Dodaj do ulubionych

Albania jest SUPER

21.07.13, 21:46
Albania jest SUPER z Deltą Travel z Krakowa. Właśnie wróciłem z przepięknej nadmorskiej miejscowości Durrës, którą prawie całkowicie zwiedziłem, sfilmowałem i sfotografowałem. Ponadto odwiedziłem pobliską uroczą górską m. Kruja z ciekawym bazarem oraz stolicę tego kraju Tiranę. Pozytywnych wrażeń miałem co niemiara, zaś Albańczycy byli wyjątkowo uprzejmi i mili. Ogólnie tam ceny są takie jak u nas lub nieco niższe, a jak się poszuka, to nawet dużo niższe na niektóre artykuły. Ogólnie byłem zachwycony, chociaż przed tym wyjazdem miałem dużo różnych wątpliwości, które na miejscu wcale się nie potwierdziły.

Obserwuj wątek
    • Gość: oleander Re: Albania jest SUPER IP: *.245.stormmedia.pl 22.07.13, 18:16
      Wróciłam wczoraj z Albanii .Wrażeń mnóstwo .Byłam od Sarandy po Dures.Mam nadzieję ,że długo jeszcze w tym kraju nie będzie tak jak w skomercjalizowanej (kiedyś ukochanej przeze mnie )Chorwacji .
      Pozdrawiam
    • Gość: lenka Re: Albania jest SUPER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.13, 21:59
      witam ,jak najbardziej jestem za tym co napisaleś byłam tak samo ,hotel super ludzie Albanczycy gościnni ,nie ma się czego obawiac i bardzo uczciwi .Kraj polecam .Biuro rewelacja logistycznie rozwiazane bardzo pozytywnie ,jechałam polaczeniem antenkowym ,jedyne co wszystko nam popsuło to REZYDENTKA znalazła sie tam za karę Pani Kamila totalna pomyłka jesli sie nie wykupilo wycieczki nie odezwała sie do konca wyjazdu .SZkoda ze tak mało kompetentna osoba jest tak pieknym kraju nie umie go docenić .Poza tym jest wszystko super ,autokar ,pilot super ;)
      • Gość: sasza Re: Albania jest SUPER IP: *.play-internet.pl 31.07.13, 23:43
        witam..wrocilem 28.07.z Albanii,,,,,prawie wszystko ok. poza.....zatrucia pokarmowe ostre w hotelu dolce vita..brak reakcji rezydenta......scieki odprowadzane do morza w odl .ok.50 m od plazy hotelu.....smrod.....kompromitacja rezydenki..Kamilii L.nie zna j,albanskiego,,,,slabo angielski,,brak kultury osobistej....pojawila się tylko aby zebrac kase na wycieczki,,,,nie informowala o warunkach finansowych wycieczek..rezygnacji..ludzie potracili pieniadze,,..cale szczescie ze ludzie ..goscinnosc super.....pilot super..
        • boleslawb Re: Albania jest SUPER 01.08.13, 22:15
          Albania jest krajem kontrastów, o czym dużo czytałem w internecie. W dużych miastach takich jak Durres i Tirana (co osobiście stwierdziłem) ludzie są nawet dobrze ubrani i w miarę obyci z dzisiejszą europejska cywilizacją. A jak jest na prowincji, której nie zwiedzałem, nie wiem, a więc na ten temat nie będę się wypowiadał.

Osobiście nie mam żadnych uwag do Pani Rezydent o imieniu Kamila. Po spotkaniu w hotelu dostaliśmy do niej telefon, z którego w razie potrzeby można było zawsze skorzystać. Ponadto powiedziała nam, że w każdym dniu, kiedy będą organizowane wycieczki fakultatywne, pojawi się w poszczególnych hotelach, a więc była możliwość ewentualnych osobistych spotkań. Ja z takiej jej obecności raz skorzystałem, a ponadto w czasie wycieczki fakultatywnej w pewnej sprawie interweniowałem i spotkałem się z dużym zrozumieniem.

Trzeba też uczciwie napisać, że Pani Kamila dobrze zna język angielski i na miejscu nie miała żadnych problemów w kontaktach z personelem mojego hotelu Leonardo.

Odnośnie kłopotów żołądkowych należy wiedzieć, że w Albanii (także w Maroku, Hiszpanii, Portugalii – gdzie już byłem) jest inna flora bakteryjna niż w Polsce i zwłaszcza w pierwszych dniach na stołówce w hotelu należy unikać takich artykułów spożywczych, które nie są gotowane. Jeżeli ktoś ma słaby żołądek, to należy ograniczać się tylko do takich posiłków.

Plaża mojego hotelu z leżakami była czysta oraz bardzo dobrze pilnowana i obsługiwana przez personel hotelowy. W pobliżu nie było żadnych zanieczyszczeń, a w wodzie znajdowały się kraby. Kraby żyją tylko w wyjątkowo czystej wodzie.
          Taki lekko pachnący strumyczek spotkałem kilka kilometrów dalej, natomiast woda w sąsiedztwie doku portu Durres, ale było to około 9 km ode mnie, wydawała mi się dość podejrzana.

Faktycznie, pilot w drodze powrotnej był wyjątkowy, ale wcale takim nie musiał być. Również bardzo dobrzy byli kierowcy.
          Myślę, że za takie niewielkie pieniądze mieliśmy naprawdę świetne wakacje zorganizowane przez Biuro Podróży Delta Travel z Krakowa, za co ja bardzo serdecznie tej firmie dziękuję.

Były to moje drugie wczasy z tym Biurem, a za niespełna miesiąc ponownie jadę z Deltą Travel po raz trzeci.
    • Gość: babcia Re: Albania jest SUPER IP: *.net.stream.pl 07.08.13, 12:52
      a my z misiek jedziemy do durres 14 sierpnia 2013, fajnie ze to przeczytalam , to nie moge sie teraz doczekac
      • Gość: gość Re: Albania jest SUPER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.13, 13:18
        Witam wszystkich którzy chcą jeszcze zobaczyć prawdziwą Albanię. Co tam wielkie kurorty nadmorskie, ja odwiedziłem północną część tego kraju tj. Velipoje. Plaża "Ada" nie przeładowana turystami, dobry punkt wypadowy na wycieczki m.in. do Czarnogóry lub np. jezioro Szkoderskie. Jechałem samochodem przez Bośnię, a z powrotem przez Serbię - trasy typu "super widoczki". Ludzie w Albanii BARDZO życzliwi i gościnni, miałem trzy kontakty z policją, które zakończyły się krótko i na temat "Polak OK-baj". Ceny w sklepach podobne do naszych, lecz w restauracjach jest po prostu taniej (może mało widziałem). Drogi podobne jak nasze, są lepsze i gorsze, ale brak pokryw studzienek jak gdzieś wyczytałem to bzdura. Trzeba uważać na chodzące luzem krowy czy na pojazdy wyjeżdżające z dróg podporządkowanych. Plaże nie należą do najbardziej czystych, ale te prywatne są niezłe-parasol+leżaki to wydatek ok.15zł. Cena paliwa ok. 5.30zł, dobra pizza 15zł, kg.arbuza 0,5zł, piwo w barze ok.5-6zł. Pozdrawiam i jeszcze raz polecam ten piękny kraj.
        • boleslawb Re: Albania jest SUPER 05.09.13, 12:04
          No i stało się! Rezydentka z m. Durres w Albanii - Pani Kamila, o której była mowa w tym wątku, prawdopodobnie została zwolniona z pracy pomimo ogromnego osobistego zaangażowania.
          Wcześniej wspominałem, że osobiście nie miałem do niej żadnych uwag, bo podała do siebie telefon i prawie codziennie około godz. 9.00 była w każdym hotelu organizując wycieczki fakultatywne, aczkolwiek faktycznie nie miała wyznaczonych dyżurów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka