Dodaj do ulubionych

Chiny - W krainie złotego smoka - RT

13.04.15, 14:17
Planujemy wyjechać z RT na objazdówkę do Chin. Termin to przełom czerwca / lipca. Czytałem różne opinie n/t pogody w tym okresie. Nie możemy niestety jechać w innym. Czy to dobry czas na zwiedzanie Chin w tym programie (ramowo - Pekin, Xian, Shanghaj) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: 194.165.48.* 14.04.15, 08:36
      witaj, czas jest dobry. byłam w zeszłym roku na początku lipca. Było gorąco ale nie padało. więc widoczność była b. dobra. Więc jeżeli nie boisz się upałów, nie masz jakiejś choroby serca itp to jedź śmiało. tylko potrzebne są b. wygodne buty, lekkie przewiewne ciuszki i dobry humor
      :)
      • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 14.04.15, 17:29
        Witaj, czy możesz napisać parę słów n/t tej imprezy. Nie boimy się upałów - jeździmy zazwyczaj do ciepłych (czy nawet gorących krajów).
        Mam zatem jeszcze kilka pytań:
        - jak wygląda natężenie poszczególnych dni - czy jest np. w danym dniu bardzo wczesne wstawanie i bardzo późny powrót ?
        - czy podróż do Xian można odbyć w 3 osoby w przedziale ?
        - czy program był zrealizowany jak opisany w katalogu ?
        - jak wygląda wyżywienie - czy zjadliwe, czy jest jakiś wybór, czy trzeba dopłacać do napojów ?
        - czy długie przejazdy są mocno uciążliwe ?
        - jaką zabrać walutę - EUR czy USD ?
        - może masz jakieś ciekawe porady praktyczne, na co zwrócić uwagę, na co uważać, itp.
        Przepraszam za "wysyp" pytań, ale jest to nasza 1-sza egzotyczna objazdówka i stąd nasze obawy.
        Z góry dziękuję za pomoc.
        Pozdrawiam
        Jot.De
        • wero-nikamar Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 14.04.15, 20:17
          Byłam na tej wycieczce w tamtym roku, a II połowie czerwca. Wróciłam bardzo zadowolona. W Pekinie było 32 stopnie, w Szanghaju 23, a wieczorem padał deszcz. Tempo zwiedzania umiarkowane, w Pekinie nieco większe, potem luz. Program został zrealizowany, jak w katalogu. Jedzenie mi smakowało, oczywiście można sobie było wybrać. Do lanczu każdy dostał do wyboru piwo lub colę. Jak przeczytałeś w programie są 2 przejazdy: nocnym pociągiem z Pekinu i szybkim ( osiągającym 250 km/godz/. W pociągu nocnym czyściutka pościel, przedziały 4 osobowe. Najlepiej zabrać USD. Perły w fabryce bardzo drogie, tańsze widzieliśmy w "Małej Wenecji" ( nie pamiętam nazwy)
        • Gość: ania Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: 194.165.48.* 15.04.15, 08:33
          Widzę, że już ktoś odpowiedział na Twoje pytania. Generalnie ze wszystkim sie zgadzam. Więc tylko uzupełnię co pamiętam. W nocnym pociągu do Xian są 4 miejsca i wątpię, żeby jedno mogło być wolne.
          Z innych rzeczy. W Chinach jest bezpiecznie ale nie dogadasz się w żadnym innym języku oprócz miejscowego. W fabryce jedwabiu kupiłam sobie komplety pościeli wypełnionej jedwabiem. Drogo, ale taniej niż w Polsce a pościel rewelacyjna. Kupiłam tam też sobie bluzeczki z 100 % jedwabiu. Na upały idealne. W Szanghaju trzeba uważać na ulicznych naciągaczy.
          Jak masz jeszcze pytania to pytaj śmiało :)
    • a-k-k Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 15.04.15, 09:04
      Byłam na tej wycieczce 5 lat temu, więc nieco mogło się zmienić (tu masz kilka informacji: forum.gazeta.pl/forum/w,19,109306724,,Chiny_Rainbow_Tours_czy_Itaka_.html?v=2 ). Byliśmy w lipcu i pogoda była różna. Zdarzały się i upały i deszcze i duża wilgotność powietrza więc trzeba być przygotowanym na wszystko :) Jak nie weźmiesz ze sobą parasola a zacznie padać, to masz duże szanse na to, że wokół ciebie szybko pojawią się Chińczycy sprzedający parasolki ;) Wycieczka jest w miarę ok jeżeli chodzi o tempo zwiedzania. Jedzenie jak dla mnie było naprawdę dobre. Program był zrealizowany jak w katalogu a nawet były pewne dodatkowe punkty.
      • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 15.04.15, 18:51
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, są to dla mnie bardzo ważne informacje, które pozwolą przygotować się do wyjazdu.
        Pozdrawiam
        Jot.De
    • saba11111 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 06.05.15, 18:18
      Witam,
      wyjeżdżam na tą wycieczkę. Chciałabym zapytać osoby, które już były jakie są mniej więcej koszty wycieczek fakultatywnych? Ewentualnie czy przewodnicy zabierają gdzieś grupę za dodatkową opłatą i jeśli tak to jakie to są mniej więcej koszty? Czy ktoś ewentualnie mógłby tez powiedzieć jakie aktualnie są tam ceny kołdry i poduszki jedwabnej i poszewek?
      Pozdrawiam :)
      • Gość: ania Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.warszawa.mm.pl 06.05.15, 20:11
        Witaj, nie pamiętam ile dokładnie co kosztowało. Ale za trzy poduszki i dwie kołdry wypełnione jedwabiem (średniej grubości)płaciłam kartą i sprawdziłam na koncie -zeszło niecały tysiąc złotych. Poszwy są strasznie drogie i nikt z wycieczki nie kupił. Kupiłam też sobie dwie bluzeczki z czystego jedwabiu - 320 zł.
        Pościel jest fenomenalna - polecam, super się pod nią śpi. Jest przede wszystkim wskazana dla alergików. I faktycznie - kurz jakby się jej nie trzyma. Ceny wycieczek podane są na stronie biura
    • Gość: Zosia Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.play-internet.pl 08.07.15, 19:31
      Mój mąż marzy o wycieczce do Chin, możecie coś polecić? Biuro, oferte, atrakcje...chce mu zrobić prezent na urodziny i zabrać go tam w październiku...
    • Gość: maber Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.15, 22:01
      Uważać trzeba na smog. :) To jest problem w dużych miastach chińskich, nie mniejszy niż pogoda sama w sobie. :)
      • Gość: Marta Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.15, 22:03
        Mam pytanie do osób, które już były na tej wycieczce - jest problem z wypłatą pieniędzy w bankomatach czy lepiej wziąć gotówkę?
        • murdoch123 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 30.09.15, 07:47
          trzeba wziąć gotówkę
          • esadora Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 30.09.15, 21:54
            Byliśmy kilka lat temu dokładnie na tym programie i nie było żadnych problemów z z wypłacaniem pieniędzy (visa) , tyle, że bank naliczała sobie za każdą operację sporą prowizję , no i przelicznik niekorzystny...
            • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 19.04.17, 19:17
              Mam pytanie ws. zakupów wyrobów z jedwabiu. W jakiej cenie można kupić jedwabną kołdrę ? Niestety, nie znalazłem wiarygodnych informacji na ten temat.
              Z góry dziękuję z pomoc w powyższej kwestii.
              • esadora Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 19.04.17, 20:12
                Ceny kołder jak pamiętam oscylowały w granicach 100 dolarów , w fabryce.Byłam w 2011r.
                • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 19.04.17, 20:16
                  To brzmi racjonalnie. Nie zakładam, by ceny jakoś dramatycznie wzrosły od tego czasu. Dziękuję za informację.
                  Pozdrawiam
                  Jot.De
                  • esadora Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 19.04.17, 20:23
                    I jeszcze pakowali w takie zgrabne nieduże pakieciki, nie ma problemu z zabraniem do samolotu:)
    • Gość: Wróżka Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.04.17, 00:31
      Mam wielki dylemat, którą objazdówkę wybrać: W krainie złotego smoka czy Chiny w dół Jangcy. Może ktoś był na obu tych programach albo chociaż brał oba pod uwagę i może podzielić się argumentami za i przeciw jednej opcji i drugiej. Oczywiście jedna sprawa to cena, a druga to ilość dni, ale przy takiej eskapadzie nie robi to wielkiej różnicy, bardziej chodzi o to, że trasy się od siebie różnią i nie mam bladego pojęcia która jest atrakcyjniejsza, a zwłaszcza dla osób, które do dalekiej Azji jadą pierwszy raz. Pomóżcie.
    • Gość: hubal_ Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.17, 17:36
      Mam dylemat zwiazany z wyjazdem do chin ...ostatnio czytałem o nowej ptasiej grypie H7N9 lekarze złowieszczą pandemie z roku 1918 , czy ktoś słyszał o jej ''żniwie " w chinach
      • Gość: Wróżka Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.static.ip.netia.com.pl 24.05.17, 15:40
        Jeśli w 2018 roku wybuchnie pandemia ptasiej grypy to nic ci nigdzie nie pomoże. Poza tym nie wierzę w to za bardzo, a już na pewno w tak szerokie rozprzestrzenienie się choroby. To nie powód aby rezygnować z wyjazdu, to już na pewno.
        • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 12.06.17, 19:31
          Właśnie wróciłem z tej imprezy - żadnego zagrożenia nie odczułem. Ogólnie było super (pilot, organizacja, wyżywieni, hotele...). Generalnie, kolejny udany wyjazd z Rainbow.
          Pozdrawiam
          Jot.De
          • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.centertel.pl 08.11.17, 17:23
            Wymieniałeś dolary u przewodnika? Po jakim kursie?
            • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 10.11.17, 13:58
              Wymiany można było dokonać w każdego z lokalnych przewodników (bez prowizji). Niestety, kursu nie pamiętam, choć był on bardzo zbliżony do "oficjalnego" w banku. Myślę, że i tak warto, nie ma prowizji i nie trzeba fatygować się extra do banku (szczerze powiem, nie widziałem ich aż tak wielu).
              Jot.De
              • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.17, 15:05
                Interesuje mnie kurs na miejscu, bo zastanawiam się, co się bardziej opłaca: kupować juany w Polsce czy wymieniać dolary w Chinach.
            • murdoch123 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 10.11.17, 14:05
              Ja kupiłam yuany w Polsce w kantorze i na miejscu nic nie musiałam wymieniać u nikogo.
              • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.17, 15:06
                Ja się właśnie zastanawiam, czy lepiej kupić walutę chińską w Polsce czy wymieniać dolary tam na miejscu.
                • murdoch123 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 10.11.17, 15:27
                  ja na miejscu nie wymieniałam, ale z tego co pamiętam to nie było specjalnej różnicy w kursie i dlatego zdecydowałam się kupić u nas. W Chinach można też w wielu miejscach (sklepach oczywiście) płacić kartą. Kartą płaciliśmy m.in za pościel wypełnioną jedwabiem.
                  • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.17, 16:37
                    Przy obecnych kursach w Polsce, przelicznik wynosi około 6.4 juana za dolara. Gdzieś czytałem, że w Chinach wychodzi około 6.7 za dolara.
                    Poza tym, z kupnem dużej liczby juanów w Polsce może być problem.
                    Kartą wolę nie płacić. Nawet, jak bank nie pobiera prowizji, to przewalutowanie jest dość drogie.
                    • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 10.11.17, 19:25
                      Pościel i inne wyroby z jedwabiu, w miejscu gdzie zwiedza się fabrykę można kupić za USD (w sklepie firmowym). Przelicznik też nie był jakiś "złodziejski".
                      Jot.De
                      • Gość: Fugis Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.static.ip.netia.com.pl 10.11.17, 21:19
                        Wybieram się na inną wycieczkę z oferty biura Rainbow: Chiny Cesarskie. Moje pytanie dotyczy legalności wywozu z kraju pewnych towarów. Już wiem, że nie wolno przywieźć do UE żadnych wyrobów z węży, krokodyli itp., wódki z wężem i najrozmaitszymi płazami i gadami też odpadają. Czy są jeszcze jakieś pamiątki, które sposób nieoczywisty mogą sprowadzić na mnie kłopoty przy próbie wwiezienia do Polski? Jakieś przyprawy, lekarstwa medycyny chińskiej, kosmetyki, tkaniny?
          • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.18, 18:15
            Możesz zrobić opis swojego wyjazdu do Chin? Najlepiej z dużą ilością informacji tzw. praktycznych.
            • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 18.02.18, 13:17
              Na temat programu nie będę się rozpisywał - zrealizowany został w 100%. Zresztą jest dopracowany, co powoduje, że nie ma niepotrzebnego pośpiechu czy próżnego chodzenia. Polecam skorzystanie z fakultetów - my wzięliśmy wszystkie (Maglev – jedyna okazja jechać pociągiem 431 km/h, akrobaci – fajny spektakl z super muzyką na żywo i ciekawym zwieńczeniem pokazem na motocyklach, wjazd na wieżę widokową – piękna panorama Szanghaju, nocny rejs po kanale – cudowne przeżycie) i każdy był wart zobaczenia / przeżycia. Na początku podróży zaskoczenie, do wyjścia z lotniska trzeba dostać się...metrem. Pilot poinstruuje was, gdzie wysiąść, nikt z pewnością się nie zgubi. Po przylocie transfer do centrum Pekinu, zwiedzanie, a potem krótki pobyt w hotelu i wieczorna wizyta w operze (ciężko wytrzymać bez drzemki, zwłaszcza po męczącej podróży i zwiedzaniu Pekinu).
              Hotele na całej trasie bardzo przyzwoite (jak na objazdówki). Zawsze mieliśmy pokój dość wysoko zlokalizowany (15 / 20 piętro) z pięknymi widokami. W kilku miejscach była możliwość zrobienia wieczornych zakupów w pobliskich sklepach (np. w Suzhou był Carrefour obok hotelu). Hotel najsłabszy w Zhengzhou (do tego mieliśmy pokój dla palących - jeszcze norma w ChRL, przed snem wietrzenie konieczne) - ale ma swój duży plus - jest blisko do dworca, gdzie kolejny dzień związany jest z przejazdem pociągiem. Pociągi bardzo wygodne, otrzymuje się nr miejsc od pilota. Pociąg jedzie 307 km/h, jest czysto, cicho i przyjemnie. Można skorzystać z darmowego wrzątku, weź kubek termiczny i herbatę / kawę, w czasie podróży jak znalazł. Nocny pociąg jedzie trochę wolniej, ale za to w nocy więc nie ma to znaczenia. Dobór par pilot pozostawia do uzgodnienia w grupie, zawsze można się dobrać (przedziały 4-os.). Na koniec podróży można się umyć, jest łazienka – czyta i jak na spartańskie kolejowe warunki, całkiem przyjemna. Na dworcach kolejowych kontrole jak na lotnisku (włącznie z prześwietlaniem bagażu i kontrolą paszportu).
              Wyżywienie ok (3 posiłki dziennie) – nikt nie chodził głodny. Posiłki przy obrotowych stołach, każdy częstuje się po kolei. Zawsze jest ryż i zupa (zazwyczaj niezjadliwa) i szklanka napoju do posiłku (piwo, kola, woda). Na śniadania nie uświadczysz chleba, poza tostowym. Śniadania z daniami na ciepło, choć to nie było bynajmniej na miarę obiadu czy kolacji. Kolacje już tradycyjnie podane do stołu. Jedzenie smaczne i nikt nie miał problemów żołądkowych. Codziennie w autokarze rozdawana jest woda mineralna (1 butelka na osobę/dzień gratis, dodatkowo można dokupić według zapotrzebowania u kierowcy).
              Zakupów wielkich nie robiliśmy, ceny są przyzwoite (bez drożyzny), choć szczegółów nie pamiętam. Jeśli chodzi o pamiątki najtaniej podobno jest w Tongli, choć akurat tam nic nie kupowaliśmy – wyglądają te sklepiki jak nasz targ staroci. Kupiliśmy tylko figurki w Xian, w fabrycznym sklepie (bardzo ładnie się dotąd trzymają), są ładnie zapakowane i nie stanowią wielkiego wydatku (trzeba się targować, cenę wyświetlą na kalkulatorze). W fabryce jedwabiu można kupić pościel (kołdry, poduszki) oraz inne wyroby. Płacić można w USD. Pieniądze wymienialiśmy zawsze u lokalnych przewodników (zmieniali się w każdym mieście), według aktualnego zapotrzebowania. Płaciliśmy wszędzie w juanach.
              Przedstawienie Dynastii Tang połączone jest z posiłkiem (pyszne pierożki), sam spektakl super. Polecam wieczorny spacer po spektaklu po Xian (Wieża Bębna i Wieża Dzwonu) – jest bezpiecznie i mnóstwo ludzi, na każdym kroku policyjny mobilny posterunek. Część naszych turystów poszła jeszcze na muzułmański targ (zwiedza się go za dnia) i twierdzili, że już nie było tam tak swobodnie jak podczas dziennego zwiedzania. Niemniej samo miasto warte nocnego spaceru (pięknie oświetlone w/w Wieże).
              Koniecznie wejdźcie na Chiński Mur, według wskazówek pilota. Fakt, jest to dość męczące, większość osób zrezygnowała po drodze, ale przejście całego odcinka jest jak najbardziej możliwe, a widoki przepiękne i satysfakcja gwarantowana.
              Generalnie w Chinach jest bezpiecznie, baaaardzo czysto i jak na taką ilość ludzi dobra organizacja komunikacyjna (uwaga na przejściach dla pieszych – zielone światło nie gwarantuje bezpiecznego przejścia).
              Miejsca w autokarze przydzielane są według kolejności wykupu wycieczki. Nie zawsze miejsce z szerokim widokiem przez okno w pierwszym autokarze będzie gwarantem, że podobnie będzie w kolejnym (różne konfiguracje miejsc w kolejnych autokarach).
              Nie wiem, co jeszcze może Cię zainteresować. Nie będę podpowiadał jak się ubrać, bo nie wiem kiedy lecicie (my byliśmy w czerwcu). Cen nie pamiętam, bo nie przywiązuję do nich wagi, jeśli coś nie jest b. drogie. Po prostu zawsze przeliczę sobie w głowie, by nie zapłacić majątku za coś co kupuję. My próbowaliśmy lokalnego piwa, kawy (fajna kafejka i pyszna kawa w nowych hutongach), owoców, itp. – nic nie kosztowało więcej niż nakazuje przyzwoitość. Więc nie jest aż tak źle. Jakby co, odpowiem na dalsze pytania, w miarę pamięci i posiadanej wiedzy.
              Pozdrawiam i życzę wielu pozytywnych wrażeń – Chiny są bardzo ciekawym krajem, wartym zobaczenia.
              Pozdrawiam
              Jot.De
              • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: 80.54.42.* 18.02.18, 16:22
                Bardzo dziękuję za odpowiedź!
                Do Chin będę chciał jechać w maju i raczej nie z Rainbow (z obserwowanych przeze mnie wycieczek mają najsłabszy program).
                Moje pytania.
                1. Po jakim kursie wymienialiście dolary na juany u przewodnika?
                2. Jak duża była grupa?
                3. W ilu obiektach byli przewodnicy lokalni?
                4. Czy mieliście pilota od początku, czy dopiero w Chinach?
                5. Jak szybko traci się dostęp dp bagażu głównego przed podróżą do Xian?
                • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 18.02.18, 17:08
                  Ad. 1.
                  Niestety, mam bardzo słabą pamięć do liczb - nie pamiętam. Kurs u kolejnych pilotów był bardzo zbliżony. Wymienialiśmy USD.
                  Ad. 2
                  Grupa liczyła ok. 35 osób. Bardzo zdyscyplinowana i punktualna.
                  Ad. 3
                  Przewodnik lokalny towarzyszył nam przez całą wycieczkę (w każdym kolejnym mieście, inny). Po obiektach oprowadza pilot Rainbow. Lokalny tylko załatwia formalności, nie odzywał się przez cały pobyt.
                  Ad. 4.
                  Pilot czekał w Pekinie na lotnisku.
                  Ad. 5.
                  Bagaż nadawaliśmy w Pekinie, przed wyjazdem na dworzec. Kłódki rozdał nam pilot. Do podręcznego zabieramy to czego nie wolno na lotnisku. Do głównego nie wolno pakować np. zapalniczek, powerbank, itp.
                  Pozdrawiam
                  Jot.De
                  • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: 80.54.42.* 18.02.18, 17:16
                    W komentarzu którejś wycieczki na stronie Rainbowa jeden z turystów był zadowolony, że dostał u przewodnika 1188 juanów za 200 dolarów. A mnie się wydaje to raczej słabym kursem.
                    • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 18.02.18, 17:30
                      Naprawdę nie pamiętam. Może ktoś inny ma pamięć do liczb i pomoże w tej kwestii. Pewnie w banku jest korzystniej, ale tam liczą prowizję, która może być kluczowa dla opłacalności kursu.
                      U nas wszyscy korzystali z wymiany u lokalnego pilota.
                      • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: 80.54.42.* 18.02.18, 17:45
                        Całkiem korzystne wydaje się kupienie juanów w Polsce.
                • Gość: miuk Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.static.chello.pl 22.02.18, 15:19
                  jicek_69 - dzięki za tak wyczerpujący opis! ja zdecydowałam się na Złotego Smoka z Rainbow bo wydaje mi się, że program najbardziej mi pasuje. Podkreślam - wydaje mi się, bo Chiny są tak wielkie i tak wiele można tam zobaczyć, że chcąc nie chcąc trzeba zdawać się na intuicję. Ja mam jeszcze pytanie o to, czy w pociągu do Xian jest ciepło i czy warto wziąć ze sobą jakieś przekąski? Ile trwa przejazd?
                  • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 22.02.18, 16:21
                    W pociągu do Xian było nawet za ciepło. Wzięliśmy sobie do serca uwagi pilota i nie zmienialiśmy temperatury na zbyt niską. W nocy było zatem duszno. Podróż trwa od wieczora (ok. 21) do rana (ok. 8:00). Pociąg nie jedzie aż tak szybko jak te "dzienne", ale podróż jest całkiem przyjemna. Choć w przedziale jest dość ciasno, ale to tylko 1 noc - da się przeżyć. W przedziale są 4 kuszetki, każdy dostaje papcie, ale w chińskim rozmiarze. Na górę wchodzi się po stopniu umieszczonym przy wyjściowych drzwiach. My wzięliśmy przekąski (suszone figi, morele, itp.), ale mając na uwadze 3 posiłki to raczej taki dla przyjemności posiłek.
                    Jak będziesz miała pytania, śmiało pisz.
                    Pozdrawiam
                    Jot.De
                    • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.18, 12:21
                      Mogliście się dobrać we cztery osoby do przedziału?
                      • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.18, 13:01
                        Powyższe pytanie już nieaktualne. Znalazłem odpowiedź w Twojej wypowiedzi.
                    • Gość: Dana Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.18, 21:41
                      Wyczerpująca odpowiedz, dziękuję.Ciekawa jestem jak była pogoda , jadę 15.03 . czy Euro też wymieniają czy tylko dolary
                      • jicek_69 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 28.02.18, 19:44
                        Byliśmy w czerwcu, więc pogoda w tym czasie nie będzie adekwatna do marca. Było bardzo ciepło (chodziliśmy w sandałach, na krótki rękaw). Trochę chłodniej było w Pekinie. Padało trochę w Pekinie, w Xian i lało przez 2h w Shanghaju. Większość z nas miała USD, ale z wymianą EUR nie było problemu.
                        Pozdrawiam
                        Jot.De
                        • Gość: czata Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.18, 20:37
                          Ile mieliście "sklepów" (Hodowla Pereł, Fabryka Jedwabiu, itp) w programie? Jak dużo czasu się tam spędza?
                      • murdoch123 Re: Chiny - W krainie złotego smoka - RT 05.03.18, 20:51
                        Wymieniają. Ale mają obsesję na punkcie zapalniczek. Zabierają gdzie tylko mogą (Pałac Cesarski, lotniska). Faktem też było to, że przy wyjściu z obiektów muzealnych stały tace z zarekwirowanymi zapalniczkami i można było sobie jakąś "odebrać". Przy wylocie z Szanghaju przetrzepali mi bagaż podręczny bo zobaczyli na ekranie zapalniczkę, o której zupełnie zapomniałam. Ale metalowego pilniczka do paznokci w kosmetyczce (przez zapomnienie zostawiony w podręcznym) nigdzie nie wykryli :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka