Dodaj do ulubionych

Charlie Hebdo

17.01.15, 18:02
Niestety tylko dla znających francuski lub angielski.

W ramach obecnej edycji festiwalu filmowego (on line) myfrenchfilfestival.com można obejrzeć dokument z 2008 roku "C'est dur d'être aimé par des cons" ( It is hard being loved by jerks) o procesie wytoczonym Charlie Hebdo. Polecam.
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Charlie Hebdo 18.01.15, 12:06
      Poprawny link:
      www.myfrenchfilmfestival.com/pl/

Ja też polecam (cały festiwal)smile
    • mary_ann Re: Charlie Hebdo 19.01.15, 12:34
      Prostuję - są napisy w różnych językach, choć nie testowałam działania.

Bardzo bardzo polecam.
      Zarówno film o procesie Charlie Hebdo (naprawdę pozwala lepiej zrozumieć francuskie pojmowanie laickości i demokracji, a do tego pięknie pokazuje granice porozumienia kulturowego), ale i inne.

Na razie obejrzałam kilka dokumentów - od 8 do 23 min. i naprawdę zachęcam.
      Joa, dzięki za przypomnienie.
      • joa66 Re: Charlie Hebdo 19.01.15, 12:42
        smile

Formuła festiwalu jest fajna, jest kilka filmów które na pewno chcę zobaczyć (ale może uda się wszytskie). Polecałam ten o Charlie Hebdo, bo pasuje do tematyki forumsmile. Pozwala się "wczuć" w zagadnienie, bo widac też kulisy, emocje, komentarze. Na pewno nie daje prostych odpowiedzi na pytania związane z wolnością słowa, byc może prowokuje wiecej pytań - I własnie dlatego warto obejrzeć.

• mary_ann Re: Charlie Hebdo 19.01.15, 19:52
          Doskonałe są te scenki z budynku sądu. Mnie urzekła ta:

"(Ktoś z Hebdo): Proszę Pani, ale to przecież oczywiste, ze na rysunku nie chodzi o wszystkich muzułmanów, tylko o ekstremistów!
          - To trzeba było wyraźnie podzielić kartkę na pól i narysować z jednej strony dobrych, a z drugiej złych"

(cytat z pamięci, mogę przekręcać)

To pokazuje mur, o który rozbija się porozumienie. Każde. Nie tylko we Francji, nie tylko między religiami. Kiedy spotykają się ludzie z różnym wykształceniem, historią życia, a co za tym idzie wrażliwością i poczuciem humoru, to nie ma porozumienia. Jak wytłumaczyć, co to ironia? Jak wyjaśnić, dlaczego dziękujemy za "dowcipy" tłumaczące nam, o co w nich chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka