Dodaj do ulubionych

Hamburg- co zwiedzić?

25.07.05, 09:53
Za kilka dni jedziemy do Hamburga, co warto zwiedzić w tym mieście?
Jakie są ceny w muzeach na wystawach etc?
Czy można kupić np kartę wejściową na wszystkie muzea etc?
Bardzo proszę o poradęajemy tam długa, a chcielibyśmy wykorzystać ten czas
jak najlepiej. Z góry dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Aniel-ka Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 10:06
      Ponawiam pytanie, bo też wkroctce zachaczę o Hamburg:)
    • bazia_home Re: Hamburg- co zwiedzić? 27.02.06, 23:05
      Pilne, więc ponawiam pytanie;)))!!!
      • renebenay Re: Hamburg- co zwiedzić? 28.02.06, 20:12
        lepiej zostac w domu --zimno
    • aga72 Re: Hamburg- co zwiedzić? 02.03.06, 19:27
      sam hamburg jest mało ciekawy. lepiej pojechać do graniczącego z nim ahrenburga
      z renesansowym zamkiem pośród parku
      www.ahrensburg.de/start.html
      www.schloss-ahrensburg.de/
      • Gość: kami Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.centertel.pl 02.03.06, 21:40
        Hamburg malo ciekawy?
        hehehehehehehehehehehehehee

Warto zobaczyc np. wspanialy ogrod (genialny!), port, przejazd pod rzeka (winda
        dla samochodow)....
      • Gość: cookie Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:21
        aga72 napisała:
        > sam hamburg jest mało ciekawy.

ROTFL. To jest najbardziej klimatyczne miasto Niemiec.

Hamburczycy skromnie nazywają swoje miasto
        "Die schönste Stadt der Welt"
        i trochę racji mają.

Wejdź sobie na
        www.hamburg.de
        znajdź z lewej strony polską flagę i... hulaj dusza.

Setki koncertów, wystaw, oryginalne muzea.
        Może na "Króla Lwa"?
        internationales.hamburg.de/hamburg-tourismus/polnisch/index.htm
        Pójdź na koncert lub piwko na statku straży pożarnej www.das-feuerschiff.de/

Muzea itp znajdziesz tu:
        freizeitziele.hamburg.de/
        A może

Wjedź windą na jedyne co ocalało z kościoła Nikolaikirche.

Pójdź w niedzielę rano na Fischmarkt.

Wejdź na statek muzeum Cap San Diego.

Co potrzebujesz, to niemało euro, ładną pogodę, wygodne buty i dużo czasu.

Hamburg mało ciekawy - dawno się tak nie uśmiałem :)

• aga72 Re: Hamburg- co zwiedzić? 04.03.06, 10:13
          de gustibuset coloribus non est disputandum - mnie się hamburg nie podobał. nie
          zachwycajają nmie pasaże i centra handlowe, a oprócz kilku kościołów i ratusza
          niewiele tam jest moim zdaniem ciekawego. owszem są muzea, teatry, kabarety ale
          to bardziej łączy się z kulturą niż z atrakcjami turystycznymi. nawet podana
          przez ciebie strona niewiele tych turystycznych atrakcji proponuje
          international.hamburg.de/index.do?ok=18955&uk=19843
          od tego jednak jest forum aby wymieniać poglądy i informacje. tylko pytam się,
          dlaczego nie zachwalaliście atrakcyjności hamburga wcześniej, gdy proszono o
          informacje typu co zwiedzać?
          • Gość: cookie Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 21:14
            aga72 napisała:

> de gustibuset coloribus non est disputandum
            Tu się zgadzamy :-)

Jeżeli poszukujesz w Hamburgu atrakcji architektonicznych (no bo galerii
            handlowych, muzeów, teatrów i kabaretów nie), to rzeczywiście. Nic starszego niż
            60 lat poza Nikolaikirche nie znajdziesz (przesadzam). Alianci zrobili swoje.
            Ale mnie podoba się atmosfera tego miasta. Spacer nabrzeżem, Fischmarkt, ogromne
            jarmarki świąteczne przed ratuszem, przepiękne rododendrony przy Elbchaussee, a
            wieczorem DOM (jak ktoś lubi ten typ rozrywki). Kościołów za wiele nie ma, poza
            tym ewangelickie kościoły są bardzo skromne wewnątrz.
            W Hamburgu przemieszkałem z przerwami 3 lata, mam naturalnie również negatywne
            wspomnienia i mieszane odczucia nt. wielokulturowości tego miasta.
            Pozytywy są jednak górą.

> tylko pytam się,
            > dlaczego nie zachwalaliście atrakcyjności hamburga wcześniej, gdy proszono o
            > informacje typu co zwiedzać?

Z rzadka zaglądam na to forum...
            • Gość: miuk Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 05.03.06, 16:48
              Jak ktoś twierdzi, że Hamburg nie jest ciekawy, to przypuszczam, że go po
              prostu nie zna. Każdy, bez względu na gusta, znajdzie tam coś dla siebie. DOM
              jest wprawdzie rozrywka sezonową, ale Reeperbaan już nie. Warto wybrac sie tam
              na wieczorny sobotni spacer choćby po to, żeby zobaczyc, jak bawią sie inni (w
              knajpie na Grosse Freiheit rozpoczynali swoją kariere the Beatles).
              W niedziele rano koniecznie Fischmarkt. Spacer po porcie też jest bardzo
              przyjemny + stary tunel pod Łabą (alte Elbtunel) + Blankenese (przyjemna
              dzielnica, w której mieszkaja ci, co mają dużo kasy) + + +
              Naprawdę warto poczytać sobie troche o mieście i starać się zobaczyc jak
              najwięcej!
            • mair Re: Hamburg- co zwiedzić? 20.04.06, 23:16
              mala poprawka: koscioly sa protestanckie a nie ewangelickie, to drobna ale
              zasadnicza roznica
          • Gość: Loreley Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.06, 12:04
            Aga...Hamburg to nie Rzym:), ale i tak podoba mi sie bardziej ten
            pierwszy...moze wlasnie dlatego, ze nie jest dla mnie specjalna atrakcja a
            codziennoscia;) Polecam spacer po Jungfernstieg ( spora jej czesc
            zostala "odpicowana") i koniecznie przejazd metrem z Hauptbahnhof na Dammtor w
            bardzo sloneczny dzien spogladajac przez okno metra na jezioro (Alster) w
            srodku miasta...niesamowite wrazenie. Takie samo magiczne wrazenie pozostanie w
            pamieci podczas przejazdu metrem przez stacje Landungsbrücken. Osobiscie nie
            polecam spacerow po Reeperbahn, nawet w poludnie, paskudnie tam, chyba ze ktos
            ma taki specyficzny zmysl estetyczny;)...Zeby polecic miejca do zwiedzania
            trzeba znac zainteresowania i preferencje zwiedzajacego....Hamburg to wielkie
            miasto, nie da sie go zaliczyc w ciagu kilku dni...
            • Gość: kapitan Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 22:22
              Kto tu napisał że w Hamburgu nie ma nic ciekawego :D ? Naprawde, ktoś o tym
              mieście nic nie wie. Ja jestem od Hamburga uzależniony, uwielbiam centrum,
              spacery po porcie, zabawy na Reeperbahnie, wieczorek na Planten un Blomen,
              sparceki wokoło Alsteru, zakupy na Barmbecku ;) Polecam również przejazd U3 z
              HBFu na Sankt Pauli. Kolejka na estakadzie to nie jest często spotykana
              rzecz ;) Hamburg jest naprawde cholernie ciekawy, a przede wszystkim ma fajny,
              bardzo liberalny klimat, ludzie są niezwykle przyjaźni, prawie tak jak w
              Amsterdamie ;) Hamburg jest tym miastem w ktorym chciałbym mieszkać ;)
              • Gość: c# Re: Hamburg- co zwiedzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 16:31
                No i jeszcze drobiazg, o którym mało kto wspominał. Speicherstadt. Wspaniałe
                ciągi starych budynków z czerwonej cegły ściśniętych wzdłuż kanałów.
                Muzeum modeli kolejowych.
                UBoot do zwiedzania (sowiecki bodajże)

Poza tym polecam spacer wieczorem wzdłuż Łaby w okolicach St. Pauli.
    • desanland Re: Hamburg- co zwiedzić? 28.01.07, 13:33
      słuchajcie, a co warto przywieźć z hamburga, z czego słynie? zostałam zapytana
      co bym chciała a nawet nie wiem co mogłabym:)

pozdr.
      • Gość: XXX do Hamburga jezdzi sie na ... na zakupy IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.07, 11:02
        np. do Gucci'ego, to modne europejskie centrum handlowe. A moze chodzilo ci o
        jakas pamiatke z Hamburga? Wtedy kup sobie orginalnych rozmiarow "Hummel" lub
        puszke "Labskaus" ;) Pozdrowienia z ponurej polnocy
    • kwiecienka1 Muzeum Przypraw 11.02.07, 17:25
      W Hamburgu polecam kameralne i bardzo sympatyczne Muzeum Przypraw
      tu stronka: www.spicys.de/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka