kelo 08.03.02, 12:00 Mamy sporo wrażeń i informacji o południowych Czechach. Spływy, ogniska , rower i tanie pola namiotowe. Jeżeli będą chętni służę pomocą olo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Margotka Re: informacje o połudn. Czechach. Tanie wakacje.... IP: *.koof.com.pl 12.03.02, 13:16 Witaj Olo! Wybieramy się do Włoch (z dwójką maluchów) i po drodze chcemy przenocować na płd Czech (przy granicy z Austrią). Jeżeli masz namiary na dobrą kwaterę, ew. camping (domek, jedziemy bez namiotu), będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: informacje o połudn. Czechach. Tanie wakacje.... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 13:33 Niedaleko Znojma 13 km od miasta jest miejscowość (wioska) Olbramkostel. Na kempingu jest kilkanaście domków ( typu bungalow ) i dwa sklepiki. Przy drodze do Olbramkostela widzieliśmy jeszcze jeden drogowskaz do kempingu ale nie byliśmy tam. W samym Znojmie kempingu już nie ma. Co do kwater, nie jestem zorientowany. Całe życie pod namiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: informacje o połudn. Czechach. Tanie wakacje.... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 13:37 Hej Margotka to jeszcze raz ja. Tu masz dokładne namiary Provozovatel: Miloslav KOZEL Olbramkostel 121 671 51 Kravsko. ICO: 62141040 Telefon: 0624 / 25 53 22 E-mail: kemp.olbramkostel@seznam.cz www: www.znojman.cz/kemp.olbramkostel Pzdr:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margotka Re: informacje o połudn. Czechach. Tanie wakacje.... IP: *.koof.com.pl 12.03.02, 15:02 Olo, wieeelkie dzięki za taką błyskawiczną i wyczerpującą informację. Ten kemping będzie dla nas idealny, bo zamierzamy jechać przez Brno, więc nawet nie będziemy musieli nigdzie zbaczać. Pozdrawiam ciepło :))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk wycieczka IP: *.sap-ag.de 15.03.02, 12:10 planujemy pojechac na tydzien/2 tygodnie zwiedzic slowacje, czesc czech, budapeszt, wieden lacznie okolo 20 miejscowosci i tyle samo zamkow bylismy w czechach ale poludniowe mamy slabo obcykane co polecasz?????????? pozdrowka Gość portalu: olo napisał(a): > Hej Margotka to jeszcze raz ja. Tu masz dokładne namiary > Provozovatel: Miloslav KOZEL Olbramkostel 121 671 51 Kravsko. ICO: 62141040 > Telefon: 0624 / 25 53 22 E-mail: kemp.olbramkostel@seznam.cz www: > <a href="http://www.znojman.cz/kemp.olbramkostel"target="_blank">www.znojman.cz > /kemp.olbramkostel</a> > Pzdr:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: wycieczka 16.03.02, 22:46 Cześć,co widziałem to opisuję. Choć opisać tego nie sposób. Trzeba zobaczyć. Szczególnie polecam okolice Krumlova. Przeuroczysko. Przedstawię Ci naszą, niegdysiejszą, trasę podróży. Wiedeń – Bratysława - zamek w Bratysławie – budowla z XV w. No a reszta w przewodniku. Nic specjalnego poza rozmiarami. - Trenczyn – z przepięknym zamkiem na skale. Widok oświetlonego w nocy zamku zapiera dech w piersiach. Zwiedzanie zamku nie dostarcza wrażeń. Czechy – - Brno – zamek a właściwie twierdza Habsburgów z przygnębiającymi kazamatami. Można poczuć umieranie w łańcuchach. - Znojmo – Tu ciekawostka. Do zamku wchodzi się przez browar i gdzie można zwiedzić (za straszne pieniądze) romańską rotundę. - Telc– to miasteczko 30 km na południe od Jihlavy. W zasadzie, gdyby usunąć samochody z ulic i pomniejsze gadżety nie poznałbyś , że jesteś w XXI w. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Żywcem przenosisz się w XVII w. Bardzo ładny zamek i wieża widokowa - Tabor – wspaniałe miasteczko z prześlicznymi uliczkami. No tam można się poszwendać bez celu. Niedaleko przewspaniały zespół klasztorny w Klakotach. - Czeskie Budziejowice – największy rynek w Europie i stamtąd najlepiej wybrać się spacerkiem wzdłuż Wełtawy do Hlouboki. - Zlata Koruna – Pocysterski klasztor jak zamczysko , urocze miasteczko , właściwie wioska i ekstra burmistrz. - Hlouboka – Jeżeli byłeś w Kórniku to ten w Hlouboce jest bardzo podobny jeżeli idzie o styl, ale ten w Wielkopolsce to naprawdę kurnik przy tym czeskim. To również zamek Rożenbergów - Czeski Krumlov – Pamiętasz piosenkę H. Vondraczkowej „malowany dzbanku z krumlovskeho zamku”? Miasto Krumlov jest wpisane do rejestru światowego dziedzictwa kultury. I nie ma w tym przesady. Po tym mieście nie można przestać spacerować. Można powiedzieć , że czas zatrzymał się w miejscu. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem zamek, dziesiątki razy przystawiałem aparat do oka i żaden kadr nie był dość dobry. Krumlowskiego zamku jak i Wawelu nie da się objąć kilkoma kadrami. Do zwiedzania są trzy trasy. Jedna z nich obejmuje zwiedzanie jedynego zachowanego w Europie rokokowego teatru ze wszystkimi teatralnymi urządzeniami. - Vyzsi Brod – wspaniały kompleks cysterskiego klasztoru w którym zamieszkują również braciszkowie z Polski. Część bardzo zniszczona przez rezydującą tutaj do 90 r. armię czeską. - Rozmberk n/ Veltavou – przepiękny zameczek górujący nad miasteczkiem. Jeden z zamków rodziny Rożenbergów na terenie niegdysiejszych i dzisiejszych Czech. Wielce sympatyczny spacer i przepiękne widoki z góry zamkowej. W dole można podziwiać zmagania kajakarzy z jazzem na Wełtawie. Myślę , że moje informacje pomogą ci zaplanować wakacje. Pozdrawiam ciepło - Strakonice – super zamek w centrum miasta. I tu również można się poszwendać. Byliśmy tam i zwiedziliśmy. Mało tego, do poniektórych miejsc wracaliśmy. Wróciliśmy m.in. do Krumlova. W tym miasteczku można się zakochać. Ech , a jeśli chodzi o pola namiotowe. Tak tanich to nie ma chyba nigdzie. Nie ma wprawdzie komfortu ale jacyż ludzie tam mieszkają. W Złotej Koronie można noc całą przesiedzieć przy piwie i słuchać gitar i śpiewu. Jakżesz ci Czesi się bawią. Życzę Ci wspaniałych wakacji. OLO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk Re: wycieczka IP: *.sap-ag.de 18.03.02, 10:03 Olo, my okolo tygodnia sie bawilismy widzialem wiekszosc z tych miejsc a ktorych wspomniales dodam zwikov i inna miejscowosc prezy weltawie - stare zamki - ruiny cervona lhota - rowniez polecam telc - bylismy - faktycznie super, stare miasto nie czuje sie czasu tabor krumlov - wiedzielismy, ze jest super ale jakos tak ominelismy codziennie mysle o kolejnym wyjezdzie majowym planujemy pld wschodnia czesc Polski zamosc, lublin janowiec baranow lancut kraiscczyjhn odrzykon i pare innych potem bardejov lewocza koszyce presov potem centrum nitra trenczyn banska bystrzyca bojnice zjazd w kierunku bratyslawy po czym budapest wieden i okolice i czechy, to czego nie widzielismy po drodze do Poslki lacznie kilkadziesiat miejsc jestesmy we dwoje nasi znajomi jada w bieszczady szukamy chetnych na wyjazd bo w 4 razniej 9 dni przejazd autem lacznie z jedzonkiem i spaniem w czystych hotelach to koszt do 2000 za 2 osoby kelo napisał(a): > Cześć,co widziałem to opisuję. Choć opisać tego nie sposób. Trzeba zobaczyć. > Szczególnie polecam okolice Krumlova. Przeuroczysko. > Przedstawię Ci naszą, niegdysiejszą, trasę podróży. > > Wiedeń – Bratysława > - zamek w Bratysławie – budowla z XV w. No a reszta w przewodniku. Nic > specjalnego poza rozmiarami. > - Trenczyn – z przepięknym zamkiem na skale. Widok oświetlonego w nocy za > mku > zapiera dech w piersiach. Zwiedzanie zamku nie dostarcza wrażeń. > Czechy – > - Brno – zamek a właściwie twierdza Habsburgów z przygnębiającymi kazamat > ami. > Można poczuć umieranie w łańcuchach. > - Znojmo – Tu ciekawostka. Do zamku wchodzi się przez browar i gdzie mo > żna > zwiedzić (za straszne pieniądze) romańską rotundę. > - Telc– to miasteczko 30 km na południe od Jihlavy. W zasadzie, gdyby usu > nąć > samochody z ulic i pomniejsze gadżety nie poznałbyś , że jesteś w XXI w. Czegoś > > takiego jeszcze nie widziałem. Żywcem przenosisz się w XVII w. Bardzo ładny > zamek i wieża widokowa > - Tabor – wspaniałe miasteczko z prześlicznymi uliczkami. No tam można si > ę > poszwendać bez celu. Niedaleko przewspaniały zespół klasztorny w Klakotach. > > - Czeskie Budziejowice – największy rynek w Europie i stamtąd najlepiej w > ybrać > się spacerkiem wzdłuż Wełtawy do Hlouboki. > - Zlata Koruna – Pocysterski klasztor jak zamczysko , urocze miasteczko , > > właściwie wioska i ekstra burmistrz. > - Hlouboka – Jeżeli byłeś w Kórniku to ten w Hlouboce jest bardzo podobny > > jeżeli idzie o styl, ale ten w Wielkopolsce to naprawdę kurnik przy tym > czeskim. To również zamek Rożenbergów > - Czeski Krumlov – Pamiętasz piosenkę H. Vondraczkowej „malowany dz > banku z > krumlovskeho zamku”? Miasto Krumlov jest wpisane do rejestru światowego > dziedzictwa kultury. I nie ma w tym przesady. Po tym mieście nie można przestać > > spacerować. Można powiedzieć , że czas zatrzymał się w miejscu. Kiedy pierwszy > raz zobaczyłem zamek, dziesiątki razy przystawiałem aparat do oka i żaden kadr > nie był dość dobry. Krumlowskiego zamku jak i Wawelu nie da się objąć kilkoma > kadrami. Do zwiedzania są trzy trasy. Jedna z nich obejmuje zwiedzanie jedynego > > zachowanego w Europie rokokowego teatru ze wszystkimi teatralnymi urządzeniami. > > - Vyzsi Brod – wspaniały kompleks cysterskiego klasztoru w którym zamiesz > kują > również braciszkowie z Polski. Część bardzo zniszczona przez rezydującą tutaj > do 90 r. armię czeską. > - Rozmberk n/ Veltavou – przepiękny zameczek górujący nad miasteczkiem. J > eden z > zamków rodziny Rożenbergów na terenie niegdysiejszych i dzisiejszych Czech. > Wielce sympatyczny spacer i przepiękne widoki z góry zamkowej. W dole można > podziwiać zmagania kajakarzy z jazzem na Wełtawie. > Myślę , że moje informacje pomogą ci zaplanować wakacje. Pozdrawiam ciepło > - Strakonice – super zamek w centrum miasta. I tu również można się poszw > endać. > > Byliśmy tam i zwiedziliśmy. Mało tego, do poniektórych miejsc wracaliśmy. > Wróciliśmy m.in. do Krumlova. W tym miasteczku można się zakochać. > Ech , a jeśli chodzi o pola namiotowe. Tak tanich to nie ma chyba nigdzie. Nie > ma wprawdzie komfortu ale jacyż ludzie tam mieszkają. W Złotej Koronie można > noc całą przesiedzieć przy piwie i słuchać gitar i śpiewu. Jakżesz ci Czesi się > > bawią. > Życzę Ci wspaniałych wakacji. > OLO > Odpowiedz Link Zgłoś