IP: 213.77.91.* 07.01.05, 08:42
Warto jechać do Kopenhagi w drugi dzień świąt wielkanocnych?
Zastanawiam się czy duńczycy pracują w tym czasie i czy cokolwiek
jest wtedy owarte.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: cs Re: Kopenhaga IP: 195.215.5.* 11.01.05, 12:42
      to znaczy w poniedzialek ?
      Oczywiscie, ze nie pracuja.
      Otwarte beda kioski i jakies male sklepiki.
      A muzea sa generalnie zamkniete we wszystkie poniedzialki, a takie jak Tivoli (
      na powietrzu ) otwieraja dopiero w polowie kwietnia.

ale warto i tak pozwiedzac miasto
    • Gość: Ewa Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 28.01.05, 21:13
      Nie pracują, ale pojechać warto. Nie jedziesz przecież na 1 dzień, a we wtorek
      lub środę raczej wszystko będzie pootwierane. W poniedziałek wielkanocny możesz
      powłóczyć się po mieście nie wchodząc do żadnego muzeum. Warto. Pamietaj tylko,
      że jest tam o dobrych kilka stopni chłodniej niż w Polsce i o tej porze roku
      bywają silne wiatry. Mnie Kopenhaga urzekła w sirpniu .
      • Gość: cis Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 20.02.05, 18:51
        wybieram sie do Kopenhagi na poczatku kwietnia, czy ktos moze mi polecic dobry
        i tani hotel, co warto zobaczyc? Lece ze Sky Europe moze macie jakies
        doswiadczenia z tymi liniami? Bede wdzieczna za wszystkie informacje.
        • Gość: Ewa Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 21.02.05, 10:45
          Kopenhaga jest dość droga, ale z czystym sumieniem mogę polecić holtel APSOLON
          ( połozony w centrum 300 metrów od dworca).
          Na jakie lotnisko przylatujesz? Czy do Malmo czy do Kopenhagi?
          Połączenie z centrum jest w zasadzie identyczne - pociągiem, z tym, że w
          pierwszym przypadku kupujesz bilet( nie wiem gdzie, bo nie znam tego lotniska),
          zaś w drugim Kartę Kopenhaską za 57 euro ( lub 399 DKK) na 3 doby. W ramach tej
          karty masz zapewnione przejazdy komunikacja miejska i podmiejską ( ale w ramach
          określonej strefy) i wstępy lub zniżki przy zakupie biletów.
          Co warto zobaczyć?Koniecznie Nyhavn, Stroget ( wstapic do piekarni- po lewej
          stronie - pyszne pieczywo)Kongens Nytorv.
          Trzeba pokłonić się Syrence ( uwaga na buty- łatwo wpaść do wody), a przy
          okazji zobaczyć Cytadelę.
          Nie można ominąć Tivoli ( my byliśmy tam 2 razy - rano i wieczorem), ale nie
          wiem czy kwietniu będzie już otwarte.
          Z zewnątrz budynek giełdy - charakterystyczne poskręcane ogony, oraz pałace
          Rosenborg Amalienborg i Christiansborg. Nam najbardziej podobał sie ten
          pierwszy - ze skarbcem królewskim.
          Obowiązkowa zmiana warty!Trzeba być trochę wcześniej - tłok .
          Bezwzględnie trzeba zobaczyć ratusz i słynny zegar skonstruowany przez Jensa
          Olsena
          Podobno warto zobaczyć Glyptotek, ale gdy my byliśmy odbywal się remont.
          Muzeum Narodowe - może nie nadzwyczajne w porównaniu z innymi tego typu w
          Eurpie, ale jest sala dla dzieci ( wszystko mozna dotknąć, obejrzeć itp).
          Sporo czasu zajęło nam - nieco schowane- muzeum Thorvaldsena ( są i elementy
          polskie). Mozna - to podobało sie naszemu 13-letniemu wówczas synowi-
          Tojhusmuseet - Duńskie Muzeum Obrony.
          Konieczna i niezbędna przejażdżka kanałami. Dwie uwagi: coś dobrze chroniącego
          od wiatu i uwaga na głowy - nie wstawać, bo mosty są nisko, zdarzają się
          wypadki! Nie dać się skusić na fotografie tutejszych fotografów- nie wiele
          widać i drogo!
          Powłóczyć się po mieście, wolno, bez pośpiechu. Pooddychać atmosferą duńskiej
          stolicy- innej niż większość europejskich miast.
          Podziwiać stare zabytki ( Kopenhaga nie była zniszczona w czasie wojny, bardzo
          duzo domów pochodzi z XVII, XVIII wieku!
          Zwrócic uwagę na pałacyki i zameczki z wiezyczkami!
          Zabrać kamerę, aparat fotograficzny - nie żałować filmu!
          Zabrać równiez, kartę kredytową, albo wypchany portfel!
          A jeśli macie pytania - chętnie odpowiem. Bo to co napisałam było na gorąco.
          Z turystycznym pozdrowieniem - Ewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka