Dodaj do ulubionych

Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac?

01.10.06, 00:10
W zwiazku z dyskusja ktora wywiazala sie w tym watku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30389&w=47052975
proponuje napisac liste miejsc gdzie sie nie da lub prawie nie da oprowadzac jako pilot:
Chorwacja, Split. Jesli wejdziecie wejsciem glownym (Brama MOrska) to napotkacie cala rzesze polskich przewodnikow i wtedy nici z opowiadania. Natomiast jesli zacznie sie zwiedzanie od tylu np. przez Zlota Brame mamy 90% szans na oprowadzenie ludzi bez przewodnika.
Dubrovnik, tylko na murach.
Pozostala Chorwacja nie stwierdzilam problemow
Obserwuj wątek
    • backpacker1 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 02.10.06, 07:42
      Portugalia: Coimbra, Obidos, Cascais, Lizbona! - no problem, nie polecam
      samowolki w Sintrze, choć jest to wykonalne:) pozdrawiam
      • backpacker1 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 02.10.06, 07:57
        Hiszpania: Ronda, Salamanca, Avila, Toledo, Kordoba, Granada-tylko miasto, bez
        Alhambry, Gibraltar - no problem
        nie polecam samowolki w Madrycie i Sewilli.
        • anterka83 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 10.10.06, 20:17
          Co do Chorwacji to jeszcze nie radzę w Trogirze i w Zagrzebiu są spore
          problemy. Wszystkim wybierającym się do Bośni do Mostaru i chcącym samemu
          oprowadzić po mieście (mimo że oficjalnie przewodnika nie trzeba mieć)stanowczo
          odradzam ten pomysł. Kierowcy jeden z grup już mieli kałachy przystawione do
          skroni za brak polskiej przewodniczki czyli Nadiny.
          • padalis Istanbul 10.10.06, 21:34
            W Istanbule uważajcie. Prowadziłem tylko grupę i od razu podeszła policja
            turystyczna. Kumplowi zrobili obciachu, bo dorwała go miejscowa telewizja.
            Myślał, że spytają o coś przyjemnego, a Ci "czy ma uprawnienia do oprowadzania i
            jak się czuje jako nielegalny przewodnik":))) Ulala, może puścili go w
            wiadomościach:)))
    • ewa.p7 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 11.10.06, 10:59
      Chyba krótsza byłaby lista miejsc, gdzie w miarę spokojnie można oprowadzać.
      Ja, z własnych doświadczeń, dorzucam kolejne "nerwowe" punkty: Ateny i inne
      turystyczne miejsc w Grecji wraz z wyspami, Kair - dzielnica koptyjska, Wiedeń,
      Bathala (nawet na zewnątrz) w Portugalii, Capri.
    • m_arisol1 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 16.10.06, 19:50
      A może by tak kochani raczej zrobić listę sprawdzonych przewodników lokalnych!
      Pracuję w branży 9 lat(tylko Włochy)i sama nieraz muszę z konieczności zrobić
      Wenecję czy Rzym ale my do licha jesteśmy PILOTAMI!!! Wymuszajmy na biurach
      przewodników lokalnych BO TAK STANOWI PRAWO! Kilka naszych słów wypowiedzianych
      na dany temat ma być tylko przedsmakiem tego co grupie powie przewodnik. A
      jeżeli mamy być tak wszechstronni dlaczego nie pójść krok dalej i nie postarać
      się o prawo jazdy kategorii D! Z drugiej strony nie dziwmy się polskim
      przewodnikom lokalnym, że nasyłają na nas policję turystyczną bo przecież
      zabieramy im pracę no i pieniądze.Pewnie wsadziłam kij w mrowisko ale czekam na
      opinie
    • m_arisol1 Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 16.10.06, 19:50
      A może by tak kochani raczej zrobić listę sprawdzonych przewodników lokalnych!
      Pracuję w branży 9 lat(tylko Włochy)i sama nieraz muszę z konieczności zrobić
      Wenecję czy Rzym ale my do licha jesteśmy PILOTAMI!!! Wymuszajmy na biurach
      przewodników lokalnych BO TAK STANOWI PRAWO! Kilka naszych słów wypowiedzianych
      na dany temat ma być tylko przedsmakiem tego co grupie powie przewodnik. A
      jeżeli mamy być tak wszechstronni dlaczego nie pójść krok dalej i nie postarać
      się o prawo jazdy kategorii D! Z drugiej strony nie dziwmy się polskim
      przewodnikom lokalnym, że nasyłają na nas policję turystyczną bo przecież
      zabieramy im pracę no i pieniądze.Pewnie wsadziłam kij w mrowisko ale czekam na
      opinie
      • padalis Re: Gdzie pilot moze/nie moze oprowadzac? 17.10.06, 11:24
        Absolutnie się zgadzam. Aczkolwiek zgodziłem się (sam zaproponowałem), że będę
        prowadził brykę w najbliższym czasie. Teraz potrzebuję przeszkolenia na 4WD:) A
        tak poza tym jestem za rozróżnianiem pojęć pilot - przewodnik. Często prostuję
        turystów, którzy mówią do mnie przewodnik:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka