Gość: zbynio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 23:50 Planuję wyjazd do Izraela we wrześniu. Czy w obecnej sytuacji jest to bezpieczny wyjazd? Pojadę raczej z jakiegoś biura podróży. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwka_33 Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? 05.07.07, 15:40 A czy kiedykolwiek był ? Czy pojedziesz z biurem, czy na własną rękę, co komu pisane, to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:04 Myślałem o wpisie osoby która właśnie wróciła z Izraela. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold17 Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.rzeszow.mm.pl 26.07.07, 21:25 Wróciłem kilka dni temu, byłem 2 tygodnie. Czułem się bezpieczniej niż wieczorem w Polsce. Przed każdym hotelem, większym sklepem jest ochrona z bronią. Prz wejściu do supermarketów zaglądają do toreb. Są kontrole na drogach. Do widoku facetów z przewieszonym przez plecy uzi w różnych miejscach, np. w hotelowej restauracji- przyzwyczaiłem się. Nie stwarza to poczucia zagrożenia, raczej przeciwnie. Zesztą zamachów nie było już od dawna. Piękny kraj, sympatyczni ludzie. Bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: 212.2.101.* 28.07.07, 08:54 podpisuje sie dwoma rękami. ja byłam 2 lata temu i było tak samo. przesympatyczni ludzie, piękny i bardzo róznorodny kraj. Dużo się traci nie widząc tego nigdy. Na granicy trochę przepytują, ale da się to przejść. Udanej podrózy. A bezpieczeństwo? - jak wszędzie, może nawet przez te rozliczne kontrole człowiek ma wieksze jego poczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgan Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: 213.77.102.* 29.07.07, 18:03 wczoraj wróciłam z Izraela nic sie nie wydarzyło widok policji i wojska na ulicy spokój normalna rzecz trzeba sie przyzwyczajac w hotelach i kawiarniach bramki sprawdzaja co sie ma w torebce na zasadzie prosze tylko otworzyc byłam w Betlejem , mieszkaliśmy w dzielnicy arabskiej w Jerozolimie i chodziliśmy sami po mieście w nocy nikt nas nie zaczepiał wszystko super prasa niepotrzebnie robi nagonke na podstawie dwóch zamachów wiecej szumu niż prawdy polecam tej kraj każdemu nie ma sie czego obawiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: 89.231.149.* 04.08.08, 15:00 chciałam sie spytac ile kosztuje bilet samolotem w oby dwie strony Odpowiedz Link Zgłoś
masz99 Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? 29.07.07, 21:23 Witam, Byłem w Izraelu w kwietniu. Kraj jest tłumnie odwiedzany przez turystów i pielgrzymów, miejscowi powinni Ci powiedzieć czy nie ma jakiś zamieszek w Autonomii Palestyńskiej. Jerozolima jest generalnie bezpieczna, ale jak wszędzie na Bliskim Wschodzie musisz uważać na swój portfel, szczególnie na targowisku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia20066 Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.techmedia.com.pl 03.08.07, 17:56 proponuję wyjazd ze sprawdzonym Biurem Turystycznym-najlepiej pielgrzymkowym.Byłam indywidualnie-wrócono mnie z lotniska Bena Guriona do Polski.Pojechałam z Biurem na pielgrzymkę-odbyłam wspaniałą wycieczkę! Pozdrawiam i życzę miłych doznań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold17 Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 21:47 A ja odradzam biura pielgrzymkowe. jest ryzyko- jak się trafi na głupiego księdza, to cały wyjazd zmarnowany. Poza tym nie każdemu odpowiada uduchowiona forma wycieczki- mimo wszystko Izrael to nie tylko święte miejsca związane z chrześcijaństwem, ale wielokulturowy kraj, gdzie żyją ludzie różnych narodowości i wyznań. Ta różnorodność to największy urok Jerozolimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 23:15 Dziękuję. Lacimy 04.09 z TUI. Pozdrwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoav Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? IP: *.1.161.110.dynamic.barak-online.net 07.08.07, 19:26 mysle jechac jesienia do Polski .ale tam az strach wyjsc na ulice nietylko wieczerem niemowiac o jezdzie pociagiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Nie rób sobie jaj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 23:58 Yoav, włączysz telewizor w Polsce i od razu będziesz wiedział, że na ulicach jest bezpieczniej od czasu jak rządzi PIS. Natychmiast lepiej się poczujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yrec61 Re: Nie rób sobie jaj ! IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.07, 15:11 my byliśmy od 03.07.do 17.07. bardzo nam się podobało i wracamy zadowoleni że mimo obaw naszych znajomych o nasze bezpieczeństwo, jednak się zdecydowaliśmy pojechać tu zamieszczamy małą relację forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=66026343 i trochę fotek fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,66152128.html Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Nie rób sobie jaj ! 05.08.08, 02:51 Ja bylam z amerykanskim biurem podrozy i wrocilam tydzien temu. Oczywiscie czuje sie tam "wieki". Ale zupelnie inne wrazenie odnioslam co do miejscowej ludnosci. Przede wszystkim przeraza mnie rosnacy fundamentalizm. Jeszcze kilkanascie lat temu Chasydzi nie stanowili tak ogromnej wiekszosci, a nie tylko nie ida do wojska, ale tez kosztuja wiele panstwo i coraz bardziej maja wplyw na polityke, czyli niekonczacy sie konflikt z palestynczykami i innymi krajami arbskimi. Ludzie sa ponurzy, mlodziez arogancka. Poznalam Zydowke z Rosji, ktorej siostra bedac nauczycielka w Izraelu omal codzie wyplakuje po tym co przechodzi w szkole. Chodzace po ulicach dzieci z karabinami, moze to folklor uroczy, jednak dla mnie przykre. W restauracjach obsluga bez usmiechu, czesto wrecz niegrzeczna. A to, ze w szabas poza TA i stara Jerozolima omal nic nie jest czynne jest nieco klopotliwe, zwlaszcza jak chcesz otrzymac zagubiona walizke, ale w szabas z miedzynarodowego lotniska nie przywioza. Jedzonko rzeczywiscie lubi byc smaczne, ale to kuchnia arabska z elementami koszernymi - wyroby mleczne - zeby nie pomieszac z miesem. Moze na moj osad wplynal przewodnik, ktory byl zacieklym Syjonista i kazdego dnia dowiadywqalismy sie nowych szczegolow o wojnach od 47 roku i osadnictwie. Poniewaz w ogromnej wiekszosci sie z nim nie zgadzalam, a oczywiscie nie przedstawialam swojego punktu widzenia, tylko napisalam do biura, zeby przewodnik mniej politykowal i wiecej szanowal innych - mysle o Palestynczykach. Przeciez ich historia zaczyna sie tak, ze mieszkali se tam spokojnie 2000lat i ktoregos dnia sprowadzil im sie jakby na podworko pierwszy Syjonista, bo w biblii jest zapisane ze tam byly ich plemiona a Salomon 3 tys. lat temu mial tam swiatynie. a potem juz poszlo samo - ostatnie 100lat. Na wzgorzach Golan przewodnik - syjonista rozlozyl mape i pokazywal gdzie z Libanem, a gdzie z Syria, a gdzie z Jordanem i co kiedy i jak zabrali. Dobrze, ze jest tam baza 400 polskich zolnierzy w ramach ONZ, co to pilnuja spokoju miedzy Syria, a I,to zrekompensowali mi ten wyklad sztabu wojskowego i pogadalam z chlopakami. Natomiast bardzo na plus rozczarowala mnie Palestyna Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Nie rób sobie jaj ! 09.08.08, 16:40 A to juz twoja opinia. Tak jak ja mam prawo do swojej. Dosyc podrozuje, omal z reguly nabieram sympatii do krajow, ktore odwiedzam. Dlatego fascynuje mnie Ameryka Poludniowa, wielce boli mnie zapomniany kontynent Afryka, sledze co dzieje sie w Zambii i nawet pomagam tam dwom rodzinom. Nie nabralam wiekszej sympatii do Japonii, a teraz stwierdzilam, ze ludzie na swiecie borykaja sie ze znacznie wiekszymi problemami niz stolica w Jerozolimie, i ludzie ktorzy tak strasznie wycierpieli nie pamietaja, i nie chca wiedziec, ze w dziejach ludzkosci i wspolczesnie inni tez cierpieli i cierpia. Holokaustow bylo jest sklasyfikowanych w dziejach ludzkosci 12 - a nie jeden. Kto o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: Nie rób sobie jaj ! 10.08.08, 13:20 Watek jest turystyczny nie polityczny a pytanie brzmi czy bezpiecznie jest tam pojechac i zawidzac...nikogo nie obchodzi Twoja wiedza o Afryce czy niechec do Japonii w tym akurat watku. Podpisuje sie dwiema rekami pod tym co napisali inni NA TEMAT. Ja przezylam pieklo w Jerozolimie zaeszlego roku i ciesze sie ze jeszcze zyje ale wynikalo to z kultury a nie smaku wojny. Tak wiec moja 4letnia corka omal nie zostala stratowana przez tlum arabow idacy do swiatyni na modlitwe o zachodzie slonca podczas ramadanu. Wtedy poraz pierwszy w zyciu sama siebie zaskoczylam na ile matka potrafi chronic swoje dziecko. Nie bede sie rozpisywac co do calej historii nadmienie tylko ze po mojej glosnej interwencji moja corka zostala przeniesiona ponad glowami tlumu do bezpiecznego miejsca a czesc meska tlumu zrobila barykade po to abysmy bezpiecznie mogly wyjsc poza brame.Trzymali sie za rece i zrobili nam wolna droge. Mimo to a moze zwlaszcze dlatego uwazam ze jest bezpiecznie. Ludzie sa przyjazni wcale nie ponurzy a opowiesci o dzieciach z karabinami wloz sobie miedzy bajki. Rozmawiamy o Izraelu a nie Palestynie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.white Re: Czy wyjazd do Izraela jest teraz bezpieczny? 18.08.08, 07:59 Podpisuje sie pod odpowiedziami na temat :): - tak, mozna jechc, ale NIe dla "zartownisiow". Napytacie sobie biedy na granicy np. zostawiajac bagaz bez opieki, na pytania straznika granicznego o bron- nie mowic ze TAK plus dwa granaty... ;) ( stalem 8 godzin az nas puscili przez takiego), nie biegnac do kumpla czy autobusu przez granice- staznicy maja bron a zarepetowana i wycelowana w turyste malo o zawal mnie nie przyprawila a facet az sie posikal z emocji. Na granicy pracuja mlodzi ludzie, czesto zadajacy pytania w sposob arogancki. Zagryzc usta, prosze, mozna minute wytrzymac. Wielu sie niepotrzebnie awanturuje; poniekad rozumiem, bo i mnie wkurzaja, ale sa urzednikami takiego a nie innego panstwa i maja wiele mozliwosci "nacisku". Sa bardzo mlodzi,oznacza czasem tez ze bardzo emocjonalnie reaguja. Nie krzyczcie, ze jako obywatele unii zadacie specjalnego traktowania, nie pomoze a rozjuszy. Poza tym wielu z nich rozumie po polsku i nasze komentarze powoduja zaostrzenie kontroli. Kraj ma specyficzna sytuacje polityczna; jesli nie mozemy zaakceptowac- jedzmy gdzie indziej. Wyjazd na TAK, ale dla swiadomych turystow :) - Na ulicach bezpiecznie, ale region jest zapalny, trudno przewidziec zdarzenia. Najwazniejsze- nie wkladac palcow miedzy drzwi a bedzie dobrze. - Sam Izrael bardzo ladny; technika bija na glowe. - Podroz z pielgrzymka TAK, ale dla gleboko religijnych; NIE bardzo dla turysty marzacego o poznaniu czegos poza kosciolami. Polecam. :) Odpowiedz Link Zgłoś