Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Danii!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 09:48
W najbliższym czasie wyjeżdżam na kilka dni do Danii.
Chciałabym się dowiedzieć jaką walutą najlepiej tam operować. Chciałabym
wymienić pieniądze w Polsce, ale nie wiem na jakie??

Mam też pytanie co dokładnie oznacza słowo: VOUCHER?

Dziękuję za wszelką pomoc.

Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Re: Wyjazd do Danii! IP: *.access.uk.tiscali.com 15.06.04, 10:13
      Z taka wiedza jak twoja najlepiej siedz w Polsce
      • Gość: lela Re: Wyjazd do Danii! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:15
        A Widzisz coś poza czubkiem własnego nosa??
    • Gość: cs Re: Wyjazd do Danii! IP: 195.215.5.* 15.06.04, 10:15
      w Danii oczywiscie dunska korona (DKR), a co innego moglo by byc ?
      Mozesz kupic w kantorach w Polsce, albo w dunskim banku wymienic Euro lub
      Dolary, bo zlotowek nie wymieniaja.
      No i oczywiscie mozesz pobrac gotowke w automacie na karte kredytowa, Visa,
      MasterCard, Maestro i wiele innych.
      W wielu sklepach tez mozna placic karta, ale nie wszedzie.
      Ponoc niektore sklepy przyjmuja takze Euro, szczegolnie w miastach, gdzie
      przyjezdza wielu turystow, ale wydaja reszte i tak w koronach dunskich i po
      marnym kursie, tak ze jest to ostatecznosc.

Voucher ? to potwierdzenie oplacenia pewnych uslug, posilki, hotel itp... tzn.
      placisz w Polsce i korzystasz za granica, ale nie mam z tym doswiadczenia.
      • Gość: Do CS Re: Wyjazd do Danii! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:17
        Dzięki za poradę.
        Nie dane mi było dotychczas wyjechać gdzieś za granicę więc korzystam z pomocy
        forum, a kto pyta nie błądzi??
        • Gość: cs Re: Wyjazd do Danii! IP: 195.215.5.* 15.06.04, 10:22
          jasne, pytaj, jezeli masz jakies watpliwosci, po to jest to forum.
          Uwazaj tylko w Danii, bo jest drogo jak diabli.
          Moze warto coz wziac ze soba z Polski zamiast kupowac tutaj, musisz to
          przemyslec. Palisz ? To lepiej wez karton papierosow.
          • Gość: lela DO CS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:43
            Witaj,

Jeszcze raz dzięki za szczerą pomoc. Nie mam po prostu orientacji i pomyślałam,
            że na forum znajdę odpowiedzi na moje pytania.
            Tak naprawdę to mi się ten wyjazd trafił przypadkowo, ale chcę skorzystać z
            okazji.
            Wyżywienie mam tam zapewnione, ale pewnie coś ze sobą wezmę, bo wiadomo, że
            jest różnie. Nie mam jednak orientacji jak wyglądają ceny, mówisz, że jest
            drogo, a masz może jakiś odnośnik: przykładowo ile kosztuje chleb, bluzka,
            szminka, no nie wiem cokolwiek.
            Chodzi mi o jakąś przykładową cenę, żebym miała jako taką orientację.
            To jest co prawda zaledwie kilkudniowy wyjazd ale nie mogę się zdecydować jaką
            kwotę wymienić. Wiadomo: jakieś pamiątki i przyjemności.

Będę wdzięczna za każdą radę. A może znasz jakieś miejsca, które szczególnie
            warto zwiedzić?

• Gość: cs Re: DO CS IP: 195.215.5.* 15.06.04, 11:16
              to napisz, gdzie bedziesz, bo nie chce polecac Ci atrakcji odleglej o 200 km.
              A przykladowe ceny ( nie gniewaj sie, ale ja nie kupuje szminek ani bluzek, to
              bede mial klopot :o) )
              podam ceny typowe, ale w mniejszych sklepach moga byc o wiele wyzsze, nawet o
              50%:

CocaCola 1,5 L - 12,50 DKR + zastaw 3 DKR
              CocaCola 0,5 L - 9 DKR - straszna cena
              Cola podrabiana 1,5 L - 8 DKR
              piwo 0,33 L - od 2 DKR, typowy Tuborg/Carlsberg ok 4,50 DKR , ale sa tez po 8 DK
              wino - od 18 DKR, typowe 23-27 DKR chyba taniej niz w Polsce
              Wodka 0,7 L, Rum, Whisky, Gin - od 70 DKR
              Papierosy - od 23 DKR
              Chleb - 10-17 DKR
              Chleb Sandwich - 6 DKR
              Maslo - ok 10 DKR
              paczki z obkladem, np szynka 100-150 g - od 8 DKR
              Parowki - od 30 DKR/kg
              mieso typu schab, karkowka - od 60 DKR/kg
              Mielone - od 25-30 DKR/kg

Przejazd autobusem - bilet na 1,5 godziny, czyli z regoly z jedna przesiadka -
              w zaleznosci od miasta, 12-15 DKR.
              Taksowki - krotkie trasy ok 70-80 DKR, ale srednio licz sie ze 120-160 DKR.

kosmetyki sa troche drozsze niz w Polsce, ciuszki sa w pelnym przedziale
              cenowym, jak trafisz na duza przecene, to i od 30-50 DKR cos dostaniesz, ale
              jezeli chodzi o damskie bluzki... hmmm, chyba powyzej 100-150 DKR trzeba sie
              liczyc.
              Klocki Lego troche drozsze, ale mozna czasami trafic na przecene.

Wstepy do muzeow z reguly ok 25-40 DKR, wieksze atrakcje ok 100 DKR, ale
              Legoland to bedzie 180 DKR na doroslego i chyba 160 na dziecko.

• Gość: lela Re: DO CS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 11:41
                Wycieczka jest do Kopenhagi.
                W planie mamy zwiedzanie m.in. Tivoli, Zamek Christiansborg, Cytadelę, Zamek
                Rosenborg, Ratusz, Syrenkę, Katedrę, Operę.
                Interesuje mnie bardzo Tivoli. Jeśli możesz to napisz mi proszę coś na temat
                tego miejsca, co tam można odnaleźć, jakie rozrywki oferuje?

Jeśli możesz polecić coś wartego zobaczenia jeszcze w Kopenhadze(a zapewne tych
                miejsc jest dużo) to byłabym Ci bardzo wdzięczna.

Jeśli chodzi o ceny w Danii to ta szminka czy bluzka była wyborem przykładowym,
                po protsu nie wiedziałam jaki przykład podać. Dziękuję za wskazówki.

A masz może orientację w cenach różnego typu pamiątek, nie wiem, kartek,
                pamiątek typowych dla tego kraju, może jeszcze jakichś pluszaków, zabawek.
                Nie sugeruj się tym razem, aż tak bardzo moim wyborem, strzelałam w doborze
                tych rzeczy.

Pozdrawiam Serdecznie.
                W razie jakichś pytań uderzę jeszcze do Ciebie, jeśli oczywiście pozwolisz.

• Gość: cs Re: DO CS IP: 195.215.5.* 15.06.04, 12:06
                  tutaj akurat niewiele wiem, ale zapytaj sie na forum "Skandynawia" o to, co
                  warto zwiedzic w stolicy.
                  Moje dziecko bylo w Tivoli i bardzo sobie chwalilo, podobne najciekawiej jest
                  tam wieczorem, po zachodzie slonca.
                  Jest tez muzeum figur woskowych, zalezy, co kto lubi.
                  Moze Glyptoteka, czyli muzeum sztuki, obok Tivoli, plus Muzeum Narodowe.
                  Krotki rejs kanalami, zobacz tutaj, kliknij na zdjecie zeby zobaczyc film:
                  www.canaltours.com/Planetarium

tyle mi przychodzi do glowy.

A ceny pamiatek sa bardzo rozne, ale przygotuj sie, za za kazdym razem
                  przezyjesz szok, jak sprawdzisz cene akurat tego, co bys chciala kupic ;o)
                  Przynajmniej ja tak reaguje.
                  Kartki pocztowe ok 3-5-8 DKR, ale znaczek do Polski to 5,75 i 6 DKR, moze na
                  kartki taniej.
                  • Gość: lela Re: DO CS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 12:16
                    Mam jeszcze pytanie o samą podróż.
                    Będę płynąć promem. Jesteś może zorientowany w kwestii ograniczenia bagażu, a
                    raczej jego ciężaru, na taką podróż?
                    A pieniądze, czy istnieje ograniczona kwota którą trzeba przy sobie posiadać by
                    móc odwiedzić ten kraj?
                    • Gość: cs Re: DO CS IP: 195.215.5.* 15.06.04, 12:48
                      na bagaz nie ma ograniczenia, oczywiscie mam na mysli typowy bagaz podrozny, a
                      nie np kontener pocztowy :)
                      Zreszta kontener tez Ci zabiora, tylko pewnie trzeba by doplacic za miejsce.

Co do pieniedzy, to chyba w tej chwili nie musisz nic posiadac, bo przeciez
                      Polska jest w EU. A masz oplacony pobyt i jedzenie.
                      Aby si upewnic, mozesz zadzwonic do konsulatu dunskiego.
                      • Gość: Lela Re: DO CS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:31
                        Dzięki serdeczne za wszystkie wskazówki.
                        Z pewnością z nich skorzystam.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Mam nadzieję, że jak jeszcze będę miała pytania to mogę liczyć na pomoc z
                        Twojej strony.

A tak przy okazji: konteneru ze sobą nie biorę, choć nie wykluczam również
                        takiej konieczności. Do pakowania jeszcze daleko, a torba niewielka.
            • berre Do Lela 19.06.04, 14:57
              Sluze pomoca.
              Orientacyjne aktualne ceny na dunskiej wyspie Bornholm sa tu, musisz zerknac
              mniej wiecej w polowie strony. Strona jest po polsku.
              www.bornholm.pl/ogolne.htm
              Bornholm jest mala wyspa, wiec ma z pewnoscia ceny nieco wyzsze niz w np.
              Kopenhadze, ale zawsze masz jakis punkt odniesienia.
              Swoja droga, jak bedziesz w Danii, radze odwiedzic te urokliwa wyspe :)
              Wszystkie info - po polsku! :) - nt. m.in. dojazdu, kultury i atrakcji
              Bornholmu znajdziesz na stronie. Takze slowniczek polsko-dunski!
              www.bornholm.pl/
              Pozdro i milego pobytu w Danii :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka