Gość: Wizard IP: 213.77.91.* 07.01.05, 08:42 Warto jechać do Kopenhagi w drugi dzień świąt wielkanocnych? Zastanawiam się czy duńczycy pracują w tym czasie i czy cokolwiek jest wtedy owarte. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cs Re: Kopenhaga IP: 195.215.5.* 11.01.05, 12:42 to znaczy w poniedzialek ? Oczywiscie, ze nie pracuja. Otwarte beda kioski i jakies male sklepiki. A muzea sa generalnie zamkniete we wszystkie poniedzialki, a takie jak Tivoli ( na powietrzu ) otwieraja dopiero w polowie kwietnia. ale warto i tak pozwiedzac miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 28.01.05, 21:13 Nie pracują, ale pojechać warto. Nie jedziesz przecież na 1 dzień, a we wtorek lub środę raczej wszystko będzie pootwierane. W poniedziałek wielkanocny możesz powłóczyć się po mieście nie wchodząc do żadnego muzeum. Warto. Pamietaj tylko, że jest tam o dobrych kilka stopni chłodniej niż w Polsce i o tej porze roku bywają silne wiatry. Mnie Kopenhaga urzekła w sirpniu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cis Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 20.02.05, 18:51 wybieram sie do Kopenhagi na poczatku kwietnia, czy ktos moze mi polecic dobry i tani hotel, co warto zobaczyc? Lece ze Sky Europe moze macie jakies doswiadczenia z tymi liniami? Bede wdzieczna za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kopenhaga IP: *.chello.pl 21.02.05, 10:45 Kopenhaga jest dość droga, ale z czystym sumieniem mogę polecić holtel APSOLON ( połozony w centrum 300 metrów od dworca). Na jakie lotnisko przylatujesz? Czy do Malmo czy do Kopenhagi? Połączenie z centrum jest w zasadzie identyczne - pociągiem, z tym, że w pierwszym przypadku kupujesz bilet( nie wiem gdzie, bo nie znam tego lotniska), zaś w drugim Kartę Kopenhaską za 57 euro ( lub 399 DKK) na 3 doby. W ramach tej karty masz zapewnione przejazdy komunikacja miejska i podmiejską ( ale w ramach określonej strefy) i wstępy lub zniżki przy zakupie biletów. Co warto zobaczyć?Koniecznie Nyhavn, Stroget ( wstapic do piekarni- po lewej stronie - pyszne pieczywo)Kongens Nytorv. Trzeba pokłonić się Syrence ( uwaga na buty- łatwo wpaść do wody), a przy okazji zobaczyć Cytadelę. Nie można ominąć Tivoli ( my byliśmy tam 2 razy - rano i wieczorem), ale nie wiem czy kwietniu będzie już otwarte. Z zewnątrz budynek giełdy - charakterystyczne poskręcane ogony, oraz pałace Rosenborg Amalienborg i Christiansborg. Nam najbardziej podobał sie ten pierwszy - ze skarbcem królewskim. Obowiązkowa zmiana warty!Trzeba być trochę wcześniej - tłok . Bezwzględnie trzeba zobaczyć ratusz i słynny zegar skonstruowany przez Jensa Olsena Podobno warto zobaczyć Glyptotek, ale gdy my byliśmy odbywal się remont. Muzeum Narodowe - może nie nadzwyczajne w porównaniu z innymi tego typu w Eurpie, ale jest sala dla dzieci ( wszystko mozna dotknąć, obejrzeć itp). Sporo czasu zajęło nam - nieco schowane- muzeum Thorvaldsena ( są i elementy polskie). Mozna - to podobało sie naszemu 13-letniemu wówczas synowi- Tojhusmuseet - Duńskie Muzeum Obrony. Konieczna i niezbędna przejażdżka kanałami. Dwie uwagi: coś dobrze chroniącego od wiatu i uwaga na głowy - nie wstawać, bo mosty są nisko, zdarzają się wypadki! Nie dać się skusić na fotografie tutejszych fotografów- nie wiele widać i drogo! Powłóczyć się po mieście, wolno, bez pośpiechu. Pooddychać atmosferą duńskiej stolicy- innej niż większość europejskich miast. Podziwiać stare zabytki ( Kopenhaga nie była zniszczona w czasie wojny, bardzo duzo domów pochodzi z XVII, XVIII wieku! Zwrócic uwagę na pałacyki i zameczki z wiezyczkami! Zabrać kamerę, aparat fotograficzny - nie żałować filmu! Zabrać równiez, kartę kredytową, albo wypchany portfel! A jeśli macie pytania - chętnie odpowiem. Bo to co napisałam było na gorąco. Z turystycznym pozdrowieniem - Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś