Dodaj do ulubionych

Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów

16.07.07, 16:23
4 jezioro na świecie? To chyba nieporozumienie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Macedończyk Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: 79.125.136.* 15.10.07, 23:08
      Ok, zgadza się, ale jest kilka nieścisłości. Cerkiew w Ochrydzie św.
      Sofia nie jest pod wezwaniem św. Zofii. Sofia to mądrość, czyli jest
      to Cerkiew Mądrości Bożej, może byś tylko jedna pod tym wezwaniem w
      kraju, jest to najważniejsza świątynia w Macedonii. Te 365 kościołów
      było rozlokowane wokół całego jeziora, aie tylko w samym (-ej)
      Ochrydzie. 4 na świecie jezioro - odnosi się do wieku nie do
      wielkości. Święci Cyryl i Metody nie krzewili prawosławia, bo wtedy
      nie było jeszcze rozróżnienia, dopiero w 11 w. Renesans owszem ale
      był to tzw. renesans bizantyjski. Niestety ochrydzki pstrąg jest pod
      ochroną, teoretycznie nie łowi się go, to co podają w Ochrydzie to
      pstrąg kalifornijski z hodowli.
      Pozdrowienia.
    • Gość: ap Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.infinite.pl 13.11.07, 16:00
      Coś się autorowi na geografii nie chciało uważać. 4 na świecie? Nawet 4 w
      Europie nie jest. Ale że piękne to absolutna prawda:)
    • Gość: Gość Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 08:57
      A jak wygląda stan dróg w Macedonii ??? Interesuje mnie przejazd od granicy
      serbskiej do Ohrydu (przez Skopje i Tetovo) oraz następnie przejazd z Ohrydu
      przez Albanię do Czarnogóry. Może ktoś z Was zna te trasy ???
      • Gość: ap Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.infinite.pl 14.11.07, 11:45
        Powiem szczerze, że nie pamiętam za dobrze, bo podróżowałem miejscowymi środkami
        transportu, ale jakiejś tragedii nie ma. cudów nie należy się spodziewać, ale
        też nie jest tak źle jak na Ukrainie. Powiem tyle, że na pewno warto się tam
        wybrać, byłem rok temu i teraz we wrześniu czy październiku przyszłego roku też
        jadę, tylko już na całe 2 tygodnie. pozdrawiam i udanej podróży
      • Gość: =pk= Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.aster.pl 22.11.07, 20:07
        Ja znam. Od granicy SR/MK jadźc przez Skopje i Tetovo aż do Gostivaru prowadzi
        autostrada. Dalej aż do Ochrydu krajówka, na terenia Parku Narodowego Mavrovo
        dość kręta - biegnie przez góry. Ze Strugi do Elbasan nowa droga klasy naszej
        krajówki. Dalej do Tirany a następnie Szkodry krajówka zmodernizowana kilka lat
        temu. Wszędzie asfalt, poza nielicznymi, krótkimi odcinkami b. dobry. Ze Szkodry
        do Ulcinj w MN biegnie droga wyasfaltowana w 2004 r. Ze Szkodry do Podoricy w MN
        miejscami kompletna porażka.
        • Gość: Gość Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 10:40
          Serdeczne dzięki za te info. A więc zawieszenie auta podczas przejazdu przez
          Albanię nie urwie się. Jeszcze jedno pytanie : jak wygląda sprawa z oznaczeniem
          dróg (drogowskazy) w Albanii ? Czy jadąc przez Tiranę nie zgubię drogi na Szkodrę ?
      • Gość: roj Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 16.07.08, 21:38
        w zeszly roku przejechalem te trase (serbia-skopje-prilep-ohrid-
        durres-shkoder-podgorica) i nie jest zle, poza mostem w shkodrze,
        ktory jest drewniany. bardziej trzeba uwazac na tamtejsze niepisane
        zasady ruchu drogowego
      • Gość: gosc Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.ghnet.pl 19.10.08, 00:23
        hej drogi w macedoni lepsze niz u nas.nie radze jechac przez albanie bo ciagnam
        strasznie kase.
    • Gość: Gość Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 11:13
      Bardzo proszę o jakieś namiary na prywatne kwatery w Ohrydzie. Mam zamiar się
      tam wybrać (łącznie 3 osoby) na przełomie czerwca i lipca. Może ktoś zna ceny
      noclegów ?
      • Gość: ll Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: 77.28.30.* 09.04.08, 22:27
        Możesz zobaczyć na www.exploringmacedonia.com/
    • Gość: ja Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 17:03
      to miasto nie nazywa sie Ochryda tylko OCHRYD !!!!!
      • Gość: ap Re: Podróże po Macedonii. Ochryd, perła Bałkanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 11:48
        Po polsku OCHRYDA. Tak jest wg encyklopedii (różnych) i w atlasach.
    • Gość: ap Samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 11:54
      A ja chciałbym się zapytać jeszcze o podróż samochodem. Może ktoś podróżował po Macedonii w ten sposób i ma jakieś uwagi na ten temat. Ostatnio jak tam byłem, to podróżowałem miejscowymi środkami komunikacji i trudno mi powiedzieć jaka jest tam sytuacja. Czy jest to bezpieczne i czy parkingi strzeżone (poza Skopje) w ogóle są dostępne? Czy są jakieś regiony mniej bezpieczne? Czego należy się wystrzegać? Mnie interesuje bardziej wycieczka objazdowa (Skopje, Ochryda, Strumica, Bitola, Treskavec itd), ale nie chciałbym przeżywać jakichś dodatkowych przygód. Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: gosc Re: Samochodem IP: *.ghnet.pl 19.10.08, 00:22
        wlasnie dzisiaj wrocilam z mezem z macedoni .bylismy autem nie ma problemu z
        poruszaniem sie samochodem .np ohryd trzeba zwiedzac pieszo bo wszystkie
        zabytkowe cerkwie sa blisko siebie .super bylo niechce sie z tamtad wracac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka