Dodaj do ulubionych

Łódź jako miasto turystyczne

IP: *.retsat1.com.pl 19.10.02, 22:07
Myśleliście kiedyś o tym by przyjechać zwiedzić miasto nad Łódką?? Czy też na
swych turystycznych szlakach omijacie Łódź jako miasto "szare, brzydkie,
przemysłowe, turystycznie nieatrakcyjne"????

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: albert Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.pl 20.10.02, 00:19
      Uważam, ze Łodź jest ciekawa turystycznie,
      te XIX-wieczne fabryki na każdym kroku
      i wille fabrykantów.
      Kiedyś pojechałem tam specjalnie tylko w tym celu.....
      • Gość: Michał Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 09:52
        Brawo za wątek !
        Szczególne podziękowania dla kolegi, który przyjechał specjalnie, żeby zobaczyć
        Łódź.
        Naprawdę warto tu przyjeżdzać.

A turystów jest coraz więcej o czym zaświadczam jako przewodnik po naszym
        polskim Manchesterze.
        • Gość: acton Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: 80.48.198.* 20.10.02, 12:35
          Hmm...obawiam się, że raczej wolę zwiedzić Manchester i np. Gdańsk, Sandomierz
          niż Łódź. Niestety conajwyżej zatrzymam się na chwilę przejazdem...Jednak jak
          tak sobie myślę, ludzie zwiedzają to paskudztwo koło Łodzi zwane Warszawą, to
          przy niej Łódź powinna stać się Paryżem Mazowsza:) Tak na poważnie, jak bym się
          na chwilę miał zatrzymać w tym mieście, to faktycznie XIX-wieczne fabryki.
          • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 20.10.02, 19:46
            Gość portalu: acton napisał(a):

> Hmm...obawiam się, że raczej wolę zwiedzić Manchester i np. Gdańsk,
            Sandomierz
            > niż Łódź. Niestety conajwyżej zatrzymam się na chwilę przejazdem...Jednak jak
            > tak sobie myślę, ludzie zwiedzają to paskudztwo koło Łodzi zwane Warszawą, to
            > przy niej Łódź powinna stać się Paryżem Mazowsza:) Tak na poważnie, jak bym
            się
            >
            > na chwilę miał zatrzymać w tym mieście, to faktycznie XIX-wieczne fabryki.

Dlaczego wolisz zwiedzić Manchester, Gdańsk czy Sandomierz?? Dlatego, że tamte
            miasta (szczególnie wymienione miasta polskie) są od słyną jako ośrodki
            turystyki???? A Łódź w powszechnym mniemaniu nie ma nic ciekawego do pokazania??
            Według mnie jest to opinia niesprawiedliwa. Może patrzę na całą sprawę przez
            pryzmat lokalnego patriotyzmu, ale niedawno zanalazłem artykuł w
            krakowskiej "Gazecie Polskiej" opisujący Łódź. Ciężko zarzucić dziennikarzowi z
            Krakowa, że kieruje się jakimiś łódzkimi sentymentami. A jednak dziennikarza z
            pięknego przecież Krakowa zachwyciło to co zobaczył w Łodzi. Zapraszam do
            przeczytania:
            dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2000/12.19/i/Podroze/podr4/p
            odr4.html i skomentowania. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania dotyczące
            przedstawionych miejsc, chciałby zobaczyć więcej zdjęć czy też poznać
            dokładniej niektóre zawiłości historii miasta chętnie służę pomocą.

pozdrawiam
            • Gość: łażej Errata - poprawny link IP: *.retsat1.com.pl 20.10.02, 19:48
              Jak w temacie

dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2000/12.19/i/Podroze/podr4/podr4.html
            • Gość: acton Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: 80.48.198.* 20.10.02, 23:43
              Gość portalu: łażej napisał(a):

> Gość portalu: acton napisał(a):
              >
              > > Hmm...obawiam się, że raczej wolę zwiedzić Manchester i np. Gdańsk,
              > Sandomierz
              > > niż Łódź. Niestety conajwyżej zatrzymam się na chwilę przejazdem...Jednak
              > jak
              > > tak sobie myślę, ludzie zwiedzają to paskudztwo koło Łodzi zwane Warszawą,
              > to
              > > przy niej Łódź powinna stać się Paryżem Mazowsza:) Tak na poważnie, jak by
              > m
              > się
              > >
              > > na chwilę miał zatrzymać w tym mieście, to faktycznie XIX-wieczne fabryki.
              >
              > Dlaczego wolisz zwiedzić Manchester, Gdańsk czy Sandomierz?? Dlatego, że
              tamte
              > miasta (szczególnie wymienione miasta polskie) są od słyną jako ośrodki
              > turystyki???? A Łódź w powszechnym mniemaniu nie ma nic ciekawego do
              pokazania?
              > ?
              > Według mnie jest to opinia niesprawiedliwa. Może patrzę na całą sprawę przez
              > pryzmat lokalnego patriotyzmu, ale niedawno zanalazłem artykuł w
              > krakowskiej "Gazecie Polskiej" opisujący Łódź. Ciężko zarzucić dziennikarzowi
              z
              >
              > Krakowa, że kieruje się jakimiś łódzkimi sentymentami. A jednak dziennikarza
              z
              > pięknego przecież Krakowa zachwyciło to co zobaczył w Łodzi. Zapraszam do
              > przeczytania:
              > <a
              href="dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2000/12.19/i/Podro
              >
              ze/podr4/p"target="_blank">dzisiaj.dziennik.krakow.pl/archiwum/dziennik/2000/12
              > .19/i/Podroze/podr4/p</a>
              > odr4.html i skomentowania. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania dotyczące
              > przedstawionych miejsc, chciałby zobaczyć więcej zdjęć czy też poznać
              > dokładniej niektóre zawiłości historii miasta chętnie służę pomocą.
              >
              > pozdrawiam

Na pewno każde miasto ma coś, co może się podobać, coś co warto zobaczyć. Co do
              Gdańska i Sandomierza, to rzuciłem sobie te miasta tak dla przykładu. Są piękne
              i tyle. Turystyka jest jedynie następstwem tego. Manchester też widziałem i
              jest to jakby bogatsza siostra Łodzi. Lokalny patriotyzm jest bardzo fajną
              sprawą. Sam jestem z Krakowa i też mi się bardzo podoba, jeśli chodzi o Łódź to
              niestety nie jest to najpiękniejsze miasto na świecie. Jeśli mi spodoba się
              Nowa Huta to i zapewne Łódź mi się zacznie podobać. Co do gazety, to o Gazecie
              Krakowskiej nigdy nie słyszałem. Zakładam, że chodzi Ci o Dziennik Polski. Na
              pewno chciałbym zwiedzić również Łódź i pewnie będę to musiał zrobić, ale póki
              co chyba jeszcze czekają mnie inne białe plamy na mapie, których nie widziałem
              i one mają pierwszeństwo. Patriotyzm lokalny jest bardzo fajną rzeczą i jak
              najbardziej mi się to podoba (wyjątek: zadufana Warszawka).
              Pozdrawiam.
              • Gość: flip Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.p.lodz.pl 21.10.02, 22:56
                To zrozumiale co piszesz o hierachii celow, ale za jakis czas mozesz wiele z
                tego juz nie zobaczyc. Nie wiadomo w ktora strone pojdzie, na razie stoi w
                miejscu.
              • Gość: rafi Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 09:53
                skad tyle pogardy dla warszawki? fakt, jako najwieksze miasto w tym kraju mamy
                najwiekszy procent idiotów ale to jeszcze nie swiadczy o tym, ze "warszawka
                jest zadufana"... jest tak jak wszedzie, w kazdym innym miescie, tylko z ciut
                inna specyfika. zyje sie szybko. bardzo szybko. ale tego wymaga taki moloch i
                na to nie ma rady. a jak sie zyje szybko, stoi sie dziennie 2 godziny w korku,
                czuje sie oddech na karku konkurencji, płaci sie horrendalne ceny za prawie
                wszystko itd, itp, to i ludzie sa bardziej nerwowi. Zreszta zauwaz, ze wieksza
                czesc osob to ludzie napływowi, ciagle przyjezdzajacy tutaj. W mojej firmie 3/4
                osob to ludzie spoza warszawy. No i tu dochodzimy do Łodzi. Wiekszosc moich
                wspołpracowników z niej pochodzi, wiec niedawno spedzilem tam 2 dni, no i
                przepraszam, ale nie zachwyciła mnie zupełnie. Jedyny pozytyw jak dla mnie to
                Piotrkowska, a raczej nie ona, tylko knajpy przy niej- bardzo fajne i
                niedrogie. Ale jedna ulica to troche za mało jak dla mmnie, sorki. Cała reszta
                miasta sprawia przygnebiające wrazenie, a najgorsze to fatalny opis ulic i
                kierunków, a raczej jego brak. Jak bede miał ochote pozwiedzac wybiore inne
                miasta, bo do Lodzi to juz raczej nie wroce w celu turystycznym, przykro mi.
                Pozdrawiam
                • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 23.10.02, 20:31
                  Gość portalu: rafi napisał(a):

No i tu dochodzimy do Łodzi. Wiekszosc moich
                  > wspołpracowników z niej pochodzi, wiec niedawno spedzilem tam 2 dni, no i
                  > przepraszam, ale nie zachwyciła mnie zupełnie. Jedyny pozytyw jak dla mnie to
                  > Piotrkowska, a raczej nie ona, tylko knajpy przy niej- bardzo fajne i
                  > niedrogie. Ale jedna ulica to troche za mało jak dla mmnie, sorki. Cała
                  reszta
                  > miasta sprawia przygnebiające wrazenie, a najgorsze to fatalny opis ulic i
                  > kierunków, a raczej jego brak. Jak bede miał ochote pozwiedzac wybiore inne
                  > miasta, bo do Lodzi to juz raczej nie wroce w celu turystycznym, przykro mi.
                  > Pozdrawiam

Co w Łodzi zobaczyłeś??? Oprócz Piotrkowskiej. Być może to nie jest wina braku
                  atrakcji turystycznych, ale wina złego przewodnika. Łódź trzeba zwiedzać z
                  kimś, kto zna to miasto. Inaczej nie jest się w stanie docenić jego uroku.

pozdrawiam
                  • Gość: rafi Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 10:57
                    miasto turystyczne to jak dla mnie miasto w ktorym przyjezdzam do " centrum"(
                    srodka) i zaczynam zwiedzanie. chodziłem wieksza czesc sam, własnie od "srodka"
                    ( ulicy traugutta dokładnie) i nie jestem zachwycony. Smutno, szaro. Sorki, ale
                    nie kazdy przyjezdzajacy do jakiegokolwiek miasta musi miec przewodnika. w
                    Krakowie, Sandomierzu czy Kazimierzu tez nie korzystam z przewodnika a miasta
                    mi sie podobaja. Niestety, jak podejrzewam, w takim wypadku uroki miasta
                    ujawniaja sie przy dłuższym przebywaniu/mieszkaniu. Mozliwe, ze Lodz jest
                    atrakcyjnym miastem dla turysty, lecz dla mnie, turysty przybywajacego tam
                    z "biegu", na zaledwie 2 dni, nie była atrakcyjna. Liczy sie pierwsze wrazenie
                    chyba...
                    Jezeli uwazacie, ze nie jest tak zle, to bardzo prosze o , Waszym zdaniem,
                    propozycje jedniodniowego obchodu Lodzi. Takiego ktory spowoduje, ze zmienie
                    zdanie. Chetnie sie wybiore jeszcze raz w takim wypadku;)
                    • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 24.10.02, 19:32
                      Gość portalu: rafi napisał(a):

> miasto turystyczne to jak dla mnie miasto w ktorym przyjezdzam do " centrum"(
                      > srodka) i zaczynam zwiedzanie. chodziłem wieksza czesc sam, własnie
                      od "srodka"
                      >
                      > ( ulicy traugutta dokładnie) i nie jestem zachwycony.
                      Fakt - stan budynków przy Fabrycznym woła o pomstę do nieba. Na szczęście
                      istnieje plan rewitalizacji tego obszaru. I jest spore prawdopodobieństwo, że
                      przebudowa tego fragmentu Łodzi wkrótce ruszy.

Smutno, szaro. Sorki, ale
                      >
                      > nie kazdy przyjezdzajacy do jakiegokolwiek miasta musi miec przewodnika. w
                      > Krakowie, Sandomierzu czy Kazimierzu tez nie korzystam z przewodnika a miasta
                      > mi sie podobaja.
                      W znacznej mierze jest to kwestia pieniędzy jakie wkładano w renowację owych
                      miast. Kraków, Sandomierz czy inne miasta uznawane powszechnie za turystycznie
                      atrakcyjne dostawały z budżetu państwa o wiele większe pieniądze na renowację
                      budynków. Ponadto Łódź, jako niezniszczona w czasie wojny nie doznała
                      powojennej odnowy, jaka była udziałem innych miast. Dopiero teraz, częściowo ze
                      środków miasta, częściowo ze środków prywatnych kamienice i inne zabytki są
                      odnawiane. Już znaczną część została wyremontowana, ale równie dużo zabytków na
                      taki remont czeka.
                      Niestety, jak podejrzewam, w takim wypadku uroki miasta
                      > ujawniaja sie przy dłuższym przebywaniu/mieszkaniu. Mozliwe, ze Lodz jest
                      > atrakcyjnym miastem dla turysty, lecz dla mnie, turysty przybywajacego tam
                      > z "biegu", na zaledwie 2 dni, nie była atrakcyjna. Liczy sie pierwsze
                      wrazenie
                      > chyba...
                      > Jezeli uwazacie, ze nie jest tak zle, to bardzo prosze o , Waszym zdaniem,
                      > propozycje jedniodniowego obchodu Lodzi. Takiego ktory spowoduje, ze zmienie
                      > zdanie. Chetnie sie wybiore jeszcze raz w takim wypadku;)

Z pamięci nie ułożę dokładnego planu takiej wycieczki :o( Muszę przejść jej
                      trasę i zobaczyć dokładniej ile co czasu zajmuje. Jak tylko to zrobię z
                      pewnością plan zwiedzania Łodzi tu przedstawię.

pozdrawiam
    • pmels Re: Łódź jako miasto turystyczne 22.10.02, 10:58
      Łódz jest ok? Turystycznie jest atrakcyjna wiele przedwojennych fabryk, sławna
      ulica Piotrkowska. Byłem ostatnio w Łodzi i mi się podobał!
    • ixtlilto Re: Łódź jako miasto turystyczne 23.10.02, 21:16
      Baaaardzo dawno temu Gazeta zachęcała aby opowiedzieć o swoim mieście, zatem ja
      opowiedziałam wątkami z forum:
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=179&w=558&a=2285890
      A następnie Jasam, MarcinK, HuBar, Zoonk, Geograf i inni forumowicze z Łodzi.
      Zapraszam do lektury :)
      • Gość: marcin_ sugestia IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 21:31
        Ja mojego ojca z pewnoscia nie naklonie do podziwiania obrazow, dajmy na to
        Opalki, bo on za artyste uwaza michala aniola, rubensa, malczewskiego...
        ..i tak jest z turystyka, piekna katedra, 13 wieczny kosciolek, klasyczny
        gotyk, nieskazitelny renesans.
        Takimi kategoriami posluguja sie zwykli ludzie, kiedy jednak pojawia sie na ich
        turystycznej drodze cos takiego jak Opalko.... to reaguja wlasnie tak
        oooo tego nie ma w zadnej ksiazce , to jakies ruiny do rozbiorki.
        Kiedys tak "chlopi" zalatwiali polskie zamki, .."skad macie gospodarzu te
        cegly? a , tam sa takie ruiny jakiejs szopy. tom wzial. odpowiedzial chlop
        spod malborka" hihi
        pozdrowy
    • hubar Łódź zapraszam na stronę: 23.10.02, 21:55
      naszego Forumowego klubu. Tam w dziale linki wiele, masa wątków i stron
      poświęcona Łodzi.
    • Gość: turysta Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 23:19
      jeszcze mi do konca nie odblio
      ale w dobie popularyzownaia lodzi moze kiedys mi tak odbije
      • Gość: angelina Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.10.02, 16:25
        lodz jako miasto turystyczne??? ludzie! co za idiota mogl to wymyslec.
        smutniejszego, brzydszego miasta w zyciu nie widzialam... nie ma nic do
        zaproponowania - kompletna szara beznadzieja...ruiny, brud, dziury w jezdniach,
        komunistyczne osiedla przeplatane rozwalaajcymi sie
        chalupkami..brrr...jeezuu..i ja tu musze mieszkac:(((
        • Gość: kasia Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: 157.25.164.* 25.10.02, 17:38
          nic nie musisz, człowiek jest istotą wolną i ma zawsze wybór
          • Gość: angelina Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.toya.net.pl 29.10.02, 17:44
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> nic nie musisz, człowiek jest istotą wolną i ma zawsze wybór

musze - czlowiek jest wolny na tyle na ile mu pozwalaja okolicznosci
        • michal.ch Re: Łódź jako miasto turystyczne 29.10.02, 18:18
          Gość portalu: angelina napisał(a):

> lodz jako miasto turystyczne??? ludzie! co za idiota mogl to wymyslec.
          > smutniejszego, brzydszego miasta w zyciu nie widzialam... nie ma nic do
          > zaproponowania - kompletna szara beznadzieja...ruiny, brud, dziury w
          jezdniach,
          >
          > komunistyczne osiedla przeplatane rozwalaajcymi sie
          > chalupkami..brrr...jeezuu..i ja tu musze mieszkac:(((

Dam Ci dobrą radę. Jeżeli piszesz takie bzdury, to nigdy nie przyznawaj się, że
          widziałaś Łódź, a tym bardziej, że w niej mieszkałaś. Tylko się ośmieszysz.
          • Gość: acton Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.w-net.pl 29.10.02, 20:42
            michal.ch napisał:

> Gość portalu: angelina napisał(a):
            >
            > > lodz jako miasto turystyczne??? ludzie! co za idiota mogl to wymyslec.
            > > smutniejszego, brzydszego miasta w zyciu nie widzialam... nie ma nic do
            > > zaproponowania - kompletna szara beznadzieja...ruiny, brud, dziury w
            > jezdniach,
            > >
            > > komunistyczne osiedla przeplatane rozwalaajcymi sie
            > > chalupkami..brrr...jeezuu..i ja tu musze mieszkac:(((
            >
            > Dam Ci dobrą radę. Jeżeli piszesz takie bzdury, to nigdy nie przyznawaj się,
            że
            >
            > widziałaś Łódź, a tym bardziej, że w niej mieszkałaś. Tylko się ośmieszysz.

Wydaje mi się, że jak ktoś się ośmiesza, to właśnie Ty. Każdy ma prawo do
            własnej opinii. Angelinie się Łódź nie podoba i na pewno nie jest w tym zdaniu
            osamotniona. Ja mieszkam w dzielnicy przepięknego miasta Kraków, w Nowej Hucie.
            To, że uważam, iż NH jest brzydka, nie znaczy, że się ośmieszam. Najnormalniej
            NH jest brzydka. Nie wszystko jest na tym świecie piękne i zapewne Łódź też do
            takich miejsc nie należy. Praktycznie to Ty ośmieszasz się z tym patriotyzmem
            lokalnym. Każdy ma prawo do własnego zdania.
            • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 29.10.02, 23:04
              Gość portalu: acton napisał(a):

> Angelinie się Łódź nie podoba i na pewno nie jest w tym zdaniu
              > osamotniona. Ja mieszkam w dzielnicy przepięknego miasta Kraków, w Nowej
              Hucie.
              >
              > To, że uważam, iż NH jest brzydka, nie znaczy, że się ośmieszam.
              Owszem. Jakbym ja twierdził, że Retkinia lub Widzew (takie same blokowiska jak
              Nowa Huta) są brzydkie, mówiłbym prawdę. Ale to jest tylko część Łodzi. Czy
              gdyby ktoś powiedział, że Kraków jest brzydki, bo Nowa Huta jest brzydka, to by
              się ośmieszał?? Pytanie retoryczne. Tak samo pisanie, że Łódź jest brzydka m.
              in. przez blokowiska, jest ośmieszaniem się. Nie one bowiem stanowią o
              charakterze miasta.

>Najnormalniej
              > NH jest brzydka. Nie wszystko jest na tym świecie piękne i zapewne Łódź też
              do
              > takich miejsc nie należy.
              Przyjedź - przekonaj się. Łódź zawsze była miastem kontrastów. I takim
              pozostała do dziś. Dlatego chyba są osoby twierdzące, że Łódź jest brzydka. Po
              prostu chcą widzieć tylko jedną stronę miasta. Lepiej przyjechać i samemu
              wyrobić sobie na ten temat zdanie. Jeśli widziałeś już dwadzieścia miast, w
              których centralną część stanowi kwadratowy rynek z ratuszem i stojącym gdzieś w
              rogu kościołem przyjedź do Łodzi zobaczyć coś zupełnie innego.

>Praktycznie to Ty ośmieszasz się z tym patriotyzmem
              > lokalnym. Każdy ma prawo do własnego zdania.

Owszem. Każdy ma prawo do własnego zdania. Ale pisanie, że "Łódź nie ma nic do
              zaproponowania" jest ewidentną nieprawdą. A do pisania tak oczywistych bzdur
              nikt nie ma prawa.

pozdrawiam

• Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 29.10.02, 22:49
          Gość portalu: angelina napisał(a):

> lodz jako miasto turystyczne??? ludzie! co za idiota mogl to wymyslec.

Zostałem niejako wyrwany do tablicy :o) Chociaż znam bardziej eleganckie
          określenia niż "idiota" na nazwanie osoby o innych poglądach.

> smutniejszego, brzydszego miasta w zyciu nie widzialam...

Co znaczy "smutniejszego"?? Chyba żadne miasto nie jest samo w sobie wesołe lub
          smutne. O nastroju miasta decydują ludzie to miasto tworzący. I z czym jak z
          czym, ale z ludźmi nie jest najgorzej. Co potwierdzają osoby przybywające do
          Łodzi pobawić się z innych rejonów Polski i świata.

>nie ma nic do
          > zaproponowania - kompletna szara beznadzieja...

Jeśli mogłaś coś takiego napisać, to znaczy, że zupełnie nie znasz Łodzi. Co
          więcej, o żadnym mieście nie można napisać, iż "nie ma nic do zaproponowania".
          Każde, nawet najbardziej zapuszczone, szare i brudne, ma jakiś lokalny zabytek,
          lokalny ewenement, coś co warte jest w nim zobaczenia. A jeśli według Ciebie
          np. ociekający przepychem i bogactwem Pałac Poznańskiego stojący obok wielkiej
          ponurej fabryki to nic, jeśli fabryczne osiedle Księży Młyn (akuratnie
          przygotowywane do wpisania na światową listę dziedzictwa kulturowego UNESCO) z
          wkomponowanymi weń Pałacem Scheiblera i willą Herbsta to nic, jeśli będąca
          świadectwem absolutnie wszystkich stylów architektonicznych XIX i XX w.
          Piotrkowska to nic, jeśli Mauzoleum Scheiblera, neogotycki majsterszyk ze
          Starego Cmentarza to nic, jeśli największy cmentarz żydowski w Europie to nic,
          jeśli największa w Polsce sala bankowa z pierwszej połowy XX w., bogato
          zdobiona witrażami i innymi ornamentami to nic, jeśli Biała Fabryka, klasztor w
          Łagiewnikach, Archikatedra i Kościół Ewangelicki, Willa Grohmana, Park
          Źródliska, pub Łódź Kaliska, Muzeum Sztuki Współczesnej, pomniki Tuwima,
          Rubinsteina, Reymonta i fabrykantów na Pietrynie to nic, jeśli kilkadziesiąt
          secesyjnych, neoklasycystycznych, neobarokowych, neogotyckich i eklektycznych
          kamienic to nic, to współczuję Ci. Jesteś jak ślepiec, który ma wzrok, ale nie
          widzi. To jest chyba najgorszy rodzaj ślepoty.

>ruiny, brud, dziury w jezdniach,

W jakim polskim mieście masz wszystkie budynki wyremontowane, wszystkie ulice
          czyste i wszystkie jezdnie gładkie???

> komunistyczne osiedla przeplatane rozwalaajcymi sie
          > chalupkami..brrr...jeezuu..i ja tu musze mieszkac:(((

Nie musisz.

pozdrawiam, otwórz oczy
          • Gość: Angelina Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.10.02, 11:15
            przepraszam Lazeju, ze nazwalam cie brzydko idiota - oczywiscie nie mialam do
            tego prawa.
            przeczytalam twoj post i wiesz co mysle? ze Lodz jest beznadziejna, ze jest
            brudna i szara - ze nic tu nie ma i w zwiazku z tym nie mozna jej niestety
            zaliczyc do miast turystycznych.
            nie przekonales mnie - lista paru "zabytkow" tego faktu nie zmieni.
            wiesz - moze to zalezy od tego co sie w zyciu widzialo i jakie sie ma
            porownania do innych miast.. nie wiem gdzie ty byles - nie tylko w polsce ale
            tez w europie lub na swiecie -nie wiem co ty zwiedzales jako turysta..ja
            widzialam wiele (nie chodzi mi o zadne chwalenie itp.) ale widzac jak wygladaja
            inne miejsca na swiecie to Lodz jest jednym z najbrzydszych miast.
            byc moze, gdybym np. podrozowala po miastach i wsiach krajow trzeciego swiata,
            np rosji - to bym uwazala ze Lodz jest ok..
            aha - i poza tym - nie urodzilam sie tu, nie wyroslam w tym miescie i moze
            dlatego nie stac mnie na ten "lokalny patriotyzm" - po prostu widze jak jest.
            i niestety musze tutaj mieszkac - jak tysiace innych ludzi
            • Gość: Ania Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: 193.131.67.* 30.10.02, 12:28
              Mysle, ze Angeilna w pewnym sensie ma racje. Ja zawsze bede kochac Lodz, ale to
              dlatego, ze z tym miastem jestem zwiazana emocjonalnie. Tu sie urodzilam,
              wychowalam, mam wielu znajomych i rodzine. Patrze na Lodz troche inaczej teraz,
              bo z odleglosci kilku tysiecy kilometrow i to tez pewno po czesci typowa
              tesknota na obczyznie. Angelina tak jak i ja troche podrozowala i tu sie moge z
              nia zgodzic - niestety w swiatowej skali porownawczej to Lodzi duzo jeszcze
              brakuje. Wszystko zalezy od tego jaka mamy skale porownawcza i do czego sie
              odnosimy. Zabytki w tym miescie sa niewatpliwie bezcenne w swojej kategorii i
              temu nie mozna zaprzeczyc, ale to nie wszystko co sie bierze pod uwage i przy
              ocenie miasta jako pieknego i atrakcyjnego turystycznie.
              Mimo wszystko i tak kocham Lodz!
              • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 30.10.02, 22:08
                Gość portalu: Ania napisał(a):

> Mysle, ze Angeilna w pewnym sensie ma racje. Ja zawsze bede kochac Lodz, ale
                to
                >
                > dlatego, ze z tym miastem jestem zwiazana emocjonalnie. Tu sie urodzilam,
                > wychowalam, mam wielu znajomych i rodzine. Patrze na Lodz troche inaczej
                teraz,
                >
                > bo z odleglosci kilku tysiecy kilometrow i to tez pewno po czesci typowa
                > tesknota na obczyznie. Angelina tak jak i ja troche podrozowala i tu sie moge
                z
                >
                > nia zgodzic - niestety w swiatowej skali porownawczej to Lodzi duzo jeszcze
                > brakuje. Wszystko zalezy od tego jaka mamy skale porownawcza i do czego sie
                > odnosimy. Zabytki w tym miescie sa niewatpliwie bezcenne w swojej kategorii i
                > temu nie mozna zaprzeczyc, ale to nie wszystko co sie bierze pod uwage i przy
                > ocenie miasta jako pieknego i atrakcyjnego turystycznie.
                > Mimo wszystko i tak kocham Lodz!

Z tą skalą porównawczą dla Łodzi jest trochę specyficzna sprawa. Bo nie ma jej
                do czego porównać, przynajmniej w Polsce. Po prostu inna kategoria.

Co co mojej skali porównawczej, to niestety zagranicy praktycznie nie znam :o(
                Natomiast całkiem dobrze znam Polskę, szczególnie na południe od Łodzi. Tak się
                składa, że aktualnie jestem na trzecim roku geografii i oprócz normalnych,
                organizawanych na własną rękę wycieczek, miałem coś takiego jak ćwiczenia
                terenowe. Dzięki temu np. region Dolnego Śląska znam znakomicie, tak samo dane
                mi było w nieco inny sposób spojrzeć na Małopolskę. Nie przeczę, np. śląskie
                miasta są całkiem ładne. Każe ma w centrum czworokątny rynek, otoczony ładnie
                odnowionymi kamienicami, każde ma kościoły, romańskie, gotyckie czy też
                barokowe. Każe ma... No właśnie, miasta same w sobie są ładne, ale są w
                znacznej mierze takie same. Natomiast czegoś podobnego do Łodzi nie spotkałem.
                Gdybym, nie mając żadnego doświadczenia turystycznego, przyjechał do Łodzi i do
                jakiegoś innego miasta o średniowiecznym założeniu, to bez wątpienia Łódź
                wydała by mi się brzydsza. Bo nie ma rynku, nie ma otaczających go ładnych
                kamienic itd. Ale kiedy po zwiedzeniu dziesięciu podobnych do siebie miast,
                miałbym jechać do jestenastego, utrzymanego w tym samym stylu, to nie sądzę by
                mi się chciało. A Łódź ma coś czego inne miasta nie posiadają.

Dziś szedłem z koleżanką (bynajmniej nie Łodzianką) przez miasto i powiedziała
                ona, że Łódź byłaby jednym z najpiękniejszych miast, gdyby tylko jej zabytki
                odnowiono. I nie mogłem się z nią nie zgodzić. Na przykład dwa zdjęcia Cerkwii
                Aleksandra Newskiego. Do niedawna był to zwyczajna, szara świątynia stojąca w
                centrum miasta. Ot - zwykły szary łódzki budynek.
                www.uml.lodz.pl/turystyka/zabytki/jotpegi/cerkiew_prawoslawna_A_Newskiego
                .jpg Niedawno miasto wzięło się za jej remont. Z miejskiego budżetu
                wyasygnowano kilka milionów złotych na renowację. Na razie zrobiono wieżę i
                prezentuje się ona tak:
                ziemiaobiecana.toya.net.pl/ziemiaobiecana/spacery_kopuly/DSC09185.JPGhttp://ziemiaobiecana.toya.net.pl/ziemiaobiecana/spacery_kopuly/DSC09188.JPG

Widać różnicę??? A tak jest z wieloma innymi łódzkimi budynkami. Opodal cerkwii
                stoi kamienica zdobiona maszkaronwami, płaskorzeźbowymi nietoperzami i itd.
                Kamienica jest zupełnie zapuszczona, a ostatnio założono kraty chroniące
                przechodniów przed odpadającym tynkiem. A gdyby to zrobić, to by była
                najładniejsza kamienica w Łodzi!! Ale nie ma pieniędzy :o( Łódź nigdy nie miała
                szczęścia do funduszy na renowację zabytków, i dalej tego szczęścia nie
                posiada. Wystarczy przejść się np. ulicą Moniuszki by zobaczyć sotojące po
                jednej stronie piękne, wyremontowane kamienice, a po drugiej stypiącą się
                ruinę. A kiedy się przyjrzymy, to dostrzerzemy, że pod względem architektury
                jedna strona jest bardzo podobna do drugiej. Wszystko jest więc kwestią
                remontu. A na ten trzeba pieniędzy :o(

Jednak i tak zrobiono w Łodzi bardzo dużo. Ilość odnowionych budynków, mimo
                bardzo skromnych funduszy, jest zadowalająca. I z każdym rokiem się powiększa.
                Warto przyjechać, zobaczyć co już zrobiono, i może przyjrzeć się temu co
                jeszcze jest do zrobienia. A przede wszystkim po to by zobaczyć miasto jedyne w
                swoim rodzaju.

pozdrawiam

• miriam_73 Re: Łódź jako miasto turystyczne 25.10.02, 17:31
      Łódź jest bardzo ciekawym miastem. Szkoda tylko, że nieco zaniedbanym (co
      jednak, powoli, acz systematycznie się poprawia). Warto się wybrać. Pozdrawiam
      Łodzian.
      • Gość: Ania Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: 193.131.67.* 25.10.02, 18:10
        Lokalny patriotyzm - moze tak.
        To miasto zmienia sie z minuty na minute i pieknieje. To prawda, ze moze wiele
        jeszcze wysilku potrzeba zeby bylo super. Ale mnie zawsze jest dobrze w Lodzi.
        Lodzianka, choc juz od kilku lat na obczyznie
    • Gość: flip Nowa atrakcja IP: *.p.lodz.pl 28.10.02, 20:49
      Miastu Lodz przybedzie wielka atrakcja! Beda pokazywac (za biletami) Rade
      Miejska.
      • luka Re: Nowa atrakcja 29.10.02, 15:04
        Jestem z Katowic. Łódź jak najbardziej jest miastem które może się spodobać ,
        zwiedzałem je z ciekawością przez cały dzień i wiem że jeszcze sporo pozostało.
        Wyobrażałem sobie jak mogła wyglądać Warszawa przed wojną i wydaje mi się że
        Łódź może tę atmosferę przypominać. Wszelkim krytykującym polecam wizytę w
        Pałacu Poznańskiech - coś niesamowitego! Może nie ma tam średniowiecznej
        katedry ale to chyba największe XIX wieczne miasto w Polsce. Warto zobaczyć
        (nie mówię już o fantastycznych knajpach).
      • luka Re: Nowa atrakcja 29.10.02, 15:06
        Jestem z Katowic. Łódź jak najbardziej jest miastem które może się spodobać ,
        zwiedzałem je z ciekawością przez cały dzień i wiem że jeszcze sporo pozostało.
        Wyobrażałem sobie jak mogła wyglądać Warszawa przed wojną i wydaje mi się że
        Łódź może tę atmosferę przypominać. Wszelkim krytykującym polecam wizytę w
        Pałacu Poznańskiech - coś niesamowitego! Może nie ma tam średniowiecznej
        katedry ale to chyba największe XIX wieczne miasto w Polsce. Warto zobaczyć. ps
        (nie mówię już o fantastycznych knajpach).
        • michal.ch Re: Nowa atrakcja 29.10.02, 18:11
          Nie na darmo Łódź nazywana jest "stolicą pubów" :)
          • Gość: pan_tomas Re: Nowa atrakcja IP: *.femur.pl / 10.10.23.* 30.10.02, 17:40
            Dla Angeliki kilka zdjęć z tej całej szarej, beznadziejnej Łodzi. Fakt. Są
            miejsca szare i brzydkie. Ale wynika to z zaniedbań, a nie z brzydoty samego
            miejsca.
            a oto kilka tych mniej "szarych miejsc"
            www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=27ecc140d5da64bbcda3779d7e49d546&threadid=5531

www.pbase.com/pan_tomas/piotrkowska_noc
            www.pbase.com/pan_tomas
            Łódź się zmienia. tylko niektórzy nie chcą lub nie moga dostrzec zmian. to juz
            nie jest to miasto stu dymiących kominów
    • Gość: Krecik Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.02, 22:40
      10 lat mieszkałem w Krakowie, od 4 mieszkam w Warszawie a od miesiąca dojeżdżam
      do Łodzi na studia.
      Kraków - żałuję że musiałem go opuścić
      Warszawa - obym mieszkał tu jaknajkrócej
      Łódź - dawniej też myślałem że to brzydkie szare miasto na równinie (to dla
      mnie istotne. Pochodzę z gór i nie cierpię rozległych płaskich terenów ;-) ).
      Okazało się że Łódź ma swój "klimat" (czego nie można powiedzieć o stolicy).
      Ktoś z Warszawy wypowiadał się że jedna ładna ulica to za mało, chciałbym aby w
      Warszawie taka była - miałbym gdzie chodzić wtedy, gdy mam ochotę się powłóczyć.
      • Gość: yas Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.drmarcus.com.pl 06.11.02, 10:15
        Zgadzam się z Tobą w stwierdzeniu, że Łódź ma pewien niepowtarzalny klimat.
        Jest miejscami brzydka, miejscami zaniedbana, uboższa niż inne wielkie miasta,
        to fakt. Ma natomiast w sobie coś, czego w innych miastach się nie znajdzie.
        Nie potrafię tego precyzyjnie zdefiniować. Mieszkałem w Łodzi przez 5 lat
        podczas studiów, obecnie żyję w Warszawie - mieście niewątpliwie większym,
        bogatszym i mającym więcej do zaoferowania, i które lubię, mimo wielu
        niedogodności wynikających z zamieszkiwania tu. Nie straciłem jednak nic z
        sympatii do Łodzi, do której zawsze chętnie jeżdżę i w której zawsze czuję się
        bardzo dobrze. Łódź jest niewątpliwie nieco specyficznym miastem, jak ktoś
        zauważył innym niż pozostałe. Jestem pewien, że nikomu wizyta w Łodzi nie
        zaszkodzi, a być może ktoś ją nawet polubi....
    • Gość: KATAHDIN Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.newark-16-17rs.nj.dial-access.att.net 02.11.02, 03:28
      To i ja wtrace swoje 3 grosze.
      LUBIE LODZ. Ale , czy mi sie podoba ? Nigdy sie nad tym nie zastanawialam,
      a tym bardziej nigdy mi do tej pory nie przyszlo do glowy aby ja zwiedzac.
      Po dlugiej nieobecnosci , ponownie bawiac w tym miescie, jeszcze bardziej
      LODZ polubilam. Piotrkowska ze swoim deptakiem mnie urzekla . Do tego
      rozne puby, kawiarenki , restauracje, buttiki , antykwariaty , galerie ;
      Uwielbiam takie spacery ; bylo wlasnie poludnie, swiecilo slonce, nie bylo
      tlumu ,bylo milo.
      A poza Piotrkowska, sami wiecie jak wyglada zycie w duzym miescie.
      Przy nastepnej wizycie oczywiscie odwiedze ten PALAC POZNANSKICH.

Pozdrowienia dla Lodzian !

Ps. Czy sa jeszcze ryksze ? (czy tak sie pisze ?)
      • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 02.11.02, 18:36
        > Przy nastepnej wizycie oczywiscie odwiedze ten PALAC POZNANSKICH.

Słuszna decyzja :o) Jak już będziesz przy Pałacu Poznańskiego, to możesz przy
        okazji zajść do najstarszego łódzkiego kościoła, stojącego po drugiej stronie
        Ogrodowej w jednym z podwórek. A jeśli pójdziesz około kilometr wzdłuż
        Ogrodowej trafisz na stary cmentarz. Warto wejść, chociażby po to by zobaczyć
        mauzoleum Scheiblera. Naprawdę warto.

> Pozdrowienia dla Lodzian !

Dzięki :o)

> Ps. Czy sa jeszcze ryksze ? (czy tak sie pisze ?)

Są. I to dwa rodzaje. Niektóre mogą być tak szczelnie obudowane, że nawet w
        największą słotę da się jechać.

pozdrawiam
      • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 02.11.02, 18:37

pozdrawiam
      • Gość: łażej Re: Łódź jako miasto turystyczne IP: *.retsat1.com.pl 02.11.02, 18:39

pozdrawiam
    • Gość: łażej Zdjęcia pod choinkę IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.125.* 24.12.02, 14:33
      Pod choinkę kilka fotek Łodzi.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=&threadid=17627
      republika.pl/lodz
      Czy ktoś jeszcze twierdzi, że w Łodzi nie ma nic ciekawego do oglądania?

pozdrawiam i życzę wesołych świąt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka