Dodaj do ulubionych

nie_odlot na Kos, 07.07

07.07.13, 17:15
ktos wie ktory to przewoznik? ktore biura?
Obserwuj wątek
    • rafi1015 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 07.07.13, 17:25
      Prawdopodobnie Wezyr i Neckermann.
      • Gość: magda Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.204.90.3.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.07.13, 17:55
        i jeszcze EXIM
        • Gość: sisi Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: 78.9.155.* 07.07.13, 18:58
          Small planet. Stałam z nimi 1,5 godziny na lotnisku w Kefalonii bez klimy. Mieli zepsuty "zapłon"-nie wiem jak się to nazywa . Sprowadzono maszynę która "zapaliła" silniki.
    • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 07.07.13, 20:56
      Neckermann, Eximtours, 7 Islands i jeszcze coś.
      Właśnie jestem na Krecie z Eximem i tydzień temu lecialem właśnie ze Small Planet.
      Ten samolot rano leci na Kos z W-wy, potem zalicza Katowice, znowu Kos i wieczorem Heraklion znowu z W-wy.
      Samolot tak naprawdę nie należy do Small Planet, jest to wydzierżawiony od ukraińskiej linii Aviatrans Kijev A320 reg UR-DAK z polskim personelem pokładowym i ukraińskimi pilotami.

• Gość: Sid1 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 21:21
        Dziś wracałem z Krety Chania tym samolotem UR-DAK Biuro Itaka wylot 0.35(czasu greckiego) miał jakieś 40 minut opóźnienia wylotu czas lotu 2.40min lądowanie ok 3 rano (czasu polskiego). Lot spokojny typowy czarter wszystko ok. Miła polskojęzyczna obsługa. www.planespotters.net/Production_List/Airbus/A320/662,UR-DAK-Aviatrans-K.php
        • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 08.07.13, 07:47
          Czyli pozamieniali sprzęt w tym tygodniu.
          • Gość: Sid1 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 09:19
            Niekoniecznie, zmiana załogi, sprzątanie, tankowanie i w drogę, wylot na Kos miał być o 6 rano.
            • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 08.07.13, 14:06
              Dokładnie, nie zwróciłem uwagi ze Ty pisałes o locie w niedziele rano z Chanii.
              Widocznie awaria nastąpiła po Twoim przysłowie do WAW, a przed porannym wylotem na Kos.
              W każdym razie samolot ten sam.
              Oryginalne malowanie, prawda? ;)
              • Gość: Sid1 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.13, 18:25
                W nocy wyglądał na niedomalowanego:) spodziewałem się malowania Small Planet. Dopiero w WAW zobaczyłem go w pełnej krasie, a w domu sprawdziłem reg na planespotters.net. Nic to, my już po wczasach, teraz pora oswoić się na nowo z pracą...
                • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 08.07.13, 21:28
                  Dobra Sid - prawda jest taka, ze to Ty ostatni lecialeś tym samolotem przed awarią.
                  Popsułeś go :P
    • Gość: kio Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.07.13, 22:38
      ok awarie sie zdarzaja
      ale przedstawieciele biur, nie mowiac o przedstawicielach linii, powinni sie odezwac do klientow
      a nie wywineli sie od stoisk odpraw na lotnisku i koniec odpowiedzialnosci
      odpowiedzialnosci pracownikow lotniska to raczej nie ma co sie doszukiwac
      to organizator/aviator jest odpowiedzialny za pasazerow
      • Gość: renia Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 08:57
        Ale przyznacie państwo, ze w tej całej niemiłej sytuacji (naprawdę współczuje ludziom, którym tak nerwowo zaczyna się urlop), niektórzy ludzie zachowują się bardzo śmiesznie, a wręcz żenująco. Jeden pan prawie z płaczem mówił w TV, ze dzieci mdlały na lotnisku bo nawet wody nikt nie dostarczył. To rodzice są tak skąpi, ze nawet dzieciakowi wody nie kupią, bo to obowiązek przewoźnika? Ja takiego pana bym ukarała za znęcanie się nad własnym dzieckiem.
        • Gość: Sylwia Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 09:05
          Dokładnie, sytuacja była oczywiście wyjątkowo stresująca, ale pretensje, że dzieci nie miały co jeść i pić są żałosne, od czego są rodzice??? Na Okęciu jest co najmniej kilka barów i kiosków, gdzie można kupić napoje i kanapki (bankomaty zresztą też) i czekanie z mdlejącym dzieckiem, aż ktoś inny się nim zainteresuje i da mu pić są po prostu idiotyczne i świadczą tylko o ich rodzicach.
          • Gość: sisi Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.13, 09:34
            Racja. Nawet po przejściu bramek sa sklepy gdzie można kupić cos do jedzenie. W Pyrzowicach nawet knajpka.
            • ja.dorcia Re: nie_odlot na Kos, 07.07 08.07.13, 14:12
              Nie chcę nikogo bronić, ale faktem jest, iż Okęcie jest słabo zorganizowane pod tym względem. W zeszłym roku, mając wylot o 4:50, za kontrolą bezpieczeństwa były czynne tylko dwa sklepy. Baltona, gdzie butelka wody chyba ze 20 zeta, bo to jakaś specjalna, z Szopenem, a innych napojów nie mają poza alkoholami i jakaś mała knajpka gdzieś na końcu lotniska, z cenami 7,50 za butelkę. Zero automatów, kiosków...
              • Gość: Ada Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 14:35
                Co roku latam z Okęcia i nigdy nie było problemu z butelką wody czy kanapką, właśnie szczególnie po odprawie, przecież wody kupionej wcześniej i tak nie można wnieść do samolotu, więc wcześniej raczej nikt wcześniej jej nie kupuje. A Ci ludzie, którzy nie mogli wylecieć na Kos nie byli na lotnisku godzinę w środku nocy tylko przez cały dzień, więc mogli kupić wodę bez najmniejszego kłopotu (chyba 2-3 zł to niezbyt wygórowana cena za lepsze samopoczucie spragnionego dziecka), ale doszli do wniosku - przynajmniej niektórzy - że lepiej publicznie w telewizji ogłosić, że dziecko im mdleje, bo nikt nie przyniósł im darmowej wody. Żenada i tyle.
                • an_ni Re: nie_odlot na Kos, 07.07 08.07.13, 14:47
                  w strefie za odprawa na Okeciu, tzw wolnoclowej woda kosztuje 5 zl za 0,5 litra
                  no ale umowmy sie jak sie chce pic to sie kupuje
                  mozna tez napic sie kranowy, toalety są
                  ludzie nie znaja zasad i narzekaja na podstawowe braki zamiast walic z grubej rury na procedury
                  • Gość: renia Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 14:52
                    Woda kosztuje 5zł, a wakacje 10-12 tyś. Stać na zagraniczne wakacje to i na nieprzewidziane wydatki w kwocie kilku złotych, a gdyby samolot nie miał opóźnienia a dziecku zachciało się pić to co rodzice mówią: napijesz się dopiero hotelu, bo będzie za darmo
                    • Gość: Ewa Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 14:55
                      Wróciłam w piątek z Portugalii i gdy 2 tygodnie wcześniej wylatywałam z Okęcia to 0,5l butelka wody kosztowała 3zł (w strefie bezcłowej), więc jeżeli teraz jest po 5 zł to musiała być jakaś mega podwyżka.
                      • an_ni Re: nie_odlot na Kos, 07.07 08.07.13, 15:31
                        to nie istotne,
                        chodzi o pretensje ludzi
                        nie dostali informacji, nie dostali hotelu, a o wodzie narzekaja
                        oczywiscie takie mozglo byc sito przekazu medialnego
                      • Gość: iri Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.26.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.07.13, 17:53
                        Latam już od kilku lat z Okęcia i zawsze kupowałam po 5 zł to , lecz całego dnia np rodzina 4 osobowa nie przeżyje na 0,5 l wody , a mnożąc przez osoby robi się z tego niezła sumka
                        • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 09.07.13, 21:26
                          No fakt, 8 X 5zł = 40zł.
                          Majątek po prostu porównując do kosztów wyjazdu.
                          Rozumiem, ze na wakacjach w Grecji idąc po ulicy tez dziecku wody nie kupisz bo kosztuje 0,60€/butelkę???
                          Tu nie chodzi o sadzenie sie, ale Twoja argumentacja jest po prostu żałosna.
                          W takim wypadku trzeba było sie wody z kranu w kiblu napić.
                          Warszawska smaczna nie jest, ale trująca tez nie.
    • ksywa Re: nie_odlot na Kos, 07.07 08.07.13, 10:20
      jak pomyslę, że 30-go lecę do Kavali ze Small Planet... Z jednej strony, fakt, już mnie nic nie zaskoczy i "dzięki" tej wczorajszej historii to nawet 5-godzinne koczowanie na lotnisku zniose bez mrugnięcia okiem, ale z drugiej... Ja w ogóle strachajło jestem, zawsze sie boję, a teraz to już w ogóle:-(
      • Gość: Sid1 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.13, 18:38
        Pół doby czekali na opóźniony samolot. Kolejna awaria maszyny

"Dzisiejszy lot z Warszawy na Rodos został opóźniony o ponad 10 godzin" - poinformowała nas jedna z klientek biura podróży Itaka. Samolot, który miał wylecieć o godzinie 6.05 wzbił się w powietrze dopiero o godzinie 17.30. Według biura podróży, powodem opóźnienia lotu, była awaria samolotu na poprzednim rejsie. Wczoraj problemy z wylotem mieli pasażerowie biur podróży Neckermann i Exim Tours lecący na grecką wyspę Kos. Z powodu usterki samolotu, wylecieli po niemal dobie.

Lot turystów na Rodos odbył się z ponad 11-godzinnym opóźnieniem. Na lotnisku uzyskaliśmy informację, że samolot linii Small Planet, który odpowiada za ten lot, wzbił się w powietrze o godzinie 17.30.
        Opóźnienie samolotu po... opóźnieniach innych samolotów

Informacje o opóźnieniu dostaliśmy od jednej z poszkodowanych. "Dzisiaj o godzinie 6.05 mieliśmy wylecieć liniami Small Planet na Rodos. Po godzinie 4 była zbiórka na lotnisku. Poinformowano nas, że na pewno lot nie odbędzie się zgodnie z planem. Przyczyną miały być opóźnienia poprzednich rejsów" - zaalarmowała nas pani Agata, jedna z klientek biura podróży Itaka.

"Po godzinie 8 przedstawiciele biura poinformowali nas, że lot ma się odbyć po godzinie 17. Nie zostaliśmy odprawieni, dlatego osoby, które mieszkają w pobliżu, mogły wrócić do domów" - powiedziała w rozmowie z redakcją Kontaktu 24 turystka.

Przyczyną awaria samolotu

Problemy z wylotem potwierdziło biuro podróży Itaka. "Przewoźnik - linia Small Planet - poinformował nas, że powodem opóźnienia jest awaria samolotu na poprzednim rejsie" - napisała w przesłanym komunikacie Ala Kazmierczak, kierownik Działu Marketingu Nowa Itaka Sp. z o.o.

Jak zapowiedziała, turyśi wylecą po godzinie 17. "Większa część klientów pojechała do hotelu, gdzie otrzymali pokoje oraz śniadanie. Pozostali pojechali do domów" - poinformowała Kazmierczak.

Problemy przez usterkę samolotu

Wczoraj informowaliśmy o problemach pasażerów biur podróży Neckermann i Exim Tours lecących liniami Small Planet na grecką wyspę Kos. Zamiast o godzinie 6 w niedziele rano, polecieli dzisiaj tuż przed godziną 5. W tym czasie lot, który miał się odbyć, był przekładany kilka razy.

"Przewoźnik, który obsługiwał ten lot poinformował nas, że wystąpiła usterka techniczna samolotu. Bezpieczeństwo pasażerów jest na pierwszym miejscu" – zapewniła Magda Plutecka-Dydoń z biura prasowego Neckermann Polska.

Jak dodała, opóźnienie dotknęło 135 klientów biura lecących na wyspę Kos i 160 wracających z wakacji do Polski.

"Awaria samolotu Small Planet spowodowała opóźnienia na trzech rejsach - dwóch na wyspę Kos i jednym na wyspę Kreta. Największe opóźnienie było na rejsie WAW-KGS i dotknęło 45 naszych klientów" - poinformował z kolei Zbigniew Pobudkiewicz, dyrektor ds. transportu lotniczego w Exim Tours. "Obecnie ustalamy z przewoźnikiem kwoty rekompensat dla naszych klientów" - dodał.

Linia Small Planet nie odniosła się jeszcze do sprawy.

kontakt24.tvn24.pl/temat,pol-doby-czekali-na-opozniony-samolot-kolejna-awaria-maszyny,92621.html?categoryId=2
        • Gość: fruqo3 Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.home.otenet.gr 08.07.13, 21:26
          ..."Awaria samolotu Small Planet spowodowała opóźnienia na trzech rejsach - dwóch na wyspę Kos i jednym na wyspę Kreta. Największe opóźnienie było na rejsie WAW-KGS i dotknęło 45 naszych klientów" - poinformował z kolei Zbigniew Pobudkiewicz, dyrektor ds. transportu lotniczego w Exim Tours. "Obecnie ustalamy z przewoźnikiem kwoty rekompensat dla naszych klientów" - dodał...

Ustalają odszkodowanie z przewoźnikiem???
          A co tu ustalać?
          Zgodnie z dyrektywą UE przewoźnik wyskakuje z 250€ w przypadku trasy do 1500km, lub 400€ gdy trasa przekracza 1500km dla każdego pasażera i tyle.
          Fakt, że był to czarter nie ma żadnego znaczenia.
          Guzik sobie mogą ustalać. Poszkodowanym te pieniądze należą się jak psu micha i to niezależnie od zapewnionego hotelu i wyżywienia.
          Jeżeli Small Planet zacznie coś kombinować to skarga do ULC załatwia sprawę, a przewoźnik ma przerąbane bo ULC lubi takie oczywiste sprawy, w których można dowalić linii lotniczej.
          I niech ludzie nie dadzą się zbyć gadkami o "sile wyższej" lub "przyczynach technicznych".
          W dyrektywie po to zapisano 3 godziny aby przewoźnik miał czas na rozwiazanie problemów lub podstawienie samolotu zastępczego.
          • Gość: fruqo3 Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.home.otenet.gr 08.07.13, 21:33
            Oto formularz wniosku o odszkodowanie:

ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air/doc/complain_form/eu_complaint_form_en.pdf
            I informacja o prawach pasażera w UE:

europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_pl.htm

• Gość: gość Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 23:29
              wakacje small planet neckermann majorka. Wylot zgodnie z umową miał się odbyć 09.06 godz.22 ( niedziela) w sobotę otrzymałam telefon że wylot odbędzie się 10.06 godz 9.00 oraz informację od neckermanna o zwrocie kosztów za dobę hotelową. złozyłam reklamację. Moje pytanie czy mogę w takim wypadku starć się o odszkodowanie od linii lotnieczej?
              • Gość: fruqo3 Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.home.otenet.gr 09.07.13, 21:21
                W Twoim wypadku datę wylotu zmieniło biuro podróży i odszkodowanie z tytułu praw pasażera sie nie należy. Jedynym adresatem roszczeń jest Neckermann.
                • Gość: gość Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 22:13
                  neckermann poinformował mnie że to przewoźnik będzie wpłacał pieniążki ponieważ zmiana daty wylotu nastąpiła z winy przewoźnika. No zobaczymy jak będzie Dzięki za odp :)
                  • Gość: fruqo3 Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.home.otenet.gr 10.07.13, 09:19
                    W Twoim wypadku tak jest bo to biuro de facto przełożyło wylot i ono bierze na siebie rozliczenia z przewoźnikiem (jeżeli rzeczywiście jest to problem z przewoźnikiem).
                    Inaczej byłoby gdybyście stawili sie na lotnisku, a lot byłby opóźniony z wyłącznej winy linii lotniczej (np. awaria samolotu).
                    Tak czy owak powodzenia.
            • Gość: mario Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.ennet.pl 16.07.13, 23:45
              Na stronie ULC jest wytłumaczone co i jak oraz zamieszczony jest formularz w języku polskim
              www.ulc.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=43
              Ja jestem na etapie ULC bo za lot opóźniony ponad 5 godzin Small Planet zaproponował mi parę groszy wg tabeli frankfurckiej, że śmiech mnie ogarnął jak to przeczytałem
              • Gość: gość Re: Formularz wniosku o odszkodowanie - link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 11:37
                ja dostałam info z bura podróży że razem ze small planet przyznali mi 138 zł od osoby zwrotu. Ok ale to zwrot za zapłaconą dobę hotelową, którą zapłaciłam przy rezerwacji, a jej nie wykorzystałam więc chyba to należy mi się jak psu buda!. Dlaczego doszło do takiego opóźnienia to musi mi wyjaśnić przwoźnik złożyłam skargę zobaczymy co dalej u mnie różnica jest taka że nie koczowałam na lotnisku bo zdążyło mnie biuro powiadomi jak jeszcze byłam w domu
          • Gość: gość Re: nie_odlot na Kos, 07.07 IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 00:19
            gdzie należy wysłać te dokumenty do siedziby small planet w polsce?? czy również to dotyczy przypadku w którym dzień wcześniej zostałam powiadomiona o zmianie dnia wylotu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka