bluemar 04.02.10, 17:45 Szukam kontaktu do przewodnika (nie pilot!) z Białegostoku z dobrym rosyjskim i jakiegoś sensownego ;-) pomysłu na cały dzień w Białymstoku + najbliższa okolica-dorośli (ale nie Augustów lub Wigry). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eewi Re: Białystok i okolice 05.02.10, 13:34 Najlepiej chyba skontaktować się z białostockim PTTK- będą w temacie. Osobiście oprócz zwiedzania samego miasta (3-4 godz w tym wejścia do 2 kościołów i 1 cerkwi, spacer po kompleksie pałacu Branickich i centrum) proponuję wyjazd do Supraśla- jest tam odbudowana cerkiew obronna i bardzo ciekawe muzeum ikon.Niektóre biura łącza to ze szlakiem tatarskim, tylko wówczas program jest już bardzo napięty.Ewentualnie jeżeli grupa byłaby zainteresowana judaikami można jechać z Białegostoku w przeciwnym kierunku- do Tykocina i po drodze ewentualnie zajrzeć do Choroszczy, gdzie była letnia rezydencja Branickich. Pytanie czy grupa zaczyna dopiero podróż czy wraca z dłuższej imprezy i wówczas może się okazać, że najbardziej atrakcyjne oprócz jakiegoś spacerku okaże się centrum handlowe, a tych jest kilka. Mam nadzieję, że znajdziesz kogoś- szkoda, że teraz mieszkam za daleko, żeby przyjechać na jeden dzień. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Białystok i okolice 05.02.10, 15:38 O PTTK to ja wiem :) miałam nadzieję na kogoś sprawdzonego i kontakt bezpośredni.A za podpowiedź dzięki :),zaproponuję im ten Supraśl albo Tykocin- to jest grupa,która przyjedża tylko na 1 dzień (2 noclegi w Białymstoku).W sumie nie bardzo wiadomo co z nimi robić-a czy zdążą zrobić Białystok,Supraśl i Tykocin? W jeden dzień?Pytam bo mnie z nimi nie będzie,żeby potem nie mieli pretensji. Ja czasem przejeżdżam przez przedmieścia Białegostoku na granicę ale samego miasta właściwie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
pacyfa2000 Re: Białystok i okolice 08.02.10, 10:24 Białystok i Supraśl albo Białystok i Tykocin. Wszystko razem wyjdzie karkołomnie. Osobiście polecam wersję pierwszą, czyli połączyć Białystok z Supraślem. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Białystok i okolice 08.02.10, 13:57 pacyfa2000 napisał: > Wszystko razem wyjdzie > karkołomnie.> A ja właśnie tego obawiałam się :)-bo chyba jeszcze będą chcieli trochę czasu na jakieś zakupy-.Przedstawię im obie wersje-niech sami wybiorą.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda_1 Re: Białystok i okolice 05.02.10, 15:37 Jeśli chodzi o Białystok to w "ostatnim" czasie otwarto kilka ciekawych szlaków, które z pewnością będą interesujące dla dorosłych: Szlak Dziedzictwa Żydowskiego (www.szlak.uwb.edu.pl/index.html) Szlak Esperanto (www.odkryj.bialystok.pl) Są też 2 interesujące cerkwie warte odwiedzenia. W okolicach Białegostoku mogę polecić uzdrowisko Supraśl (ok. 15 km) z Muzeum Ikon z największymi zbiorami w Polsce, i wieloma ciekawymi zabytkami. Także Tykocin z synagogą, lub Podlaski Szlak Tatarski (www.szlaktatarski.pl/) gdzie można zamówić specjalny obiad tatarski. Cerkiew w Hajnówce jest też ciekawym obiektem po drodze do Białowieży (ale Białowieża jest równie oklepana jak Augustów) Możliwości jest wiele, też zależy w jakim okresie grupa przyjeżdża. Jeśli wiosną/latem to można też pomyśleć o czymś na łonie natury. Lub też połączyć to z udziałem w jakimś festiwalu itd. Niestety nie mam kontaktu do żadnego przewodnika w Białymstoku, jeśli uda mi się coś znaleźć to dam znać :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Białystok i okolice 05.02.10, 15:43 O dziękuję pięknie za te linki :)-termin jeszcze nieustalony-chyba to będzie koniec kwietnia-tak że jeśli będzie jakiś dobry kontakt do przewodnika to chętnie skorzystam-warunkiem jest biegły język rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitunia Re: Białystok i okolice 26.02.10, 21:50 Paweł Lawda 692959247 Zna rosyjski i jest świetnym przewodnikiem Odpowiedz Link Zgłoś