IP: *.dekonta.co.yu 07.09.06, 13:00
hej,

Serbia dla wielu ludzi brzmi przerazajaco ale to jedno z najpiekniejszych
miejsc w Europie w ktorym bylam :) a troche podrozuje...

Polecam wszystkim Belgrad, Festiwal Exit, Beer Fest, Guca Festiwal, Tango
Festiwal...i niezliczona ilosc innych fantastycznych miejsc...

jesli chcecie poczytac o moich przygodach w Serbii polecam blog

zuzannawojcik.blox.pl
ciao

Obserwuj wątek
    • motorus Re: Serbia!!! 07.09.06, 20:14
      No cóż to Zuza, chcesz się pochwalić, że angielski znasz.
      A ja miałem zamiar napisać to po hiszpańsku, ale w koncu jesteśmy w Polsce.
    • flourella Re: Serbia!!! 09.09.06, 18:12
      e tam zaraz przerażająco ;)
      Ale niestety muszę się zgodzić, że kojarzy się nieciekawie, ale tylko ludziom,
      którzy znają tą część Europy(sic!) tylko z TV i "coś tam słyszeli" o wojnie na
      Bałkanach, znają bardzo słabo lub w ogóle, całą historię, kulturę no i przede
      wszystkim ludzi :) a to najważniejsze by móc oceniać ;)
      Najgorsze rzeczy o Serbach słyszałam od ludzi, którzy nie poznali ani jednego i
      nigdy nie byli w Serbii.

Ja w Serbii byłam 4 razy, na przestrzeni 1,5 roku i również bardzo mi się podoba
      ;) a teraz to w ogóle tęsknię za Kalemegdanem i łażeniem po belgradzkich ulicach ;)

Polecam również przepiękną Macedonię - Ohrid.
      www.ohrid.webpark.pl/ (ze względu na darmowy serwer, po przekroczeniu
      limitu transferu nie będzie można oglądać zdjęć, trzeba trochę "odczekać" :( )
      • Gość: Kasia Re: Serbia!!! IP: *.netcafe.waw.pl 17.09.06, 14:00
        przejezdzlalam przez Serbię parokrotnie wiec szczerze to nie mam zbyt wielu
        doswiadczen z Serbami ale te co mam sa niemiłe! raz na stacji beznynowej nie
        chceli nam przez 20 min otworzyc toalety, chyba przestraszyli sie kolejki ale
        to normalne skoro podrozuje autokar pełen ludzi nie? tłumaczyli się z łaską ze
        czyszcza toalety i dlatego nie można wejść. Potem gadali ze coś z pomopą nie
        tak, jak większosć poszła na stację po drugiej stronie ulicy to otworzyli!
        Myśleli że nie wrócimy, barany, a tymczasem zwaliliśmy się tam znów bo nie
        wszyscy poszli do tamtej stacji a i nowi doszli... Hehe. Niecierpię tego
        narodu, sorry ale nie zapomnę ich chamskiego zachowania. Na widok zmęczonych,
        niewyspanycvh turystów ( w tym małych dzieci)chcących załatwić swoje podstawowe
        potrzeby zaczęli trzaskać dzrzwiami, a widzielibyście złowrogie miny
        sprzątaczek!!! Okropnosć. No a na granicy jak sprawdzają, jakbyśmy byli jakimiś
        terrorystami, bardzo są podejrzliwi, nieuprzejmi i traktują cię z pogardą.
        Staliśmy na granicy dobrą godzinę jak nie dłużej, z powrotem też. na pewno bedę
        omijać ten kraj jak jeszcze kiedyś wybiorę się autokarem na wczasy!!!
        • des4 Re: Serbia!!! 18.09.06, 08:06
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> przejezdzlalam przez Serbię parokrotnie wiec szczerze to nie mam zbyt wielu
          > doswiadczen z Serbami ale te co mam sa niemiłe! raz na stacji beznynowej nie
          > chceli nam przez 20 min otworzyc toalety, chyba przestraszyli sie kolejki ale
          > to normalne skoro podrozuje autokar pełen ludzi nie? tłumaczyli się z łaską
          ze
          > czyszcza toalety i dlatego nie można wejść. Potem gadali ze coś z pomopą nie
          > tak, jak większosć poszła na stację po drugiej stronie ulicy to otworzyli!
          > Myśleli że nie wrócimy, barany, a tymczasem zwaliliśmy się tam znów bo nie
          > wszyscy poszli do tamtej stacji a i nowi doszli... Hehe. Niecierpię tego
          > narodu, sorry ale nie zapomnę ich chamskiego zachowania. Na widok zmęczonych,
          > niewyspanycvh turystów ( w tym małych dzieci)chcących załatwić swoje
          podstawowe
          >
          > potrzeby zaczęli trzaskać dzrzwiami, a widzielibyście złowrogie miny
          > sprzątaczek!!! Okropnosć. No a na granicy jak sprawdzają, jakbyśmy byli
          jakimiś
          >
          > terrorystami, bardzo są podejrzliwi, nieuprzejmi i traktują cię z pogardą.
          > Staliśmy na granicy dobrą godzinę jak nie dłużej, z powrotem też. na pewno
          bedę
          >
          > omijać ten kraj jak jeszcze kiedyś wybiorę się autokarem na wczasy!!!

Nie dziwne jak zobaczyli pełen autokar turystóew z Polski ;) A tak na powaznie
          mam raczej inne wrażenia z jazdy własnym samochodem. Stacje benzynowe czyste i
          zadbane (toalety czystsze np. od wegierskich). Przynajmniej te duże. Wszędzie
          za paliwo można płacić kartą. Na granicy w obie strony żadnych problemów, nawet
          nie chcieli ogladać za bardzo paszportówm tylko machali reką aby jechać dalej.
          Przejazd do Serbii to 5 minut, z powrotem staliśmy ok. godzinę, ale już za
          przejsciem serbskim bo Węgrzy się guzdrali. Nocowaliśmy w motelu w Gornji
          Milanovac, właściciel postawił domową śliwowicę ;))) i w cenie dorzucił
          śniadanie.

Niajwiększe minusy to ciężki przejazd przez Belgrad i dość wyluzowany styl
          jazdy miejscowych....
        • flourella Re: Serbia!!! 21.09.06, 13:18
          Piszesz tak jakby w inne narody były wolne od chamstwa..
          a, a propo chamstwa, dwa dni temu gościałam w moim mieście 4 studentów z Serbii,
          musieliśmy przemieszczać się autobusami, więc trzeba było kupić bilety,
          myślałam, że zapadnę się pod ziemię kiedy widziałam jak "uprzejmie" pani w
          kiosku obsługuje moich gości, krzycząc, że nie wiedzą co chcą i wyrywając im
          pieniądze z ręki i rzucając resztę! :s

A odnośnie przejść granicznych to nie pomyliłaś serbów z węgrami?
          nas zawsze "przetrzepują" węgrzy, bo niby po co wybudowali taką twierdzę na
          granicy ;)
    • flourella Re: Serbia!!! 09.09.06, 18:13
      a i na Exit'05 w Nowym Sadzie też byłam .. na The White Stripes ;)
    • Gość: 4s Re: Serbia!!! IP: *.chello.pl 23.09.06, 10:36
      Zawsze jest milo przeczytac lub uslyszec, ze sa ludzie ktorzy maja dobre zdanie o Serbii i o Serbach. Naprawde milo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka