nefrata 12.07.06, 19:28 Czy ktoś podróżował po Szkocji? Wybieram się na 10 dni do Szkocji i chciałabym wiedzieć które miejsca warto zobaczyć, gdzie pojechać i jaką trasą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: Szkocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:47 podróżowałam, ale kilka lat temu i niestety pociągiem, byłam więc mocno ograniczona. Oczywiście warto zobaczyć Edynburg. Jeżeli lubisz zamki, polecam Tantalon Castle niedaleko Edynburga (ruiny pięknie położone na stromym klifie), Stirlig (pięknie zachowany zamek pomiędzy Edynburgiem i Galway), Balmoral (imponująca rezydencja królewska na południe od Galway, piekne ogrody, nad samym morzem) i Dunnotar (też nad brzegiem morza, bardzo malownicze ruiny położone na cyplu). Polecam podróż pociągiem z Aberdeen do Fort Williams - trasa wiedzie pośród gór i zapiera dech w piersiach. Wogóle polecam podróż na północ - im dalej tym bardziej dziko i ciekawie. Ja niestety dotarłam tylko do wyspy Skye, którą też gorąco polecam. No i radzę zabrać koniecznie coś nieprzemakalnego od deszczu... Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Szkocja 14.07.06, 09:38 Gość portalu: ola napisał(a): > Balmoral > (imponująca rezydencja królewska na południe od Galway, piekne ogrody, nad > samym morzem) Balmoral jest nad morzem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Szkocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:54 Sorry, rzeczywiście, miałam na myśli Culzean Castle, okręg Ayrshire & Arran. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Szkocja 13.07.06, 10:47 ja zwiedzalam szkocje przez 3 tygodnie ale autem a zatem trasa zupelnie nie pasujaca do twoich potrzeb co do wyspy skye - tam sie trzeba bronic przed tymi pakudnymi muszkami ktore gryza jak wsciekle,nieoslonioete miejsca wygladaja potem jak po ospie i swedza niemilosiernie (typowe stworzenia dla krajow polnocnych takich jak finlandia np, tam tez jest to koszmar) zgadzam sie ze edynburg jest koniecznoscia w zwiedzaniu ale szkocja jest tak urokliwa ze wszystko jedno jaka trasa jest naprawde dobra trasa Odpowiedz Link Zgłoś
alohaa Re: Szkocja 31.07.06, 20:07 Tralalumpek mówi o paskudnych midżis, które grasuja generalnie na zachodnim wybrzeżu Szkocji, choc nie tylko Szkocji (spędziłam jedną noc wwalijskich gorach i tam tez były, tylko ze spokojniejsza odmiana). Na Meegees mozna kupić w każdym markecie roll-on, albo po prostu wieczorem siedzieć w zamknięciu. A co do Szkocji, to zgadzam się z poprzedniczką, że im wyżej na północ tym ciekawiej. W zasadzie po Szkocji trzeba po prostu pojeździć (szczególnie po Highlands), w im bardziej odludne miejsce sie trawi tym lepiej. No a poza tym jesli lubisz góry to jest tam po czym pochodzić . Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś