Gość: kara IP: 195.94.199.* 01.09.03, 10:18 Proszę, pomóżcie, na jakich zasadach jeździ się na wochenende, ile może kosztować taka podróż do Frankfurtu nad Menem. Będę wdzięczna za każde info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juan5 Re: Wochenende 01.09.03, 12:13 Fünf Leute. Ein Tag. EUR 28,-. Preiswert reisen am Wochenende: Natur oder Kultur? Allein, mit der Familie oder mit Freunden? Egal, welche Freizeitaktivitäten Sie am Wochenende planen, das Schönes-Wochenende-Ticket eignet sich ideal für Ihre Wochenendausflüge. Es gilt bundesweit in allen Nahverkehrszügen der Deutschen Bahn in der 2. Klasse ohne Kilometerbegrenzung. weiter... poczytaj weiter na str.: www.bahn.de Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 01.09.03, 12:37 Pamietaj, ze nie wszystkimi pociagami wolno na ten bilet jezdzic. Zakladajac, ze znasz niemiecki - na pewno znajdziesz pod podanym przez juana adresem odpowiednia informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Wochenende IP: 195.94.199.* 01.09.03, 14:02 Niestety nie znam niemieckiego... dlatego proszę Was o radę Odpowiedz Link Zgłoś
kvik Re: Wochenende 01.09.03, 14:30 basia553 napisała: > Pamietaj, ze nie wszystkimi pociagami wolno na ten bilet jezdzic. > Zakladajac, ze znasz niemiecki - na pewno znajdziesz pod podanym przez juana > adresem odpowiednia informacje. halo basia553, wynika z tego iz znasz j. niemiecki, jestes oblatana w wojazach po europie a nie wiesz gdzie jest EUROPA BRUCKE ? cos mi tu nie gra !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 01.09.03, 15:58 A juz calkiem pekniesz ze smiechu jak Ci powiem, ze od 30 lat mieszkam w Niemczech! Ja naprawde nie wiedzialam, ze to przejscie do przeleczy Brenner nazywa sie Europabrücke. A jak gdzie indziej powiedzialam, jezdze tamtedy przynajmniej raz w roku. Na swoje usprawiedliwienie musze powiedziec, ze röwniez przejscie z Niemiec do Strassbourga (most) nazywa sie tak samo. Czy mnie usprawiedliwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 01.09.03, 16:03 Hallo Kara, tak sie zapedzilam w tlumaczenia ze swojej glupoty, ze pomnialam o TOBIE! No wiec ten tekst oznacza, ze Wochenendeticket kosztuje 28 Euro, jest wazny dla 5 osöb od soboty do niedzieli (pölnoc). Jezdzic mozna tylko podmiejskimi pociagami - ja mieszkam w Mannheim i w naszym regionie maja te pociagi skröt VRN. Czy tak jest w calych Niemczeh - trudno mi powiedziec, bo tylko u nas czasami na niedzielne wycieczki jedziemy pociagiem. Jezeli chcesz, to podaj mi kiedy, skad i dokad chcesz jechac, znajde Ci "rozklad jazdy". Ale pospiesz sie, bo w sobote sama jade na urlop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Wochenende IP: 195.94.199.* 02.09.03, 09:17 basia553 napisała: Jezeli chcesz, > to podaj mi kiedy, skad i dokad chcesz jechac, znajde Ci "rozklad jazdy". Hej! Życie mi ratujesz. Chcę dostać się do Frankfurtu z Warszawy najlepiej na 13.09.2003 a jak się nie da to na 14.09.2003 (na samolot). Jeśli jesteś w stanie w jakikolwiek sposób sprawdzić połączenie i mi podać będę Ci bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 02.09.03, 12:46 Jasne ze moge. Ale podaj mi skad z Polski (granica) pojedziesz tym niemieckim pociagiem? Bo nie moge Ci szukac polaczenia z Warszawy, skoro ten bilet jest wazny tylko w Niemczech. Odpisz mozliwie jeszcze dzisiaj, bo bede jutro rano w poblizu dworca. Servus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Wochenende IP: 195.94.199.* 02.09.03, 15:41 Basia! Najprawdopodobniej z Franfurtu nad Odrą... Sama nie wiem, ale to się wydaje najlogiczniejsze przejście Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: Wochenende 03.09.03, 00:53 Basia, masz chyba niekompletne informacje. Przejechalam rok temu na wochenende cale Niemcy od Kostrzyna do Frankfurtu/ Saarbrucken. Bilet kosztuje 28 euro, kupic go mozna u konduktora w pociagu z Kostrzyna do Berlina. Byc moze szybciej bedzie jechac przez Zgorzelec, ale tam jest nieciekawe przejscie przez granice - trzeba spory kawal drogi isc na piechote z bagazem. W Kostrzynie trzeba tylko wysiasc z pociagu i przejsc przez bramke w budynku dworca na niemiecki pociag. Bilet jest wazny na 5 osob w soboty i niedziele przez caly dzien az do 3 rano nastepnego dnia (czas na dokonczenie podrozy), czyli jesli kupisz bilet w sobote rano to mozesz jechac na niego do niedzieli do 3 nad ranem. Jesli wystartujesz rano z granicy, to zdazysz na wieczor dojechac do Frankfurtu. Mozesz jechac wszystkimi pociagami bez obowiazkowej rezerwacji, przeczytaj na www.bahn.de jakimi rodzajami pociagow mozesz jechac (jest wypisane symbolami np IR, zreszta jest chyba tez angielska wersja strony). Na www.pkp.pl jest rozklad jazdy pociagow na cala Europe, korzystalam z niego rok temu i wszysciutenko sie zgadzalo, tylko musisz dokladnie czytac oznaczenia pociagow dotyczace obowiazku rezerwacji. Mozesz tez na ten bilet przejechac np kolejka w Berlinie, jesli masz pociag z innego dworca niz ten, na ktory przyjechalas (przyjezdza sie na Lichtenberg). Jesli chcesz, to napisz do mnie a pomoge Ci zaplanowac trase (tzn ktoredy jechac zeby bylo najszybciej). Na pewno czeka Cie jakies 5-6 przesiadek, bedziesz zmeczona ale pociagi sa czyste i wygodne, w sierpniu bywa tlok ale poza sezonem nie powinno byc problemu. Pociagi w Niemczech jezdza b. punktualnie, tak wiec jesli z rozkladu wynika ze bedziesz miala np 10 minut na przesiadke, to mozesz jechac spokojnie. Najlepiej wydrukuj sobie rozklad ze strony pkp wraz z informacjami szczegolowymi i miej go przy sobie, masz tam nawet info z jakiego peronu i toru dany pociag odjezdza, a to bardzo usprawnia przesiadki i oszczedza nerwow. Dworce w Niemczech sa czyste i calkiem ok, wyjatkiem moga byc niektore dworce we wschodnich landach. Jesli chcesz cos jeszcze wiedziec, pisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: Wochenende 03.09.03, 00:57 Aha, zapomnialam dodac: pociagi, ktorymi mozna jechac na ten bilet, z reguly nie jezdza w nocy, tylko dojezdzaja na miejsce gdzies tak kolo polnocy a ruch zaczyna sie z powrotem od mniej wiecej 4-5 rano, wiec nie planuj lepiej podrozy na noc, bo po pierwsze bedziesz musiala kupic 2 bilety, a po drugie utkniesz w nocy na jakiejs stacji. Ja spedzilam 6 godzin na stacji w Saarbrucken w nocy w oczekiwaniu na pociag do Francji, ale bylo bezpiecznie bo od razu zainteresowala sie mna pani z ochrony dworca i byla bardzo pomocna, nawet otworzyla lazienke, w ktorej moglam sie umyc itp. Dworce na noc sa zamykane, przez czas zamkniecia mozesz przebywac w poczekalni dworcowej jesli masz wazny bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: Wochenende 03.09.03, 01:04 Oto co znalazlam na temat pociagow ktorymi mozesz jechac: Sie fahren mit dem InterRegioExpress (IRE), RegionalExpress (RE), der RegionalBahn (RB) und der S-Bahn in der 2. Wagenklasse. Ausgenommen sind ICE, EC, IC, IR und D-Zug. Czyli mozesz jechac IRE, RE, RB i S-Bahn (to w Berlinie, kolejka miejska) w 2 klasie. Nie mozesz jechac ICE, EC, IC, IR i D-Zug. Taka sama informacja napisana jest na bilecie, a w rozkladzie jazdy na stacji (zawsze jest w przejsciu podziemnym jak bedziesz przechodzic z peronu na peron) przy danym pociagu podane jest jego oznaczenie. Na pewno sie nie zgubisz, wszystko idzie sprawnie i szybko, niemieckie stacje sa swietnie oznaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Wochenende IP: 195.94.199.* 03.09.03, 09:58 Bardzo Ci dziękuję za wyczerpujące informacje. Zaraz poszukam połączeń i być może, jeśli z samolotem wszystko ułoży mi się pomyślnie, zdecyduję się na takie rozwiązanie. Jeśli cokolwiek jeszcze przyjdzie mi do głowy (pytania) to będę zadawać. Dziekuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 03.09.03, 10:39 Hallo Kara, jezeli dalej jestes zainteresowana polaczeniami od Frankfurtu do Frankfurtu, to wlasnie mi je wydrukowali na dworcu. I w sobote i w niedziele masz dwa polaczenia: o 8.56, przyjazd o 18.32, albo pözniej wyjazd o 10.56 przyjazd o 20.32. Kazde z tych polaczen ma 3 przesiadki. Jesli ktöres z tych polaczen Cie interesuje, to masz moze fax abym Ci to przeslala? Jesli nie, to Ci przepisze. Poza tym: z Warszawy jezdza autobusy do Frankfurtu (a wlasciwie do Mannheim przez Frankfurt). Wiem ze jest np. takie, ktöre nazywa sie Touring. Niewykluczone, ze jadac prosto z Warszawy pod dworzec we Frankfurcie/Main nie zaplacisz wiecej jak przejazd przez Polske plus Wochenendticket. No i jedziesz w kawalku, bez przesiadek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
loiterer Wawa-FFM 03.09.03, 12:49 Pozwole przylaczyc sie do dyskusji... Sadze, ze sposob dojazdu do Frankfurtu powinnas uzaleznic od tego, kiedy startuje Twoj samolot? Po poludniu? Rano? W nocy? Wazne tez czy wylatujesz z Frankfurt Aerport cz Frankfurt Hahn (ten drugi lezy 120 km od Frankfurtu!). Pytajac o Wochenendticket chcesz raczej tanio dojechac do Frankfurtu. Tanio jednak oznacza dluuugo jechac, zwlaszcza z Warszawy. Autobus, ktory juz Ci jeden z moich przedmowcow proponowal, bedzie kosztowal ok 90 euro w obie strony. Wyjazd np o 15:00 z Warszawy, we Frankfurcie o 9:40 Info: www.deutsche-touring.com - w j.ang. i niem. Dojazd na Wochenendticket moze wygladac ... mhm dosc zle! Bedziesz echac ok. 30 godz!!! Info: (skopiuj prosze caly link) reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn? ld=104&seqnr=5&ident=i8.028205212.1062585825&OK#focus A do tego bedziesz musiala sie kilka razy przesiadac. Jesli wyjazd ma nastapic w tym miesiacu to moja propozycja wyglad atak: - dojechac EC Berlin-Warszawa-Express do Berlina - nocnym pociagiem Berlin -Warszawa Dojazd w obie strony to wydatek ok. 130 euro Plusy: przesiadasz sie jeden raz (w Berlinie) i dosc szybko jestes w FFM. Pozdrawiam Loiterer re007@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Wochenende 04.09.03, 11:43 Mysle, ze nazbieralas dosyc informacji, ale dla tych, ktörzy sa dalej ciekawi: autobus z Warszawy do Niemiec odjezdza we wtorki, srody i piatki spod Dworca Centralnego w Warszawie. Wyjazd o 11.45, przyjazd do Frankfurtu/M o 9.00 nastepnego dnia. Cena w obie strony 87 Euro, w jedna strone 56 Euro. Niestety, nie udalo mi sie dowiedziec, ktöre biuro podrözy w Wwie to organizuje, jednak mozna przeciez dowiedziec sie odpowiednio wczesniej od kierowcy. Jest tez bezplatny Hotline w Mannheim: 08002262262. Wszystkim zycze przyjemnych podrözy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Do Basi IP: 195.94.199.* 08.09.03, 10:12 Busi! Dzieki za wszystkie info i przepraszam, że nie odezwałam się, ale akurat nie byłam w pracy a w domu nie mam netu. Pozdrawiam, jeszcze raz dziękuję kara Odpowiedz Link Zgłoś