Dodaj do ulubionych

w Europę pod namiot

IP: *.innsoft.com.pl 12.02.04, 15:55
W te wakacje wybieram się z mężem w Europię - samochodem, pod namiot. Chcemy
przejechać przez Niemcy, Belgię, Luksemburg, może Danię. I mam prośbę -
jeżeli ktoś juz był tam pod namiotem - gdzie znajdę pola namiotowe i przede
wszystkim jakie tam sa ceny ?? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: pepo Re: w Europę pod namiot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 21:18
      Witaj,
      Gratuluję pomysłu na wakacje. Ceny, które tu podam są rzecz jasna w euro. Na
      kierunku, który podajesz byłem dotychczs tylko w Niemczech. Kempingów tam nie
      brakuje. W ubiegłym roku płaciliśmy od ok. 16,- w Berlinie do chyba 21,- w
      kurorcie nad M.Północnym za 1 noc. Na tym najdroższym gotowanie i prysznic byly
      free. To jest cena łaczna za namiot, samochód, 2+1 os. W Berlinie załapaliśmy
      się na jakąś sezonową zniżkę dla rodzin. Do tych cen należy doliczyć extra
      wydatki na prysznic (dawniej tzw. duschmarka, teraz 0,5, czasami nic się nie
      płaci) poza tym można korzystać z maszyki elektr.(czasem za opłatą), pralki czy
      suszarki do bielizny (za to zawsze się płaci).
      Przygotuj się na to, że na niemieckich kempingach miejsca pod namiot traktowane
      są trochę po macoszemu, tzn. zwykle są na obrzezach kempingu, nie zawsze jest
      tam trawa. Antidotum na drobne nierówności terenu moze być folia pęcherzykowa
      taka długa żeby i w przedsinku namiotu lezała.
      Lepiej mają się właściciele kamperów czy przyczep.
      Pomieszczenia sanitarne itp. są czyste.
      Nie wszędzie da się zapłacić kartą.
      W Berlinie za klucz do nocnej bramy musiałem zapłacić kaucję przy meldowaniu,
      chyba 25.
      Ja kempingi wyszukuję w internecie oraz w przewodnikach (przewodnik warto
      zabrać ze sobą). W Niemczech korzystałem z dwóch tomów 3-tomowej serii Pascala.
      Oczywiście internet ma sens wtedy gdy masz trasę zaplanowaną wcześniej ale jest
      bardzo pomocny bo podaje wiele szczegółów, często łacznie z cenami. Jak
      znajdziesz już konkretne mieksce docelowe to przejdź na stronę
      www.viamichelin.com gdzie w odpowiedniej zakładce podajesz start i metę swojej
      podrózy i program zaprowadzi Cie tam jak po sznureczku.
      Jeżeli będziesz jechać w kierunku Danii to warto odwiedziś Lubekę-stare
      hanzeatycki miasto.
      To chyba tyle co mi się na gorąco przypomniało. Jak bym jeszcze mógł w czymś
      pomóc to służę
      Pozdrawiam
      P.
      • Gość: pepo Re: w Europę pod namiot-przypomniało mi się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 21:30
        Są miejsca, które szczególnie dbają o promocję turystyczną i oferuję wysyłkę
        darmowych materiałów reklamowych
        P.
      • Gość: noroc Re: w Europę pod namiot IP: *.dobczyce.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 22:00
        Chyba jednak nie dane mi bedzie zwiedzać europę... ciesze sie że są kraje takie
        jak rumunia;-)
        • Gość: pepo Re: w Europę pod namiot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 22:41
          Rumunia to kawałek na południe po suchym lądzie i w lewo, czyli jeszcze Europa.
          Napisz coś więcej, może być w nowym wątku. Jeździsz tam samochodem? Ja tam
          byłem sporo lat temu, nad morzem w Konstancy. Na plaży pełno było Niemców. Jak
          tam jest teraz?
          P.
      • Gość: ecik Re: w Europę pod namiot IP: *.innsoft.com.pl 13.02.04, 09:29
        dzięki serdeczne - wiedziałam, ze ktoś jeszcze preferuje taką turystykę ;)
        Pocieszyłeś mnie co do cen, a z podanej stronki zaraz skorzystam :).

Ela
        • Gość: pepo Re: w Europę pod namiot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 12:47
          Elu, mam nadzieję że jak wrócisz to podzilisz się wrażeniami z wyprawy.
          Czekamy! A może już dokłanie wiesz gdzie pojedziesz? Ja mam ochotę na
          zobaczenie Amsterdamu ale chyba poczekam aż skończy się remont w Rijks Museum,
          bo to miał być główny punkt programu w tym mieście.

P.
          • Gość: ecik Re: w Europę pod namiot IP: *.innsoft.com.pl 16.02.04, 13:48
            Na pewno napiszę :) a dokładnie gdzie nas zawieje, to chyba jedynie wróżka
            będzie wiedziała. Lubimy iść na żywioł. A jak się na chatkę ze sobą, w
            bagażniku i brak ograniczenia fantazją. To można jak 2 lata temu pojechać znad
            morza w góry, tylko dlatego, że się daw3no tam nie było, no nie ? Też
            chciałabym zobaczyć Amsterdam i wiele, wiele inncyh kmiejsc, ale trochę czasu
            mi to zajmie, choć przecież po to kupiliśmy samochód :)
            • Gość: pepo Re: w Europę pod namiot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 18:43
              Życzę dobrej pogody i wielu wrażeń.

P.
    • Gość: Barni Re: w Europę pod namiot IP: *.wnp.univ.szczecin.pl 13.02.04, 11:40
      co prawda ceny sa jeszcze z przed Euro ale moze komus sie to tez przyda:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=2843088&a=3751209
      • Gość: Kamel Re: w Europę pod namiot IP: *.c.net.pl 13.02.04, 23:21
        Gratuluję pomysłu na wakacje. Nie byłem w Skandynawii, ale z żoną, samochodem z
        namiotem kilka krajów w Europie zwiedzilśmy. Ceny kampingów europejskich (2
        osoby, samochód i namiot) wahają się od 15 do 25 euro, a standard zazwyczaj
        jest bardzo przyzwoity. Kampingi wybieramy z przewodnika "Campingfuhrer"
        dostępnego w Polsce, ale przeznaczonego głównie dla Niemców.
        Polecić mogę portugalską sieć kampingów Orbitur (nieco droższe od innych w
        Portugalii, ale bardzo bezpieczne, czyste i dobrze oznaczone), w Hiszpanii
        kampingi też sa niezłe, choć na ogół trochę droższe niż w Portugalii
        (korzystaliśmy z kilku w Galicji i Andaluzji). Bardzo dobre wrażenie zrobiły
        także na nas kampingi na południu Francji, np. w Carcasson. Z niemieckich
        kamp. poznaliśmy tylko niedrogi kamping miejski w Kolonii, bardzo przyzwoity i
        spokojny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka