Dodaj do ulubionych

Kopanhaga i Oslo

IP: 157.25.31.* 01.08.03, 11:35
Będę 1 dzień w Oslo i 2 w Kopenhadze.
Napiszcie proszę co warto zobaczyć w tych miastach -szczególnie mało
inromacji mam w Oslo.
Podobno w Kopenhadze można wypożyczyć rowery i w ten sposób pozwidzać ?
Czkam na info, linki itp :-)

Pozdrawiam i dzięki,
Szymi
Obserwuj wątek
    • melsted1 Re: Kopanhaga i Oslo 01.08.03, 21:10
      Port Nyhavn - w którym stoją fajne stateczki, kutry i
      łodzie. Na nabrzeżu miłe kawiarenki.
      Stroget - główna handlowa ulica miasta, pełna ciekawych
      sklepików, niektóre o charakterze galerii. Zarezerwuj
      sobie czas na spokojne zachodzenie to tu to tam.
      Muzeum rekordów Guinessa (przy Stroget).
      Muzeum Figur Woskowych - fantastyczne.
      Ny Carslberg Glypototek - świetne muzeum z wystawą m.in.
      sztuki etruskiej.
      Okrągła Wieża (tuż przy Stoget) - po duńsku Rundetarn.
      Bez schodów (!) Widok na miasto rewelacyjny.
      Najlepiej od razu zaopatrz się w bezpłatny przewodnik
      "Copenhagen this week" - tam jest wszystko.
      A wszędzie po drodze piękne kościoły z pięknymi wieżami.
      Christiania - dzielnica o bardzo hippisowym chcrakterze.
      Warto.
      A najlepiej popłyń w rejsik (niezbyt drogi) kanałami
      Kopenhagi - jest pięknie.
      • fredt Re: Kopanhaga i Oslo 01.08.03, 23:16
        Nie idż do Tivoli. Nie polecam; no chyba, że jesteś miłośnikiem tego typu
        rozrywek. To o Kopenhadze.
        W Oslo są ciekawe muzea i park Vigelunda(?) z mnóstwem rzeżb.
        • Gość: Szymi Re: Kopanhaga i Oslo IP: 157.25.31.* 04.08.03, 08:34
          > W Oslo są ciekawe muzea i park Vigelunda(?) z mnóstwem rzeżb.
          A coś o muzeum Vikingów ? Daleko od centrum jest skocznia ?

Szymi
      • Gość: Szymi Re: Kopanhaga i Oslo IP: 157.25.31.* 04.08.03, 08:32
        > bezpłatny przewodnik
        > "Copenhagen this week" - tam jest wszystko.
        A gdzie to można dostać. Mam właśnie przed sobą dwie pożyczone mapki Kop. i
        żadna nie pkt. inf. turystycznej. JEst taki pkt gdzieś w porcie ? Płyniemy
        liniami DFDS.

> A najlepiej popłyń w rejsik (niezbyt drogi) kanałami
        > Kopenhagi - jest pięknie.
        Tak, tak. To już mamy w planie :-). KOszt raptem jakieś 27pln/osoba.

Dzięki wielkie,
        Szymi
        • melsted1 Re: Kopanhaga i Oslo 09.08.03, 23:18
          "Copenhagen this week" na pewno w centrum informacji
          turystycznej na przeciw Ratusza, na samym końcu Stroget.
          Ale i po drodze od portu przez Stroget wszędzie tam,
          gdzie są np.gazety.
    • Gość: monia Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.belsk.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 14:49
      czy płyniecie tym mini rejsem kopenhaga-oslo?? ile jest czasu na zwiedzanie??
      ile całosciowo bedzie was to kosztowało?? pytam , bo tez chcę się wybrać i będę
      wdzięczna za szczegóły:-)))
    • Gość: m Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.zeb.com.pl 13.08.03, 11:02
      oooo, my tez myslimy o tym mini rejsie z dfds, ale na poczatku pazdziernika,
      podzielcie sie info-jak to wyglada, ile faktycznie jest czasu na zwiedzanie i
      co warto zobaczyc, bede wdzieczna, pzdr.
      • castorp Ja płynę do Kopanhagi i Oslo z Seaways 14.08.03, 09:36
        Ja mam rezerwację na Mini Rejs Gdańsk-Kopenhaga-Oslo. (wypłyniecie z Gdańska 7
        października). W porównaniu z innymi ofertami wycieczek do Skandynawii trzeba
        przyznać, że nie jest drogo (razem z opłatami portowymi dla 2 osób w kabinie
        wewnętrznej cena wynosi 822 zł). Żadna inna linia nie oferuje tak tanio
        wycieczki do Oslo i Kopenhagi.
        Z tego co się dowiedziałem w DFDS Seaways w Oslo będzie realnie około 6-7
        godzin wolnego czasu na zwiedzanie, a w Kopenhadze – dwa razy po 5 godzin. W
        Kopenhadze jest przesiadka z promu Duke of Scandinavia na Pearl of Scandinavia.
        Płynę z dziewczyną. Chętnie poznamy kogoś, kto płynie tym rejsem i z kim
        moglibyśmy razem zwiedzać Kopenhagę i Oslo. Z większą ilością osób będzie
        raźniej, a jak np. będzie potrzeba wzięcia taksówki, to można się podzielić
        kosztami.
        Nie wiem, co się da zwiedzić w tak krótkim czasie, ale trzeba wcześniej się
        przygotować do tego zwiedzania, aby nie marnować ani chwili. Czytałem
        internetowy przewodnik po Oslo i Kopenhadze. Atrakcji jest mnóstwa, ze aż
        trudno się zdecydować, zwłaszcza przy tak ograniczonej ilości wolnego czasu.
        Może ktoś doradzi na co się zdecydować.
        Czy ktoś z was wie, jak się najlepiej poruszać po Kopenhadze i Oslo. Czy
        miejsca warte zwiedzenia są daleko oddalone od przystani promowej. Czy
        korzystać ze środków komunikacji miejskiej czy taksówek. Czy jest to drogie?
        Gdzie można kupić bilety na autobus.
        Zainteresowanych proszę o maile na skrzynkę.
        Pozdrawiam
        Castorp
        • Gość: ilona mini rejs IP: *.belsk.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 13:27
          ja też chciałabym jechać w październiku, tylko szczerze mowiąc mnie bardziej
          pasowałby weekend.Nie wiesz może czy od października są rejsy w weekendy?? Ja
          nie mogę sie dodzwonić (ciągle zajęte), a na mojego maila brak odpowiedzi.
          Kopenhaga i Oslo są naprawdę ciekawe, mam nadzieję że uda mi się tam wybrać.
          pozdr.
          • castorp Re: mini rejs 14.08.03, 14:15
            Chyba oferta weekendowa też jest, ale jest o 200 zł droższa (za kabinę). Może
            być jednak tak, iż weekendowy termin juz został wyczarterowany przez biuro
            podróży (wiem, że ostatni weekend września jest już zajęty i nie ma miejsc).
            Ja wolę najblizszy październikowy termin, tj. 7 pażdziernik. A poza tym w
            soboty i niedziele wiele muzeów w Oslo i Kopenhadze jest otwarte krócej, a ceny
            wstepu są wyższe niz w dni powszednie. A i pewnie komunikacja w mieście
            rzadziej chodzi.
            Ze wzgledu na krótki czas pobytu liczy się każda godzina.
            Pozdrawiam
          • Gość: m Re: mini rejs IP: *.zeb.com.pl 18.08.03, 07:22
            Gość portalu: ilona napisał(a):

> ja też chciałabym jechać w październiku, tylko szczerze mowiąc mnie bardziej
            > pasowałby weekend.Nie wiesz może czy od października są rejsy w weekendy?? Ja
            > nie mogę sie dodzwonić (ciągle zajęte), a na mojego maila brak odpowiedzi.
            > Kopenhaga i Oslo są naprawdę ciekawe, mam nadzieję że uda mi się tam wybrać.
            > pozdr.

Z tego, co mowia w dfds, to od 12 sierpnia wyplyniecia sa juz tylko we wtorki
            (przynajmniej te objete promocja).

Do castropa: zamierzamy z mezem plynac wlasnie 7 pazdziernika, z tym ze chcemy
            jak najbardziej zejsc z kosztow i bierzemy kabine turystyczna-o 100 od osoby
            taniej (w sumie 295x2 +oplaty portowe po 8 zl od osoby). Lazienki nie ma tylko
            na trasie Gdansk-Kopenhaga (informacja potwierdzona przez biuro), reszta bez
            zmian, tyle, ze na nizszym pokladzie (zreszta podobnie jak te o stowe
            drozsze:).
            Telefon faktycznie caly czas jest zajety, ale mozna dokonac rezerwacji e-
            mailem, a na wszelkie pytania odpowiedziala mi przemila pani z marketingu,
            numer na stronie dfds.
    • Gość: m Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.zeb.com.pl 22.08.03, 10:59
      i co? byl juz ktos na tym mini rejsie z dfds?
      • Gość: Asia Re: Kopanhaga i Oslo IP: 157.25.31.* 16.09.03, 15:44
        Witajcie!
        Byłam w rejsie Gdańsk-Kopenhaga-Gdańsk w lutym, płynęło się bardzo spokojnie,
        niestety ceny na promie trochę kosmiczne, na szczęście można zakupić w biurze
        pakiet: śniadanie i obiadokolacja - 75,oo PLN. W Kopenhadze czas
        wykorzystaliśmy maksymalnie - niestety to było tylko 5 godzin.
        Zobaczyliśmy Syrenkę, zwiedziliśmy muzeum figur woskowych (bilet ok.40,oo),
        turecką dzielnicę, Nyhawn i Stroget.Ceny w mieście też wysokie - np. 3 kebaby w
        tureckim barze i 2 cole - 100,00 PLN, gdzie w Gdańsku taki kebab = 6,oo. Trzeba
        przygotować trochę kasy na takie wydatki.
        Ale sama Kopenhaga niesamowita (zwłaszcza mieszkańcy poruszający się
        praktycznie samymi rowerami, setki rowerów czekających na swoich właścicieli
        przy dworcu kolejowym...)i naprawdę polecam!!!
        Choć mało czasu to wrażenia będą niezapomniane.
        W najbliższym czasie wybieram się po raz drugi w taki rejs (udało mi się go
        wygrać w konkursie!), mam nadzieję, że będzie równie udany, czego życzę
        wszystkim wybierającym się do Kopenhagi (i Oslo również!)
        Pozdrawiam,
        Asia
        • kvik Re: Kopanhaga i Oslo 25.09.03, 11:08
          fajnie, ze wreszcie ktos cieplo napisal o kopenhadze tylko z tymi cenami i
          porownywaniem ich do polskich mam ciagle klopoty
          srednia placa wykwalifikowanego robotnika w kopenhadze wynosi okolo 150
          dkr/godzina, czyli okolo 88 zl
          inaczej nie da sie porownywac
          • Gość: Aardvark Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 13:50
            Taaak? A ile wynosi płaca w pomocy socjalnej??? Właśnie mam propozycję pracy
            sezonowej w Horsens (Dania).
            • pozew Re: Kopanhaga i Oslo 30.09.03, 20:46
              Gość portalu: Aardvark napisał(a):

> Taaak? A ile wynosi płaca w pomocy socjalnej??? Właśnie mam propozycję pracy
              > sezonowej w Horsens (Dania).

sledze twoje wypociny od kilku dni, nie mecz sie tylko zmien adres bo tym samym
              sam sie dyskwalifikujesz,
              a tak na marginesie to takim debilom jak ty nie daje nawet pracy do mycia
              mojego kibla tu w polsce, zasrancu
        • Gość: Mariuga Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 30.09.03, 15:23
          Wlasnie wrocilem z wycieczki do Kopenhagi.Szczesliwie trafilem z pogoda, bo
          bylo slonecznie, ale niestety Syrenki nie zobaczylem (zniszczona i zatopiona
          przez wandali), Tivoli bylo zamniete (do listopada) i nawet Krolowej nie bylo
          w miescie. Ladne i dosc kosmopoliczne w charakterze miasto, ktore spokojnie
          mozna obejsc (przynajmniej scisle centrum) w ciagu dwoch dni. Z minusow: jest
          drogo (wlasciwie to wszystko jest 2xdrozsze), kiepskie, przesolone jedzenie,
          nieprzychylne traktowanie przyjezdnych.
          Tipy dla osob tam jadacych: starajcie sie zaklepac kajute (DSDF Seaways) na
          np. 6 pokladzie i z dala od rufy (nie zasniecie, bo silniki wprowadzaja
          wszystko w drgania i strasznie jest glosno), kupcie posilki przed wejsciem na
          prom. Obsluga hotelu (Absalon) duzo sprawniej dziala, gdy zwracacie sie do
          niej po niemiecku (z wyrazna wyzszoscia) - to samo tyczy sie promu, niestety.
          Nie warto przeplacac za hotel *** Absalon (zdjecia na ich stronie pokazuja
          chyba apartament, niedostepny w ofercie). Osobiscie polecam znalezc noclego
          np. w sieci Ibis (rowniez blisko centrum, podobny poziom ale za to tanszy) i
          nie korzystac ze wycieczki barka seaways po kanalach Kopenhagi - z tego samego
          miejsca wyplywa ich konkurencja, o polowe tansza i plynie po tej samej trasie.
          Dodatkowe info - zapraszam na priv: mariuga@o2.pl Pozdrawiam
    • Gość: tamaryszek Re: Kopanhaga i Oslo IP: 158.194.194.* 21.10.03, 12:19
      w Oslo najpiekniejsza jest Twierdza, latwo do niej trafic, idac z dworca
      prosto Karl Johannes Gate, najbardziej chyba znana ulica w tym miescie, przy
      koncu skrecisz w lewo, obok ratusza, w ktorym debatuja nt Nobli i bedziesz na
      nadbrzezu, Twierdze zobaczysz od razu..., robi wrazenie zwlaszcza po zmroku
      I sa jeszcze fajne muzea, nie tylko Wikingow, jest skansen ze starymi
      norweskimi domami, bardzo duzy i bardzo ciekawy
      Na malarstwo szkoda czasu, moim zdaniem, no dobra, oprocz Muncha
      No i Holmenkollen, skocznia narciarska
    • Gość: Guide Re: Kopanhaga i Oslo IP: *.bater.net.pl / 81.210.89.* 27.10.03, 23:11
      Cześć - w Oslo można zobaczyć: Muzeum Wikingów, Statku Polarnego Fram i Kon-
      Tiki(na półwyspie Bygdoy) - dojazd stateczkiem spod Ratusza lub autobusem,
      następnie Park Frognera zwany potocznie parkiem Vigelanda(super rzeżby), w
      centrum Twierdza Akershus, Galeria Narodowa( "KRZYK" Muncha) i Muzeum
      Etnograficzne za darmo !!!. Oprócz tego Muzeum Muncha, Katedra, Pałac
      Królewski i Parlament.... Dużo tego - pytanie ile godzin tam będziesz?.
      Jakby co to napisz na mail'a guide5@wp.pl to odpiszę o szczegółach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka