostępność i powszechność wszelkich treści, które mogą nam zagrozić. I ta groźba jest tak realna. A przy tym na ogół bezkarna. Można lekką ręką złamać komuś życie i nawet o tym nie pomyśleć.
        • bi_scotti Re: Samobójstwo zgwałconej 15.04.13, 14:14
          I dodaje "mocy" wszelkim bystanders. Ci wszyscy, ktorzy na FB cos obejrza/przeczytaja, ewentualnie skomentuja albo i nie ale najczesciej podadza dalej, przyczyniaja sie do rozpowszechniania krzywdy jaka ofiare juz spotkala i spotyka dalej. Raz wrzucony material przedstawiajacy kogos w kiepskim swietle (choc tu tez moznaby sie zastanowic dlaczego to ofiara gwaltu jest postrzegana przez spolecznosc FB negatywnie a nie perpetrators!) nabiera wlasnego zycia dzieki temu, ze bezmyslni bystanders podaja go dalej i nie protestuja. Niejedna Master's czy PhD thesis pewnie sie wykluje ale ofiarom to raczej nie pomoze uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka