Dodaj do ulubionych

Urlop w Bulgarii

IP: 157.25.125.* 24.05.02, 16:27
Potrzebuje wszelkich informacji na ten temat. A w ogole czy warto na ten
kraj poswiecic 2 tygodnie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Urlop w Bulgarii IP: *.fwfin.fwc.com 27.05.02, 11:59
      Gość portalu: turysta napisał(a):

> Potrzebuje wszelkich informacji na ten temat. A w ogole czy warto na ten
      > kraj poswiecic 2 tygodnie!!!

Czesc:-)
      Czy warto na Bułgarię przeznaczyć 2 tygodnie? No to zależy jak chciałbyś te 2
      tygodnie spędzić. Jak chcesz zalegać przez cały dzień na plaży, wieczorem
      siedzieć w knajpce i potem do rana w dyskotece, nie będziesz się nudzić. Zaletami
      Bułgarii są na pewno niskie ceny, ładne piaszczyste plaże, cieplutkie morze i
      gwarantowana pogoda. Bułgaria to też super miejsce do spędzenia urlopu z dziećmi.
      Jeśli jednak marzy ci się jakieś zwiedzanie, no to Bułgaria jest złym wyborem,
      jedź raczej do Chorwacji.
      pozdrawiam :-)

• Gość: Tomaszek Re: Urlop w Bulgarii IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 18:03
        Kupiłem już dwutygodniowe wczasy w Złotych Piaskach, w czeskim biurze podróży.
        Lecę tam wraz z żoną i 6 letnim synem. Kilka dni temu rozmawiałem z osobą,
        która właśnie wróciła z pobytu służbowego w Sofii. Podobno jest tam strasznie
        brudno, biednie, ale to wiadomo każdemu. Wielkim problemem były oblegające
        obcokrajowców żebrzące dzieci. Czy taki sam problem jest w nadmorskich
        kurortach? Proszę o odpowiedź!
        • Gość: SZCZSS Re: Urlop w Bulgarii IP: *.mieszko.com.pl / 192.168.1.* 28.05.02, 18:13
          Byłem w słonecznym brzegu dwa lata temu z TUI
          Generalnie kupa niemców skandynawów mało Polaków
          Bułgarzy Pytają sie czemu nie przyjeżdżamy (Znaczy Polacy)
          Wtedy wiekszość ośrodków było po remoncie w trakcie lub miało być remontowanych
          Złote Piaski i Słoneczny Brzeg to generalnie ośrodki zamknięte i Bułgarzy wstęp
          mają utrudniony także żebrzących za bardzo nie widać.
          Uważajcie na cinkciarzy nie wymieniajcie u nich pieniędzy generalnie kurs ich
          waluty do EURO jest constans
          można spokojnie sie pobyczyć i pojechać komfort wprawdzie nie grecki czy
          turecki ale cena tez niższa
        • Gość: Andrzej Re: Urlop w Bulgarii IP: *.wosana.com.pl 03.06.02, 15:57
          byłem w Bułgarii w ubiegłym roku samochodem nad Morzem Czarnym.Żebrzących
          dzieci nie widać,natomiast dwa razy umyli mi szyby w samochodzie.
          Nadmorskie kurorty są w miare czyste,trwa tam do późnej nocy jeden wielki
          "odpust".Można tam kupić prawie wszystko.Ceny alkoholi są rewelacyjne.
          Sprzedający nie są nachalni.Walutę lepiej wymieniać w banku,kurs lepszy i
          bezpieczniej.Ludzie biedni ale uprzejmi i mili.Gdyby nie te granice i opłaty
          na nich/ok 100 DM w jedną stronę/to każdemu polecam.
          • Gość: Fredek Re: Urlop w Bulgarii IP: 2.4.STABLE* / 122.0.1.* 02.07.02, 10:14
            Jeśli możesz, podaj jakieś konkrety na temat trasy przejazdu, opłat granicznych
            (ile na której) oraz dostępności paliwa i ewentualnie jego ceny. Będę
            wdzięczny, gdyż zamierzam się wybrać tego lata. Pozdrawiam.
        • Gość: daria Re: Urlop w Bulgarii IP: 62.244.144.* 12.06.02, 13:38
          • Gość: kacha Re: Urlop w Bulgarii IP: 195.117.149.* 13.06.02, 15:54
            Jest potwornie brudno i syfiasto,nie ma co zwiedzać ale pogoda jest zarąbista i
            ceny dla nas śmieszne.
      • Gość: chochlik Re: Urlop w Bulgarii IP: 6.1.* / *.endemol-neovision.pl 21.06.02, 13:08
        Jesli uważasz, że w Bułgarii nie ma co z wiedzać, to najwidoczniej nigdy nie
        słyszałaś o Sozopolu ani o Nesebyrze - mieście uznanym za zespół muzealny; są
        tam greckie nekropola i resztki średniowiecznych obwarowań, liczne cerkwie o
        bogatej dekoracji. Miasto to juz w III w. p.n.e. było centrum handlowym i
        kulturalnym nad Morzem Czarnym. Czyli jak widać - chała. To czy chcemy coś
        zwiedzić czy nie zależy tylko od nas.
        • Gość: kacha Re: Urlop w Bulgarii IP: 195.117.149.* 24.06.02, 12:40
          Gość portalu: chochlik napisał(a):

> Jesli uważasz, że w Bułgarii nie ma co z wiedzać, to najwidoczniej nigdy nie
          > słyszałaś o Sozopolu ani o Nesebyrze - mieście uznanym za zespół muzealny; są
          > tam greckie nekropola i resztki średniowiecznych obwarowań, liczne cerkwie o
          > bogatej dekoracji. Miasto to juz w III w. p.n.e. było centrum handlowym i
          > kulturalnym nad Morzem Czarnym. Czyli jak widać - chała. To czy chcemy coś
          > zwiedzić czy nie zależy tylko od nas.

Byłam w Neseberze prawie dwa tygodnie,ale sam Neseber to wybacz malutki półwysep
          po trzech dniach znasz go na wylot.Byłam w Burgas z nudów-okropna bieda
          szczególnie na peryferiach.Do Varny nie dotarłam,ani Sozopolu.Może Jeepem w
          górach dałoby się coś zobaczyć,np stare klasztory ale nad samym morzem to raczej
          tylko plażowanie i zawsze zimne piwko Kamenica albo Zagorka.I do tego caca.

• Gość: Bestia Re: Urlop w Bulgarii IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 21:58
      Wg mnie jest super! Warto tam spędzić więcej niż dwa tyg - i nad morzem (może
      trochę brudne, ale gorące - noclegi w Warnie na prywatnych za 10 zł) i w górach
      (pusto i czysto - śpisz gdzie chcesz jak masz namiot). Dobre i tanie żarcie. Na
      Sofię - 2 dni wystarczą. I jeszcze urocze miasteczka - n/p Melnik, Nesebyr itp.
      Problem tylko z dojazdem - ale można się zmieścić w 350 zł, tam i z powrotem,
      pzdr
      Marcin
      • Gość: vica Re: Urlop w Bulgarii IP: *.teleton.pl 14.06.02, 13:18
        Marcin napisz jak i skąd załatwiłeś taki tani dojazd do Bułgarii.
      • Gość: Fredek Re: Urlop w Bulgarii IP: 2.4.STABLE* / 122.0.1.* 02.07.02, 10:18
        Może mógłbyś podać jakieś konkretne namiary na tak tanie noclegi, będe
        wdzięczny.
      • Gość: Fredek Re: Urlop w Bulgarii IP: 2.4.STABLE* / 122.0.1.* 02.07.02, 10:20
        To samo, jeśli chodzi o przejazd, którędy najlepiej jechać, jakie opłaty
        graniczne i inne wymogi, ceny paliwa i ich dostępność. Pozdrawiam.
    • Gość: Fabian Re: Urlop w Bulgarii IP: *.tkb.pl / 10.1.130.* 16.06.02, 20:09
      Byłem przez tydzień (1-8.6) w Albenie w Bułgarii. Ceny w Albenie lub Złotych
      Piaskach są wyższe niż np. w Warnie, gdyż są tam tylko turyści, ale i tak jest
      taniej niż w PL. Np. piwo na dyskotece 5 zł, kawa 2,5 zł, obiad 14 zł. Ale już
      Warnie jest b. tanio - obiad w restauracji z piwem 8 zł, kawa 1,5 zł, herbata
      1zł. W sklepach ceny są dla nas b. niskie piwo 1zł, wino Sophia już za 3,5 zł,
      0,75 l wódki ok. 7zł. Ceny taksówek też są znośne (przejazd z Warny do Albeny,
      30 km od 20 do 30 zł). Poza tym ludzie są bardzo mili i późnym wieczorem czułem
      się w Warnie bezpieczniej jak w Polsce - nie było przynajmniej pijanych grup
      wyrostków jak to jest w PL. Bardzo miło się zaskoczyłem. Ostatni raz byłem w
      Bułgarii 5 lat temu i jest czyściej a poza tym obchodzą się z turystami jak z
      jajkiem. Jest pełno Niemców, Szwedów, Francuzów, Finów - tylko Polaków w ogóle
      nie ma i Bułgarzy są tym zaskoczeni....
      • Gość: Fredek Re: Urlop w Bulgarii IP: 2.4.STABLE* / 122.0.1.* 02.07.02, 10:25
        Fabian, jak byś mógł, to podaj, gdzie wykupowałeś noclegi i czym jechałeś.
        Jeżeli samochodem, to proszę o jakieś rady - którędy, jakieopłaty, ceny paliwa,
        dostępność paliwa po drodze oraz jedzenia na miejscu w sklepach (kryzys mają
        już chyba za sobą), itp. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • Gość: marcin_m Re: Urlop w Bulgarii IP: *.waw.cdp.pl 19.06.02, 14:30
      Ja również chciałbym spędzić tegoroczny urlop w Bułgarii, wybieram się własnym
      autem, poszukuję informacji o tym kraju. Większość osób wypowiadających się w
      internecie ma zdanie pozytywne i dlatego zaszokowała mnie informacja którą
      można przeczytać pod linkiem:

turystyka.wp.pl/opinie/?T[tabid]=2&T[entry]=15696&T[back]=/wyrusz-w-
      swiat/informacja-dluga/&T[link]=

Owszem, słyszałem że w Bułgarii należy uważać na kieszonkowców, cinkciarzy,
      nachalnych policjantów, oszustów wszelakiej maści, ale nie spodziewałem się, że
      na zagranicznych turystów czychają tam bandziory którzy z bronią w
      ręku "rekwirują" przyjezdnym samochody wraz ze wszystkim co się posiada!
      Proszę, napiszcie czy może być aż tak niebezpiecznie? Czy ktoś z Was przeżył
      jakąś niemiłą przgodę w Bułgarii lub Rumunii? Co zrobić aby ograniczyć ryzyko w
      podróży do minimum?

• Gość: Tomaszek Re: Urlop w Bulgarii IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 16:03
        Jak pisałem trochę wyżej, wybieram się do Bułgarii na dwa tygodnie w sierpniu z
        czeskim biurem podróży. Sprzedaż prowadzona jest przez to biuro w Rybniku.
        Wczoraj tam dzwoniłem i okazuje się, że jesteśmy jedyną polską rodziną na tym
        turnusie ( 4-18.08 ).A są jeszcze wolne miejsca, może ktoś z Was ma ochotę?
        Wraz z przelotem tam i z powrotem ( z Brna ) koszt dla dwóch osób dorosłych i 6
        letniego dziecka ze śniadaniami i obiadokolacjami ( szwedzki stół), w
        odnowionym hotelu w Złotych Piaskach, z basenem, kosztuje ok.5300 PLN. Biuro
        nazywa się Firotour. Proszę o pytania: kato2001@poczta.onet.pl
        Pzdr. Tomaszek
        • Gość: Fredek Re: Urlop w Bulgarii IP: 2.4.STABLE* / 122.0.1.* 02.07.02, 10:38
          Podaj namiary na to biuro lub jego ofertę. Pozdrawiam.
          • Gość: Tomaszek Re: Urlop w Bulgarii IP: *.soft / 192.168.2.* 02.07.02, 22:12
            Oto namiary na czeskie biuro podróży, które ma swoje przedstawicielstwo w
            Polsce:
            FIRO-TOUR POLSKA, Ireneusz Jeszka,
            ul.Raciborska 5
            44-200 Rybnik
            tel.32/ 433 00 13 (-14)
            www.firotour.pl
            Jest to biuro, które sprzedaje ofertę tylko tego czeskiego "turoperatora".
            Mają też podobno podpisane umowy dealerskie z innymi biurami w wielu miastach
            Polski, chociaż polecone przez nich jedno z biur w K-wie, nie chciało się do
            tego przyznać i oferowało własna ofertę, znacznie droższą i z dojazdem własnym
            lub autokarem. Dlatego pojechałem do Rybnika i tam podpisałem umowę. Wiem, że
            organizują transfery ze Śląska na czeskie lotniska, ale ja wolę dojechać do
            Brna własnym autem (szybciej i wygodniej), tam za ok. 180 zł zostawić je na
            lotniskowym parkingu strzeżonym.
            Pzdr. i do zobaczenia na plaży w Złotych Piaskach!
      • Gość: hadzi Re: Urlop w Bulgarii IP: 217.9.229.* 06.07.02, 16:17
        Co za bzdury pisze tamta pani (mysle o tej z linku). Pracuje w Bulgarii od roku
        i moge zapewnic wszystkich, ze jest tu bezpieczniej niz w Polsce. Nie rozumiem
        dlaczego polski konsulat w Sofii robi taka zla propagande temu krajowi.
        Rozmawialem o tym innymi Polakami mieszkajacymi w Sofii i zgodnie doszlismy do
        wniosku, ze zwyczajnie "robic im sie nie chce". Im mniej rodakow w Bulgarii tym
        mniej roboty maja oplacani z naszych podatkow urzednicy. Nie ma tu takich
        agresywnych grup okradajacych turystow jakie dzialaja w Polsce ale
        pojedynczy "doliniarze" grasuja wiec nalezy byc czujnym, jak wszedzie zreszta.
        No i trzeba uwazac na Cyganow (trudno, musialem to powiedziec bo to prawda)
        wiekszosc z nich tylko zebrze i przetrzasa smietniki ale niektorzy...
        Jezeli obawiacie sie o swoj samochod - nad morzem parkingow strzezonych nie
        brakuje. Naprawde jest tu co zwiedzac. Mnostwo tu rzymskich i tureckich
        twierdz, starych miast. Jezeli chodzi o zabytki to wybrzeze jest chyba najmniej
        ciekawe. Gory sa wspaniale i niemal bezludne. Kraj jest przepiekny, choc
        faktycznie bywaja miejsca bardzo zasmiecone. Tak samo jak w Grecji czy Turcji.
        Taka juz balkanska specyfika.
        Polecam podroz przez Wegry i Serbie bo jest szybka, wygodna i bezpieczna Prawie
        caly czas autostrady. Policji drogowej jest duzo i w Serbii i w Bulgarii i
        trzeba przestrzegac ograniczen predkosci. Serbowie sa w tym wzgledzie
        bezlitosni i nie jest latwo sie z nimi "dogadac". Natomiast z Bulgarami
        latwiej - stala taryfa to 10 do 20 leva zaleznie od skali wykroczenia.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka