Dodaj do ulubionych

wakacje w Portugali

IP: 212.244.100.* 20.04.09, 11:33
Witam,

mam pytanie do osób, kótre były lub znają Portugalię. Planuję
wakacje w Portugali na początku maja, lecę do Lizbony a następnie
mam zamiar pojechać na północ lub południe kraju w zależności od
pogody. I tu właśnie mam mały problem, bo w przewodniku
przeczytałam, że pogoda w maju na północy Portugali bywa kiepska,
tzn. jest dosyć chłodno i często pada deszcz. Chciałam zapytać jak
to rzeczywiście jest i czy jechać na północ, która wydaje mi się
dużo ciekawsza czy jednak dla ładnej pogody pojechac na południe?
Dodatkowo mam pytanie i prośbę o polecenie dobrego miejsca nad
morzem, gdzie mogę spędzić kilka dni z dala od turystów.
Dziękuję za info.
Obserwuj wątek
    • miragaia Re: wakacje w Portugali 20.04.09, 14:04
      Jeśli chodzi o pogodę na północy Portugalii to wszystko zależy od szczęścia.
      Może ci się trafić zarówno słoneczna pogoda z temperaturą ok 25 - 28 stopni jak
      również 15 stopni i deszcze. Na północy prawie zawsze wieje zimny wiatr od
      oceanu, dlatego nawet w słoneczne dni na plaży bywa zimno. Gorąco polecam
      zabranie takiego plażowego wiatrochronu (żaden Portugalczyk nie wychodzi bez
      niego na plażę) - zagwarantuje ci on, że nie zmarzniesz i nie zostaniesz
      zasypana piaskiem, który niesie wiatr (a to mało przyjemne, wiem z
      doświadczenia). Uwaga! Łatwo można się spalić, bo słońce jest bardzo mocne a nie
      odczuwa się tego.
      Na południu byłam najdalej na wybrzeżu lizbońskim, gdzie podobno jest cieplej
      ale ja tego szczęścia nie miałam :)
    • frillko Re: wakacje w Portugali 20.04.09, 17:02
      Tak jak napisała poprzedniczka, wszystko zależy od szczęścia.
      generalnie spodziewaj się deszczu i temperatury nie przekraczającej 20C. Na
      przełomie maja i czerwca bywa już tam całkiem ciepło a i deszczowych dni jest
      mniej. Morze a raczej ocean jest zimny do bólu
      ale słońce może Cię pięknie przyróżowić ;-)
      Moim skromnym zdaniem północ jest ciekawsza od południa, choć Portugalię kocham
      i nie dam złego słowa powiedzieć o żadnym zakamarku.
      jeśli ze względu na temperatury wybierzesz południe, polecam Tavirę lub Odeceixe
      (płd.zach.)
      Tavira to całkiem spore miasto, ale słowo miasto należy wziąć w duży cudzysłów.
      Jest tam cicho i spokojnie, w tym terminie turystów tam nie będzie (a jak są to
      głównie Hiszpanie). Miasteczko jest położone od oceanu kilka kilometrów ale z
      dojazdem nie ma problemu bo płynie się tam promem (co 30 min) Ludzie, widoki i
      atmosfera fantastyczna :-)
      Odeceixe to wioska na zachodnim wybrzeżu, w samej miejscowości nie ma nic
      szczególnego prócz atmosfery (choć jak dla mnie to rzecz istotna) lecz okolica i
      plaża to jedna z piękniejszych w Portugalii.
      Z pewnością da się tam naładować baterie i poczuć się wyjątkowo. O tej porze z
      pewnością turystów tam nie będzie, może kilku hipisów ;-) lub zbłąkanych
      turystów, którzy trafili tam przez przypadek.
      • Gość: nikitka Re: wakacje w Portugali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 10:19
        przekonałam się, że na forum można znaleźć wiele ciekawych opowieści albo linków
        do blogów i szukam w ten sposób informacji o Tunezji i ciekawych miejscach, o
        organizatorach, przewodnikach, biurach i miejscach - czasami nawet są zdjęcia co
        jeszcze więcej daje informacji, polecam ten sposób szukania wiadomości o
        miejscu. a Portugalia jest piękna, byłam :)
        • Gość: Veector Re: wakacje w Portugali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 15:26
          A czy na forum biuro tez znalazlas? Ja jeszcze troche waham sie przed wyjazdem,
          bo ceny z Euro / Złoty powariowały. Czy jechałaś z bp? Mi tak by pasowało, bo
          jeszcze nie bylem za granica sam. Przydaloby sie z dziewczyna wyrwac gdzies
          cementowac zwiazek ;) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka