Gość: Ludka IP: 217.153.164.* 12.11.05, 00:52 Szukam osoby chętnej na wycieczkę "Chiny cesarskie" styczeń luty 2006, 16 dni, szczegóły do uzgodnienia. BP też. Osobie chętnej podam GG. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niezdecydowany Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 14.11.05, 21:15 Czy był już ktoś na takiej wycieczce? Chętnie poczytałbym więcej szczegółów: koszty, warunki hotelowe, atmosfera itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Newla Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 15.12.05, 23:22 Z tego wynika, że Chiny są jednak mało popularne. A szkoda! Ja się spodziewałam zastać osobną stronę dla Chin, wymiany doświadczeń, spostrzeżeń itp, jak np w przypadku Egiptu, gdzie mozna się wiele dowiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 20.12.05, 00:40 przecież jest strona dla Chin! Tylko dobrze poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
shanghay byłam w chinach 04.01.06, 19:30 hej. w Chinach byłam w 2005 r. w sierpniu. Służę radą. Byliśmy we dwójkę przez 23 dni, Pekin, Xian, Chengdu i Shanghay. Mam też znajomego, który był w innym rejonie. Krótko - zdecydowanie odradzam terakotową armię- jest bardzo droga i mało efektowana. W okolicach Pekiny spirunował mnie tylko Chiński mur (koniecznie wybierzcie odcinek Jinchanling czy jakoś tak). W samym Pekinie tylko miasto cesarskie, czyli 1 dzień max. Jeśli ktoś ma czas, zdecydowanie powinien go poświęcić na zwiedzenie Yunnanu i Sichunau. pozdr. ania Odpowiedz Link Zgłoś
ahkoscian Re: byłam w chinach 11.03.06, 23:40 jeśli dobrze zrozumiałam - pojechałaś do Chin z wycieczką? czy możesz mi podać nazwę biura turystycznego,z którym pojechałaś? może być na priv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bylem tez Re: byłam w chinach IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 23.04.06, 23:07 Tez byłem, jestem zdziwiony twoja opinia... Odpowiedz Link Zgłoś
75iwona Re: Chiny_Pekin 15.11.05, 19:08 75iwona@interia.pl wyslij mi palan wycieczki z terminemt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_do Iwony IP: 217.153.164.* 16.11.05, 21:40 OK. Zapisałam już Twój adres. Termin jest do uzgodnienia, BP również, wybierzemy najkorzystniejsza wersję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 12.12.05, 00:11 Wysłałam Ci, ale nawet nie odpowiedziałaś. Rozumiem, że chcesz mieć np czas do namysłu, tak też można. Że Ci się nie podoba - też Ci wolno.Ale nic nie odpowiedzieć - to niegrzeczne. Ale pozdrawiam Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 23.11.05, 22:32 coś mało chętnych??? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Chiny_Pekin 28.11.05, 10:56 Zastanówcie się, czy nie szkoda wydać tyle kasy na bardzo okrojony program! Chiny cesarskie to, o ile wiem< głównie Pekin i okolice, a to naprawdę mało! Jeśli już, to warto choćby wziąć pożyczkę i zaliczyć szerszy program, lącznie z Szanghajem, Xian i Jangcy.Przecież drugi raz tam raczej nie polecicie! Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: Chiny_Pekin 29.11.05, 05:46 Ja bym sie zastanowil nad terminem. Styczen/luty w Pekinie pogodowo bardzo nieciekawy: zimno, sucho, wieje i kurzy sie strasznie. Dopiero od konca kwietnia pogoda robi sie znosna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 213.25.35.* 02.12.05, 09:06 Masz rację, ale terminu styczeń - luty nie uznawałam za sztywny, raczej za najbliższy. Też uważam, że najlepszy termin to marzec -kwiecień - maj. Czerwiec - lipiec może być bardzo ciepły, ale wytrzymałam sierpień w Egipcie, więc i to bym przeżyła. Jednak te miesiące są juz droższe. O szczegółach porozmawiam z osobą, która rzeczywiście wykaże ochotę pojechać. Pożyczki to raczej brać bym nie chciała, muszę sie "zmieścić" w dostępnych dla mnie granicach i wykorzystać je maksymalnie, tj. zobaczyć to, co najbardziej mnie interesuje: starożytności, mur właśnie, Pekin, terakotowe wojsko (Xian). Raz w życiu muszę to zaliczyć i będę szczęśliwa, jeśli mi się to uda. Jednak bardzo nie chciałabym jechać całkiem sama. Acha: również biuro podróży jest do uzgodnienia, ale ta wersja, o której napisałam w pierwszym poście jest najbliższa programem do moich zainteresowań. Pozdrawiam Wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 213.25.35.* 02.12.05, 09:17 Przecież ten przykład programu podany przeze mnie zawiera właśnie Pekin, Xian, Szanghaj - więc wcale nie jest tak bardzo okrojony! Chciałoby się zwiedzić CAŁE CHINY - to piszę serio, jednak z różnych względów muszę się zmieścić w pewnych granicach zarówno finansowych, jak i czasowych. No i - przyznam się bez bicia! - nie bardzo czuję się na siłach do samodzielnego zwiedzania tak dalekiego i obcego kraju. Uważam, że Chiny są najciekawszym zakątkiem naszego Globu i konkurują jedynie z Mezoameryką i Egiptem. Zresztą, należę do osób, których można wyciągnąć wszędzie (czas i mamona...) Pozdrawiam Wszystkich Romantyków Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Chiny_Pekin 02.12.05, 16:04 Jeśli program zawiera to co piszesz, to OK. Myślałam o innej wersji! Rzeczywiście jest to super ciekawy kraj! Jeśli wybierzesz się do Egiptu to oczywiście tylko z rejsem po Nilu! Ja lece w kwietniu do Meksyku i na Kubę, a w dalszej kolejności(chyba za 2 lata - kasa!!!) do Peru i Boliwii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 04.12.05, 00:11 Zgadzam sie z Tobą, bo rejs po Nilu zaliczyłam. Jeśli szczęście dopisze i opatrzność pozwoli - jadę jeszcze raz, tylko trochę fakultety zmienię, aby jak najwięcej zobaczyć. Natomiast Meksyku to Ci zadroszczę!!! (Właśnie, ta kasa) Życzę Ci naprawdę udanej wycieczki, zwłaszcza Meksyku. Oby Ci się Peru i Boliwia też udały !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 17.04.06, 20:24 na pewno będzie fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 22.12.05, 13:20 odezwij sie do mnie! Co myślisz o maju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 28.12.05, 21:08 Hej! Cieszę się! Maj, a nawet czerwiec byłyby super. Nie odzywałam się, bo mnie nie było jakiś czas. Sory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 31.12.05, 23:32 Czy przed wyjazdem do Chin obowiązują jakies szczepienia? Jeśli tak to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Chiny_Pekin 01.01.06, 15:08 Zadne nie obowiązują!Ale na żółtaczkę i zwykłą grype zawsze warto się zaszczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 04.01.06, 12:03 A czy trzeba mieć jakieś zaświadczenia o tych szczepieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
shanghay Re: Chiny_Pekin 04.01.06, 19:32 -------------------------------------------------------------------------------- hej. w Chinach byłam w 2005 r. w sierpniu. Służę radą. Byliśmy we dwójkę przez 23 dni, Pekin, Xian, Chengdu i Shanghay. Mam też znajomego, który był w innym rejonie. Krótko - zdecydowanie odradzam terakotową armię- jest bardzo droga i mało efektowana. W okolicach Pekiny spirunował mnie tylko Chiński mur (koniecznie wybierzcie odcinek Jinchanling czy jakoś tak). W samym Pekinie tylko miasto cesarskie, czyli 1 dzień max. Jeśli ktoś ma czas, zdecydowanie powinien go poświęcić na zwiedzenie Yunnanu i Sichunau. Szczepień obowiązkowych nie ma, ale warto zdbać o żółtaczke typu B i tężec. pozdr. ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataliaa Re: Chiny_Pekin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 19:52 a jak pogoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 05.01.06, 00:09 Dzięki Ci za dobre rady, przyjmuje wszystkie! Chociaż muszę przyznać, zmartwiła mnie ta dotycząca terakotowej armii - dla mnie to rzecz niebywała, chciałam obejrzeć. Zobaczymy, to zależy również od ostatecznego programu wycieczki - jeszcze do końca nie ustalony. Przyłączam się do pytania o pogodę: sierpień był dobry? może lepszy czerwiec, lipiec, czy można przewidzieć porę o dużym nasileniu opadów (których nie lubię)? Pozdrawiam. L Odpowiedz Link Zgłoś
canada81 Re: Chiny_Pekin 05.01.06, 02:13 Ludka,bylam w Chinach w 2004 ( Pekin, Xian, Luoyang, Klasztor Szaolin,Mur itp.) na Twoim miejscu nie odpuscilabym Xian -terakoty, bylam tam i uwazam, ze warto bylo! Robi wrazenie, szczegolnie jak juz wiesz cos na ten temat. Bylam w Chinach w maju i uwazam, ze jest to najlepszy miesiac, jest bardzo cieplo, ale nie upalnie, wszystko kwitnie, a roslinnosc otacza Cie wszedzie nawet w samym Pekinie, podejrzewam, ze gdyby nie pora roku, to i wrazenia moglabym miec inne. Marzysz o terakocie, to jedz tam! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 05.01.06, 16:48 Dzięki Ci. Wiem, że mnie rozumiesz! Doskonale wiem, że Chiny mozna zwiedzać 2- 3 miesiące i też będzie to pobieżne! Od wielu lat czytam na ich temat tyle ciekawych rzeczy, ale aby to zobaczyć - no sami rozumiecie. Choćby dzisiejszy reportarz w TV na temat plemienia Bo (Yunan). W głowie się niby nie mieści, ale fakty są!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 11.01.06, 14:51 Kochana! Powiedz mi jeszcze, czy będąc w Xian widziałaś piramidę? To druga ogromnie ciekawa rzecz, ale podejrzewam, że nie jest udostępniona do zwiedzania (oczywiście, jeśli chodzi o wnętrze). Napisz wszystko, co wiesz nt. Pozdrówko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 16.01.06, 13:29 Dla porządku informuję Wszystkich Zainteresowanych, że wyjazd ten przekładam na miesiące letnie (do wyboru). Jeśli jest ktoś chętny, lub jeśli ma dodatkowe propozycje - proszę o głos. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Chiny_Pekin 17.01.06, 19:46 sorry ale nie zobaczyć armii z terrakoty to jak w polsce nie zobaczyć rynku w krakowie jak najbardziej polecam robi wrażenie jak sie weźmie pod uwage kiedy została zrobiona a każdy wojownik ma inną twarz i że pierwszym zamysłem cesarzea było pogrzebanie żywcem 6000 dzieci (o ile dobrze pamietam) to nie wolno tego ominą - droga tzn. ile tyle co bilet lotniczy do chin pekin jeden dzień hehehehe to nie bełchatów że starczy jeden dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 18.01.06, 00:40 Zgadzam się Tobą jak najbardziej! Łodzi w jeden dzień nie zwiedziłam... chociaz sie w niej urodziłam. Chiny jednak zobaczyć muszę - tyle, ile tylko zdołam. Terakotowe wojsko to jest to, co najbardziej chcę zobaczyć. Jeszcze Zakazane miasto i Wielki Mur. Niestety, nie wszystko mogę, marzenia przerastają mozliwości. Polecam książkę "Biała Piramida" - działa na wyobraźnię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 20.01.06, 22:49 Przyjmę również inne propozycje, do wspólnego rozważenia Odpowiedz Link Zgłoś
tartus1 Re: Chiny_Pekin 21.01.06, 11:58 untochables napisał: > sorry ale nie zobaczyć armii z terrakoty to jak w polsce nie zobaczyć rynku w > krakowie Ja myślę, że to twoje zdanie można odmieniać w 100 wariantach. Na przykład: " Sorry ale nie zobaczyć Wielkiego Muru to jak w Polsce nie zobaczyć rynku w Krakowie" albo " Sorry ale nie zobaczyć Zakazanego Miasta to jak w Polsce nie zobaczyć rynku w Krakowie" itd. Chiny, jak wiesz, są zbyt dużym krajem, by w okresie krótkiego urlopu zobaczyć wszystko, co jest do zobaczenia. Posłuchaj: Byłeś w Mogao Ku? Nie? NAPRAWDĘ NIE? To ty chyba Chin nie widziałeś!! Jak można być w Chinach i nie zobaczyć Mogao Ku!? "Jeśli miałbym jechać do Chin i nie obejrzeć Mogao Ku, to bym w ogóle zrezygnował z wycieczki". Śmieszne, prawda? Zarówno Terakotowa Armia jak i Mogao Ku są na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jeśli mierzyć wartość zabytku ceną biletu, to czy znajdziesz coś w Chinach droższego niż Mogao Ku? Dla mnie jest jasne, że z czegoś trzeba zrezygnować. Ja zrezygnowałem z Terakotowej Armii, spływu po Jangcy i Yangshuo i Szanghaju - żelaznych punktów objazdówek. Nie lubię się pchać tam, gdzie wszyscy lezą. I co jest łatwo osiągalne. Ty przecież tej jesteś dumny z (logostourowskiej) wycieczki do KRL- D, prawda? Filozofię zwiedzania mam taką: wyważyć między komercyjnymi, turystycznymi "must see" a niecodziennymi, rzadko odwiedzanymi miejscami. Nawet kosztem rezygnacji ze światowego hitu. W tym wątku jest mowa o wyjeździe z biurem podróży. Pole manewru jest więc ograniczone. Relacja z Chin tartus.cba.pl pozdrawiam, Tartus Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Chiny_Pekin 21.01.06, 15:15 BYłam z biurem podrózy, oczywiście zwiedzaliśmy Xian i armię terrakotową. Robi wrażenie, szczególnie jak obejrzy się na wstepie film w przedziwnym kinie, gdzie obraz cię otacza ze wszystkich stron i masz wrażenie, że jesteś w centrum wydarzeń.Ogląda sie go przed przystąpieniem do zwiedzania, więc chyba jest to w cenie. Ile kosztuje nie wiem, bo bilety wstepu były w cenie wycieczki.W Pekinie poza Zakazanym Miastem jest absolutnie piękny i wart obejrzenia Pałac Letni,a fajnie też było zobaczyć Pandę w ZOO i kupić norki w markecie obok Świątyni Nieba. Żadnych zaświadczeń o szczepieniach nie trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 22.01.06, 00:52 Norki też są mi jakby mniej potrzebne, ale przyjmuję wszelkie uwagi, informacje i wskazówki! Za wszystkie już z góry dziekuję, zwłaszcza za podane strony www - Tartus! - skarbnice wiedzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Chiny_Pekin 22.01.06, 17:51 tartus1 - dzięki za wskazanie kierunku chiny są ogromne narazie byłem 2 razy tam i musze jeszcze kilka razy tam pojechać brakuje mi tylko czasu by poznać ten niezwykle fascynujący kraj jeszcze raz dzięki ;) jeśli znasz jesczez jakieś ciekawe kierunki w chinach o któych nie mói się głośno - pliss podaj nazwy pozdro pjetja Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka17 Re: Chiny_Pekin 23.01.06, 19:59 Byłabym chyba zainteresowana podobnym wyjazdem. Przyslij mi maila lub nr gg na calineczka17@gazeta.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 25.01.06, 01:22 3084968,lepiej napisz na: Newla malpa gazeta.pl Pozdrawiam i czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 27.01.06, 20:33 Kto mi powie? Czy w Chinach ściągnięcie zdjęć z aparatu nastręcza trudności? Czy kawiarenki interentowe są do znalezienia, czy raczej są rzadkością? Kupować Kartę 1000MB na jeden raz? czy raczej pozostać przy 256? Jeszcze mnie interesuje pogoda: kto jest dobrze zorientowany? Które miesiące mają najwyższą średnią opadów? (bo podany wcześniej termin styczeń - luty najpewniej ulegnie zmianie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawa Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 30.01.06, 12:39 No właśnie: gdzie można znaleźć jakieś informacje na ten temat? I jeszcze jedno: kto dysponuje adresem do Chińskiej Ambasady w Polsce? Znaleziona strona przez wyszukiwarkę jest nieczytelna dla przeciętnego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tartus1 Re: Chiny_Pekin 31.01.06, 16:12 Gość portalu: Ciekawa napisał(a): > I jeszcze jedno: kto dysponuje adresem do Chińskiej Ambasady > w Polsce? Znaleziona strona > przez wyszukiwarkę jest nieczytelna dla przeciętnego Polaka. Bez przesady. Jest przecież polska wersja. Hint: biało-czerwona flaga. www.chinaembassy.org.pl/pol/ Tartus. Chiny'2005 tartus.cba.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Chiny_Pekin IP: 61.51.189.* 31.01.06, 13:21 Kawiarenek internetowych jest w chinskich miastach bardzo wiele. Najlepiej wiedziec jak sie nazywa kawiarenka po chinsku i pytac obsluge w hotelu. Kawiarenka nazywa sie wang ba w znakach (nie wiem czy sie poprawnie wyswietli u Ciebie) 网吧. Ze sciagnieciem zdjec raczej mozesz miec trudnosci, musialabys zainstalowac oprogramowanie, co musisz wytlumaczyc wlascicielowi kawiarenki. W sprawie pogody, to w Chinach pogoda jest zroznicowana, np teraz w Haerbinie jest okolo -20 a w Xishuangbannie +20. Takze zalezy gdzie sie wybierasz. Dobre przewodniki podaja srednie opady i srednie temperatury dla roznych regionow i latwo znajdziesz te informacje w sieci. Czytalam powyzej ze interesuja Cie mniejszosci. Jezeli tak, to zapraszam na moje strone www.staryhutong.com, ktora prowadzimy by pomoc osobom, ktore podrozuja samodzielnie i chca w Chinach nieco zboczyc z utartych turystycznych szlakow. Miedzy innymi opisujemy jak dostac sie na swieta mniejszosci etnicznych, ale takie prawdziwe, nie pokazowki dla turystow, gdzie bedziesz pierwszym widzianym w wiosce laowai'em, czyli bialym. Z tym ze oczywiscie na taka ludowa impreze nie trafisz wraz z biurem podrozy, musisz to zorganizowac sama. To jest mozliwe, nawet jesli nie mowisz po chinsku. Gdybys miala jakies pytania to na stronie znajdziesz moj adres emailowy. Chetnie odpowiem tez na pytanie dotyczace innych miejsc, w szczegolnosci Pekinu, bo tu mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
tartus1 Re: Chiny_Pekin 31.01.06, 16:09 Gość portalu: Marta napisał(a): > Kawiarenek internetowych jest w chinskich miastach bardzo wiele. Nie wiem, czy i jak często bywałaś w chińskich kawiarenkach internetowych. Ja odwiedziłem ich około 20. W ŻADNEJ komputery nie miały dostępnych nagrywarek. Jedynym sensownym rozwiązaniem, aby przegrać zdjęcia z karty na CDR są laboratoria fotograficzne (np. serwisy Konica występujące w dużych ilościach). Przegranie karty za uśmiech/5Y. Internet na prowincji 2Y/h w dużym mieście 3-4Y/h Tartus Chiny'2005 tartus.cba.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Chiny_Pekin IP: 61.48.62.* 01.02.06, 02:03 Drogi przedmowco. Jak mawiaja Chinczycy: 你真聪明! (pinyin: ni zhen congmin) Rozumiem, ze byles w Chinach i chcesz innym przekazac wiedze, ale prosze, przeczytaj moj post dokladnie. Napisalam rowniez: "Ze sciagnieciem zdjec raczej mozesz miec trudnosci". A z Twoja rada sie zgadzam. Odpowiadajac na Twoje pytanie: Bylam w wiecej niz w dwudziestu prowincjach, a w kazdej zwykle w paru conajmniej miastach i miasteczkach, i prawie w kazdym z nich odwiedzilam conajmniej jedna kawiarenke internetowa. Pozdrowienia. Marta www.staryhutong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudiger Re: Chiny_Pekin IP: *.era.pl 01.02.06, 09:36 Marta, Napisalem maila, ale przyszla informacja o niedostarczeniu. Chcialem tylko podziekowac za informacje na stronce: są naprawde bardzo przydatne! Adres kina juz zapisalem i mam nadzieje, ze podczas mojego pobytu w marcu tam dotre:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Chiny_Pekin IP: 221.216.197.* 01.02.06, 13:50 Ciesze sie, ze strona okazala sie przydatna. Dzieki za informacje w sprawie awarii emaila. Sprawdzilam i mail dziala, moze zle wpisales adres, powinno byc info (at) staryhutong.com (at) oznacza malpe. W adres na stronie, o ile nie jest obrazkiem tak jak na podstronie Kontakt , mamy wpisane "znaczace wyrazy" po to by uniemozliwic automatyczne zebranie emaila przez booty. W kazdym razie juz dziala, wiec gdybys jeszcze mial jakies pytania dotyczace podrozowania w Chinach poza wydeptanymi turystycznymi szlakami opisanymi w Lonely Planet i Rough Guide, to pisz. Jezeli email bedzie wciaz odbijal to mozesz rowniez napisac na gongminsh(at)yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: 217.153.164.* 01.02.06, 14:08 Marto, dziękuję za wskazówki. Z tego wynika, że lepiej zabrać więcej kart do aparatu (droga imprezka). Zapisałam sobie również Twój adres "mejlowy". A może ktoś mi pożyczy kartę 1000 MB Memory Stick? Należę do ludzi oddających!. Odpowiedz Link Zgłoś
tartus1 Re: Chiny_Pekin 01.02.06, 10:42 Gość portalu: Marta napisał(a): > Drogi przedmowco. Jak mawiaja Chinczycy: 你真聪明! (pin > yin: ni zhen congmin) Zgadzam się! > Rozumiem, ze byles w Chinach i chcesz innym przekazac wiedze, ale prosze, > przeczytaj moj post dokladnie. Napisalam rowniez: "Ze sciagnieciem zdjec raczej > mozesz miec trudnosci". A z Twoja rada sie zgadzam. Zachowałem odpowiednią staranność przy czytaniu twojego postu. Dla pewności przepisałem go na kartkę. Uznałem, że różnica między twoim stwierdzeniem "możesz mieć trudności" a moim doświadczeniem "było to nierealne" wymaga wyjaśnienia. Przedstawiłem również konkretne rozwiązanie, z którym ku mojej radości - zgodziłaś się. Pozdrawiam. Tartus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin Do Tartusa IP: 217.153.164.* 05.02.06, 19:22 Tartus, traktuję Cię jako Człowieka Zorientowanego. Więc powiedz mi wszystko- co wiesz na temat pogody w miesiącach letnich? Jedni straszą mnie, że bez przerwy pada. Inni mówią, że owszem, pada 2 dni w miesiącu (średnio oczywiście), to w Polsce zdecydowanie więcej i żyjemy. Nawet biura podróży udzielają informacji dosyć zróżnicowanych. To jak jest naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
tartus1 Re: Chiny_Pekin Do Tartusa 05.02.06, 20:28 Gość portalu: Ludka napisał(a): > Tartus, traktuję Cię jako Człowieka Zorientowanego. Więc powiedz mi wszystko- > co wiesz na temat pogody w miesiącach letnich? Jedni straszą mnie, że bez > przerwy pada. Inni mówią, że owszem, pada 2 dni w miesiącu (średnio > oczywiście), to w Polsce zdecydowanie więcej i żyjemy. Nawet biura podróży > udzielają informacji dosyć zróżnicowanych. To jak jest naprawdę? Pytać o pogodę w Chinach to tak, jakby zapytać o pogodę w Europie. Chiny to duży kraj :) Na temat pogody wypowiedziałem się w poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=35768166&a=35909362 Naprawdę warto spojrzeć do serwisu pogodowego: dane są pewne, obiektywne i zebrane z długiego okresu. Zachęcam więc wszystkich do dodania do Ulubionych linku do (na przykład): www.weatheronline.co.uk (wejdź do danych historycznych) Dla Pekinu na przykład: www.weatheronline.co.uk/China/Beijing.htm W lipcu i w sierpniu w ciągu ostatnich 5 lat: -liczba dni deszczowych średnio 6 - maksymalna temp (średnio) VII'2005 - 32C VIII'2005 - 32C - minimalna temp (średnio) VII'2005 - 23C VIII'2005 - 22C - wilgotność VII'2005 - 70% VIII'2005 - 70% Sorry, ale nie będę przepisywać i uśredniać danych dla pozostałych miast na trasie twojej objazdówki. Jeśli chodzi o osobiste wrażenia, to najprzyjemniejsza pogoda była w zachodnich Chinach: przyjemny upał ale nie duszno. W Yunanie parno i deszczowo. Podobnie w Pekinie. Najbardziej przykrą sprawą jest jednak utrzymujące się przez cały dzień 100% zachmurzenie, które skutecznie zmniejsza atrakcyjność zdjęć. A tak w ogóle, to troszkę ci się dziwię, że tak bardzo przeżywasz pogodę. Wiadomo: trzeba do Chin wziąć polar, nieprzemakalne płaszcze i kurtki przeciwdeszczowe są raczej niepraktyczne ze względu na wysoką temperaturę i wilgotność. Parasolkę kupisz na miejscu. pozdr, Tartus tartus.cba.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin Do Tartusa IP: 217.153.164.* 06.02.06, 23:39 Tartus! Miej wyrozumiałość dla mojego reumatyzmu oraz trwałej ondulacji! A tak na poważnie, to dziękuję Ci Dobry Człowieku. Wiadomości na ten temat miałam sporo ale tak zróżnicowanych, że się kupy nie trzymały. PS. parasolkę wlec... sorry. Chyba, że kupić taką typową chińską w kwiatki - to jest pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX polecam wrzesien IP: *.freenet.lu 09.02.06, 00:57 Hej, bylam w Chinach w drugiej polowie wrzesnia, polecam! (polnoc) Bylo slonecznie, lecz nie upalnie. Nie polecam natomiast wiosny w Pekinie, wszyscy przemykaja po ulicach, chroniac sie przed piaskiem :)) Wojsko z terakoty polecam, na mnie zrobilo ogromne wrazenie, ale rzeczywiscie trzeba wczesniej troche na ten temat poczytac. Szczepionki nie sa obowiazkowe, ale my bylismy zaszczepieni na wszystko (po poprzednich wyprawach) i cale szczescie. Ty jednak jedziesz z biurem, wiec nie jest to konieczne. Pozdrawiam, XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotograf Do zorientowanych w fotografowaniu IP: 217.153.164.* 11.02.06, 10:53 Zastanawiam się nad taka sprawą; czy na okolo 2 tygodnie wystarczy karta 1Gb? Myslę, że nie. Ale czy taka kartę mozna kupić tam w Chinach? Napewno tak, ale zorientowanych prosze o informacje na temat cen (karta MStick), a także miejsca zakupu. Czy bardziej sie oplaca kupować taki sprzęt u nas w Polsce, czy tam? Czy mozna tam kupić MP3 i jakich cen mozna sie spodziewać? Chodzi mi o zwykłe odtwarzacze dostepne u nas nawet w supermarketach (są byle jakie!), oraz o takie, które ściągają zdjęcia z aparatu bez komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Do zorientowanych w fotografowaniu IP: 217.153.164.* 16.02.06, 23:58 właśnie, mnie też ten temat interesuje: czy można tam kupić akcesoria do aparatu foto? Głównie: czy ktoś zna ceny - w przybliżeniu oczywiście? U nas karta 512 kosztuje około 300 złotych, a jedna na taką wycieczkę moim zdaniem to zbyt mało. Jeśli czas jest zorganizowany, to trudno się przecież wyłamywać i szukać kawiarenek! Poradźcie coś sensownego, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Do zorientowanych w fotografowaniu 17.02.06, 08:56 kiedy byłem w kwietniu w pekinie ceny w centrum były porównywalne z cenami w media markt w polsce - pewnie gdzis dalej na prowincji czy u producenta będą tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czenek Re: Do zorientowanych w fotografowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:25 mysle ze dobrym rozwiazaniem bylby bank pamieci www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=241 pclab.pl/art12492.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Do zorientowanych czyli Czenka IP: 217.153.164.* 19.02.06, 19:43 Czenek, dzięki! Podoba mi się i to bardzo. Tylko muszę sprawdzić, czy to pasuje do aparatów z moją kartą (MS). A jaką to właściwie ma zawartość pamięci? Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Do zorientowanych w fotografowaniu 19.02.06, 20:13 Wszystko zalezy w jakiej rozdzielczosci robisz. Ja na 1 GB mieszcze ok 230 zdjec i podczas podrozy starcza mi to na 2-3 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Do zorientowanych....Chilijczyka IP: 217.153.164.* 22.02.06, 15:31 Cześć, ale ja nie pytałam o kartę, tylko o małe urządzenie, które polecił mi Czenek. Natomiast dzięki Ci za reklamę Twojej (?) stronki, to jeden z moich sposobów wędrówek po świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czenek Re: Do zorientowanych....Chilijczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 15:44 HEJ! > Tylko muszę sprawdzić, czy to pasuje do aparatów z moją kartą (MS) "...Obsługa urządzenia jest w zasadzie bezproblemowa. Z boku urządzenia umieszczone są otwory dla kart typu Compact Flash (CF), SmartMedia (SM), Secure Digital (SD)/Multimedia Card (MMC) i MEMORYSTICK (MS). Po umieszczeniu naszej karty w odpowiednim otworze i w odpowiedni sposób, włączamy E-Tank jednym przyciskiem, a drugim rozpoczynamy proces kopiowania." >A jaką to właściwie ma zawartość pamięci? Jaka pojemnosc bedzie mialo to urzadzenie zalezy tylko od Ciebie :-). Oferowany przez www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=241 E-Tank nie jest wyposazony w twardy dysk :-(. Musisz dokupic dysk 2,5 cala taki sam jak montowany w laptopach , zamontowac a nastepnie sformatowac w systemie FAT12, FAT16 lub FAT32 (w tym celu najlepiej udac sie do serwisu komputerowego koszt ok 30zl) Rok temu za dysk 2,5" o pojemnosci 40GB zaplacilem niecale 200zl. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Do Czenka IP: *.153.164.84.zdnet.com.pl 07.03.06, 22:53 Czenek, ucieszyła mnie Twoja odpowiedź. Mnie straszono ceną ca 1000zł za dysk (???) oraz potrzebą jeszcze jakiegoś oprzyrządowania i kabli. Cieszę się również, że pasują Memory Stick, są przecież rzadziej stosowane. Dzięki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okka Re: Chiny_Pekin IP: *.153.164.84.zdnet.com.pl 19.03.06, 11:34 Co ciebie ciągnie do Chin? Czego jesteś najbardziej ciekawa? Czy byłaś już tam kiedyś? Zastanawiam się nad wyjazdem i wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: *.153.164.84.zdnet.com.pl 27.03.06, 16:02 Oh, dawno tu nie zaglądałam. Co mnie ciągnie? głównie starożytności. Poza tym pociąga mnie wszystko, co nieznane, egzotyczne. To wielki kraj i przez wieki zamknięty dla "obcych", bardzo odmienny. Czas tam zaglądnąć jeśli się okazja nadarza. Przez okazję rozumiem trochę więcej czasu do mojej dyspozycji. Raz w życiu muszę więc stanąć na Wielkim Murze, rzucić okiem na Zakazane Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Chiny_Pekin IP: 213.17.162.* 28.03.06, 14:48 Czy poszukiwania nadal aktualne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: *.153.164.84.zdnet.com.pl 04.04.06, 00:55 Agnieszko, niestety - nie! Spóźniłaś się, jest nas dwie. Napewno jeszcze znajdziesz kogoś, niedawno właśnie odzywała się jeszcze jedna osoba chętna. Pozdrawiam i życze udanej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Chiny_Pekin 28.03.06, 17:03 Może zainteresuje Was zbiór linków i wiele innych postów tego Forum o Chinach. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25095&w=21613619 Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: *.153.164.84.zdnet.com.pl 04.04.06, 00:53 Oczywiście, uczestnicy Forum są ciekawi i Chiny coraz bardziej popularne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludka Re: Chiny_Pekin IP: *.149.246.27.zdnet.com.pl 10.04.06, 23:19 Bardzo proszę osoby powracające z wycieczek o podzielenie się wrażeniami. Wszelkimi!. Bedę naprawdę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś