Dodaj do ulubionych

uwaga na gesty

IP: *.acn.waw.pl 09.07.03, 22:37
Mój znajomy spędził słoneczne dwa tygodnie w Grecji. W tym czasie próbował
poderwać miejscową laskę. Zachwycał się nią, a mnie zalewał sms'ami, jaki to
on zakochany. Któregoś dnia wkurzył się niemiłosiernie. Zauważył lalę z
daleka. Uśmiechnęła się do niego, a on pomachał otwartą dłonią zwróconą w
jej kierunku. A ona? Odwróciła się i poszła. Od tego dnia zaczęła go olewać.
Chłopak długo ubolewał. Po powrocie dowiedział się, że w Grecji jest źle
przyjęte tak kiwać ręką. Kurcze, sam wkrótce wyjeżdżam z Polski. Znacie
podobne przypadki, także w innych krajach? A może komuś się coś takiego
przydarzyło? Jak tego uniknąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: pav eua Re: uwaga na gesty IP: *.acn.waw.pl 10.07.03, 00:21
      np w krajach anglosaskich nie wolno pokazywać wyciągniętego środkowego palca
      dowolnej dłoni. Ktoś to może odebrac jako dosadną prośbę o odpier... się

pozdrawiam
      • Gość: ji Sprobuj u nas IP: proxy / 10.40.88.* 10.07.03, 23:11
        ...wyciagnac srodkowy palec (tez dowolny). Nikt sie nie obrazi :-)
        Ameryke odkryl/a...

Gość portalu: pav eua napisał(a):

> np w krajach anglosaskich nie wolno pokazywać wyciągniętego środkowego palca
        > dowolnej dłoni. Ktoś to może odebrac jako dosadną prośbę o odpier... się
        >
        > pozdrawiam
    • Gość: jojo Re: uwaga na gesty IP: *.fau.edu 10.07.03, 02:22
      W USA nie proboj nawet poglaskac obcego dziecka. Jezeli matka nie wezwie
      policji to zmierzy Cie takim wzrokiem jakby chciala zabic...
      • Gość: Iza Re: uwaga na gesty IP: *.zchpolice.com 10.07.03, 09:14
        Gość portalu: jojo napisał(a):

> W USA nie proboj nawet poglaskac obcego dziecka. Jezeli matka nie wezwie
        > policji to zmierzy Cie takim wzrokiem jakby chciala zabic...

W Szwecji podobnie !
        • moped Re: uwaga na gesty 10.07.03, 22:36
          W Indiach (chyba w wiekszosci krajow muzulmanskich rowniez) nie wolno podawac nikomu lewej reki...
          lewa reka miejscowi sie podcieraj i wiadomo jak u nich z higiena osobista :))))
          • kiranna Re: uwaga na gesty 12.07.03, 00:24
            moped napisał:

> W Indiach (chyba w wiekszosci krajow muzulmanskich rowniez) nie wolno podawac
            n
            > ikomu lewej reki...
            > lewa reka miejscowi sie podcieraj i wiadomo jak u nich z higiena
            osobista :))))

Nie podcieraja, a podmywaja, ich toalety (siadane) przypominaja bidety, a przy
            kucanych zawsze jest kranik z woda. Z tego tez powodu w krajach muzulmanskich
            uzywa sie nagminnie wody kolonskiej, do DEZYNFEKCJI, a nie jak sadza nasi
            rodacy, zeby podobac sie miejscowym pannom ;)

A skad wiesz jak to jest u nich z higiena osobista? np. wierzacy muzulmanin
            przed KAZDA modlitwa ma obowiazek umycia rak (do lokci), nog i twarzy. Co do
            toalety ja wole, zeby sie podmyl i zdezynfekowal woda kolonska, niz jak to
            wiekszosc POlakow ma w zwyczaju wyjsc bez umycia rak po skorzystaniu z
            ubikacji. Podajac reke "naszym" moge tylko liczyc, ze papier toaletowy byl
            dobrej jakosci, jesli w ogole byl ;)

Co do gestow - w Turcji nie wolno pokazywac "figi", jest uznana za gest bardzo
            nieprzyzwoity :) pozdr.
            • Gość: kronos Re: uwaga na gesty IP: *.acn.waw.pl 12.07.03, 14:09
              Kiranna! A co to znaczy figa w Turcji? Jest nieprzyzwoita, to ok. Ale czy
              znaczy np. chcę cie przeleciec mala, czy np. pieprz sie..itd. Napisz proszę!
              Dzięki!
    • urkho Re: uwaga na gesty 13.07.03, 14:48
      W Brazylii i w Australii nie zatrzymuje się samochodu jak u nas pokazaniem
      kciuka. Dla nich ten gest jest tym samym co pokazanie środkowego palca.
      Urkho
    • Gość: kronos Re: uwaga na gesty IP: *.acn.waw.pl 13.07.03, 23:03
      A moze się komuś z Was przydarzył taki przypadek? Jak to bylo?
    • Gość: kaczka Re: uwaga na gesty IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 09:02
      A w Japonii to podobno amerykańskie ok znaczy pieniadze...
      • kvik Re: a najlepiej zabrac wlasna dziewczyne 16.07.03, 11:18
        ewentualnie dziewczyne kolegi
        • Gość: kara Re: a najlepiej zabrac wlasna dziewczyne IP: 195.94.199.* 17.07.03, 13:31
          W Bułgarii zaprzeczając kiwają głową a potwierdzając kręcą (tak jak u nas
          przeczenie). I jak tam jechałam to niby o tym wiedziałam, ale to i tak było
          zaskoczeniem. W koncu nie wiedziałam czego oni chcą.
    • Gość: doro Re: uwaga na gesty IP: *.centrala.kbsa / 10.3.30.* 17.07.03, 14:31
      W Maroku (w innych krajach muzułmańskich się z tym problemem nie spotkałam)
      gest podobny do odpędzania much tylko skierowany do męszczyzny. Wbrew pozorom
      miałam problem żeby się tego oduczyć (a wszelkiego rodzaju naganiaczy było
      oczywiście mnóstwo)
      • Gość: Donka Re: uwaga na gesty IP: 81.190.65.* 08.11.03, 00:54
        W Tajlandii nie dotykaj niczyjej głowy, a już na pewno nie próbuj głaskać po
        głowkach dzieci. Głowa jest świeta, więc to będzie straszna obraza. I nie
        wskazuj niczego stopą, stopa jest be, więc obrażasz uczycia Tajów. Lewa ręka
        jest do mycia (zamiast papieru toaletowego), więc wszystko inne (jedzenie,
        podawanie ręki) prawą. Jedząc po tajsku w prawej ręce łycha, w lewej widelec,
        ale tylko do nakładania jedzonka na łyżkę.
        W Czechach nie szukaj nikogo, bo czeskie "szukać" to p...lić.Pamiętam, jak
        rykneli śmiechem Czesi, kiedy w pociągu powiedziałam, że szukam konduktora.
        Natomiast gest z wyprostowanym środkowym palcem już się zglobalizował, bo
        widziałam go (dzięki Bogu nie do mnie skierowany)i w Bagkoku, i w Buenos Aires.
        • Gość: germanio szukanie IP: *.da.ru / *.dialin.hansenet.de 08.11.03, 20:46
          Opowiadal mi pewien Czech, ze nabral swojego polskiego kolege proszac go o to, zeby "poszukal sprzataczki", a ja sama nie wiedzac co pisze napisalam na drzwiach schoniska w Pradze, ze "szukam miotly". na szczescia byli tam prawie sami Polacy
    • Gość: cs Grecja IP: 194.255.20.* 11.11.03, 15:19
      Kobieta - kiedy usmiechnie sie w kierunku mezczyzny - u nas to jest to rzecz
      normalna: forma podziekowania, okazania przyjazni w sposob ogolny, cokolwiek
      niezobowiazujacego.
      Natomiast w Grecji jest to zacheta do flirtu, a ze to poludniowy narod, to
      rusza od razu cala grecka armia na podboj :o)
      Zdarzylo sie mojej znajomej, ze usmiechnela sie nawet do siebie, w zamysleniu -
      a tu nagle tlum facetow dookola.
      • Gość: cs A na Krecie IP: 194.255.20.* 11.11.03, 15:22
        uwazajcie z tamtejszymi paniami, lud to przyjazny, ale bardzo zazdrosny, a
        zwyczjowo prawie w kazdym domu jest dubeltowka albo cos w tym rodzaju.
        Lepiej na dyskotece sie rozejrzec, zawsze kila miejscowych lasek, samotnych,
        za turystami sie oglada.
    • Gość: Tamtejszy Re: uwaga na gesty IP: *.proxy.aol.com 11.11.03, 23:28
      Co do krajów anglosaskich: trzeba uważać by nie zbliżać się zbytnio do nikogo.
      Kiedy Amerykanin wyciąga ręke to naprawdę ją wyciąga na cała długość. W Polsce
      rękę ma się zgiętą w łokciu i odległość między osobami jest raczej mała. W
      Stanach ta odledłość jest zdecydowanie większa. Także wymijając kogoś nie
      wypada przejść zbyt blizko, mniej niż 1/2 m.; jeśli tak się zdarzy wypada
      powiedzieć "przepraszam" ("excuse me"). Chodzi o tą przestrzeń osobistą znaną
      dobrze także wśród zwierząt. (Nie chodzi tu o przezywanie Amerykanów!!!)
    • basia553 Re: uwaga na gesty 12.11.03, 15:39
      W Brazylii:
      pokazywanie figi - bardzo ordynarne, oznacza (pardon!!) h.. ci w d..
      röwniez znany mi sposöb na okazywanie uznania: palec srodkowy dotyka
      kciuka = bardzo, bardzo brzydka rzecz.
      uznanie, pochwala po brazylijsku, to opuszek ucha wziety miedzy kciuk
      i palec wskazujacy+potrzasanie+usmiech.
      Co kraj to obyczaj..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka