Dodaj do ulubionych

Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystko OK?

IP: 62.233.167.* 24.09.03, 09:15
Witam

Dostałem dzisiaj info z Eccoholiday o następującej treści:

" Szanowni Państwo

Niniejszym informuję, że od 1 października 2003 na lotnisku w Hurghadzie od
klientów Echo Holiday będzie pobierana kwota 20 $ za wizę i obsługę hotelową
Jest to 2 $ więcej niż do tej pory. 2 $ będą wykorzystane jako napiwki dla
hoteli. Po każdym przylocie nasi piloci podzielą zebraną kwotę i przekażą
każdemu z hoteli, z którymi współpracujemy.

W Egipcie w zwyczaju jest dawanie napiwków. Jeśli obsługa hotelowa nie
otrzymuje napiwków, automatycznie spada jakość świadczonej przez nią obsługi
dla gości danego organizatora turystycznego. Ze względu na fakt, że polscy
klienci nie są zbyt hojni jeśli chodzi o wręczanie napiwków postanowiliśmy
pobierać od gości tę drobną kwotę poprzez naszych pilotów i przekazywać ją
hotelom dla ich personelu

Z poważaniem

Jens Brochner Nielsen "

Nie wiem co o tym myśleć. Nie można było tych napiwków wkalkulować w cenę i
nie narzucać turystom? Dlaczego mam płacić napiwki "z przymusu" jeśli i tak
obsługa dostaje ode mnie napiwki - czasami hojne. Jak nie zapłacę to nie
dostanę posiłków do stołu? Jak załatwiają to inne biura? Dla mnie to żenada -
nie stać Ecco na bardziej kulturalne załatwienie sprawy?
Wiele dobrego słyszałem o tym biurze ale..........ta sprawa mnie załamała

PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: piter2 Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 10:36
      Wez palnij sobie w leb.
      • Gość: Piter Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: 62.233.167.* 24.09.03, 11:16
        .........bo?

Ja w przeciwienstwie do ciebie go mam
    • Gość: ART Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.09.03, 11:40
      Myśle że to nie jest nic złego bo to płacisz w sumie 20 dolarów za wize i
      napiwki czyli niewiele, a zobacz jak to robia w eximie i oasis płacisz za wize
      i oprócze tego pobierają 20-30 dolarów na napiwki to jest dla mnie dopiero
      złodziejstwo i hamstwo!!!
      Przeciez ja daje napiwki na miejscu ludzią po 1,2,3 funty a tu ci na dziendobry
      kradna 30$ ciekawe na co???....chyba do swojej kieszeni i ta opłata jest
      obowiazkowa!!!!!!!!!!SKANDAL
      • Gość: Aa Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 24.09.03, 12:25
        Gość portalu: ART napisał(a):

> Myśle że to nie jest nic złego bo to płacisz w sumie 20 dolarów za wize i
        > napiwki czyli niewiele, a zobacz jak to robia w eximie i oasis płacisz za
        wize
        > i oprócze tego pobierają 20-30 dolarów na napiwki to jest dla mnie dopiero
        > złodziejstwo i hamstwo!!!
        > Przeciez ja daje napiwki na miejscu ludzią po 1,2,3 funty a tu ci na
        dziendobry
        >
        > kradna 30$ ciekawe na co???....chyba do swojej kieszeni i ta opłata jest
        > obowiazkowa!!!!!!!!!!SKANDAL

Przy pobytowych imprezach Exim i Oasis nie pobierają żadnych napiwków, płacisz
        tylko za wizę 15 lub 18$ w zależności od tego do którego okienka na lotnisku
        podejdziesz. Nie wprowadzaj więc ludzi w błąd !!!
        • Gość: puf Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.de.deuba.com 21.10.03, 19:57
          No wlasnie, a od czego zalezy czy wiza egipska kosztuje 15 czy 18 USD?
          Kazde biuro podaje swoja cene?
    • Gość: killla Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 24.09.03, 12:13
      zgadzam się z Tobą że to dosyć żenujący sposób powiadomienia i rozwiązania
      sprawy. Napiwek działa na zasadzie : jestem zadowolony to daję, a nie : jak nie
      przekażę napiwku do BIURA PODRÓŻY, to mi w hotelu pokoju nie posprzątają. Coś
      tu jest nie tak. Przecież płacę właśnie do biura podróży, a oni płacą do hotelu
      po to abym był zadowolony i dobrze obsługiwany. Jezli poza oficjalną ceną
      istnieje konieczność "dania na boku" w łapę hotelarzowi, to jest wewnętrzna
      sprawa biura i mnie jako kilenta w ogóle nie powinno się o tym informować.
      Skoro w krajach arabskich jest zwyczaj dawania napiwków to dam ale tylko jak
      będę zadowlony. Skoro biuro podróży nie potrafi wymóc na hotelu należytej
      obsługi to nie powinni tego przerzucać na kilenta. Jeżeli nawet dają dodatkowo
      napiwki to powinno to być skrzętneie ukryte przed klientem (choć w ostatecznym
      rozrachunku to rzeczywiście on pokrywa płacąc za wyjazd). Tymczasem takie
      oficjalne powiadomienie o konieczności wyłożenia po 2 $ w ramach obowiązkowego
      napiwku to zwykłe wymuszenie
    • znawca3 to jest napiwek dla Brechnera 25.09.03, 13:09
      witam,
      te 2 dolki pobierane bezprawnie na lotnisku (zażądajcie pokwitowania!!!) to
      kasa dla prezesa tego cyrku pod nazwą ecco... coś tam jeszcze...
      potrzebuje jakieś drobne do kieszonki??
      proponuje ogólnonarodową zrzutkę dla Jensa Nielsa Brechnera - bez wyjeżdzania z
      ecco (bo po co ryzykować...) po 1 groszu od głowy...

jak oni to podzielą??
      założymy że w hotelu pracuje 20 osób, to dadzą im po 10 centów od głowy za
      tydzień?? już widze jak się obsługa za tę kasę zabiera do pracy... tylko kurz
      idzie.... niezły kit wciskają...
      a jak ktoś przylatuje na 2 tygodnie to biora 4 dolki??

pozdrawiam wszystkich zdrowych na umyśle (nie chodzi o tych z ecco)

znawca3
      (chyba zmienię pseudo na wredny1)

• Gość: ckm Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:20
      Ludzie, o czym piszecie ? Jezeli stac Cie na wycieczke do Egiptu ,to z
      pewnoscia kwota w wys.7,99gr. nie doprowadzi Ciebie do bankructwa? Nie
      przesadzaj juz i nie komplikuj sobie takimi bzdurami zycia.
      Smieszne jest to, iz robi sie "z igly widly" a jezeli nie masz "miedzi to sie
      na tylku siedzi" . :)

POZDR.
      • Gość: cs NIE IP: *.unknown.tele.dk 25.09.03, 20:10
        Nie ma wyludzania, cena wycieczki, to cena wycieczki i koniec, nie slyszalem o
        takich przekretach nigdzie, nie wazne, czy to jest 2 zlote czy 100.
        Ale polacy glupi jak zawsze, kaze im sie, to placa.
      • Gość: Lala Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.idzik.pl / 192.168.100.* 25.09.03, 23:16
        Gość portalu: ckm napisał(a):

> Ludzie, o czym piszecie ? Jezeli stac Cie na wycieczke do Egiptu ,to z
        > pewnoscia kwota w wys.7,99gr. nie doprowadzi Ciebie do bankructwa? Nie
        > przesadzaj juz i nie komplikuj sobie takimi bzdurami zycia.
        > Smieszne jest to, iz robi sie "z igly widly" a jezeli nie masz "miedzi to
        sie
        > na tylku siedzi" . :)
        >
        > POZDR.

O czym ty piszesz? Przeciez w tym poscie nie chodzi o 2 $ tylko fakt ich
        wyłudzenia. Ciebie pewnie tez stac na 50 zl miesiecznie wiec..plac wiekszy
        podatek dla panstwa....
    • Gość: Eccowiec Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.menanet.net 27.09.03, 22:05
      Ludzie! To tylko kila dolarow! Ecco jest dobrym biurem, powaznie podchodzi do
      swoich turystow dltaego chce im wszystko wyjasnic!!! Ja lubie wiedziec za co
      place i jak. A najwazniejsze byc o wszystkim poinformowanym. a swoja droga
      biuro polecam!!!! Rezydenci sa wspaniali, zawsze pomocni, mi;li i
      usmiechnieci.
      • Gość: diana Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.acn.pl 28.09.03, 15:53
        Ja muszę zaprotestować. Ecco wcale nie jest porządnym biurem.
        Wciskają klientom kit co do standardu hotelów w którym pobyt wykupują, podnoszą
        ceny wycieczek fakultatywnych (oczywiście dowiadyjesz się o tym na miejscu).
        Tak nie postępuje porządne biuro. Tylko rezedentów mają naprawdę fajnych.
        A może ja tylko miałam pecha i nie wyszedł im mój wyjazd.

PS. Ja jestem naprawdę mało wymagającym klientem.
        • Gość: Podróżnik Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 17:30
          2$ to mogę dać od zaraz każdemu cieciowi czy bezdomnemu pod Centralnym.
          Handryczyć się o taką sumę to trzeba być Polakiem, bilet autobusowy w Niemczech
          kosztuje więcej... żenada...
        • Gość: eden Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 15:34
          Droga Diano,

ceny wycieczek fakultatywnych wcale nie rosną. gdybys chociaz troszeczke się
          zainteresowała oferta Ecco holiday, wiedziałabyś, że ceny wycieczek, które
          podane są w Internecie, obowiazują w momencie zakupu wucieczki. A zatem, jeśli
          kupujesz imprezę, agent, może dla Ciebie zarezerwować wycieczkę fakultatywna po
          cenie, kóra widnieje na stronie internetowej Ecco. Jeśli tego nie zrobisz, na
          miejscu, wycieczka kosztuje o jakieś 20-30 € droższa.
          To taki bonus za wczesną rezerwację.
          Wystarczyło sie tym zainteresować, a nie opowiadac brednie teraz na forum.

Pozdrawiam, e.
          • Gość: diana Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.acn.pl 06.10.03, 22:54
            Powiedz to ludziom którzy na miejscu musieli dopłacać rezydentce pieniądze,
            pomimo iż już w Warszawie ją opłacali.
            Zresztę agenci Ecco na miejcu w biurze informują klientów że to jest cena
            wycieczki, nie mówią nic o tym że musisz ją wykupić na miejscu bo po wijeździe
            będzie droższa. Sorry klient nie musi tego wiedzieć, to agent jest od
            informowania go o tym.
            • Gość: eden Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 07.10.03, 16:31
              Powiedz to ludziom którzy na miejscu musieli dopłacać rezydentce pieniądze,
              > pomimo iż już w Warszawie ją opłacali.

Posłuchaj , moja droga.
              Twoja polemika jest całkowicie bezzasadna, a to z tego względu, że przy
              dokonywaniu rezerwacji w którymkolwiek biurze agencyjnym, wysyła sie tylko do
              Ecco Formularz zgłoszeniowy, w którym zgłasza sie ilość chętnych osób na daną
              wycieczkę. Nie płaci sie w tym momencie ani grosza, klient zyskuje jedynie
              gwarancje niższej ceny na miejscu.
              Robiłam już to nie jeden raz, więc nie usiłuj mi wmówić, że jest inaczej, OK?

Robisz strasznie dużo zamieszania, a tak naprawdę nie masz ani troche racji.

Nic tak bardzo nie irytuje, jak dyskusja i argumenty wyssane z palca.

e.
              • Gość: diana Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.acn.pl 14.10.03, 23:21
                A mnie moja droga nic tak nie irytuje jak robienie ze mnie idiotki. Usiłujesz
                mi wmówić, że jestem głupią blondynką, która nie rozumie co się do niej mówi.
                Takie informacje otrzymaliśmy na miejscu od sprzedawcy ecco (wyjeżdzaliśmy w 6
                osób i wszyscy byli zdziwieni wyższą ceną na miejscu, więc raczej nie wynikało
                to z mojej głupoty). Zostaliśmy wprowadzeni w błąd przez osobę sprzedającą i
                nie uważam żeby była to nasza wina, a raczej pracownika.
                Jeżeli chodzi o ludzi którzy dopłacali za wycieczkę, to taka była ich wersja. Z
                natury nie czepiam się ludzi (w przeciwieństwie do Ciebie)więc uwierzyła na
                słowo, że tak sprawa wyglądała. Jeżeli tak nie mogło być, to sorry mój błąd.
                Na koniec dodam tylko, że jeżeli wszyscy pracownicy ecco są tak mili i
                pozytywnie nastawieni do potencjalnych klientów jak Ty, to czarno widzę
                przyszłość firmy.

Z wyrazami szacunku,
                "głupia, czepiająca się klientka"

PS. Błagam nie odpisuj mi już nic więcej. Na tym forum wypowiada się sporo osób
                pracujących z lub dla ecco i potrafili w dużo bardziej kultularny sposób
                wyjaśnić pewne rzeczy i pozostawili po sobie bardzo miłe wrażenie, dzięki
                któremu w przyszłym roku najprawdopodobniej także wyjedziemy z ecco. Szkoda
                żeby ktoś równie... agresywny i (sorry za szczerość) bezczelny jak Ty niszczył
                ich wysiłek.
      • mercik Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk 03.10.03, 12:35
        Gość portalu: Eccowiec napisał(a):

> Ludzie! To tylko kila dolarow!

I co z tego że kilka???? Wg ciebie na kilka dolarów można klienta dodatkowo
        naciągać???????? Jeśli tak sprzdajesz wycieczki swoim klientom to szczerze im
        współczuję....

A jeżeli uważasz że te kilka dolarów to nic, to przelej na moje konto KILKA
        DOLARÓW, oczywiście jako napiwek, ja je przekażę twojej sprzątaczce żeby lepiej
        sprzątała ci w biurze.

• Gość: Darek Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: 217.29.140.* 03.10.03, 18:34
          Wiekszosc polaczkow to jednak prymitywy i prostaki!!!! Nie dziwie sie, ze
          porownuja nas z Rosjanami. Mi jest wstyd za wszystkich takich, ktorzy robia
          afere o 2 $!!!! O cale 8 zlotych!!!! Za durne napiwki!!! Na miejscu
          rezydenta wcianalbym ci w gebe te 2 dolary tak abys sie nimi idioto udlawil!
          A na wakacje zamiast do Egiptu jedz do Ciechocinka- tam nie musisz placic
          napiwkow!!!! Zegnam!!!!
          • Gość: małgosia Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: *.acn.pl 06.10.03, 22:57
            I Ty kogoś nazywasz prymitywem? Przeczytaj co napisałeś i pomyśl jaką opinię
            sobie tym postem wystawiłeś. Trochę kultury. Ja też uważam, że 2 $ to nie jest
            powód do afery, ale kogoś może drażnić, że płaci 2 $ za napiwki, a potem na
            miejscu i tak musi wręczać je obsłudze.
    • Gość: Ania Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: 156.17.253.* 30.09.03, 12:59
      Nie wiem dlaczego biura tak robią.
      Wiza na lotnisku w Hurgadzie w oficjalnym okienku kosztowała nas 13 dolarów a
      piloci biur brali od 15 do 20.
      czas by z tym skończyć.
      nie dajcie się oszukać.
      pozdrawiam.
    • Gość: Piter Re: Eccoholiday - żenada? samobój? a może wszystk IP: 62.233.167.* 30.09.03, 17:52
      Naczytałem się przez długi czas opinii na tym - i nie tylko tym - forum i
      stwierdzam, ze jednak Polacy daja napiwki i sie nie bronia przed tym. Kazdy
      daje tyle ile moze i daje jesli chce, lece z Ecco w czwartek do Egiptu,
      zobaczymy jak będzie na lotnisku na miejscu. Ciągle mam nadzieję, że wszystko
      będzie OK.
      PZDR
      • Gość: SART Napiwek z własnej woli i grupowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 00:37
        Napiwek z własnej woli - to jest jasne.
        Ale napiwek grupowy - nie do końca. Pobieranie jakichkolwiek pieniędzy przez
        rezydenta powinno być uzasadnione i udokumentowane. W tym przypadku pobieranie 2
        $, czy jakiejkolwiek innej kwoty w rzeczywistości stanowi dodatkowy dochód
        biura podróży lub rezydenta. Ale z drugiej strony - w umowie nie ma informacji
        o obowiązkowych napiwkach lub haraczach. I teraz pytanie, czy zapłacić, czy też
        psuć sobie wypoczynek, bo rezydent domaga się 2$ ?
        Po której stronie leży prawda ?
        Mam na to jedną odpowiedź - podróże to przygoda i nieoczekiwane wydatki oraz
        często odczuwane nabijanie w butelkę, ale to tylko odczucia, bo prawda jest
        taka, że każdy próbuje w jakiś lu inny sposób zarobić - a że jest okazja i
        jesteście poraz pierwszy w Egipcie jest wykorzystywane. Ale jak przeczytanie
        w "mądrym przewodniku" Pascala - to o bakszyszu piszą oficjalnie.
        I tutaj pytanie - czy nasza tradycyjna ofiara składana w niedzielę w kościele,
        to czy też nie jest bakszyszem, za otrzymane dary i łaski ?
        A może po prostu inne kultury inaczej traktują nas Polaków w swoim kraju i
        oczekują podarków i drobnych monet, a nie mają z czego po prostu żyć...
        • Gość: Adam Re: Napiwek z własnej woli i grupowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 14:44
          A co z podatkiem? Każdy obrót musi być opodatkowany. Czy Eco namawia do
          wykroczenia skarbowego?
          • Gość: podróżniczka Re: Napiwek z własnej woli i grupowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 23:43
            opodatkowany? chyba na terenie Egiptu...bo tam ta kasa jest zbierana.
            Bakszysz jest w tradycji Egiptu, jak sie wyjeżdza do jakiegoś kraju to należy
            uszanowac jego zwyczaje(to samo zresztą dotyczy Tunezji)...już nie bądzcie
            takimi sknerusami jak Was nie stać na napiwek to siedzcie w domu...o 8 zł.
            wielkie halo...już naprawdę nie ma o czym pisać na tym forum?
            • Gość: Adam Re: Napiwek z własnej woli i grupowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 12:47
              Eco nie prowadzi działalności gospodarczej na terenie Egiptu, tylko w Polsce.
              Zarówno przychody jak i koszty powstają w naszym kraju (tu są ewidencjonowane
              w sensie księgowym)i tu też powstaje obowiązek podatkowy. Zbieranie pieniedzy
              poza Polską rodzi podejrzenia o zamiar uniknięcia zarówno podatku VAT jak i, w
              konsekwencji, dochodowego. I nie są to drobne sumy.
              Można sobie wyobrazić, że w nastepnym kroku Eco zddecyduje się na zbieranie
              pieniędzy na miejscu za zakwaterowanie w hotelu, za usługi rezydenta,
              transfery i może wreszcie za przelot (gdyby korzystało z linii egipskich)...
              Naprawdę świetny interes. Również dla klientów - nie trzeba płacić 7% VAT-u.
              Strona etyczna tego zagadnienia jest czymś całkiem odrębnym. Bardzo trudno
              jest spotkać coś równie żenującego i dlatego analiza intencji P.Brechnera
              byłaby dla mnie czynnością zbyt upokarzającą.
              Życzę wszystkim kontaktu z innymi (tzn.normalnymi) biurami.
    • Gość: Piter Eccoholiday - wszystko OK!! IP: 62.233.167.* 24.10.03, 12:39
      Wróciłem! Zobaczyłem i stwierdzam, że Ecco Holiday jest najlepszym biurem
      podróży z jakim byłem na wakacjach. Sprawdziłem 6 biur i Ecco jest pierwszym, z
      którym jeszcze raz (a może i nie raz) pojadę na wczasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka