Dodaj do ulubionych

PILOCI WYCIECZEK

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.08.02, 20:39
Koleżanki i Koledzy piszcie jak wam się i z kim pracuje jaśli chcecie
piszcie tez za ile, podzielcie się radami z granic(co gdzie jak i z kim
zakombinowac) oraz doświadczeniem, niech tu będzie coś od nas anie tylko od
mało zorientowanych klientów.
Obserwuj wątek
    • Gość: jestem za Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 23:35
      Wreszcie ktos o tym napisal! Turysci turystami, zawsze musza pomarudzic i
      ponarzekac, a obrywa sie glownie nam. A pilot czasami bogu ducha winien.
      A praca ta jest wyjatkowo niewdzieczna. Czlowiek moze sie starac i starac, aby
      impreza byla jak najlepsza, nagle cos niewypali i cala wycieczka lezy!
      A wtedy co? Od razu reklamacje. Listow pochwalnych jak na lekarstwo!
      A wiec wreszcie watek dla pilotow! BRAWO!
      • Gość: M Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 11:18
        No właśnie, no to coś dla pilotów: ostrzegam przed zleceniami "last minute" od
        biura Columbus z Piły! (Czy jutro pojedzie Pani do Włoch z grupą wczasową?)
        Pojechałam na dwa tygodnie.
        Biuro wysłało 43 osoby a zarezerwowało 40 miejsc. Szef biura polecił mi stanąć
        na głowie i znależć te miejsca (Rimini - sierpień - kto zna uwarunkowania ten
        rozumie!) A, no w cenie grupowej oczywiście, a że w innym hotelu, bo w mioim
        nie było miejsc to szczegół.
        Jaj było dużo więcej, ale nie jestem turystką więc nie będę więcej narzekać,
        powiem Wam tylko, że nie zapłacili mi ani grosza. Spotkało mnie coś taskiego
        pierwszy raz. Oczywiście nie odpuszczę, ale Was przestrzegam.
        • Gość: jajuga Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.chello.pl 11.09.02, 20:45
          Też sie cieszę, że taki wątek powstał. Też wiele jeździłam. Zwłaszcza na
          studiach w celu poznawania nowych miejsc - Włochy, Hiszpania, Belgia,
          Luxemburg, Austria, Francja, Anglia.

Last m. to najgorsze co mogą Ci zaproponować. To pewne kłopoty. Odradzam, chyba
          że ktoś jest pod kresą finansową i nie ma za co żyć.
          Trudno mi polecać biura lub przestrzegać przed nimi, bo każde biuro, nawet to
          najlepsze może mieć wpadkę i to właśnie na Twojej grupie.

Jeśli chodzi o zarobki to najlepiej wychodzi się w Hiszpanii. Polecam imprezę w
          Castel medieval na Costa Brava.

Natomiast we Włoszech w Rimini najintratniejsze są dyskoteki. Przebicie bywa do
          400%. W tej okolicy opłaca sie też zorganizować grupę do San Marino. Za samo
          przyprowadzenie grupy na degustacje tamtejszych likierów dostaje sie kilka
          butelek tego trunku w prezencie lub można umówić sie na procent od kwoty jaką
          grupa w sklepie zostawi.
          Żeby coś zarobić trzeba ludziom dużo proponować i organizować jak największe
          grupy tzn. ponad 40 osób. Zwykle co 15 lub 20sta osoba jest wpuszczana gratis.
          Wtedy ten gratis jest dla Ciebie.
          Jednak każdy taki zarobek dodatkowy trzeba robić jak najdyskretniej i nie
          chwalić się przed grupą ani przed kierowcami.

Znajoma pilotka opowiadała mi swój przypadek. W autokarze wracającym do Polski
          miała kilka miejsc wolnych. Zgłosiła się do niej grupa ośmiu osób, które
          poprosiły ją o przewiezienie do Polski za opłatą. Każda osoba zapłaciła 100zł,
          więc zarobiła na tym 800zł. Nie źle! Ale nie uprzedziła o tym biura ani
          kierowców, który na nią donieśli. I już była w tym biurze spalona. Na jej
          szczęście zdążyła się z tym biurem rozliczyć zanim kierowcy na nią donieśli.

Pozdr.

• Gość: Desperat Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.mofnet.gov.pl 13.09.02, 10:41
            zdajecie sobie sprawę, że właśnie podłożyliście świnię reszcie pilotów, na
            których uczestnicy wycieczek (99,9% czyletników tego forum, w tym tego postu)
            będą teraz patrzeć jak na krwiopijców, których uprzedmiatawiacie właśnie do
            roli dojnych krów?

Turysta zdecydowanie indywidualny
            Terminator turystyki zorganizowanej
            • Gość: jajuga Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.chello.pl 13.09.02, 20:55
              Turyści ciągle się pytają czy są zniżki dla grup i są o nich dobrze
              poinfomowni.
          • Gość: menhir Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.02, 16:23
            Czasami pomyśl co piszesz bo jesli jakis turysta to czyta to teraz za kazdym
            razem jak zproponuje mu pilot/rezydent "coś" na miejscu to on bedzie myslal ile
            to na nim sie zarabia. Uwazam wiec ze to czy zarabia sie czy nie to sprawa
            pilota/rezydenta i mozna o tym pogadac ale nie na forum dla wszystkich bo tylko
            szkodzisz innym pilotom/rezydentom. MYŚL TO NIE BOLI!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Kajo Durna Jajuga IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 18:12
            A, i wiesz co, Jajuga? Nieźle pisze się razem, nie osobno. To jednak prawda, że
            głupich nie sieją. Jesteś żałosną kretynką i do tego oszustką, bo moim zdaniem
            minimum przywoitości wymaga, żeby dzielić się z kierowcami, wiesz? A na drugi
            raz pomyśl trochę co robisz i jakie to moze mieć konsekwencje. Teraz wszyscy
            turyści będą patrzeć na nas jak na złodziei. Cóż, wystarczy jeden żałosny
            kretyn, który tak bardzo chciał się pochwalić, że jeździ jako pilot, aby ze
            wszystkich zrobić nie wiadomo kogo. Jezu, Jajuga, a gdzieś ty się taka
            beznadziejna ulęgła, no nie mogę, no!
            • Gość: melinek Re: Durna Jajuga IP: *.chello.pl 18.09.02, 21:36
              Drodzy piloci,

Zastanówcie sie co Wy piszecie. Wasze oburzenie z pianą na ustach jedynie
              potwierdza słowa Jajugi. Nawet jeśli jest zgodne z prawdą to co napisała, w co
              powątpiewam 400% ?????, to zawsze można to sprawdzić przy kasie albo zarządać
              od biura gwarancji cenowej na wycieczki dodatkowe.
              Poza tym to wyglada jak prowokacja, na którą daliście sie nabrać.
            • Gość: agulha Re: Durna Jajuga IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 19.09.02, 19:42
              Pisze nie-pilotka :-))
              > A, i wiesz co, Jajuga? Nieźle pisze się razem, nie osobno. To jednak prawda,
              że
              >
              > głupich nie sieją. Jesteś żałosną kretynką i do tego oszustką
              dlaczego musicie się od razu wyzywać od najgorszych?!
              , bo moim zdaniem
              > minimum przywoitości wymaga, żeby dzielić się z kierowcami, wiesz? A na drugi
              > raz pomyśl trochę co robisz i jakie to moze mieć konsekwencje.
              Ona nie napisała, że to właśnie jej ta przygoda się przytrafiła, więc dlaczego
              ją pouczasz i besztasz?

Teraz wszyscy
              > turyści będą patrzeć na nas jak na złodziei. Cóż, wystarczy jeden żałosny
              > kretyn, który tak bardzo chciał się pochwalić, że jeździ jako pilot, aby ze
              > wszystkich zrobić nie wiadomo kogo.
              Turyści wiedzą, że pilot "coś z tego ma", i jest to przyjęte, jak napiwek w
              knajpie, o ile pilot wybiera dla turystów miejsce jeśli nie najlepsze, to
              jedno_z_równie_dobrych, sprawdzone. Byłam np. na wycieczce w Grecji, objazdowej
              i pilotka zawsze w południe dowoziła nas pod jakąś knajpę [kolacje były w
              cenie, obiady nie], było też kilka sklepów. Ale knajpy były zawsze OK, pyszne
              żarcie, szybka, sprawna obsługa, a przecież gdzieś musieliśmy podjechać, bo
              wiele osób chciało coś zjeść. Tak samo zakupy. Kanał zaczyna się wtedy, kiedy
              usiłują zmusić Cię do przepłacenia, kupowania szmelcu, jedzenia paskudztwa i
              siedzenia w jakimś durnym kolejnym sklepie z dywanami za koszmarne pieniądze
              ZAMIAST Cię zabrać na opłacone, przewidziane w programie zwiedzanie.
            • Gość: obserwator Re: odbiegamy od tematu IP: *.chello.pl 19.09.02, 21:21
              Oj, zapowiadało sie na taki ciekawy wątek a skończyło sie na zmieszaniu z
              błotem Jajugi (dobrze jej tak), prawie na samosądzie.
              Może wrócimy do wątku głównego albo zaczniemy go na nowo?
          • mamuszka2002 Re: Jajuga zalewasz 19.09.02, 18:36
            Jajgua bardzo przesadziłaś z tym 400 procent. Od kilku lat jeżdżę na trasie do
            Włoch i o takich zarobkach nie słyszałam. W Rimini są dyskoteki, gdzie
            wpuszczają twoją grupę za darmo tylko trzeba dobrze pogadać. Ale jak znasz
            miejsca o takich przebitkach, to się chętnie zapoznam, poza tym do takiej
            marży trzeba mieć nielada tupet.
            W San Marino zwykle połowa grupy chodzi na degustacje, bo druga połowa już
            była, więc „zarobek” z tego żaden.
            Twoja koleżanka zarabiając 800zł na grupie osób wracających do kraju miała
            takie szczęście jak trafienie w totka.
            • Gość: JESTEM ZA powrot do glownego tematu!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 11:15
              Czy znacie jakis sposob, aby ominac 150 EUR myta za wjazd do Wenecji?
              • Gość: M Re: powrot do glownego tematu!!! IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 09:51
                Gość portalu: JESTEM ZA napisał(a):

> Czy znacie jakis sposob, aby ominac 150 EUR myta za wjazd do Wenecji?

Rób Wenecje z Punta Sabbioni - zapłacisz wtedy za parking 30 EUR i trochę
                drożej za łódź, ale i tak będzie do przodu i to znaaaaacznie! Pozdrawiam, M
          • helmuts Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS 20.09.02, 12:54
            Gość portalu: jajuga napisał(a):

> Też sie cieszę, że taki wątek powstał. Też wiele jeździłam. Zwłaszcza na
            > studiach w celu poznawania nowych miejsc - Włochy, Hiszpania, Belgia,
            > Luxemburg, Austria, Francja, Anglia.
            >
            > Last m. to najgorsze co mogą Ci zaproponować. To pewne kłopoty. Odradzam,
            chyba
            >
            > że ktoś jest pod kresą finansową i nie ma za co żyć.
            > Trudno mi polecać biura lub przestrzegać przed nimi, bo każde biuro, nawet to
            > najlepsze może mieć wpadkę i to właśnie na Twojej grupie.
            >
            > Jeśli chodzi o zarobki to najlepiej wychodzi się w Hiszpanii. Polecam imprezę
            w
            >
            > Castel medieval na Costa Brava.
            >
            > Natomiast we Włoszech w Rimini najintratniejsze są dyskoteki. Przebicie bywa
            do
            >
            > 400%. W tej okolicy opłaca sie też zorganizować grupę do San Marino. Za samo
            > przyprowadzenie grupy na degustacje tamtejszych likierów dostaje sie kilka
            > butelek tego trunku w prezencie lub można umówić sie na procent od kwoty jaką
            > grupa w sklepie zostawi.
            > Żeby coś zarobić trzeba ludziom dużo proponować i organizować jak największe
            > grupy tzn. ponad 40 osób. Zwykle co 15 lub 20sta osoba jest wpuszczana
            gratis.
            > Wtedy ten gratis jest dla Ciebie.
            > Jednak każdy taki zarobek dodatkowy trzeba robić jak najdyskretniej i nie
            > chwalić się przed grupą ani przed kierowcami.
            >
            > Znajoma pilotka opowiadała mi swój przypadek. W autokarze wracającym do
            Polski
            > miała kilka miejsc wolnych. Zgłosiła się do niej grupa ośmiu osób, które
            > poprosiły ją o przewiezienie do Polski za opłatą. Każda osoba zapłaciła
            100zł,
            > więc zarobiła na tym 800zł. Nie źle! Ale nie uprzedziła o tym biura ani
            > kierowców, który na nią donieśli. I już była w tym biurze spalona. Na jej
            > szczęście zdążyła się z tym biurem rozliczyć zanim kierowcy na nią donieśli.
            >
            > Pozdr.
            > Szkoda ze nie zdazayli na nia doniesc. Bo autokar wracajacy do Polski nie byl
            JEJ tylko danego biura podrozy .
            Kierowcy wiozac turystow wlasnie z tego biura wiedzeili, ze w razie
            jakiegokolwiek wypadku ci ludzie sa ubezpieczeni.
            A tak to co : jaki kolwiek wypadek, cos sie dzieje ktoremus z dodatkowych
            pasazerow / a jeszcze pewno sa nieubezpieczeni /, to kto odpowiada : KIEROWCY .
            a pani pilotka wywija kota ogonem, ze ona nic nie wiedziala kto wchodzil do
            autokaru i tym podobne pierdulki
            >
            >
            • Gość: M Re: PILOCI WYCIECZEK-ostrzegam przed BP COLUMBUS IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 09:58
              Bardzo słusznie - jeszcze i to! Jajuga, jak Ci?
    • Gość: macek Korzyści z Last minute i różne takie IP: 212.33.78.* 20.09.02, 13:27
      To nie do końca tak. Moje doświadczenia z last minute są jak najlepsze. Z
      reguły jak dostawałem taki wyjazd to i stawka była większa. Wszystko zależy,
      czy to firmie na mnie zależy, czy mi na wyjeździe, ale to dotyczy chyba każdej
      imprezy.
      Rada na rzetelne rozliczenia z firmami jest chyba tylko jedna - jeździć tylko
      ze sprawdzonymi i legalnie, z umową. Wiem, że nie zawsze tak się da, ale cóż,
      początki zawsze są trudne.
      400% przebicia?? Nigdy nie słyszałem o czymś takim, chyba, że ktoś bezczelnie
      naciąga, ale to właściwie tak, jak np. zażyczyć sobie opłaty za wyjście z
      hotelu:-))
      A tak w ogóle pozdrawiam wszystkich pilotów
      • Gość: M Re: Korzyści z Last minute i różne takie IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 09:56
        Wiesz, macek, ja jeżdżę od lat, więc mowa o trudnych początkach nie ma tu
        zastosowania. Taki last m trafił mi się po raz pierwszy - i ostatni - a opisłam
        to, żeby inni się nie nacinali na takich kombinatorów. I nie zależy to w ogóle
        od last m, tylko przecież od biura, tu masz rację - COLUMBUS ma b. kiepską
        opinie, jak się zdążyłam zorientować. Teraz sprawa jest w sądzie. Nikt by tak
        nie chciał, więc uważajcie! Jeszcze jedna metoda - to kasa z góry. Jak nie chcą
        zapłacić - to na drzewo! Pozdrawiam, Cię macek, i wszystkich pilotów też.
        • Gość: macek Re: Korzyści z Last minute i różne takie IP: 212.33.78.* 21.09.02, 12:02
          Ja w takich układach nie ruszam, jeżeli nie jestem pewien, że kasa na koniec
          imprezy nie przewyższa tego, co mają mi zapłacić. Wtedy to firmie zależy na
          rozliczeniu, a mi trochę mniej:-))
          M, pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w sądzie. Z Columbusem nie miałem
          doświadczeń, ale znajomi przestrzegali.
          Pozdrawiam
          • Gość: M Re: Korzyści z Last minute i różne takie IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 15:45
            A, to jednak Columbus z Piły jest szerzej znany?
            Dzięki za dobre słowo, ja też mam nadzieję, że uda mi się ich zwalczyć w
            sądzie, ale zobaczymy jak będzie. Pozdr.
          • Gość: M Re: Korzyści z Last minute i różne takie IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 28.12.02, 14:18
            Cześć, macek! Wygrałam sprawę w sądzie - zasądzili mi wszystko, co napisłąm w
            pozwie, razem z odstkami. Wyrok ma rygor natychmiastowej wykonalności, ale
            pieniędzy jak nie było, tak nie ma. Wyrok będzie prawomocny w połowie stycznia -
            wtedy ruszę do komornika.
            Pozdrowienia, do zobaczenia na trasie! - M
    • Gość: macek Główny temat IP: 212.33.78.* 21.09.02, 12:15
      A tak wracając do głównego wątku: bardzo dobre doświadczenia mam z Lekierem
      (tylko Francja). Różnie mówią o Triadzie, ale ja mogę ich tylko chwalić. Inne
      biura, to już różnie, myślę, że najgorzej wychodzi się na jakichś wynalazkach,
      chociaż jak dobrze pójdzie, to są tu i największe możliwości:-)) W sumie 12 lat
      jazdy dały mi trochę doświadczeń, chętnie się podzielę:-)))
      • Gość: flavia123 Praca pilota. Proszę o info. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 19:38
        Witam wszystkich pilotów :).
        Zastanawiam się nad rozpoczęciem kursu pilota wycieczek.Mam trochę wątpliwości
        i może Wasze odpowiedzi pomogłyby mi podjąc konkretną decyzję. W związku z tym
        mam parę pytań. Jak wyglądały początki Waszej pracy zaraz po kursie? Na ile
        wiedza zdobyta na kursie przydatna jest w różnych sytuacjach zwłaszcza tych
        trudnych? Czy kurs to sucha teoria a w pracy okazuje się co innego? Co
        spowodowało, że podjęliście decyzję o zrobieniu kursu? Czy praca pilota to
        Wasza jedyna praca czy dodatkowa? Jeśli dodatkowa to jak radzicie sobie z pracą
        główną(ja jestem nauczycielką - wakacje, ferie:))?Jakie cechy powinien wg was
        posiadać pilot? Bardzo proszę o posty także na mój e- mail flavia123@gazeta.pl
        no i w ogóle co lubicie, a czego nie w tej pracy. Nie zostawiajcie mnie bez
        odpowiedzi.Z góry dzięki. Liczę na Was. Pozdrawiam.
    • Gość: Michal Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 19:35
      Ciekawe gdzie Wy piloci znajdujecie prace ? Ja na przykład staram się od dwóch
      lat, ale skutki są mizerne.
      • melinek Re: znajdowanie pracy 25.09.02, 11:15
        Trzeba bywać na targach, zostawiać swoje CV
        • melinek Re: znajdowanie pracy 25.09.02, 11:18
          Telefonować do biur przed sezonem lub nawet odwiedzć je osobiście. Szukać
          ogłoszeń w prasie lub w internecie.
          • Gość: ania Re: znajdowanie pracy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 15:15
            a czy jest sens by szukać pracy w biurze z drugiego końca Polski???
      • Gość: a Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 11:51
        sproboj w Panoramie Firm Internetowej pod jaslem Biura Podrozy i wysylaj albo
        mailem albo poczta powodzenia napewno sie uda
    • Gość: Mirka Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 31.12.02, 19:48
      ja zrobiłam kurs i zdałam egzaminy przed wakacjami 2002. ciągle planuję, by w
      końcu wyjechać jako pilotka, ale nie mogę się powstrzymać przed swoim samotnym
      plątaniem się po świecie.
      buziaczki
      Mirka
      arabic@interia.pl
    • Gość: radek Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 12:26
      to świetnie ze powstał taki wątek , ale przydalo by sie miejsce do dyskusji
      ograniczone tylko dla zainteresowanych , buduję grupę pilotów na lato na
      wahadła do Grecji .Praca od czerwca do końca września .3 kursy w
      miesiącu.Zainteresowani radek72@wp.pl
      • Gość: ania Re: PILOCI WYCIECZEK IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 17.01.03, 19:55
        Czy chodzi Ci również o niedoświadczonych pilotów?;-)
        • Gość: ania Re: PILOCI WYCIECZEK IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 17.01.03, 19:57
          Byłoby miło...
        • Gość: gruba Re: PILOCI WYCIECZEK IP: 217.29.140.* 10.02.03, 10:34
          hej
          tylko kretyn moze wpasc na pomysl, aby pisac na forum jak piloci zarabiaja na
          turystach-litosci, na pewno teraz naiwni turysci po przeczytaniu tych Waszych
          wypocin beda jezdzic na Wasze wycieczki
          chyba Wam slonce rozum wypalilo
          • Gość: Kamyka Re: PILOCI WYCIECZEK IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 11:08
            Kochani tez jestem pilotem i jakos nie neca mnie i nie kusza durne kilkanascie
            euro i nie robie przekretow i nie nacinam turystow. A co mam w zamian? Dobre
            samopoczucie ze odbiegam stereotypem od polaczka kombinatora i swiadomosc ze
            turysci zanim wykupia wycieczke pytaja sie czy ja bede pilotem lub dzwonia do
            mnei i pytaja sie dokad teraz jade bo oni chca tylko zmna. Nawet po durnych
            wahadlach znam takie reakcje. wiec kochani koledzy nie negujcie i nie krzyczcie
            na ludzi ktorzy nie maja poczucia wlasnej godnosci i wartosci. Mozna ich
            jedynie poprosic o nieprzyznawanie sie publicznie do zawodu pilota i nie
            wypowiadanie sie na froach bo wstyd i zgrzytanie zebami.
            A tak z innej beczki czy w waszych miastach dzialaja jakies stowarzyszenia
            pilotow?
      • b.c1 Re: PILOCI WYCIECZEK 17.01.03, 20:23
        Gość portalu: radek napisał(a):

> to świetnie ze powstał taki wątek , ale przydalo by sie miejsce do dyskusji
        > ograniczone tylko dla zainteresowanych , buduję grupę pilotów na lato na
        > wahadła do Grecji .Praca od czerwca do końca września .3 kursy w
        > miesiącu.Zainteresowani radek72@wp.pl

zapraszamy więc do nas na forum turytyczne tylko dla pracowników i właścicieli
        biur podróży ... www.eccoholiday.pl - czekamy - jest tam specjalne miejsce
        poświęcone piloto i rezydentom - tylko dla was ... zapraszam
        w iminiu redakcji forum
        bartek
    • b.c1 Re: PILOCI WYCIECZEK 17.01.03, 20:24
      zapraszam z tym tematem na zamknięte forum turystyczne dla pracowników i
      wlaścicieli biur podróży na www.eccoholiday.pl
      ... tylko dla ludzi z branży ..;-)
      redakcja forum ....
      • Gość: turysta Re: PILOCI WYCIECZEK-POLECAM AUSTRLIE ! IP: 203.36.162.* 13.02.03, 02:52
        TANIO I PRZYJEMNIE !
        -turysta-
        • Gość: fonia PRACA PILOTA - INFO IP: *.crowley.pl 18.03.03, 10:33
          Poszukuję informacji na temat pracy pilota oraz rezydenta. W przyszłości
          chciałabym pracować w tym zawodzie, w związku z tym potrzebuję info. jakie
          kursy należy ukończyć, gdzie najlepiej,doświadczenia.
          Czy traktować to jako główne zajęcie czy raczej praca dodatkowa - czy można z
          tego wyżyć?
          Proszę o info.
          Będę badzo wdzięczna: fonia@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka