25.06.07, 16:03
Witam serdecznie,
Jakie sa stawki dla rezydenta? Dostalem propozycje rezydenta we Francji i chce
sprawdzic czy BP nie zaniza stawek. Z gory dzieki za wszelkie odp
Obserwuj wątek
    • grzegorz.1981 Re: rezydent 25.06.07, 22:16
      Drogi kolego !!
      1) To jest forum dla pilotów, jeśli masz pytanie rezydenckie, zajrzyj najpierw
      na tamto forum, a póxniej (ewentualnie pytaj)

2) Jakoś nikt poza Tobą tu się nie chwali : imieniem, nazwiskiem, mailem,
      telefonem, komórką, skypem itp itd... A każdy z nas to chyba ma ;)

Słwem - trochę więcej kultury !
      • vitek_pl Re: rezydent 26.06.07, 09:55
        Drogi kolego,

Dzieki za info dot. forow rezydenckich, zaraz tam zajrze. Co do rzekomego
        chwalenia sie, chwalipieta nie jestem bo to niezgodne z moimi zasadami. Wsrod
        tlumaczy rzecza normalna jest podawanie wszelkich swoich namiarow kontaktowych,
        poza tym Francuzi tez sie nie czepiaja gdy ktos podaje swoje namiary kontaktowe,
        a wrecz od niego tego wymagaja. Czyzby brakowalo im kultury?
        • lubie_pomarancze nie czepiajmy sie bezprzedmiotowo. 26.06.07, 17:27
          no chyba troche przesadzasz..
          chce chlop napisac kim jest to pisze a co to ma z kultura wspolnego? nie chwali
          sie przeciez ze ma (za przeproszeniem) najdluzszego we wsi- informuje kim jest
          zawodowo..
          Ty tez mozesz wrzucic w opis cos o sobie- nie chcesz- Twoja wola..
        • grzegorz.1981 Re: rezydent 26.06.07, 18:11
          Nie chciałbym wywoływać niepotzrebnej mikomu wojny, ale :
          1) Na tym forum, jak zresztą na każdym innym istnieje tzn netykieta. I ta pisana
          i ta niepisana. Jeśli wszyscy inni użytkownicy tego forum maja stopki po max 2-3
          wiersze, a tu tymczasem użytkownik vitek_pl wyjeżdża z parokrotnie dłuższym, to
          znaczy, że zwyczajnie brak mu ogłady internetowej.
          2) Ja wchodząc na nowe dla mnie forum najpierw przez czas jakiś przyglądam mu
          się - jaki jest styl, co jest dozwolone przez netową społeczność, a co nie.
          TYmczasem nasz nowy kolega wylatuje ni z gruszki ni z pietruszki z pytaniem,
          które jest nie na to forum, ze stopką, w której brakuje chyba tylko n-ru buta.
          3) Jeśli kolega vitek_pl został (przeze mnie) grzecznie upomniany, należy
          zwyczajnie przeprosić (a czyny jego wybaczone zostaną :) ), tymczasem on znów
          swoje mega-stopki.
          4) Argumenty, że tak robią tłumacze i Francuzi, jakoś mnie nie przekonuje, gdyż
          to nie jest forum, ani tłumaczy (choć zapewne część osób z szanownego grona
          kolegów-pilotów zna francuski), ani Francuzów, tylko pilockie.

Zatem liczę, vitku_pl, że zrozumiesz, cóżeś "przeskrobał" i Twoje kolejne posty
          będą zwyczajnie grzeczniejsze i nie będą łamać reguł tego miejsca.

Pozdrawiam ciepło
          Grzegorz
          • lubie_pomarancze Re: rezydent 26.06.07, 18:25
            A ja dalej mysle, Grzegorzu, ze przesadzasz i to dosc ostro.. owszem, moze i
            kolega ma za dluga stopke ale kulturalnie jest nie zwracac uwagi komukolwiek w
            sposob ktory Ty uskuteczniasz lub nie odpowiadac na jego posty jesli sie nam nie
            podobaja.
            Nietykieta co prawda mowi o dlugosci opisu, nie przypominam sobie jednak, zeby
            kazala Ci odpowiadac na kazdy post.
            Mozesz ustawiac sobie tak forum, zeby nie widziec postow kolegi, to znacznie
            ulatwilo by spawe i z pewnoscia nie powodowalaby u Ciebie wydzielania nadmarow
            kwasow zolakowych.
            A juz zadanie przeprosin za Twoje wyimaginowane przewinienia sa zupelnie nie na
            miejscu..
            Kolega tez napisal, ze nie wiedzial o forum rezydenckim- kazdemu sie moze zdazyc.
            Wydaje mi sie ze myslisz ze to forum to kolo 'wzajemnej adoracji czlonkow
            wtajemniczonych" a tak sie sklada ze jest to forum otwarte i kazdy moze w nim
            uczestniczyc bez takich ceregieli jak : "przez czas jakiś przyglądam mu
            się - jaki jest styl".
            Kolega jest mily i grzeczny, pyta o rade a stopke ma jaka ma..
            widywalm glupsze i dlusze-wypociny "mlodych poetek" i nikt im uwagi nie zwracal,
            choc przyznam, ze bywalo to meczace..
          • uzman Re: rezydent 27.06.07, 12:37
            Czepiasz się grzesiu - to raz. Pieprzysz - to dwa.
      • astrzyzewska Re: rezydent 27.06.07, 19:11
        Pozwolę sobie zgodzić się z Grzegorzem - stopka na 11 linijek to lekka przesada....
        A zamieszczanie jej w jednym topicu po raz n-ty to już graniczy z, łagodnie
        mówiąc, poważnym brakiem kultury - szczególnie po zwróceniu uwagi.
        Mam nadzieję, że kolega z Poznania okaże się lepszym pilotem niż forumowiczem -
        dla dobra całej naszej branży :)
        Aga
        • vitek_pl Re: rezydent 29.06.07, 11:54
          Kiedys znalem pewna Age Strzyzewska z Poznania, niestety nie wiem jak po mezu
          sie nazywa:(
    • vitek_pl Re: rezydent 26.06.07, 18:21
      Przeprosic moge co niniejszym czynie ale nikt posrod wielu miedzynarodowych
      forow tlumaczy i przewodnikow/pilotow/rezydentow jeszcze nigdy sie nie czepial
      czegos co tam jest norma. Widac im brak kultury a nam nie. Temat uwazam za
      zakonczony. Skruche wyznalem
    • reisefuhrer Re: rezydent 26.06.07, 23:33
      Jeśli ja ,jako własciciel biura ,zobaczę że mój pracownik ma jakieś wątpliwosci
      co do wynagrodzenia i pertraktuje na forum ,zamiast ze mną,jest przegrany......
      • vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 07:27
        Drogi Reisefuhrer, to nie sa zadne watpliwosci. Ja dopiero debiutuje w branzy i
        chce tylko popytac kolegow po fachu jakie stawki obowiazuja w branzy. Tak samo
        robilem gdy zaczynalem 5lat temu z tlumaczeniami. Dopiero jak poznalem stawki
        rynkowe, wtedy pertraktowalem ze zleceniodawca zanizone stawki. Podobno kto pyta
        nie bladzi. Kolejny raz na tym forum przekonuje sie, ze jednak bladzi:(
      • vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 07:54
        Poza tym pragne zauwazyc ze ja zadnych stawek nie podawalem, tylko postawilem
        pytanie jakie stawki obowiazuja. Tak wiec nie mam zadnych watpliwosci co do
        stawek zaproponowanych mi przez biuro. Chcialem sie tylko dowiedziec o stawki
        rynkowe z pkt. widzenia kolegow po fachu, nic wiecej. Temat uwazam za zamkniety,
        dalsze go drazenie nie ma sensu. Uprzejmie prosze kolegow o nie kontynuowanie
        watku. Z gory dzieki i pozdrawiam
        • turdoradca Re: rezydent 27.06.07, 11:36
          Ja chyba w powyższych kwestiach jestem bardziej wyluzowany...

Co do stawek rezydenckich to wiem, że są niższe niż pilockie, za to zwykle można
          zarabiać na prowizjach za wycieczki. Niech zgadnę: 100 zł za dzień to dużo?
          • vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 14:23
            Dzieki Piotrek za odp. Fajnie widziec osoby bardziej wyluzowane:) Propozycja
            ktora dostalem nie jest za dzien, tylko za turnus a turnusow mam miec 6. Kwota
            mi zaproponowana (10x wieksza od podanej przez Ciebie) mi odpowiada ale nie wiem
            czy jest odpowiednia. Oczywiscie sa prowizje za wycieczki. Dzieki rowniez za
            Twoje smsowe propozycje ale niestety w tych dniach jestem juz zajety. Pozdrawiam
            • id.kulka Re: rezydent 27.06.07, 21:57
              Długość stopki miarą kultury osobistej?... Osobiście nie zwracam na to uwagi :-)
              Co do stawki za rezydenturę, to myślę, że typowa :-) Ważne, czy masz jeszcze
              zapewnione wyżywienie?
              Pozdrawiam,
              Monika.
              • vitek_pl Re: rezydent 27.06.07, 22:05
                Nie bede wiecej komentowac uwag dot. mojego podpisu. Co do sprawy rezydenta,
                jutro sie dowiem szczegolow gdyz mam wizyte w biurze. Jak rozpoznac czy biuro
                jest uczciwe i nie chce pilota wyrolowac? Jak sie ewentualnie ustrzec przed
                wyrolowaniem?
          • vitek_pl Re: rezydent 29.06.07, 12:07
            Ale ja glupi! Dopiero teraz sie skapnalem ze stawka podana przez Piotrka w
            pzrzeliczona na ilosc dni rowna sie stawce zaproponowanej mi przez biuro za turnus:)
            A wracajac do sprawy mojego podpisu, za brak kultury uwazam (nietylko ja
            zreszta) reprymende publiczna! Takie rzeczy zalatwia sie prywatnie! Nikt
            przeciez nie lubi dostawac reprymendy publicznie. Poza tym, wczoraj zadzwonilo
            do mnie pewne BP ktore znalazlo moje namiary wlasnie dzieki mojemu podpisowi. Wg
            nich tak wszyscy powinni robic, bo mejla nie wszyscy odbieraja regularnie a
            komorek nie ma podanych na forum. Ale widze ze szanowne kolezenstwo woli mnie
            publicznie upokarzac! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka