Dodaj do ulubionych

Pilot - własna działalność

28.09.05, 11:56
Czy ktoś z was szanowni koleżanki i koledzy ma zarejestrowaną działalnoś,
czyli po prostu działa jako firma świadcząca usługi w tym zakresie. Właśnie
zamierzam taką otworzyc.Aby moja umowa nie była "...na wszelki wypadek".
W przyszłosci myślę założyć agencję ktora była by swoistą bazą pilotów,
skondinąd wiem że takie istnieją w niektórycz krajach. Proszę o opinie na
powyższe tematy.
swoją drogą to gratulację dla pomysłodawcy tego wątku
Obserwuj wątek
    • intermail Re: Pilot - własna działalność 28.09.05, 12:54
      Ja wlasnie dzialam w ten sposob.Ale musisz wiedziec ze taka forma wspolpracy
      przeraza niektore kiepskie biura,ktore zawsze beda chcialy sie wykpic z
      odpowiedzialnosci przezucajac ja na pilota.Pzdr
      • alessa Re: Pilot - własna działalność 28.09.05, 19:18
        Kochani pomylenie pojęć, Biuro , aby mogło wliczyć usługę pilota na wycieczce
        objazdowej i odliczyć koszt - musi mieć fakturę za usługę pilocką, jeśli
        takowej nie ma płaci więcej VAT-u.

A z odpowiedzialnością to tak nie jest, to Biuro odpowiada za wszystko, a pilot
        za dobre wykonanie swojej usługi i to wszystko. Faktura nie ma tu nie do rzeczy.
        • saskia1 Re: Pilot - własna działalność 26.10.05, 09:21
          Masz racje Alesa, alepowiesz tak szczerze cy ty woiisz zatrudniavc pilta który
          ma swoja działalnosc, czy bierzesz kogos na umowe zlecenie czy na umowe o
          dzieło??? Pozdrawaim serdecznie
          • alessa Re: Pilot - własna działalność 27.10.05, 23:11
            Lepiej dla Biura , aby Pilot wystawił rachunek VAT , bo tak jak wcześniej
            zaznaczyłam wtedy jest to kosztem imprezy . Natomiast .
            Dla mnie liczy się fachowość , mam bardzo specyficzną działalność , bo
            organizuję narty dla mnie ważne jest aby Pilot był dobrym narciarzem - z
            papierami , tutaj mniej liczy się wiedza pilocka, bo jestem na miejscu.
            I zawieram również UMOWY ZLECENIA lub O DZIEŁO , ale wtedy trzeba umówić się na
            kwoty, bo koszty są wysokie, chyba , że dana osoba jest jeszcze studentem i nie
            skończyła 25-lat , wtedy nie płaci się ZUS-u.

Imprez objazdowych sama nie organizuję , ale sama jestem czynnym pilotem i
            wystawiam fakturę za usługi pilockie.
    • malediwypiotrs Re: Pilot - własna działalność 25.10.05, 16:19
      Ja prowadzę własną działalność i za wykonaną usługę wystawiam dla biura rachunek.
      Musicie pamiętać, że prowadzenie działalności wiąże sięmin. z comiesięcznym
      płaceniem ZUSu. Ja prowadzę podwójną działalność dzięki czemu uzyskuję dochód
      przez cały rok. Inaczej musiałbym chyba regularnie ją zawieszać w "martwych"
      okresach.
    • gascodavama Re: Pilot - własna działalność 01.11.05, 21:36
      kasek napisał:

> Czy ktoś z was szanowni koleżanki i koledzy ma zarejestrowaną działalnoś,
      > czyli po prostu działa jako firma świadcząca usługi w tym zakresie. Właśnie
      > zamierzam taką otworzyc.Aby moja umowa nie była "...na wszelki wypadek".
      > W przyszłosci myślę założyć agencję ktora była by swoistą bazą pilotów,
      > skondinąd wiem że takie istnieją w niektórycz krajach. Proszę o opinie na
      > powyższe tematy.
      > swoją drogą to gratulację dla pomysłodawcy tego wątku

Pomysł o załozeniu agencji, banku, spółdzielni krąży niczym kometa w kosmosie
      pilotów. "... istnieją tekie w niektórych krajach". Czy ktoś zna jakieś
      konkrety?
    • turdoradca W Gazecie Prawnej o podatku VAT dział.gosp.pilota 06.04.06, 00:18
      pilota i przewodnika - tekst pochodzi stąd:
      www.tur-info.pl/p/ak_id,1288,,vat,uslugi_przewodnika,uslugi.html
      0% czy 22%: Jaką stawką opodatkować usługi przewodnika?

Jeżeli prowadzisz działalność w zakresie usług turystycznych w kraju i poza
      granicami Polski i sam wykonujesz dla swojej firmy usługi przewodnickie, to
      zapłacisz od tych usług 22% VAT-u - napisała Gazeta Prawna w dzisiejszym dodatku
      "Księgowość i Podatki".

Jeden z redaktorów dziennika rozpatrzył fikcyjną sytuację niewielkiego
      organizatora wyjazdów do Grodna i Lwowa, który prowadzi działalność w zakresie
      usług turystycznych w kraju i poza granicami Polski. W ostatnim czasie biuro
      poszerzyło zakres działalności o usługi przewodnictwa, które wykonuję jeden z
      właścicieli firmy.

Jaką stawkę VAT należy stosować do tak świadczonych usług przewodnickich?

Gazeta prawna odpowiedziała jednoznacznie - 22%, gdyż do usług świadczonych
      zarówno w kraju, jak i poza granicami kraju, w tym poza terytorium wspólnoty
      przez przewodnika w wykonaniu usługi turystycznej stosuje taką właśnie stawkę VAT.

Usługi świadczone przez pilotów wycieczek i przewodników turystycznych są
      przyporządkowane w polskiej klasyfikacji usług do pozycji 63.30.14-00, czyli w
      kategorii usług organizatorów i pośredników turystycznych. W ustawie o usługach
      turystycznych jako usługi turystyczne rozumiane są usługi hotelarskie, usługi
      przewodnickie, oraz inne usługi świadczone turystom lub odwiedzającym.

Zgodnie z Gazetą Prawną i art. 119 ust. 7 o VAT usługi turystyki podlegają
      opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 0 proc., jeżeli są nabywane od innych
      podatników dla bezpośredniej korzyści klienta-turysty i jeżeli są świadczone
      poza terytorium Wspólnoty.

Jeżeli usługi nabywane od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty
      są świadczone jednocześnie na terytorium Wspólnoty, jak i poza nim, to usługi
      turystyki podlegają opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 0 proc. tylko w tej
      części, w jakiej świadczone były poza terytorium Wspólnoty.

W omawianym przypadku, kiedy usługi przewodnickie świadczone były na Ukrainie i
      Białorusi (poza Unią Europejską), ale nie były nabywane od innych podatników dla
      bezpośredniej korzyści turysty (gdyż były świadczone przez podatnika osobiście)
      nie ma podstaw do opodatkowania ich stawką 0%. Dlatego organizator ten musi
      opodatkować świadczone usługi przewodnickie stawką 22%.

Źródło: Gazeta Prawna, 2006-04-03
    • turdoradca i jeszcze link do dyskusji na ten temat 06.04.06, 00:30
      Gdyby ktoś chciał zabrać głos :)
      www.tur-info.pl/p/fo_id,7298,,.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka