hofburg 13.06.16, 09:05 A to znalazłem w necie. Przyznam, że z punktem 2 zgadzam się całkowicie. Pozostałych, na szczęście nie dane było mi doświadczyć. radybabuni.pl/opinie/tui/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hofburg Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 13.06.16, 09:06 Niestety, adres należy wpisać samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.16, 09:36 Spadaj trollu, wszędzie wklejasz ten link, na fanpagu TUI, co drugi wpis to ten twój link. Nie ma biura podróży bez skazy, każde zalicza większe czy mniejsze wpadki, TUI na tle innych nie wypada najgorzej. Sam byłem z nimi 3 razy i zawsze wszystko było OK, żadnych zastrzeżeń. Natomiast mój wyjazd z Itaką to była totalna porażka. Teraz latam z RT albo TUI i jestem zadowolony. PS. To twoja babunia?? Odpowiedz Link Zgłoś
jicek_69 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 13.06.16, 19:19 Byliśmy z TUI łącznie 6 razy. Zawsze były to udane imprezy. Podobnie 3 razy z Rainbow T. i 1 raz z Itaką - było super. Jak wspomnieliście wyżej, każde biuro ma swoje "potknięcia", ale nie można poprzez ten pryzmat oceniać ich w całości. Pewnie dla osób, które niefortunnie trafiły jest to przykra sprawa, ale do ogólnej liczby udanych wycieczek jest to pewnie niewielki % tych wpadek. Niezależnie od wszystkiego uważam, że to najlepsze biura na polskim rynku. Pozdrawiam Jot.De Odpowiedz Link Zgłoś
hofburg Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 14.06.16, 18:03 Po pierwsze, nie jestem trollem. Po drugie, link znalazłem na Facebooku i uznałem go za interesujący. Po trzecie, z oferty TUI korzystam od czasów gdy głównie kupowało się ofertę niemiecką (lutowy wyjazd był moim 16 z tego biura) Uważam, że mam prawo podzielić się swoją opinią. A opinia jest taka, że z roku na rok widzę jak to biuro chyli się ku upadkowi. Mam na myśli jego jakość a nie kondycję finansową. Rezydenci są co raz mniej kompetentni a Panie z centrali zatrudniane są chyba z łapanki. Poza tym zawęża się oferta, hotele często opisywane są bez wcześniejszego sprawdzenia jakości i poziomu, miejsca wylotu ograniczone najczęściej do 2-3 lotnisk. ZAK to jedna wielka kpina. To tyle. Nie znaczy to, że inne biura są idealne. TUI "jedzie" jeszcze na opinii z lat poprzednich ale zastanawiam się jak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.16, 19:12 Też jestem wieloletnią klientką TUI, korzystam z ich oferty już dwunasty rok - to będzie już ponad 20 wyjazdów, bo najczęściej wyjeżdżam dwa razy w roku. Nie zauważam jakiejś diametralnej zmiany w obsłudze na gorsze, chociaż przez lata korzystałam z biura stacjonarnego gdzie wszyscy mnie znali, a ostatnio głównie rezerwuję przez internet lub infolinię (bo łatwiej skorzystać np. z gwarancji najniższej ceny), zresztą prawie cała obsada mojego biura stacjonarnego została 2-3 lata temu wymieniona. Kiedyś TUI to było biuro bardziej ekskluzywne, teraz jest zdecydowanie bardziej masowe i widać to po ofercie, pojawiło się sporo tanich hoteli 3* dla mniej zasobnego klienta, więc nie mogę się zgodzić, że oferta się zawęża, moim zdaniem wprost przeciwnie. Ja nigdy z takiej oferty o niższym standardzie nie korzystałam i nie korzystam, wybieram dobre hotele 4 i 5* (w zależności od kraju), ale rozumiem, że jak biuro chce zdobywać nowych klientów to musi mieć ofertę dla wszystkich. Ja osobiście nie przywiązuję się za bardzo do opisu hotelu na stronie internetowej, dla mnie jest to tylko informacja orientacyjna. Z oferty wybieram kilka hoteli i sama sprawdzam wszystkie dostępne opinie na ich temat w internecie na portalach z opiniami i na forach turystycznych. Zawsze tak robiłam i dopiero jak jestem przekonana, że konkretny hotel spełnia moje oczekiwania to go rezerwuję. Może dlatego nigdy nie byłam rozczarowana hotelem i nie mam pretensji, że ktoś mnie wprowadził w błąd, po prostu zawsze w kwestii wyboru hotelu polegam na sobie, a nie pracownikach TUI, nie mówiąc o opisie w katalogu. Do rezydentów nigdy nie miałam zastrzeżeń, bo też nie miałam potrzeby korzystać z ich jakiejś specjalnej opieki, najczęściej idę na pierwsze spotkanie informacyjne i ewentualnie kupuję wycieczki fakultatywne i na tym kończy się mój kontakt z nimi. Nie zauważyłam żeby TUI chyliło się ku upadkowi, nadal ma bardzo dobre hotele w ofercie, ja nigdy nie mam problemu z wyborem czegoś odpowiedniego dla mojej rodziny. Organizację wyjazdów też oceniam pozytywnie, bo nie miałam z tym żadnych problemów. Czytam oczywiście też opinie negatywne o TUI nie tylko na tym forum, zaglądam też na ich stronę na FB, więc wiem, że zdarzają im się wpadki, od czasu do czasu niedopuszczalne moim zdaniem, ale ja osobiście nigdy się na nich nie zawiodłam (może mam szczęście) i mam nadzieję, że tak będzie nadal. W tym roku byłam już z nimi w Turcji - wszystko bez zarzutu, w sierpniu lecę z nimi na Dominikanę i liczę, że będzie to kolejny udany wyjazd. Jeżeli chodzi o wyloty z miast lokalnych to mnie to nie dotyczy, bo mieszkam w Warszawie. Podsumowując, nie sadzę, że na tle innych znaczących biur podróży TUI wypada słabej ani pod względem oferty, organizacji czy cen. Z rozmów z moimi znajomymi słyszę bardzo często tylko stereotyp, że to najdroższe biuro w Polsce, gdy pokazuję im niektóre oferty tańsze niż w biurach konkurencyjnych to są bardzo zaskoczeni. Jedyne co mogę im zarzucić to brak sensownego programu lojalnościowego, bo zniżki na nowości to tylko namiastka, na tym polu zdecydowanie powinni się poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski_helmut Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.16, 12:05 ile teraz tui płaci za długie i pozytywne komentarze? tną koszty i obniżają jakość. ja wole renomowane biura. z tui już nie korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.16, 19:56 rezydenci TUI to tylko sprzedają wycieczki i nic więcej. na naszym wyjezdzie jedna pani potrzebowałą pomocy medycznej. rezydent z tui powiedział ze to nie jego obowiązek pomóc. ulitowała się recepcja hotelu i pomogła umówić lekarza turystce. tui tnie koszty i ma coraz gorszą ofertę. w katalogu hotel opisany jako luksusowy a w rzeczywistości kompletna ruina. dlaczego wprowadzają w bład klientów? bo mogą to robić bezkarnie i nieźle na tym zarabiają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.16, 20:02 tylko jak wyjaśnić że w katalogu hotel luksusowy a na miejscu okazuje się że hotel w ruinie. tui wie o tym bo ludzie piszą reklamacje mimo to dalej wprowadzają ludzi w bład i psują im wakacje. to nie są "potknięcia" tylko celowe działanie. nie widzę rozgrzeszenia dla tego postępowania. mi też zepsuto wakacje i dlatego jestem cięta. w ramach reklamacji zwracają marne kwoty. obyś się o tym nie przekonał wyjeżdżając kolejny 7 raz. patrząc po znajomych to nikt nie był tui zadowolony, co innego było w umowie a co innego w rzeczywistości. nie bez przyczyny wyrzucili ich z Polskiej Izby Turystyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.kanagawa.ocn.ne.jp 15.06.16, 19:44 sam jesteś trolem opłacanym przez tui lub masz ciasny umysł. wpadka to jest wtedy gdy biuro przypadkiem zakwateruje klienta w syfie a później mu to zrekompensuje. na stronie radybabuni.pl/opinie/tui/ opisano i ja również miałem podobny przypadek gdy TUI celowo wprowadza w błąd. na zdjęciach luksusy a w rzeczywistości upadły i brudny hotel. mimo to dalej mają go w ofercie i kolejni klienci co roku są poszkodowani. to celowe działanie nazywasz wpadką. moi znajomi i ja mamy o tui jak najgorsze zdanie. tną koszty i słabe hotele w których turcy i ruskie nie chcą nawet mieszkać. rezydenci tui sprzedają jedynie wycieczki. jeśli potrzebujesz pomocy medycznej zdany jesteś na siebie. na itace się nie zawiodłem Odpowiedz Link Zgłoś
werkaem Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 07:27 Narzekania na niby luksusowy hotel, który okazał się ruiną są żałosne i świadczy tylko o autorach takich wpisów (dotyczy to klientów wszystkich biur). Jest multum portali z ocenami hotelu, wystarczy odrobina wysiłku żeby sprawdzić jak oceniają hotel ludzie, którzy już w nim byli. Zamiast wylewać żale na forum trzeba było zajrzeć do internetu zanim się cokolwiek zarezerwowało.To bardzo prosta droga do uniknięcia rozczarowań i nerwów. Czy nie lepiej spędzić urlop w sprawdzonych hotelu a nie kupować kota w worku, trafić do syfu, a potem walczyć z biurem o odszkodowanie, które tak naprawdę nie jest w stanie zrekompensować zmarnowanego urlopu. Żadne biuro nie zmusza nikogo do wyboru konkretnego hotelu. A jeżeli już tak bronisz Itaki to czym wytłumaczysz największą ilość reklamacji na polskim rynku właśnie w Itace, największą liczbę odrzuconych reklamacji i największą ilość spraw sądowych ze swoimi klientami? I zajrzyj do wątków na temat oszustw Itaki, a jest ich na pęczki. Czyżbyś był jej pracownikiem z ciasnym umysłem?? Bo to zarzucasz innym, którzy mają dobre zdanie o innych biurach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.kanagawa.ocn.ne.jp 16.06.16, 12:30 a skąd ty masz wiedzę że w Itace jest największa ilość reklamacji itd.? a może to w TUI tak jest? z tego co widziałem to najwięcej negatywnych opini ma TUI. dlaczego TUI pisze nieprawdę w katalogu? jesli wiedzą że hotel jest brudny dlaczego piszą "eleganckie wnętrza". czy to nie jest wprowadzanie klienta w błąd? jeśli płacę pośrednikowi jakim jest TUI to oczekuję tego co mi obiecał i tego za co mu uczciwie zapłaciłem. dlaczego ja uczciwie płacę a TUI w stosunku do mnie nie jest uczciwe, wprowadza mnie w błąd? dotychczas sam organizowałem sobie urlop (min. airbnb) i zwyczajnie się nie spodziewałem, że biuro podrózy może pisać w katalogu nieprawdę. co gorsza, inni jak ty uznają że TUI postępuje właściwe. chyba że jesteś z TUI i bijesz pianę na forach? Odpowiedz Link Zgłoś
werkaem Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 12:58 Wiedzę mam z Rzeczpospolitej, jakiś czas temu takie zestawienie, w którym Itaka była niekwestionowanym liderem jeżeli chodzi o ilość reklamacji i spraw przegranych sądzie z klientami. Jak jeszcze znajdę ten link to go wkleję. Dalszy twój wywód jest pozbawiony elementarnej logiki. Bo czy "eleganckie wnętrze" nie może być jednocześnie brudne, nawet jeżeli jest to stan przejściowy?? Ja nigdy nie spotkałem z katalogiem żadnego biura (nawet twojej ukochanej Itaki), w którym "uczciwie" reklamowano by brud w hotelu. I zastanawia mnie dlaczego nie rezerwujesz w Itace, która z pewnością cię nie oszuka. Tylko najpierw radzę zajrzeć np. na forum Itaki, gdzie roi się od wpisów klientów wyrolowanych przez Itakę - to naprawdę życzliwa rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.kanagawa.ocn.ne.jp 16.06.16, 13:28 logiki to u ciebie brakuje. nie jestem brudasem i brudne wnętrze, z wrośniętym brudem nie jest "eleganckim wnętrzem". ja w TUI miałem pokój brudny, zniszczony, brud wgryziony w kafelki itd. cały hotel był brudny i zniszczony. był to stan trwały a nie przejściowy. dla mnie to nie jest "luksusowy" hotel. Póki co to mnie TUI wyrolowało, także uważaj na nich, to też życzliwa rada. Moi znajomi, którzy byli wiernymi klientami twierdzą że obecnie wakacje z TUI to ryzyko i ja to potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 14:04 Tak jak już kilka osób tu pisało wcześniej nikt ci tego hotelu nie wciskał na siłę (chyba, że było inaczej, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić). Są portale w ocenami hoteli i trzeba było poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z nimi. Jeżeli hotel był brudny to z pewnością oceny byłby kiepskie, dla mnie czystość też jest ważnym kryterium wyboru hotelu. Naprawdę dziwią mnie ludzie, którzy naiwnie czy nawet bezmyślnie wydają grube tysiące na hotel, o którym praktycznie nic nie wiedzą (bo wyglądał ładnie w katalogu). Rozumiem, że potem mają pretensję do biura, a nie do siebie, bo tak jest najłatwiej. A to jest chyba oczywiste dla każdego kto ma trochę oleju w głowie, że w katalogu pokazują najbardziej korzystne zdjęcia lub pomijają niewygodne fakty (robi tak każde biuro), bo celem biur podróży jest sprzedanie oferty, a nie podkreślanie jego wad. Jak do każdej oferty czy reklamy lepiej podchodzić jak do jeża niż potem wylewać swoją frustrację na forum. Ja do biur podróży mogę mieć pretensję o organizację samego wyjazdu, kiepską opiekę rezydenta czy tym podobne rzeczy, ale nie o wybór konkretnego hotelu, bo to powinien być mój wybór, a nie wybór biura. Każde biuro ma w ofercie także świetne hotele, trzeba było wybrać inny hotel, wtedy nie miałbyś problemu i nie pisałbyś o oszustwie, bo to gruba przesada. Byłem z TUI kilka razy na wakacjach w ostatnich latach i zawsze wszystko było OK, podobnie jestem zadowolony z Neckermanna i Rainbow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.16, 16:49 Podpisuję się pod twoją opinią w całości. Dla mnie ktoś kto wybiera hotel wyłącznie na podstawie opisu w katalogu to osoba zupełnie bez wyobraźni i instynktu samozachowawczego,tym bardziej, że to nie jest zakup internetowy książki czy bluzki, tylko wydatek co najmniej kilku tysięcy (a nawet kilkunastu) za rezerwację. Obowiązkiem każdego rozsądnego człowieka jest poznanie opinii o hotelu, za który chce zapłacić, bo każdy powinien być odpowiedzialny za racjonalne wydawanie swoich ciężko zarobionych pieniędzy. Ale jeżeli komuś się nie chce lub uważa to za stratę czasu to potem niech nie rzuca epitetów na biuro i oskarża je o oszustwo - masz rację, że każde biuro przedstawia swoją ofertę pomijając negatywy. Człowiek roztropny stara się zabezpieczyć przed "oszustami", w przypadku wyboru hotelu jest to bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: 185.108.219.* 17.06.16, 18:03 Zgadzam się z tobą, że w katalogu TUI wszystko wygląda cudownie a rzeczywistość jest inna. Trzeba samemu poświęcić czas i wszystko skrupulatnie sprawdzać. Z roku na rok coraz gorzej bo na słabych hotelach się najwięcej zarabia. Na forum agentów czytałam że TUI ma coraz więcej słabych hoteli i łatwo się naciąć. Biedni ci ludzie ktorzy kupują w galeriach u TUI to co polecają im sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.16, 21:07 Tylko w katalogu Tui wszystko wygląda super?? Pokaż biuro, które jakikolwiek hotel opisuje jako słaby lub brudny. Ja takiego nie znam i uważam, że akurat Tui bardzo rzadko koloryzuje, ich informacje są raczej oszczędne, każdy hotel, w którym byłam z nimi miał raczej rzetelny opis zgodny ze stanem faktycznym. Nie wiem na czym niby ma polegać nacinanie się na słabszy hotel w ofercie. Dla części klientów ważna jest niska cena, jak hotel jest tani i ma mało gwiazdek to trudno wymagać w nim luksusów. Kupowanie w galerii też nie zwalnia z myślenia, nie ma obowiązku kupowania wszystkiego co poleci sprzedawca, można zapoznać się z ofertami zaproponowanymi przez pracownika, sprawdzić w domu hotele i dopiero ewentualnie coś zarezerwować. Ja z moich kilkuletnich doświadczeń z Tui uważam, że ich oferta jest coraz lepsza, a nie coraz gorsza. Wchodzą nowe kierunki wyjazdów, jest mnóstwo hoteli do wyboru, ceny też sensowne (często lepsze niż u konkurencji), no i co mnie bardzo interesuje - jest coraz więcej naprawdę atrakcyjnych lastów, za nieduże pieniądze można trafić świetne hotele. Ps. Twoja teoria, że na najsłabszych hotelach się najwięcej zarabia kompletnie mnie nie przekonuje, bo niby dlaczego tak miałoby być. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 24.06.16, 00:54 Czytam i oczom nie wierzę. Uczciwe biuro nie opisuje hoteli jako słabe i brudne. Uczciwe biuro sprawdza hotele, wybiera tylko hotele odpowiadające wymogom i wyrzuca (z hukiem) z oferty takie, które "się popsuły". Pewne rzeczy są niewybaczalne - takie jak brud, niedziałające urządzenia, walka o miejsca w jadalni. Inne rzeczy są dopuszczalne, ale trzeba je rzetelnie opisać. Jak daleko do plaży? Jak daleko do miasta? Jaka powierzchnia pokoju? Jaka dostępność Internetu? Jakie urządzenie pokoju? Można chcieć mieć niedrogą ofertę w skromnie urządzonym pokoju (skromnie to nie znaczy, że meble się rozlatują, tylko na przykład nie ma dywanów ani arrasów, ale linoleum, stół, dwa krzesła w stylu typu Ikea, dwa łóżka, półeczki przy tych łóżkach i mała łazienka). Ja na przykład nie oglądam TV, więc kwestia liczby kanałów i wersji językowych jest dla mnie w 100% obojętna - a ktoś może być fanem sportu albo kanałów muzycznych. Wiele osób zupełnie nie używa Internetu, a już zwłaszcza na wakacjach - a ja codziennie. Samodzielnie sprawdzać to można przy samodzielnym załatwianiu wakacji. Kwatery i hotele w Niemczech, we Francji, na internetowych portalach rezerwacyjnych, są generalnie rzetelnie opisane i obfotografowane, niespodzianki są niewielkie, standard na ogół dobry lub bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.16, 07:36 Akurat większość tych rzeczy, o których piszesz TUI opisuje w swoim katalogu czy na stronie internetowej, łącznie z wielkością pokojów (nie we wszystkich hotelach). Ale opisywanie ilości kanałów w TV to już przegięcie, jeżeli dla kogoś jest to istotna informacja, bo jedzie na wakacje oglądać telewizję, to sorry, ale powinien to sprawdzić we własnym zakresie. Podobnie z opisem czy meble są z Ikei czy od innego producenta lub ilość półeczek w łązience to żądanie odrobinę groteskowe, jakie to ma znaczenie?? Z tym wywalaniem tak z gwizdka, hoteli słabszych, bo komuś się tam nie podobało i opisał to na forum to też nie jest taka ewidentna sprawa. Sam znam przypadki kiedy ktoś był zadowolony z pobytu w tanim hotelu 3*, a ktoś inny nie zostawił na nim suchej nitki. Niektórzy to by chcieli za psie pieniądze komfortu. Z drugiej strony sam trafiłem kiedyś do mego brudnego hotelu 5*, z fatalną obsługą, a forum wielu ludzi się nim zachwycało, pewnie w domu też nie przywiązują wagi do czystości. Ja przyłączam się do opinii tych osób, które uważają, że każdy powinien sprawdzić jak najwięcej opinii o wybieranym hotelu w internecie, naprawdę niewiele to kosztuje, a lepiej nie jechać w ciemno polegając wyłącznie na opisach biur podróży, które zawierają informacje podstawowe, a każdy ma inne preferencje i powinien wybierać hotel spełniający wymagania konkretnej rodziny lub znajomych. Po co wylewać potem swoją frustrację na forum kiedy można tego bardzo łatwo uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nie ja byłam ew Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 08:32 Reasumując: winna gwałtu jest ofiara bo się dała zgwałcić winny skandalicznych warunków hotelowych jest turysta bo się dał wykorzystać tui tylko po co tui ma w ofercie hotele z których z góry wiadomo, że żaden turysta nie będzie zadowolony? o których tui wie z reklamacji, że są w skandalicznym stanie. o których stanie rezydenci corocznie raportują a centrala uparcie dalej trzyma je w ofercie. a może dla zysku łapie się naiwnych, nieznających realiów panujących w ofercie tui aby na nich zarobić wszelkim kosztem psując im wakacje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.16, 08:58 Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem?? Gdzie napisałem, że winny skandalicznych warunków w hotelu jest turysta?? Na podstawie czego wyciągasz tak kuriozalny wniosek??? A jeżeli znasz w ofercie TUI, hotele, z których wszyscy są niezadowoleni to może je wskażesz, bo jak takich hoteli nie znam. Byłem z nimi kilka razy i zawsze były to hotele bez najmniejszych zastrzeżeń. I jaki zysk dla biura podróży widzisz w "łapaniu" naiwniaków do tych "skandalicznych" hoteli?? Większa ilość reklamacji i wkurzeni klienci to dla jakiegokolwiek biura zysk?? Ja osobiście dla swojego własnego spokoju zawsze sprawdzam opinie o hotelach, które chcę zarezerwować, bo może po prostu nie jestem naiwniakiem. A jeżeli ktoś rezerwuje szczególnie hotel tani to tym bardziej powinien sprawdzić dlaczego ten hotel jest tani - może ma jakieś wady, które nie będą mi pasowały? W sumie to nawet mi nie żal ludzi, którzy jak ślepe kociaki lubią włazić w g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nie ja byłam ew Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 09:29 przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. jeśli dalej nie rozumiesz to do czasu. prędzej czy później przekonasz się jak to wygląda w tui, nawet jak próbuje się być cwanym i samemu sprawdza hotele. potem będziesz wylewał żale na forach jak inne cwaniaki, którym wdawało się że nie dadzą się oszukać bo pare razy im się udało. powodzenia ps. nikt tu nie pisze o tanich hotelach, przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.16, 09:55 W jaki sposób TUI czy jakiekolwiek biuro może mnie oszukać jeżeli jadę do hotelu, który świadomie wybrałem i spełnia moje oczekiwania??? Mnie hotele, do których jeżdżę nigdy nie zaskakują, bo jeszcze przed wyjazdem wiem czego się po nich spodziewać. Wyjeżdżam za granicę od kilkunastu lat (nie tylko w TUI oczywiście) i zawsze wracam zadowolony, nigdy nie miałem okazji wylewać żalów, bo wiem gdzie jadę, ale jak ktoś lubi ruletkę to jego problem. ps. jak jedziesz do drogiego hotelu i wydajesz na niego sporo kasy to tym bardziej powinnaś go sprawdzić, bo jak trafisz źle to frustracja po dużej kasie wyrzuconej w błoto jest tym większa. Naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy wydają grube tysiące, bo hotel wygląda fajnie na obrazku w katalogu i ma 5*. Ilość gwiazdek nie jest wystarczającą gwarancją, że będziesz zadowolona z konkretnego hotelu, jest jeszcze mnóstwo innych kryteriów, które ja osobiście biorę pod uwagę wybierając hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaśnie pan Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: 92.38.120.* 24.06.16, 10:39 overbooking kolego to jeden z trików. rezerwujesz inny hotel (ten co go sobie sprawdziłeś, skoro dobry to i droższy i zaintersowanie nim większe) na miejscu lądujesz w innym (gorszym, którego nikt nie chciał, tańszym) z powodu overbookingu. jesli po powrocie reklamujesz tui zwróci standardowe 5%. wiele wskazuje na to że mają te 5% już wliczone w cenę i zakładają że zwrócą klientowi. później nie odpisują. jak masz jajca idziesz do sądu i się z nimi użerasz. masz zepsuty urlop i pare lat po nim. jeśli jajec nie masz - odpuszczasz i wylewasz żale na forum (na tym samym na którym wcześniej tui zachwalałeś bo parę razy byłeś i było ok) większość jajec nie ma i tui jest do przodu. jest tylu pacjentów do przemielenia, że paliwa starczy na wiele lat. a co potem? - bedą się głowić przyszłe zarządy. obecny zarząd rozliczany jest z obecnych zysków i od nich ma premię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.16, 11:17 Nie miałem "przyjemności" z overbookingiem w TUI, a prawie zawsze rezerwuję w first minute i wyjeżdżam w szczycie sezonu, czyli wakacji szkolnych (poza tym jeszcze jakiś tygodniowy wyjazd przed sezonem) Ale overbooking to jedyny przypadek (nie sądzę, że częsty) kiedy faktycznie miałbym pretensje do biura, bo wtedy nic nie zależy ode mnie. Kiedyś (jakieś 10 lat temu) przytrafił mi się taki przypadek z Alfa Star, ale też nie się nie żaliłem tylko po prostu już nigdy nie skorzystałem z usług tego biura, to był pierwszy i ostatni wyjazd z nimi. Ja zresztą odnosiłem się do problemu niezadowolenia z wyboru hotelu, który jest źle opisany w katalogu czy polecony przez "złośliwego" pracownika TUI. W tym przypadku można do zera ograniczyć ryzyko niewłaściwego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 24.06.16, 18:43 TUI lub inne biuro może Cię oszukać, jeżeli według opisu i zdjęć hotel spełnia Twoje oczekiwania, ale jedno i drugie jest przekłamane lub nie ukazuje rzeczywistego obrazu. Są obiektywne różnice w standardzie i lokalizacji, mające zazwyczaj odbicie w cenie, i nikt normalny nie dziwi się, że hotel tańszy, trzygwiazdkowy, jest skromniej urządzony i może pewnych usług nie oferować - na przykład nie ma basenu. Są osoby, którym do rangi skandalu urasta wszystko - pojedynczy pająk w łazience, jeden cudzy włos w wannie, jednorazowe podanie zimnej jajecznicy. Tak, to prawda. Są natomiast rzeczy obiektywnie nie do przyjęcia dla nikogo albo dla nikogo, kto zapłacił za to jakieś pieniądze. Meble typu wczesny Gierek, cuchnąca łojem poduszka, stłuczone wszystkie żarówki w łazience, brak ciepłej wody albo brak wody w ogóle (nawet okresowy), brud, poniszczone, łuszczące się tapety, niedziałający telewizor, zepsuta klimatyzacja (przy założeniu, że w opisie klima była). Takie rzeczy można znieść, jak ktoś nas z litości w czasie śnieżycy przygarnie pod swój dach, ale nie na planowym wyjeździe zakupionym u zawodowego dostawcy usług turystycznych. Twoje uwagi co do wybierania hotelu i zadowolenia z niego są poniekąd słuszne, ale dotyczyć powinny takich czynników, jak: hotel duży czy mały? Wystrój tradycyjny, nowoczesny czy awangardowy? Hotel typowo dla rodzin z dziećmi czy przeciwnie, dla singli? Dużo animacji i muzyki, czy cisza? Pokoje, bungalowy wśród drzew, czy może apartament z kuchenką? Blisko komunikacji publicznej i za to nieco hałaśliwie, bo przy ulicy, czy może zacisznie, za to 2 km za miasteczkiem? Z kompleksem basenowym, za to daleko od wszelkich miast i miasteczek, czy w centrum kurortu przy deptaku, ale bez basenu? I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 19:22 Akurat te kryteria wyboru, które opisałaś - hotel rodzinny lub nie, bezpośrednio przy plaży czy nie, przystanek autobusowy przy hotelu, odległość od miasteczka, animacje, aquapark itp są w opisie prawie wszystkich hoteli i na podstawie takiego opisu ja podejmuję wstępną ocenę czy dany hotel w ogóle biorę pod uwagę do kolejnego etapu (podejmowania decyzji o wyborze), szukam bliższych informacji o hotelach, dla mnie np. ważna jest jakość wyżywienia, standardowy opis co np. wchodzi w all inclusive mówi niewiele. Nigdy natomiast nie spotkałam się z opisem w kwestii rodzaju mebli, stłuczonej żarówki, zepsutej klimatyzacji czy odchodzącej tapety. Może się przecież zdarzyć, że w całkiem dobrym hotelu akurat zepsuła się klimatyzacja w jakimś pokoju lub przepaliła się żarówka (we wszystkich innych jest OK). Sama kiedyś tak trafiłam w hotelu 5*, w pokoju nie działała klima, po zgłoszeniu na recepcji przyszedł jakiś pracownik, próbował naprawić, ale okazało się, że nie ma jakiejś części i nie da rady naprawić od ręki, przeniesiono nas do innego pokoju, gdzie wszystko było w porządku, hotel okazał się świetny, pomimo niefortunnego początku. Teraz na stronach internetowych jest nieraz po kilkadziesiąt zdjęć hotelu, nie widziałam nigdy zdjęć odchodzącej tapety, ale moim zdaniem to nie znaczy, że biuro oszukuje jeżeli akurat w twoim pokoju trafi się taka tapeta. Ja przychylam się do zdania tych osób, które piszą że warto przed zakupem poznać opinie o hotelu, bo wtedy po prostu uniknie się rozczarowań i nerwów. Do ofert biur podróży - wszystkich, nie tylko TUI, podchodzę z pewną nieufnością, o wiele większe zaufanie mam do swojej własnej oceny konkretnego hotelu, tego się trzymam i dobrze na tym wychodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 26.06.16, 09:59 Jeśli w jednym pokoju odchodzi tapeta lub zepsuło się coś - zwłaszcza wtedy, gdy hotel bez szemrania i natychmiast próbuje naprawić albo przenosi do innego pokoju - nie ma sprawy. Ale jeżeli większość pokojów wykazuje po kilka takich mankamentów, a zdjęcie przedstawia hotel sprzed lat 10, kiedy był młody i piękny, i jeszcze po retuszu - to nie jest OK. Co do kryteriów, które są w opisie - no niekoniecznie. Na ogół podaje się plusy, przemilczając minusy albo inaczej je nazywając. Na przykład w opisie hoteli w serwisach rezerwacyjnych (akurat tu nie mówię o biurach i urlopach) nigdzie nie będzie napisane "hotel bez windy" - trzeba sprawdzić, czy jest napisane "winda", jak nie jest napisane, to nie ma. Niewiele jest serwisów, gdzie są wymienione wszystkie podstawowe cechy pokoju/hotelu i zaznaczone TAK albo NIE. Tak samo w opisie hotelu wakacyjnego będzie napisane, że "pięć basenów, malownicza okolica, nad samym morzem", a nie będzie napisane "pięć kilometrów do najbliższego sklepu, brak autobusu". Będzie napisane "zapierający dech w piersiach widok na morze", a nie będzie napisane "na plażę 40 stromych stopni". Będzie napisane: "w centrum tętniącego życiem miasteczka", a nie będzie napisane "na wprost nieizolowanej akustycznie dyskoteki, dudniącej codziennie do 2 nad ranem" albo "przy samej trasie przelotowej, ruch w dzień i w nocy". Jeśli jest przystanek autobusowy przy hotelu, to będzie to napisane, ale jeżeli nie ma (ani przy hotelu, ani gdzie okiem sięgnąć), to tego nie napiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: 184.75.221.* 17.06.16, 18:27 Są takie biura w którym katalog zgodny jest z rzeczywistością. Nie podaje nazw aby nie było kryptoreklamy. Można uczciwie. Można! TUI to biuro dla mas dlatego jakość jest masowa. Oczywiście fajnie byłoby aby wszystkie biura były uczciwe ale tak nie jest. Dlatego zgadzam się, że w biurach masowych trzeba KONIECZNIE wszystko sprawdzać. Jak widać nie wszyscy o tym wiedzą stąd rozczarowania. Jeśli ktoś raz zmarnował wakacje z TUI to na przyszłość będzie wiedział. ps. Nawet wybranie hotelu na własną rękę w słabych biurach nie gwarantuje udanych wakacji. Czasami na miejscu okazuje się, że jest overbooking i ląduje się w innym dużo gorszym hotelu. Znajomi mieli tak rok temu w TUI. Oddali im potem jakąś śmieszną sumę i klapki im z oczu spadły co do TUI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HELENA Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: 107.182.226.* 18.06.16, 13:13 W swej opinii nawet nie wiem co mam ująć???? Wykupiłam Hotel 4 gwiazdkowy , zawiźli mnie do hotelu 3 gwiazdkowego. Na naszą skarge Pani rezydent - totalna , niekompetentna osoba , obiecała, że zareaguje. Niestety czekaliśmy niemal do końca pobytu. Finał taki, że chcieli nam wcisnąć 5 % kwoty od całej sumy za wakacje. Tj. 100 zl na osobę. To jak skplunąć w twarz. Jak można tak potraktować ludzi, którym sprzadało się hotel 4 gwiazdkowy a zawiozło do 3 gwiazdkowego. To baaardzo wielka różnica. Myśle, że podchodzi to pod paragraf karny. I tego będę dochodzić w sądzie, Odpowiedz Link Zgłoś
elamar91 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 15.06.16, 13:24 Ja zgodzę się z Ewą. Też korzystam z oferty Tui, ale również Itaki i RT. Porównanie zdecydowanie na korzyść TUI. Trzeba oprócz ofert sprawdzić także inne opisy, pozwala nam to zaoszczędzić sobie rozczarowania. W dzisiejszych czasach w dobie dostępności informacji to naprawdę nietrudne. W roku poprzednim byłam z nimi Na Maderze, w tym roku Portugalia. Hotele cenowo dostępne dla wielu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.16, 19:52 a ja się nie zgodzę. TUI ostatnie miejsce, Itaka pierwsze i RT drugie. co z tego że z TUI wybrałam sobie luksusowy hotel blisko plaży który miał dobre opinie jak na miejscu się okazało że dla turystów TUI z Polski nie ma miejsc. TUI o tym wcześniej wiedzialo ale siedzieli cicho. Przeniesiono nas do okropnego hotelu 10 km od plaży. w reklamacji zwrócono nam jakieś grosze. teraz się sądzimy. zmarnowano nam wakacje i jeszcze długo po nim musimy się szarpać z TUI. co ciekawe dla turystów Itaki i Rainbow Tours miejsca w dobrym hotelu były. Odradzam TUI - szkoda nerwów. Koleżanka z pracy rok temu kupiła hotel w katalogu tui wyglądający bajecznie. Na miescu okazało się że brud i podłe jedzenie. Dlaczego TUI kłamie w katalogach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.16, 22:40 Bez żartów, a które biuro w katalogach pokazuje brud i pisze, że w hotelu podłe jedzenie??? Od tego masz internet i opinie o hotelach, żeby nie jechać do syfu. Ale jak komuś się nie chce wyszukać i poczytać opinii to potem ma pretensję do biura. Każde biuro ma w ofercie różne hotele, trzeba wybrać taki, który najbardziej pasuje, wiadomo, że np. hotel 5* może być świetny albo słaby, a ludzie mają różne wymagania, mam znajomych, którzy zachwycali się hotelem, który ja uważam za badziewiasty. Ja latam z różnymi biurami i akurat z Tui mie miałem żadnych problemów, wszystko OK i zgodne z ofertą. A Itaka - dramat, najpierw opóźnienie lotu o 10 godzin, a potem po przylocie na powitanie informacja od antypatycznej rezydentki, że wiozą nas do innego hotelu, bo hotel ma overbooking. Olewka totalna, a reklamacja nie uznana, bo podobno hotel zastępczy miał ten są standard co zarezerwowany. I to był mój ostatni wyjazd z Itaką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.16, 10:34 jeśli zapłaciłam za konkretną ofertę to chcę to otrzymać. jeśli obiecano luksusowy hotel taki ma byc. tylko u nas jest taka mentalność że można bezkarnie oszukiwać. ofiara gwałtu jest winna bo miała miniówkę a turysta jest winien że oferta biura podrózy jest niezgodna z rzeczywistością. jak widać jest przyzwolenie społeczne. z tui byłam kilka razy i nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaB Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.16, 13:36 ola napisał(a): > jeśli zapłaciłam za konkretną ofertę to chcę to otrzymać. jeśli obiecano luksu > sowy hotel taki ma byc. tylko u nas jest taka mentalność że można bezkarnie osz > ukiwać. ..... Po pierwsze, to naprawdę musiałby byś wyjątkowy hotel, bo bardzo rzadko hotel 4* bywa luksusowy. Po drugie tu nie chodzi o mentalność, tylko dbanie o swój własny interes. Ja nawet jak zamierzam zrobić jakiś mniejszy zakup to staram się sprawdzić opinie na jego temat, bo wiadomo, że każdy sprzedawca będzie roztaczał same zalety oferowanego produktu, pomijając wady. A już jak zamierzam wydać kilka czy kilkanaście tysięcy na wakacje to nigdy nie polegałabym wyłącznie na katalogowym opisie hotelu, bo jest on najczęściej ogólnikowy i zawiera tylko podstawowe informacje (moim zdaniem niewystarczające). Tak samo nie jest dla mnie wyrocznią pracownik biura, bo czy może on mieć dokładne informacje o każdym hotelu z oferty? Np. w ofercie TUI jest ok. 1500 hoteli, nie wierzę, że pracownik na infolinii, ma o każdym z tych hoteli informacje szersze niż te zawarte w katalogu (więcej może powiedzieć najwyżej o niektórych, w których sam był). Dlatego uważam, że we własnym dobrze pojętym interesie i unikaniu rozczarować warto sprawdzić samemu hotel, na który zamierza się wydać często spore pieniądze, wtedy wakacje będą udane, a klient nie będzie musiał zalewać się żółcią i pomstować na oszustów z biur podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.16, 10:19 TUI odradzam. To biuro podróży jest od tego aby rzetelnie opisać jak wygląda hotel. W TUI twierdzą że hotel ma 4 gwiazdki a na miejscu okazuje się że niemalże się wali. Jesli drogie hotele z TUI są w takim stanie to w jakim są te hotele "cenowo dostępne dla wielu"? Za wyjazd zapłaciłam kilka tysięcy a w ramach reklamacji zwrócili 200zł. Na pisma nie odpisują. Dramat. W jakim kraju żyjemy że tak można traktować klientów?? Jeśli za coś zapłaciłam to chcę to otrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
werkaem Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 10:36 Dlaczego przed zarezerwowaniem hotelu, nie sprawdziłaś jakie ma opinie? Za trudno było?? Poza tym jak już czytasz opisy hoteli, to powinnaś zauważyć, że TUI w katalogu nadaje tzw słoneczka (czyli swoją ocenę danego hotelu), które mogą się różnić od kategorii lokalnej hotelu (na plus lub minus), która zawsze jest podana w opisie hotelu, więc zdarza się, że w opisie jest podana inna kategoria niż ilość słoneczek. I konkretnie do jakiego to 4* walącego się hotelu pojechałaś, może ostrzeżesz innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.cappuccino.pw 16.06.16, 13:49 Może nie wiedziała że opisy w katalogu z TUI nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością .Kto korzystał z TUI wie że wciskają kit .Te całe ich słoneczka też nie wiele wnoszą .Złe hotele maja sporo sloneczek .TUI to najgorsze biuro i nic tego nie zmieni .Maja nowy zarzad. Mlode wilczki zrobia wiele aby zarobic jak najwiecej, kosztem turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
l-a Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 14:20 Nie wiem dlaczego tak przywiązujecie się do opisów w katalogu? Ja latam z TUI od wielu lat i nigdy nie miałam problemu z wyborem hotelu, z którego byłam zadowolona. Szczególnie teraz kiedy w internecie jest mnóstwo opinii o prawie każdym hotelu zdobycie informacji o miejscu gdzie się chce spędzić urlop nie powinno stanowić żadnej trudności. Ilość gwiazdek/słoneczek czy opis w katalogu i cena oczywiście to dla mnie tylko punkt wyjścia do zbierania informacji o konkretnym obiekcie. Jeżeli uznam, że jakiś hotel spełnia moje oczekiwania w największym stopniu i na dodatek wart jest swojej ceny to go rezerwuję. Tym sposobem mój wybór zawsze jest optymalny, a urlop udany. TUI uważam za bardzo dobre biuro, bo jak dotychczas wszystkie moje wyjazdy z nimi były bez zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
wiga333 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 16.06.16, 16:47 Jako były klient Itaki wybrałam mniejsze zło czyli TUI. Biuro nie jest idealne i też ma wiele wpadek ale w porównaniu z Itaką czy Rainbow to i tak o wiele mniej. W Tui jak zarezerwuję w hotelu pokój z widokiem na morze to wiem że taki otrzymam a w Itace i Rainbow takiej gwarancji nie mam. Cztery ostatnie wyjazdy z Itaką i pokój nie taki jak zamówiłam. W Tui zawsze zgodny z umową. Tak jak pisałam biuro Tui nie jest idealne ale mają zdecydowanie lepszy poziom usług niż dwa pozostałe biura a poza tym z marką Tui hotelarze na świecie się liczą i mam nadzieję że marka Tui w Polsce nie zacznie schodzić na psy. Jadę z nimi w lipcu i już trzy razy zmieniali godzinę wylotu i okazało się że podnajmują samolot od Itaki haha... Trochę wpadłam z deszczu pod rynnę. Dwa lata temu leciałam z Tui na Teneryfę i zmienili nam godzinę wylotu o 14 godzin w tył czyli wylot był dzień wcześniej i dostaliśmy jeden dzień gratis od biura. Zakwaterowano nas dzień wcześniej i dostaliśmy wszystkie świadczenia. Natomiast klienci Itaki i Rainbow którzy też z nami lecieli świadczeń nie otrzymali. TUI nie jest idealnie ale biuro potrafi stanąć na wysokości zadania jak jest jakiś problem i pokazać ludzką twarz czego o Itace czy Rainbow powiedzieć nie można. Zawsze sama wybieram hotele z oferty , nigdy nie sugeruję się opisami w katalogu czy opiniami pracowników Tui. Sprawdzam hotele na Holidaycheck i innych portalach, czytam opinie na forum. Jak dotychczas moje wybory były trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAFAŁ Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dedicatedpanel.com 23.06.16, 12:06 UWAGA!!! nie kupujcie ofert z tui!!! tak naprawdę oszukują klientów!!! kilka miesięcy po podpisanej umowie nakazano nam doplacić za jeden dzień 1.200zł albo zrezygnować z wyjazdu -tak tui naprawia swoje błędy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.16, 12:25 Nie kłam. Jak rezerwujesz w first minute to masz gwarancję niezmienności ceny, więc nie ma żadnej podstawy do żądania dopłaty. Niby z jakiego powodu masz dopłacać do oferty?? Wiele razy latałam z TUI i wielu moich znajomych też i nigdy nikt nam nie kazał niczego dopłacać (oczywiście dopłaty za rezerwację zgodnie z umową 35 dni przed wylotem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 08:36 piszesz bzdury. poczytaj w internecie jak to wygląda, ilu ludzi niezadowolonych. to że ty nie miałaś wypadku samochodowego nie oznacza że inni też nie mieli. co to w ogole za uzuasadnienie, ja nie miałam to inni tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.16, 12:42 Jakiś link do tych niezadowolonych??? Jakiś konkret??? Komu zmienili cenę rezerwacji gdy miał gwarancję niezmienności ceny?? Czytam regularnie internet i forum turystyczne, ale z niczym podobnym się nie spotkałam. Nawet w tym wątku jakaś JEDNA osoba pisze o zmianie hotelu, ale wyłącznie same ogólniki bez podania żadnych szczegółów, takie ble ble bez związku z faktami to każdy może napisać. Mnie interesują wiarygodne wpisy. A poza tym nie twierdzę, że TUI nie ma w ogóle wpadek, bo biuro idealne nie istnieje, pisałam tylko o konkretnym przypadku zmiany ceny za rezerwację i dopłatach gdy ma się gwarancję ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśl kobito! Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 17:35 próbujesz coś tam wnioskować ale mylnie. wystarczy że koleś w czerwcu zarezerwuje wakacje na koniec września. jest kilka miesięcy wcześniej ale nie jest to first minute z jakąś tam gwarancją. zresztą ta gwarancja to pic na wode. na facebooku tui ludzie sie żalili tylko tui to usuwa wiec nie ma śladu zanim zarzucisz komuś klamstwo zacznij myslec albo wracaj do garów bo internet nie dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.16, 17:58 A może ty zaczniesz myśleć koleś, hę??? Jak ktoś pisze w czerwcu, że "kilka miesięcy po podpisanej umowie nakazano nam doplacić...." to zdecydowanie świadczy to, że zrobił rezerwację kilka miesięcy wcześniej, a nie w czerwcu na wrzesień. Z tego co pamiętam, to FM w TUI z gwarancją niezmienności ceny obowiązywało co najmniej do końca kwietnia, a może nawet skończyło się na początku maja (było klika etapów tej promocji). Jest regulamin tej promocji i wszystko jest tam dokładnie opisane, TUI nie może zwiększyć ceny konkretnej rezerwacji i żądać jakiejkolwiek dopłaty do ceny określonej w umowie. Nie obowiązuje to tylko w przypadku jeżeli oferta jest zmieniana, też zaglądam od czasu do czasu na funpage TUI i kilka tygodni temu ktoś pisał, że zmienili mu datę wylotu bodajże do Turcji, bo wycofali loty w jakiś dzień tygodnia, więc ta osoba miała do wyboru pobyt 10-dniowy lub 14-dniowy (poprzednia rezerwacja była na 12 dni), zdecydowała się na dłuższy pobyt i wtedy kazali jej dopłacić za te 2 dni, po wpisie na fb cena została ta sama za dłuższy pobyt. Więc nie pisz, że wszyscy się tylko żalą, bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.16, 11:51 Sam myśl. To że koleś napisał komentarz teraz w czerwcu nie znaczy że sprawa jest z czerwca tego roku. Mógł się podzielić opinią z zeszłego roku, gdy np. kupił w lipcu na wrzesień. Moi znajomi na TUI też się skarżą i nie korzystają choć kiedyś byli zadowoleni. Nie będę opisywał wszystkich historii ale odradzam TUI. Również z własnych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.16, 12:24 Tia, sprawa jest z czerwca sprzed.... 10 lat, bo komuś się przypomniało i teraz dopiero sprawa go wkurzyła. I zanim zaczniesz hejt na jakieś biuro to może przytoczysz choć JEDEN konkretny negatywny przypadek, a nie jakieś ble ble. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez maciek Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.16, 08:59 jak TUI ci zmarnuje wakacje to przez 20 lata będziesz pamiętał a przez 5 bedziesz się sądził. podano wystarczająco wiele konkretów jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.16, 09:35 Czyli jakie konkrety?? Bo ja widzę tylko same ogólniki, które każdy może napisać z głowy o każdym biurze., któremu z jakiegoś powodu chce dowalić (konkurencja). Dla mnie konkret to podanie szczegółów wyjazdu, do którego ma się zastrzeżenia, a niczego takiego się nie doczytałem. I chyba tylko jakiś nawiedzony frustrat pisze po 20 latach o jakimś swoim nieudanym wyjeździe. Też kiedyś Alfa Star zrobiła mnie w bambuko, ale nie wylewam jadu po latach na forum, tylko po prostu skreśliłem to biuro i wyjeżdżam z innymi, akurat z TUI każdy mój wyjazd był OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.net 24.06.16, 09:03 Wakacje mialy być W hotelu na wypasie zapłaciłem ponad 13000 zł za tydzień dla dwojga dorosłych i dziecka po otwarciu drzwi do pokoju byłem przerażony tzw. wczesny Gierek . Szafy niby do zabudowy pomalowane farbą olejną. Pokój który dostaliśmy to katastrofa a ja jeszcze specjalnie do niego dopłaciłem aby był w lepszym standardzie . Po zrobieniu awantury na szczęście mówię perfekcyjnie po angielsku dano nam pokój w innej części hotelu w zupełnie innym standardzie ale dwa dni ze mnie schodziło ciśnienie więc wakacje miałem już zepsute Odpowiedz Link Zgłoś
grumpyfemale Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 27.06.16, 15:24 Z moich osobistych doświadczeń wynika, że Tui wykupuje dla swoich klientów lepsze pokoje niż Rainbow czy Itaka. A sam hotel trzeba obadać na dowolnie wybranych stronach z rzeczywistymi opiniami turystów. Od razu są tam fotki i widać , czy dany hotel to ruina, czy pałac. Z tego co wiem, to Tui nie ma swojej oceny danego hotelu, tylko połączyło swoje oferty z tripadvisorem, gdzie każdy może dodać dowolną opinię. Z kolei Rainbow i Itaka mają własne na swoich stronach, a tam pracownik biura ma szerokie pole do popisu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.xzyqvk.co.uk 30.06.16, 09:29 TUI zawiodło mnie jeszcze przed rozpoczęciem mojej wycieczki, która ma się odbyć w lipcu. Wykupiłam ofertę First minute, w której w katalogu zawarte było że leżaki i parasole na plaży są za darmo. Po kilku miesiącach zauważyłam że zmienił się opis w internecie i leżak z parasolką za jedną osobę ma kosztować 12 euro!! TUI na początku w ogóle mi nie odpisywało na e-maile, a gdy już udało mi się dodzwonić Pani powiedziała że mam brać rachunki! na plaży i oni zwrócą koszta. Po miesiącu Pani dzwoni i informuje mnie że jednak nie będą mogli zwrócić mi kosztów za leżaki, że to nie ich wina.. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.multisec.no 02.07.16, 11:32 Witam Od 1 do 8 maja spedzałem wakacje wraz z znajomymi na Majorce. Wylot mial miec miejsce 30 kwietnia w godz przedpoludniowych. Oczywiscie tydzień przed wylotem po raz juz drugi zmienilo godziny od prawo co skutkowalo iz byliśmy na miejscu o 3w nocy 1 maja a nie godz 15:00, 30 kwietnia. Zdarza sie wiec nic mówi sie trudno. Prawdziwy popis dało biuro TUI po przylocie. Ponad 180 osób przywiazala nie polsko jezyczna Pani która nie wiedziala nic oprócz tego do jakich busow (chodzi o numer busa)maja sie kierowac ludzie chcacy dotrzeć do danego hotelu. Wygladalo to tak ze tlum ludzi przeciskac musial sie do Pani która po uslyszeniu hotelu podala numer busa, tyle. W autobusie byly wymiociny. Brak rezydentki a kierowca autobusu wsadzil nas o 3 w nocy na ulicy pokazujac Strone w jaka mamy sie kierowac do hotelu. Kierowca hiszpan ani po polsku ani angielsku nie wiedzial nic. Na lotnisku nie distali smy zadnych informacji koperty z numerami. Przez 7 dni mimo prób kontaktu z biurem w polsce I centrala nie otrzymalismy kontaktu do rezydent. Oklamywano nas. W hotelu nie bylo ksiazki z numeration a recepcjonisci mówili ze nikogo z biura TUI nie bylo w hotelu caly tydzień. Brak info o wylocie powrocie czym kolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nigdy wiecej tui Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dhalgren.org 08.07.16, 12:35 Dwukrotnie byliśmy z TUI-em na wyooczynku. W obu wypadkach były problemy.Pierwszy i podstawowy zarzut to całkowity brak opieki rezydenta.Wracając z Włoch mieliśmy dziesięciogodzinne opóżnienie, zero informacji, zero opieki, zero zainteresowanai. Utrudniano nam w każdy możliwy sposób złożenie reklamacji udzielając niepełnych informacji i deziformując.. . Za drugim razem będąc na Teneryfie zapomniano poinformować w hotelu,żeby przygotowano dla nas suchy prowiant lub wcześniejsze śniadanie (wyjeżdżaliśmy po 5.00 rano) .W rezultacie na lotnisko pojechaliśmy bez śniadania . Ponieważ czasami zdarza się,że coś nie wypali nie robiliśmy z tego dramatu, zjedliśmy na lotnisku za własne pieniądze.Ponieważ mieliśmy wykupioną wersję all inclusive po powrocie zlożyliśmy reklamację i zaproponowaliśmy żeby udzielono nam w ramach rekompensaty 100 zl rabatu na kolejną wycieczkę, którą (niestety) zabukowaliśmy przed wyjazdem w ramach first minut.Odpowiedż jaką uzyskałam obraża moją inteligencję a mianowicie próbowano mi udowodnić powołując się na regulamin usług turystcznych ,że w dniu wyjazdu posiłki mogą być serwowane w sposób ograniczony.Czy ja reklamowałam brak szwedzkiego stołu ? NIE!! Reklamowaliśmy brak posiłku wogóle chociaż za niego ZAPŁACILIŚMY!!!. Nie wierzyłam własnym oczom Zostaliśmy potraktowani jak jacyś naciągacze o czym nie zawachałam się napisać do biura, Na razie brak odpowiedzi, i pewnie już nie będzie- niech się "wypchają". Nie jest to żadne renomowane biuro, przynajmniej ta polska filia.Itaka jak kiedyś nie zapewniła nam właściwego pokoju natychmiast zwróciła nam 600 zł nadpłaty i to jest uczciwe biuro. Nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.16, 13:42 Czytałam różne zarzuty do biur podróży, ale z twojego postu wynika, że największe zastrzeżenia masz do rezydentów TUI, a szczególnie do tego, że " zapomniano poinformować w hotelu, żeby przygotowano dla nas suchy prowiant lub wcześniejsze śniadanie (wyjeżdżaliśmy po 5.00 rano) . W rezultacie na lotnisko pojechaliśmy bez śniadania....". Daruj, ale równie głupawej pretensji to jeszcze nie słyszałam. Uważasz, ze to rezydent powinien wam zamówić lunchbox na wyjazd??? Taką sprawę załatwia się we własnym zakresie w recepcji hotelu, należy dzień wcześniej zamówić prowiant na drogę lub wcześniejsze śniadanie i tyle. Nie mieliście 5 minut, żeby iść do recepcji? Jak to sobie wyobrażasz, rezydent miał dzwonić (lub biegać) po wszystkich hotelach i zamawiać ludziom śniadanie/lunchbox??? (waszym samolotem wracało pewnie co najmniej 150 osób). Niektórzy to na urlopie potrzebują chyba niańki, a nie rezydenta. Byłam wielokrotnie za granicą i zdarzało mi się, że wylatywaliśmy wcześnie rano (zawsze latam do hoteli z all), ale do głowy by mi nie przyszło reklamować brak posiłku w dniu kiedy opuszczam hotel parę godzin przed śniadaniem. All inclusive w hotelu działa od momentu przyjazdu do hotelu do jego opuszczenia, godziny przelotów trafiają się bardzo różne raz się zyskuje, raz traci. Z czego wnioskujesz, że zapłaciłaś za all w ostatnim dniu pobytu (przecież nie było cię już w hotelu) - mieli ci zapakować całodzienne jedzenie wraz z napojami?? Ale jeżeli znasz inne biuro, które przyjmuje tak kuriozalne reklamacje to się pochwal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dhalgren.org 22.07.16, 08:38 wy pracownicy TUI jestescie bezczelni. nie odpisujecie na reklamacje a na forach odpisujecie nie na temat. przekaż zarządowi aby lepiej poprawił jakośc ofert i obsługi klientów, to wtedy rozgoryczeni klienci którym zmarnowano wakacje nie bedą żalić się na forach. nie bez powodu wywalono was z Polskiej Izby Turystyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylem z nimi w sąd Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: 185.100.87.* 18.07.16, 17:41 tui to obecnie najgorsze biuro. pozdrawiam wszystkich oszukanych. na reklamcje nie odpisują lub nie na temat (uniwersalne odpowidzi). jedynie sądowo moża coś odzyskać Odpowiedz Link Zgłoś
elamar91 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 19.07.16, 09:08 Akura przed chwilą miałam problem z rezerwacją. Załatwiono mnie w 10 minut. Zero problemu. Rzeczowo i miło. Odpowiedz Link Zgłoś
colin1974 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 19.07.16, 16:29 Jak dla mnie i mojej rodziny najlepsze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wika Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.16, 17:58 Dokładnie, latamy z TUI od 7 lat, nigdy najmniejszych problemów, zawsze profesjonalnie i zgodnie z umową. W sierpniu lecimy z nimi na Dominikanę, już nie możemy się doczekać kolejnego udanego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dhalgren.org 22.07.16, 08:34 rezerwacja są w TUI zawsze miłe, gorzej z reklamacjami. najgorsze dla mnie i znajomych biuro. nie bede sie rozpisywał bo nie mam już czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dhalgren.org 22.07.16, 08:32 Byłem z TUI na Dominikanie. Od samego wylotu z Warszawy były problemy. Mimo wykupionych kart turystycznych na Dominikanę w TUI (po 64 zł od osoby), które miały być do odbioru na stanowisku TUI na lotnisku Chopina w Warszawie, okazało się, że kart nie było, bo coś ktoś w TUI nie dograł i pani na stanowisku TUI dostarczono tylko 1/3 kart, wykupionych przez wszystkich lecących na Dominikanę z TUI. Na Dominikanę lot odbywał się liniami Air France (liniowy) z przesiadką w Paryżu. Oczywiście TUI pobrało opłatę za wyżywienie, które Air France serwował normalnie w ramach lotu liniowego (sprawdzone w przedstawicielstwie Air France). Po powrocie do kraju złożyliśmy reklamację i TUI przyznało się, że niesłusznie pobrało kwotę po 50 zł za wyżywienie na pokładzie Air France w czasie lotu na Dominikanę (wobec załączonego oświadczenia Air France głupio było sie nie przyznać), ale odmówiło zwrotu należności za wykupione u nich karty turystyczne, tłumacząc, że nie wiedzą czy myśmy te karty sami wykupili na Dominikanie... To że TUI Poland wzi9ęło pieniądze za te karty i ich nam nie załatwiło nie było dla nich żadnym argumentem.... Po prostu TUI Poland wyłudziło pieniądze, oszukało ludzi... (W Punta Cana na lotnisku karty wykupiliśmy bez problemu po 10 USD). Odwołanie w tej sprawie pozostało bez odpowiedzi. Dopiero wezwanie przedsądowe wysłane przez adwokata, który przygotowywał pozew sądowy odniosło skutek i TUI po kilku miesi8acach zwróciło pieniądze. Oczywiście firma ta w naszym przypadku i zresztą innych osób, które wykupiły u nich karty turystyczne na Dominikanę, zachowywała się jak naciągacz, oszust. Piszę tak bo mam na to niezbite dowody. Latamy z rodziną i znajomymi kilka razy w roku na różne wycieczki zagraniczne. Korzystaliśmy z różnych Biur Podróży i nadal będziemy korzystać ale na pewno nigdy więcej z TUI Poland nigdzie nie polecimy !!! TUI Poland to nie TUI Niemcy, warto to wiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.16, 11:02 turysta napisał(a): > Byłem z TUI na Dominikanie.(...) > I. Na Dominikanę lot odbywał się liniami Air France (liniowy) z przesiadką w Pa > ryżu. ...... Kiedy to było??? Przecież TUI lata na Dominikanę własnym samolotem i jest to lot bezpośredni (z Warszawy i Katowic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtajemniczony Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.6khz.com 01.08.16, 08:49 przecież TUI wykopali parę lat temu z Polskiej Izby Turystyki za nieetyczne działania. Głośna sprawa była. Dziwie się że ktoś ma jeszcze odwagę korzystać z ich usług. Bedzie jak z Amber Gold, oni też na początku wypłacali odsetki. Tak samo jest z TUI, jacyś ludzie jeszcze wracają z wakacji ale ja i znajomi się już na TUI przejechaliśmy. Nigdy więcej! To najagorsze biuro i nie ryzykujemy. Póki rządzili niemcy była jakość. Oni nie mieli skrupułów oszukiwać klientów. Teraz Polacy im pokazali jak można traktować rodaków i maksymalizować zyski. ps. Część pozytywnych, dłuugich komentarzy to wynajęta agencja. To już świadczy, że krucho z nimi. Zamiast poprawić jakość usług wolą bić pozytywną pianę na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.16, 09:38 Wykopali z PIT?? A wiesz czego dotyczyły te "nieetyczne" zachowania??? TUI zmieniło wtedy strategię działania - zrezygnowali z agentów i przeszli na rezerwację online i przez infolinię. Agenci podnieśli krzyk, bo stracili swoją prowizję i poskarżyli się do PIT, a towarzystwo wzajemnej adoracji jakim jest Polska Izba Turystki wykluczyło TUI, bo uznali, że agenci zostali źle potraktowani. A poza tym jaka jest korzyść dla zwykłego turysty z przynależności biura podróży do PIT??? ŻADNA! Wszystkie upadłe biura należały do PIT i miały ich świetne rekomendacje. I nie bredź, że pozytywne komentarze to jakaś agencja. Z TUI latają setki tysięcy ludzi (to trzecie biuro w Polsce pod względem ilości klientów) i zdecydowana większość jest zadowolona z tego biura. Ja też z nimi byłem parę razy i wszystko było w najlepszym porządku, w tym roku Majorka - hotel i organizacja perfekcyjne. ps. TUI to Amber Gold, hehe To czemu ma największą gwarancję ubezpieczeniową na polskim rynku (większą niż Itaka z którą jeździ 2-3 razy więcej ludzi). Który ubezpieczyciel dawałby gwarancję na ponad 244 mln zł, jeżeli uważałby biuro za niewiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
elamar91 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 02.08.16, 14:52 Zgadzam się. Także sprawdzałam powód wykluczenia z PIT. Ich oferty są dostępne tylko w ich biurach i online z tego powodu.Mają jedną z większych gwarancji ubezpieczeniowych. Nie uprzedzam się do innych biur, korzystałam również z Itaka, Rainbow i w dawnych czasach upadłej Triady i Orbisu i naprawdę nie ma co narzekać, a szczególnie tak ich obsmarowywać. Niewypały zdarzają się w każdym biurze, a rezydenci i niekompetentni pracownicy wszędzie. Może dotąd miałam szczęście, ale latam już 16 lat z różnych biur i w różnych kierunkach i aż tak krytyczna nie byłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.16, 20:36 ich oferty są od jakiegoś czasu na wakacje.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.16, 20:40 Bo TUI po kilku sezonach i zmianie dyrekcji wróciło do współpracy z agentami (a przynajmniej niektórymi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulturalny do czas Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.home.otenet.gr 04.09.16, 13:05 Czytałem te opinie, myśląc że trafiają się malkontenci. Dziś rozpocząłem urlop z TUI na Krecie. .... lepiej spaść z byka niż pojechać z nimi. To pierwszy a zarazem ostatni wyjazd z TYM "biurem" podróży. Zadbali skutecznie o spiero...enie wypoczynku. Oferują w cenie 7 dni pobyt na 6, w cenie 7 posiłków też tylko pięć. I wszystko zgodnie z OWU !!!! Dziś więc sam dołączyłem do zacnego grona "uszczęśliwionych" pacjentów TUI - malkontentów. Ale po podróży - 3 godziny na lotnisko, 2 godziny na odprawę, 3 godzinach lotu, 2 godzinach na odbiór bagażu i transfer do hotelu (hehe dostałem plan wycieczek fakultatywnych z drugiego końca Krety) DO PEŁNI SZCZĘŚCIA ZOSTAŁO jeszcze 6 (słownie SZEŚĆ) godzin na OCZEKIWANIE NA ZAKWATEROWANIE W POKOJU. Co więcej, w "hotelu" Axos, mimo zakupionego wyjazdu wraz ze śniadaniami, ZA PIERWSZE ŚNIADANIE MUSIAŁEM ZAPŁACIĆ, a ostatniego już mieć nie będę, ponieważ wyjazd z "hotelu" jest około godziny 03.00 .... Rezydent ma to kulturalnie w DU P IE. Ale zaznaczam - jest bardzo grzeczny. Trzyma fason do końca, mimo, że żyłki pękają. Drące się bachory są miłym ukoronowaniem po 16 godzinach, kiedy wreszcie zalegasz w "hotelowym" łóżku - oczywiście za to już nie winię TUI, ani "hotelu" - to tak na deser. Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 04.09.16, 14:41 Jeżeli czekałeś 6 godzin na zakwaterowanie i sam musiałeś kupić śniadanie to znaczy, że miałeś wykupione wyżywienie HB i przyjechałeś do hotelu PRZED rozpoczęciem doby hotelowej, która we wszystkich hotelach na świecie (może są jakieś wyjątki) rozpoczyna się standardowo o godz. 14. Czyli pierwszym posiłkiem po godz. 14 jest kolacja, a ostatniego dnia śniadanie, a ponieważ miałeś wylot przed śniadaniem to z niego nie skorzystałeś (mogłeś ewentualnie w recepcji zamówić jakiś suchy prowiant). Wszystko zgodnie z zasadami, więc nie niem dlaczego nasz pretensje do biura podróży, z każdym innym biurem wyglądałoby to dokładnie tak samo, Oczekujesz, że rezydent miał ci kupić śniadanie??? Czy może przedłużyć ci dobę hotelową?? Niestety, ale jeżeli miałeś wczesnoporanne godziny lotu to tak to wygląda i chyba wiedziałeś o której godzinie przylecisz, mogłeś w samolocie wykupić jakiś posiłek albo wziąć wałówkę ze sobą jak szkoda ci było kasy. Nie wiem czy to twój pierwszy wyjazd zagraniczny, ale takie sprawiasz wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.16, 08:27 Masz oczywiście rację. Gdy ktoś przylatuje rano i ma HB to należy mu się w hotelu dopiero kolacja (tak jak piszesz doba hotelowa zaczyna się o 14), tylko w opcji all można od razu po przyjeździe korzystać z wyżywienia i napojów (chociaż to też zależy często od standardu hotelu), a na pokój niestety trzeba nieraz poczekać, bo zakwaterowanie najczęściej jest możliwe właśnie od godziny 14. Wyloty z TUI z Warszawy na Kretę (w soboty) faktycznie są w nocy, a na Krecie ląduje się ok. 6 rano, odbiór bagaży i transfer to ok. 2 godziny, w hotelu jest się ok 8, więc czekanie było do przewidzenia już przed wylotem. A zarzuty do biura i rezydenta w tej sytuacji są zupełnie bez sensu, po prostu jak komuś nie pasowały godziny przelotu to mógł wybrać inny kierunek lub inny dzień - w środy np. przylot na Kretę był ok. 10 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 05.09.16, 19:25 Z ciekawości - czy TUI nie zmienia godzin przelotów? Bo standardowy numer biur to jest zmiana godziny wylotu z normalnej na 23:30 na krótko przed odlotem, i godziny wylotu np. na 3 rano. Żeby się doby na sztuki zgadzały, ale żeby możliwie okraść klienta ze świadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.16, 19:51 Raczej nie ma takich przypadków, ja latam z TUI od 8 lat i zawsze leciałam w godzinach, które były znane na kilka miesięcy przed wylotem. W tym roku było trochę zawirowań z Turcją (tak słyszałam od znajomych), bo było znacznie mniejsze zainteresowanie i wypadały loty, niektóre były łączone - jeszcze na początku sezonu na Riwierę (z Warszawy) były 4 loty w tygodniu, potem już tylko 2, więc było sporo zmian w rezerwacjach i lotach. Być może zdarzają się jeszcze jakieś inne zmiany, ale ja przez tyle lat (najczęściej latam z TUI 2 razy w roku), NIGDY nie miałam lotu przed północą, najczęściej było to loty poranne (powrót też rano), lub przed południem, dwa lata temu do Bodrum leciałam ok. 15.30 i to chyba było najpóźniej (o ile dobrze pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tres Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.16, 21:28 zmienia godziny nam zmienili nie tylko godzinę a też numer lotu, pierwotny 3.30 rano,a potem na 19.40 plus opoznienie lini to 21.30 odlecielismy. Ale najlepsze w tym wszystkim,że nasz lot pierwotny z dokumentów się odbył o tej 3.30 rano,a nas wpakowali w samolot na sam wieczór, efekt? zamiast o 11 bylismy w hotelu o 3 w nocy, więc dzień w plecy, zdaję sobie sprawe ze 1 i ostatni dzień jest przeznaczony na podróż, ale nie jest to fair gdy zostaje zmieniony numer lotu na inny o póżniej godzinie ,a pierwszy lot z dokumentow normalnie się odbywa. I najlepsze w tym,że wczasy rezerwowane w first minute. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulturalny do czas Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.home.otenet.gr 05.09.16, 20:11 Byłem wczoraj świadkiem TAKIEJ dokładnie sytuacji w GR; Klientka zgłosiła się do rezydenta z kwestią przesunięcia czasu odlotu na późniejszą godzinę; REZYDENT poinformował Panią, że może sama DOPŁACIĆ w hotelu za dodatkowy (dobę) spędzony czas - a TUI nie może partycypować w kosztach, bo przecież nie skrzywdzili tej Pani "DODAJĄC" jej czasu wypoczynku. Partycypowali by, gdyby skrócili Jej czas pobytu. Słuchałem i nie wierzyłem, czy to są LUDZIE MYŚLĄCY? Rezydent to taka maszynka do wylania pomyj, a i tak się będzie uśmiechał i nic sobie nie robi? Trochę to ułomne tłumaczenie... TUI - Turystyka Ułom___ch Idi___ów? Odpowiedz Link Zgłoś
garwena Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 05.09.16, 20:47 Kulturalny do czas napisał(a): > Byłem wczoraj świadkiem TAKIEJ dokładnie sytuacji w GR; Klientka zgłosiła się > do rezydenta z kwestią przesunięcia czasu odlotu na późniejszą godzinę; REZYDEN > T poinformował Panią, że może sama DOPŁACIĆ w hotelu za dodatkowy (dobę) .... I to cię dziwi??? Przecież to oczywiste, że doba hotelowa kończy się o godzinie 12 i jeżeli ktoś chce zostać w pokoju dłużej niż przewiduje umowa (bo np. wylot ma wieczorem lub w nocy) to musi sam dopłacić za dłuższy pobyt -jeżeli w ogóle jest taka możliwość, bo w szczycie sezonu, gdy jest pełne obłożenie w hotelu może nawet nie być takiej opcji - na pokój czekają kolejni goście. Z twoich wpisów wynika, że nie tylko nie wiesz kiedy zaczyna się doba hotelowa, ale też kiedy się kończy. Uważasz, że to rezydent miał dopłacić za przedłużenie doby hotelowej? Z biurem podróży masz umowę na pobyt w konkretnym terminie i dokładnie w takim terminie biuro (każde, nie tylko TUI) musi ci zapewnić pobyt w hotelu - uwzględniając oczywiście doby hotelowe, które o dziwo nie zaczynają się i kończą o północy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.home.otenet.gr 05.09.16, 22:48 Dziwi mnie podejście i tupet, oraz żenujący uśmiech rezydenta. Umową można sobie d...podetrzeć bo są korzystne dla biura zapisy w OW. TUI nie traktuje poważnie klientów tylko ślizga się po zapisach w OW. Ślizga się...to znaczy nie mówi jasno wprost a liczy na leszczy...czyli ludzi którym głupio się będzie o swoje upomnieć i będą płacić ekstra za zmiany wprowadzone przez tui Jak w tym przypadku za zmianę godziny odlotu. TO NIE JEST UCZCIWE. Odpowiedz Link Zgłoś
garwena Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 06.09.16, 08:20 No cóż, czyli okazałeś się leszczem, który ma śmieszne pretensje do TUI, że doba hotelowa zaczyna się za późno i kończy za wcześnie. A jeżeli szukasz biura podróży, które nigdy nie zmienia godzin przelotu to się mocno rozczarujesz, w TUI to i tak są bardzo rzadkie przypadki, w wielu innych biurach godziny wylotu zmieniane są na kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście godzin przed wylotem np. 8.30 rano na 23.30 wieczorem (prawie standard np. w Itace). I nie wiem czego konkretnie oczekiwałeś od rezydenta, bo krytykowanie jego uśmiechu jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulturalny do czas Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.home.otenet.gr 05.09.16, 19:50 Nie jest to mój pierwszy wyjazd zagraniczny. Pierwszy i ostatni z TUI. Skoro jest to takie jasne, to nie należy o tym poinformować? Co się należy, czego nie będzie? Czy wszystko ma być na zasadzie niedoinformowania? Piszę z perspektywy osoby, która znakomitą większość wyjazdów zorganizowała sobie sama (dojazdy, loty, zakwaterowanie). Nie z oszczędności - z wygody. Decydując się na podróż z TUI spodziewałem się profesjonalnego podejścia; pełnej i rzetelnej informacji, a nie bazowaniu na "dobach hotelowych" w sytuacji, kiedy są one nie pełne, i coś się "urywa", a to na posiłku lub zakwaterowaniu. Nie jest dla mnie problemem wydanie pieniędzy na posiłek (nie oczekiwałem tego też od rezydnenta), ale nie lubię być dymany. Jeżeli decyduję się na wyjazd zorganizowany przez biuro to oczekuję, że będzie wszystko jasne. A to zwyczajne dymanie ludzi...na dobie, na posiłkach. Zasady dla frajerów...zwyczajnie. A siedzenie przez 6 godzin (w odzieży wierzchniej z PL, przy 30 stopniach) w czasie "pobytu" po przybyciu na miejsce to jak nazwiesz? Pół dnia za Tobą plus jak już dopadasz pokoju, odświeżasz się i choć na chwilę odpoczywasz...dzień zleci! To jest wg Ciebie pierwszy dzień urlopu? Żarty....dziękuję TUI, i Tobie za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 05.09.16, 21:13 Doby hotelowe funkcjonują na całym świecie i wylewanie pomyj na TUI tego nie zmieni. Informacje o początku i końcu doby hotelowej dostępne są na stronie internetowej biura podróży i w Warunkach Imprez Turystycznych, dziwne, że ktoś kto sam organizował wyjazdy nie ma o tym bladego pojęcia. > A siedzenie przez 6 godzin (w odzieży wierzchniej z PL, przy 30 stopniach) w cz > asie "pobytu" po przybyciu na miejsce to jak nazwiesz? Pół dnia za Tobą plus ja > k już dopadasz pokoju, odświeżasz się i choć na chwilę odpoczywasz...dzień zlec > i! To jest wg Ciebie pierwszy dzień urlopu? ... Naprawdę siedziałeś bezradnie w lobby i czekałeś 6 godzin na pokój?? Nie miałeś dostępu do własnego bagażu żeby wyciągnąć kąpielówki i szorty i przebrać się w toalecie? Tylko siedziałeś w wierzchnim ubraniu? Mogłeś przecież iść np. na basen (bagaż w recepcji był bezpieczny), ale to wymagałoby odrobinę inicjatywy, łatwiejsze jest przecież wylewanie swojej frustracji na biuro i rezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulturalny do czas Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.home.otenet.gr 05.09.16, 21:41 Naprawdę czekałem...kisiłem się . Jeden spacer, powrót. Drugi spacer - powrót. Rezydent - miłe uśmiechy i wymiana grzeczności . Nie mogłem, bo nie mogłem uwierzyć, że tak wygląda ZORGANIZOWANIE przez TUI zakwaterowania, oraz informacja (a właściwie jej brak). Organizacja wyjazdów we własnym zakresie nauczyła mnie, że sam dbam o swój interes. Proszę o np wcześniejsze zakwaterowanie, lub późniejsze opuszczenie pokoju. NIGDY Z TYM NIE MIAŁEM DO TEJ PORY PROBLEMU: Francja, Włochy, Austria, Hiszpania... nigdy i nigdzie. Trudno jest zostawić rzeczy (zaproponowano taki wariant TUŻ przy drzwiach wejściowych do budynku - jakie BEZPIECZEŃSTWO - monitoring? zacząć urlop od POZOSTAWIENIA CAŁEGO BAGAŻU bo na słowo jest "bezpieczny"??? ) i beztrosko udać się na plażę, kiedy spodziewasz się, że może wreszcie, że może już za chwilę będziesz mógł iść po ludzku się przebrać i odświeżyć. Nie jestem śmierdzącym trolem, który po 12-15 godzinach pójdzie i spocony uwali się do basenu.... Inicjatywy mi nie brakuje. Ale nie po podróży i potraktowaniu mnie i moich współpodróżnych jak uchodźców na dworcu. Frustrację będę wylewał, bo są to uzasadnione uwagi i dobrze, aby ktoś z tego jak nazywasz "BIURA" wziął to pod uwagę. Niedoinformowanie czy brak informacji jest gorszy do nawet złej informacji. A wizytując w międzyczasie u rezydenta przekonałem się, że nie jestem odosobniony w swojej frustracji. WYBACZ, ale pogrążasz TUI (myślę że jako pracownik) proponując jakieś prowizoryczne rozwiązania na wypoczynek "zorganizowany" . Booking bije TUI na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toicha2016 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.16, 21:52 Zawsze dziwiłem się ludziom, którzy siedzieli od rana przed wyjazdem przy bagażach choć wyjazd był wieczorem - ja zawsze spędzałem dzień jak poprzednie, chociaż jeżdżę z dwójką dzieci - wystarczy przecież przygotować sobie ubranie na przebranie, a bagaż bezpiecznie czeka w recepcji, przecież zwykle i tak nie siedzi się w pokoju na urlopie w ciągu dnia, podobnie działam przy wczesnym przyjeździe do hotelu (można przecież swobodnie odpocząć po podróży na leżaku przy basenie, a all inclusive jest zwykle już dostępne od momentu przyjazdu) - szkoda dnia ! A doba hotelowa na całym świecie jest zwykle ograniczona podobnie i nawet TUI tu nie pomoże, w sezonie zwykle nie ma wolnego pokoju by opłacić sobie late check out, no i czartery latają w niewygodnych godzinach w odróżnieniu od samolotów rejsowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ala57 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 22.09.16, 13:24 Byłam na wakacjach za pośrednictwem biura TUI - Wrzesień 2016- Turcja - Marmaris. Turcja- Marmaris Pani rezydentka Dorota B to totalna porażka na tym stanowisku. Radziliśmy sobie sami,ale ktoś kto pierwszy raz jechał miał niezłego stresa. Niby była,,,ale jak by jej nie było, bo umiała powiedzieć \"trudno\" \"proszę iść załatwić to samemu\" itp. Pracuje tam chyba za kare! TUI traci przez tego babsztyla. Porażka!!! ” Odpowiedz Link Zgłoś
elamar91 Re: TUI "najlepsze" biuro w Polsce 28.09.16, 12:44 Właśnie wróciłam z Portugalii. Wszystko zgodnie z opisem i ofertą. Naprawdę nie spodziewałam się więcej niż dostałam, ale wcześniej poczytałam o miejscu pobytu. Rezydent na 4 w porównaniu z Maderą, ale to już bardziej cechy organizacyjne niż konkretne zarzuty. Czekaliśmy po zdaniu pokoju na lot, ale nie koczując tylko wcześniej sobie wszystko przygotowaliśmy, zorientowani w okolicy wiedzieliśmy gdzie jeszcze odpocząć przed lotem. Żadna filozofia, jest tak w wielu biurach podróży - korzystaliśmy już z 6. (wiem że będę czekać bo hotel zwykle ma stronę gdzie podana jest godzina wymeldowania, a wcześniej z biura mam godzinę wylotu). Korzystałam również z bookingu i tu po prostu jestem swoim środkiem transportu więc odjeżdzam, a jeśli samolotem to go też nie przyspieszę i muszę zorganizować sobie czas. Odpowiedz Link Zgłoś