Dodaj do ulubionych

Niemieckie biura podróży

IP: *.chello.pl 02.01.09, 19:35
Czy jeździliście kiedyś na wakacje przez niemieckie biura podróży?
Jakie wrażenia? Czy rzeczywiście jest prawdą to co się mówi, że jest
taniej niż przez polskie biura i potem na miejscu obsługa jest dużo
lepsza bo niemiecki turysta lepszy niż polski? Czy możecie mi podać
nazwy sprawdzonych i dobrych niemieckich biur podróży? Ps. Planuje w
tym roku wyjazd ze znajomymi do Grecji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolski Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 20:28
      Na tym forum jest wielu nie tylko zwolenników, ale wręcz "adoratorów"
      niemieckich biur podróży. Proponuję by wykazali przewagę niemieckich biur nie
      tylko w przymiotnikach, lecz w zestawieniu z polskimi biurami. Podpowiem jak to
      zrobić. Należy wybrać miejscowość, w której chcemy spędzić urlop, np. gdzieś na
      Krecie, hotel 3 lub 4*, z zHB, czyli dwoma posiłkami, wylot z W-wy, dla Biur
      RainbowTours, Ecco, Triada i w przeciwwadze, np. TUI i Neckermann, także z W-wy,
      a nie z Berlina. I niech to nie będą superlasty, kupione na lotnisku w
      Niemczech, a wybór z aktualnych katalogów tych biur, z dnia dzisiejszego, z
      uwzględnieniem rabatów za wczesną rezerwację.Z niecierpliwością oczekuję wyników.
      • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 21:24
        do grecji to ty sobie lec z polskiego biura, tym bardziej jezeli
        lotnisko masz blisko.
        Jak bedziesz chciał poleciec poza europe i poza egipt oraz tunezje
        to dopiero wtedy o tym pomysl :)

• Gość: Karolski Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 21:39
          Pierwszy post był zapytaniem o niemieckie biura i planowany urlop w Grecji. Jak
          będę chciał w Kosmos to polecę Space Shipem One lub Two z USA. Ale nie polecę,
          dopóki będę przyjacielskie wizy do Stanów dla Polaków. Trzymajmy się tematu i
          faktów, fantazje zostawmy na inne forum.
          • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 21:48
            Ja też zawsze latam z Polski i nawet na dalekie kierunki.
            Możemy zrobić taką symulację gdzieś dalej, np. do Meksyku, czy Kenii.
            Jeśli ma być to porównywane, to trzeba też doliczyć lot np. z Warszawy do
            Berlina. Jeśli lecę np. do Meksyku z Warszawy, to nie ma co porównywać wylotu z
            Niemiec i dojazdu tam pociągiem, albo samochodem. Startujemy z Warszawy i
            lądujemy w Warszawie.
            Ciekaw jestem jakie to będą te super oferty, ponoć po 2 tys. tańsze od osoby.
            • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 22:08
              Voyager powiem ci tak... kiedys to roznice w cenach były kolosalne.
              Podam ci przykład pierwszy z brzegu, bylismy na SriLance koszt od
              dwoch osob z dolotem do niemiec + z noclegiem w dobrym hotelu w
              niemczech za dwie osoby całosc ok 9100 zł.
              Po kilku dniach przylecieli do naszegho hotelu polacy ktory wybrali
              sie z Orbis Travel i lecieli przez Londyn - zapłacili za wycieczke
              wowczas 18 tys za dwie osoby !!
              Roznica była kolosalna - ale to było ze 2-3 lata temu, teraz to juz
              az tak kolosalnych roznic w cenach nie ma.
              Chociaz dalej mozna pare tysiaczkow zaszczedzic przy dalekich
              wycieczkach no i lecisz teoretycznie najbardziej bezpiecznymi
              liniami lotniczymi a nie najtanszymi liniami oferujacymi czartery...
              a dla mnie akurat ma to takze bardzo duze znacznie.
              Wada wylotow z niemiec jest brak polskiego rezydenta.
            • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 22:13
              Ale dlaczego voyager test ma byc z warszawy ?
              Nie sadze by na wycieczki latali tylko ludzie z Warszawy...
              • Gość: Karolski Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:21
                Jak nie z Warszawy, to niech będzie z Gdańska albo z Poznania.
              • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 22:32
                He he, bo ja latam z Warszawy i mam jako takie pojęcie o cenach. Żartuję,
                może być z innego miasta, ale z Warszawy jest najwięcej ofert.
                Generalnie chodzi o to, aby nie wpisywać miast z zachodniej Polski i pisać, że
                to tylko 2 godziny pociągiem :)
                Ludzie z centralnej i środkowej Polski też latają na wycieczki.
                Warszawa jest tak mniej więcej po środku.
          • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 21:52
            No dobra to ci odpisze, ale tak ogólnie nie wnikajac w szczegóły bo
            za bardzo nie mam czasu.

1. Tak jezdziłem i to bardzo duzo
            2. Wraznie bardzo pozytywne - akurat w moim przypadku nigdy nie było
            zadnej wpadki, chyba raz samolot miał lekkie opoznienie ale to przy
            powrocie - dawali wowczas darmowe talony chyba na 15 euro lub
            dolarów do wykorzystania w barach lotniskowych.
            3. Obsługa jest raczej lepsze ale czy ja wiem czy jakos duzo
            lepsza... jezeli chcesz jechac tylko dla lepszej obsługi to nie
            warto bo roznica nie jest az tak wielka :)
            4. Nie bede podawał bezposrednio nazw biur ale dam wskazówke -
            poszukaj w google, jak znajdziesz sam to bedziesz miał wieksza
            satysfakcje i przez to bedziesz z wyjazdu takze bardziej zadowolony.
            • annie2003 Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 22:15
              dlaczego nie podasz nazw biur? czy to jakaś tajemnica? jak trzeba
              poskarżyć, to nazwy padają szerokim gestem, łącznie z nazwiskami
              pilotów i rezydentów...jak ktoś prosi o nazwy polecanych biur
              niemieckich, o jakieś linki - nagle cisza...nie dalej jak 2 dni temu
              prosiłam o linki lenkę, uznała mnie albo za niegodną takich
              informacji albo odebrała to jako...no właśnie, nie wiem co, nie
              wiem, co Wami kieruje, że nie chcecie podać namiarów?
              • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 22:20
                a co jestes tak ciemna ze nie umiesz obsługiwac google ?
                • annie2003 Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 22:57
                  Gość portalu: e tam... napisał(a):

> a co jestes tak ciemna ze nie umiesz obsługiwac google ?

a co, na lepsze argumenty Cię nie stać?
              • Gość: gosc Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 04.01.09, 11:10
                to sie nazywa chyba funkcjonalny analfabetyzm www.dreamtours.pl,www.apollotur.pl
                • Gość: gosc Re: Niemieckie biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 10:03
                  to ja dodam jeszcze: el-mundo.pl
            • Gość: Karolski Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:17
              e tam, to co napisałeś o niemieckich biurach w tym komentarzu, mógłbym napisać o
              polskich biurach, z którymi byłem gdzieś na urlopie, z jednym wyjątkiem - nie
              było 15 euro czy dolarów (ktoś inny wcześniej też pisał o 10 euro), być może dla
              zwolenników niemieckich biur ma to znaczenie. Dalej nie widzę konkretów i
              precyzyjnego, przemawiającego przykładu. A chcę się przekonać do "zalet
              niemieckich biur podróży" (oczywiście nie za 10 czy 15 euro).
              • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 02.01.09, 22:26
                bo z konkretami to jest tak ze najlepiej samemu sie przekonac :)
                Pewno gdybym ja takie wycieczki sprzedawał to by mi zalezało by cie
                przekonac... ale naprawde mi na tym nie zalezy.
                Chcesz to lataj z Polski mi to wszystko jedno.
                Pytania były jasno postawione - czy jest prawdą ze jest taniej i
                lepiej to napisałem - tak, wg. mnie ogólnie podsumowując to jest
                taniej i lepiej.
                • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 22:35
                  Spoko, skoro Ci się nie chce, to jest tu na forum jeszcze kliku "wyznawców"
                  wylotów z Niemiec, może im się zechce, czekamy.
                • Gość: Karolski Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:40
                  Powiedział co wiedział. A do kobiety tak nie należy się zwracać:
                  "a co jestes tak ciemna ze nie umiesz obsługiwac google ?", nawet jak
                  posiadasz umiejętność korzystania z wyszukiwarki. Czekam na kolejne "fakty" o
                  lepszych ofertach zagranicznych biur podróży, myślę, że "mala" i "voyager" i
                  także "annie" chcieliby być "oświeceni".
      • Gość: Calderon Re: Niemieckie biura podróży IP: 83.168.75.* 03.01.09, 20:14
        Niemieckie biura maja tak ustawione przeloty, ze jestes na miejscu 7
        dni, natomiast polskie czesto tak, ze jestes na miejscu 6 dni.
    • paewlek Re: Niemieckie biura podróży 02.01.09, 23:06
      Systematycznie czytam posty, dużo pochwał nt. niemieckich biur. Po
      przeczytaniu wszystkich tekstów myślę, że "cudze chwalicie".
      • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 00:50
        jest jeszcze takie przysłowie "każda potwora znajdzie swego
        amatora" :)
    • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 00:02
      Tak, jeżdżę. Korzystam ze stony
      www.lmweb.net/scripts/lmplusi.dll?FORM=msk/tuev/lms1.htm&CFG=741&AGENT=2408
      wylotów lotniskowych i nie koczuję - jak niektórzy myslą -na lotnsku
      ale kupuję na 2-3 dni przed wylotem, co ze względu na moją pracę w
      której urlopu pół roku wcześniej nie wyznaczę, jest rwelacjne.
      Korzystam z usług Necekremnna (w sosnowieckim Auchan są fajne
      pracownice szukające mi odpowiednich wyjazdów), korzystam z uług
      firmy sprzedającej wyloy lotnikowe
      www.aurinko.pl/
      Krzystam z usłu firmy
      www.wakacje24.pl/
      w której w ostaniej chwili wykupuję wyjazdy.
      Niemieckie firmy mają to do siebie,ze są dla klienta. W Polsce przez
      Neckermnna wykupuję pokoje np. na Flodzie, Kanadzie, we Wietnamie,
      Hongkongu czy gdziekolwie indziej. W firmie Aurinko kupuję bilety
      lotnicze(przygotowują mi kilka propozycji) a w Necermannie kupuję
      hotele jeśli są tańsze ni netowe rezerwacje (a zwykle są). W
      niemieckim biurze fly&drive to jest to o co mi chodzi, w niemickim
      biurze kupę hotel ze śniadaniem samochód + przelot za niewielkie
      pieniądze (w październiku Lisbona). Dotępność ceny i otwartość ludzi
      jest tym o co mi chodzi.
      Pewnie,że znajdę jakiwyjazd na nieadleie kierunki w polsm Oasis czy
      Exim i pojadę ale podstawowo i jeszcze daleojadę zawze z Niemcami. A
      już objazdówki z Niemcami to jest szczyt (szpiecnklase :)))precyzji
      i poczucia "zaopiekowiania"
      • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 00:15
        Exim to chyba nie jest polskie biuro.
        • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 00:23
          Szczerze powiedziawszy nie wiem. Od lat ich znam jako biuro
          funkcjonujące w Polsce z wylotami z Polski nawet 10 lat temu. Byłam
          z nimi 2 razy w Tunezji (właśnie pierwszy raz z 10 lat temu) i było
          ok.
          • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 00:32
            Czyli co oferty TUI Polska i Polskiego Neckermanna takze nie nalezy
            traktowac jako ofert polskich biur podrózy ?
            O ile mam dobre informacje to Exim nalezy do arabusa i maja nawet
            swój hotel w Egipcie.
            Ale to biuro działa jako polskie biuro...
            Na stronie nie maja innych wylotow niz z Polski.
            • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 00:42
              TUI Polska i Neckermann Polska na pewno nie są polskimi biurami, są
              oddziałami niemiekiech biur. Jak je trktować? Tak jak na to
              zasługują. Ja korzystam z biur które wzbdzają moje zaufanie, jeśli
              starcą - nie korzystam.
              • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 01:30
                Propozycja z Niemiec - Dominikana 2 tyg.1660euro - + dojazd.Ten sam
                hotel ,ten sam termin z Polski 6930,- + 1320,- i wiza 10dol.
                Z Polski czasami jeszcze czeka niespodzianka w postaci doplaty
                paliwowej.Dojazd do Niemiec kosztował nas(za 2 osoby 1000,-),ale
                lecieliśmy z Frankfurtu,a mieszkamy na Śląsku.Termin z Niemiec - im
                bliżej wyjazdu,tym taniej.Samolot z pełną obsługa - nie trzeba
                wykupywać cateringu.Rodzice,którzy lecieli z kraju,dopłacali jeszcze
                za jedzenie.
                W cenie wczasów niemieckich jest ubezpieczenie i wiza,wszystkie
                opłaty lotniskowe.Cena 1660euro jest ostateczna.
                Kierunki europejskie mnie nie interesują i chyba się nie opłacają z
                niemieckich biur.Nie jeżdżę,nie sprawdzam.
                Minusy wylotów z Niemiec - dojazd.To jedyny minus.Z małymi dziećmi
                sobie nie wyobrażam.Raz na połączenie z krajem czekaliśmy 10
                godzin.Jest trochę zachodu.Trzeba samemu ten transport
                zorganizować,czasami nocować w Niemczech.Ale nigdy dojazd,dolot +
                hotel ,nie kosztował więcej niż 1000,-
                Chyba najbardziej opłacalny był zeszły rok.Co będzie w
                tym ,zobaczymy.Lepsza obsługa ? Najczęściej pod tym pytaniem kryje
                się pytanie o rezydenta.Więc jest tak jak w naszych
                biurach.Przylatujesz,gość czeka z tabliczką biura na
                lotnisku,odhacza Cię na kartce i mówi do którego busa masz wejść.W
                busie informuje o spotkaniu infor. w hotelu i znika.Sam
                wysiadasz,sam się logujesz w hotelu,sam szukasz stołówki.Jak się
                pokój nie podoba,to sam idziesz do recepcji,bo rezydent będzie
                dopiero jutro.I omówi z tobą wycieczki,które
                sprzedaje.Wylot.Rezydenta nie ma wcale.Wchodzi gość - kierowca busa
                i trzyma kartkę z napisem biura.Ładujesz się do autka,podwozi Cie na
                lotnisko,wywala bagaż i wio.Rezydent na lotnisku nikogo nie żegna
                machając chusteczką,bo wita kolejnych przyjezdnych i kieruje ich do
                busa.
                • annie2003 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 11:21
                  no właśnie, doswzliśmy do podstawowych spraw, za które wcześniej
                  mnie ganiono:
                  - oferta niemiecka opłaca się tylko tym, których stać na egzotykę,
                  kierunki okołoeuropejskie są tańsze w Polsce
                  - zdecydowanie bardziej opłaca się tym, którzy mieszkają bliżej
                  granicy; pomijam już sam koszt dojazdu (nie każdy ma samochód!) ale
                  i czasu, np. w moim przypadku minimum 6 godzin w jedną stronę, a
                  zapewne nie wsiądę do samolotu prosto z pociągu więc czas się znowu
                  wydłuża
                  - i wycieczka osobista - punkt poruszony przez lenę - korzysta z
                  biur budzących jej zaufanie, jak się przejedzie, to zmieni...ja
                  mówię to samo i już nie jestem obiektywna, tylko "zakochana"...każdy
                  ma swoje sprawdzone namiary i pozwólmy każdemu z nich korzystać bez
                  oceniania
                  a za linki bardzo dziękuję, jak mi będzie kiedyś lotto - dziś
                  kumulacja :))) - to chętnie skorzystam z już sprawdzonych kontaktów
                  • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 12:29
                    Jak będziesz coś organizowała sobie sama to w np. w Neckermannie
                    bez problemu wykupisz w Polsce vouchery do hoteli które chcesz.
                    Szukasz w katalgu, w biurze coś ci wyszukają i z voucherem w ręce i
                    adresem hotelu jedzisz sobie na miejsce. Gdy zaplanowałm sobie np.
                    wyjazd na Florydę to najpierw w Aurinko sprawdzili mi przeloty i
                    ceny, zarezerwowałam a potem w Neckermannie znalazłam i opłaciłam
                    sobie hotele tam gdzie chciałam (Naples, Ft.Lauderdale, Cocoa
                    Beach), w Alamo zarezerwowałam samochód . Z voucherem do hotelu(i
                    adresem) wrzucałam w GPS adres hoelui pojeżdżałam pod sam hotel.
                    To przykład. Jak zaplanowałam i zarezerwowałam (kochane Aurinko!!!)
                    bilety przez Hongkohg (w Hongokogu zostaję 2 dni) do Sajgonu to też
                    w Neckermannie szukałam hoteli. W polskich biurach słyszałam "my
                    jesteśmy poważnym biurem!!! my wczasy sprzedajemy!!!"
                    Wolę "niepoważne" biura !!!
                • Gość: gość Re: Niemieckie biura podróży IP: 94.251.133.* 03.01.09, 20:50

Z rezydentami zagranicznymi jest dokładnie tak,jak to opisała
                  pietnacha40. Do tego nie przepadają za polskimi turystami
                  korzystającymi z niemieckich lub bryryjskich biur podróży. Zazwyczaj
                  twierdzą,że do Polaków trzeba niestety dużymi literami mówić. Albo
                  że przychodzą na spotkania powitalne, g..no z nich rozumieją, a jak
                  mają jakieś problemy, np. z pokojem, to nie można się z nimi
                  dogadać. Wiem,o czym mówie,bo nie raz słyszałam takie opinie z ust
                  rezydentów i nie raz byłam proszona o pomoc np. w tłumaczeniu (sama
                  jestem rezydentem). W związku z powyższym, drodzy rodacy, jeśli nie
                  mówicie w żadnym języku obcym w stopniu komunikatywnym, nie
                  wybierajcie się na wakacje z zagranicznymi biurami podróży! Latajcie
                  z polskimi! Macie wtedy polskiego rezydenta! Nie musicie prosić
                  pierwszego napotkanego Polaka o pomoc. Te opinie niemieckich i
                  angielskich rezydentów na temat polskich gości są naprawde krępujące
                  i smutne,ale często prawdziwe...
                  • squirrel9 Re: Niemieckie biura podróży 04.01.09, 02:40
                    Ale bzdury. Skrażyć to się potrafią wyłącznie polscy rezydenci.
                    Nawet do głowy takiemu nie przychodzi,że ktoś nie robiłby tak jak
                    oni, że nie plutłby o klientach co mu ślina na język przyniesie.
                    • Gość: gość Re: Niemieckie biura podróży IP: 94.251.133.* 12.01.09, 14:23
                      Taaaak?? A masz jakieś doświadczenia w tym kierunku?
          • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 00:48
            Nieważne, możemy przyjąć że chodzi o wylot z Polski, może być TUI, Exim itp. W
            sumie nie jest ważne kto jest właścicielem.
            • Gość: Koala Re: Niemieckie biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.09, 10:14
              Mieszkam przy zachodniej granicy ,do Drezna 100km, do Lipska 170 km
              autostradą.Do kupowania wyjazdów z niemieckich biur przyczyniło się
              polskie biuro Triada , które jawnie w oczy mnie przekręciło.Latam od
              czterech lat co wakacje z its.reisen i raz z tui.Niebo a
              ziemia.Wszystko zgodnie z umową ,ot zwykła normalność.Zapłaciłem za
              coś i to otrzymałem.Do tego loty w dzień,parking na lotnisku tańszy
              niż we Wrocławiu.A ceny? Po prostu z its taniej z tui
              podobnie.Przykład , do sprawdzenia .Z its.reisen na Dominikanę
              wyjazd dla 2 dorosłych + dziecko 12 lat można pojechac do 4* hotelu
              za ok 4.600 euro z Drezna.
              • Gość: gosc Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 10:23
                ja bylam z jahn reissen na sri lance bardzo polecam
                • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 10:39
                  A jak ktoś mieszka w Lublinie ?
                  • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 11:26
                    to dolot i nocleg w niemczech... i tak wychodzi duzo taniej, przciez
                    wyzej ci pisałem ze z dolotem i noclegiem i tak zapłacilismy polowe
                    mniej :)
                  • Gość: Jacek Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 11:59
                    Z Lublina bliżej na Ukrainę, a i miejsca ładne i ludzie przyjaźni.
                    • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 12:12
                      Nie przeczę :) Spróbowałabym znaleźć stamtąd wyloty np. do Wietnamu.
                      Rosjanie spotkani we Wietnamie mówią,że u nich to tanie wczasy :)
                      Można zwiedzić byłe rosyjskie republiki...
                      Jak zanajdziesz jakie ciekawe wyloty, wczasy z Ukrainy to wrzuć,
                      proszę na forum.
                      • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 12:17
                        W zyciu nie wsiadł bym do samolotu produkcji radzieckiej a z Ukrainy
                        chyba tylko takie lataja.
                        • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 12:33
                          Nie przeadzaj:) Popatrz na statystyki, ile ludzi tam lata i nic :)
                          No, chyba,że miałabym miejsce stojące :) To,żart. Często coś nam się
                          wydaje a po prostu trzeba poznać kraj, ldzi i wtedy wiemy ) Polecieć
                          ich samolotami i zobaczyć.
                          • Gość: e tam... Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 03.01.09, 12:57
                            Serio ale osobiscie nie wsiadłbym chocby nie wiem jak tanio było.

Spoko, wiem ze dla znacznej wiekszosci ludzi nie był by to problem.
                            Wielu ludzi nie widzi tez problemu by latac 20-30 letnimi maszynami
                            konstrukcji radzieckiej i to jeszcze użytkowanymi w krajach
                            afrykańskich lub na Kubie. Byc moze jestem na tym punkcie
                            przewrazliwiony ale bezpieczesnstwo jest dla mnie najwazniejsze.

• annie2003 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 13:01
                              więcej osób ginie na polskich drogach niż na skutek awarii
                              radzieckich samolotów....
                              • voyager747 Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 15:01
                                Ja już latałem Tupolewem TU-204 z Prima Charter i żyję :)
                                • tel-ma Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 17:31
                                  Chętnie podepnę się pod wątek bo 3 tyg. temu wróciłam z Meksyku(
                                  Jukatan) i skorzystałm z niemieckiego Thomascooka ( za pośrednictwem
                                  polskiego Apollotour- polecam gorąco!)
                                  niestety byliśmy tylko na 7 dni więc różnica nie była tak ogromna,
                                  ale znajomi byli na 2 tyg i porównując do polskiego Tui - na osobie
                                  zaoszczędzili ok.3 tys. ( po odjęciu już kosztów dolotu do Brukseli-
                                  bo akurat stamtąd był wylot)
                                  Hotel Grand Bahia Pricipe - 5* ALL inc.; termin 4.12-12.12
                                  cena za os.879 euro, cena z ubezpieczeniem i wszystkimi innymi
                                  niezbędnymi rzeczami,
                                  wycieczka była kupiona 28.10+ do tego bilet linii Wizzair na trasie
                                  Warszawa- Bruksela( Charleroi) -Warszawa- cena za os. 480 zł./obie
                                  strony+ do tego koszty transportu na drugie lotnisku w Brukseli(
                                  Zaventem) skąd był odlot do Cancun -ok.50 euro /2 os.
                                  W sumie cała wycieczka za przelotem do Brukseli i kosztami
                                  związanymi z pobytem na lotnisku wyniosła nas ok. 3 800 zł/os.
                                  Hotel na prawdę fantastyczny, położony w pięknym miejscu i mnóstwem
                                  zieleni.Bardzo bogata oferta ALL.Polecam! dla nas było jak w raju.
                                  W sumie daje to 7600 zł. nawet jak zaokrągli sie do 8 tys. to
                                  różnica na os. pomiędzy polskimi biurami podróży przy tym
                                  standardzie to co najmniej 2 000 zł. po odliczeniu kosztów
                                  transportu do lotniska z którego sie leci.
                                  a przy 2 tyg. wygląda to tak:
                                  znajomi płacili w tym terminie i tym samy hotelu z tym że brali
                                  pokój pokój typu Lux( jest większy z dodatkowym mini salonem i
                                  jacuzzi w wannie) za dwoje 10 800 zł. a z polskiego Tui ten hotel
                                  była za niecałe 19 000 zł./ 2 os.
                                  Moim zdaniem sie opłaca jeździć w dalekie trasy z niemieckich i
                                  angielskich biur podróży. Tam można trafić na prawde super ceny.
                                  z ang. polecam - www.firstchoice.co.uk lub www.thomson.co.uk
                                  6 lat temu leciałm z niemieckiego 1-2 fly ( z Frnakfurtu) na
                                  Dominikane, hotel Riu Mambo- nie pamiętam dokładnych cen( wydaje mi
                                  się że wtedy było ok. 5 tys/ 2 tyg./0s. opcja ALL inc.); na osobie
                                  po odjęciu kosztów transportu do Frnakfurtu zaoszczędziliśmy
                                  ok. 1 200 - 1500 zł./ lecieliśmy 4 osobową rodziną więc się bardzo
                                  opłacało.
                                  Natomiast jeśli chodzi o kierunki takie jak Grecja, Turcja , Egipt,
                                  Tunezja uważam że cena nawet jeśli będzie niższa to nie na tyle żeby
                                  zawracać sobie głowę przesiadkami i ewentualnymi nocleami podczas
                                  postoju, wówczas ta różnica praktycznie nie istnieje.
                                  • cameltravel Re: Niemieckie biura podróży 03.01.09, 18:05
                                    przykład 1)

Seszele
                                    wylot z Wawki na rejsik po Seszelach, Mauritiusie itd statek 4,5* 15 dni ALL INCL
                                    rejs kabina wewnętrzna 702 Euro z ubezpieczeniem zaczynającym sie 48 godzin
                                    wczesniej niż impreza i kończącym sie 48 godzin po zakończeniu imprezy.
                                    Dolot samolotami rejsowymi na miejsce ok 4042zl za osobę
                                    razem powiedzmy 3000zł + 4050zł = 7050zł - cena kompletna z wszelkimi dopłatami.
                                    Kabina Zewnętrzna + 200 euro

Wylot z Niemiec:
                                    7 dni koszt 1333 euro = ok 5600zł
                                    14 dni koszt 1659 euro = ok 7000zł
                                    tylko śniadania w cenie hotel 3*
                                    Ubezpieczenia nie ma należy je dokupić bo biura nie maja obowiązku ubezpieczać
                                    tak jak polskie. Koszt ok 100zł

przykład 2
                                    Kenia
                                    Wylot z Wawki
                                    14 dni
                                    4* HB
                                    koszt z Polski .. 3300zł

Wylot z Niemiec
                                    to samo najtaniej znalazłam za ... 1400 euro

przykład 3)

Chalkidiki hotel Theoxenia

z Wawki 14 dni z HB kosztują 2053zl (gwarancja niezmienności ceny + wycieczka
                                    gratis)

z Niemiec najtaniej znalazłam: 698euro - oczywiście brak ubezpieczenia, a wylot
                                    z Monachium. tez HB

z Polski ten sam Hotel w All jest za: 2677zł

przykład 4)
                                    Sri Lanka
                                    hotel Serendib 3* all inclusive 14 dni

wylot z Wawki 2940zł
                                    wylot z Niemiec 2082 euro

wszystkie ceny sprawdziłam TERAZ pisząc tą odpowiedź.
                                    Polskie ceny sa w 100% kompletna, żadnych dopłat

sprzedaję oferty i Polskie i Niemieckie.
                                    Niemieckie maja sens w kilku wypadkach.
                                    Nie ma już z Polski miejsc
                                    Zarabiasz w euro.
                                    mieszkasz blisko niemieckiej granicy i lotnisko nie ma znaczenia.
                                    trafisz na zaje.fajnego lasta \
                                    Jednakże w ostatnich tygodniach z Polski były równie dobre lasty.
                                    Brazylia za 2700 17 dni, Kenia za 2800 - 14 dni, Sri Lanka za 2100 na 7 i 2890
                                    na 14 dni, Egipt na sylwestra za 989zł, Egipt po sylwestrze za 1229zł z all w 5*
                                    na 14 dni ....
                                    Psioczycie na polskich rezydentów - owszem niektórzy sa do bani ale czy wszyscy ?
                                    czy odezwalibyście sie do niemieckiego rezydenta tak jak do polskiego ?
                                    suma sumarum
                                    cudze chwalicie SWEGO nie znacie.
                                    Oglądacie TYLKO wywieszki w oknach biur podróży.
                                    Czas zmienić podejście do podróży i nie traktować ich jak okazji a jak WCZASY.

Ewa
                                    PS: zapraszam do dyskusji na gadu
                                    rzadko zaglądam na to forum ...
                                    • pietnacha40 namiar na Seszele 03.01.09, 18:37
                                      bardzo prosze namiar na ten tani rejs po Seszelach.Niczego takiego
                                      nie znalazłam.Rejsy są najczęściej na 10 dni i duuuużo droższe.Te 15
                                      dniowe,to już kosmos.
                                      • Gość: Roxee Re: namiar na Seszele IP: 83.136.224.* 03.01.09, 19:51
                                        Mnie też zainteresował ten rejs po Seszelach obliczany w Euro (dla
                                        tych co w Euro nie zarabiają, tak nawiasem).
                                        Również czekam na link.
                                        • Gość: Roxee Re: namiar na Seszele IP: 83.136.224.* 03.01.09, 20:24
                                          No i znalazłem tą ofertę za 3300 do Kenii, na ... 4 stycznia. Taka
                                          sama w następnym terminie 11 stycznia to juz ponad 5 tys. To ma byc
                                          ten superlast po polsku?
                                          • Gość: Roxee Re: namiar na Seszele IP: 83.136.224.* 03.01.09, 20:32
                                            A w pierwszym nadarzającym sie biurze np. TUI na 24 styczeń, warunki
                                            takie same czyli 4* HB - 949 Euro, All (11,18 i 25 styczeń) - 1007
                                            Euro
                                        • Gość: e tam... Re: namiar na Seszele IP: *.chello.pl 03.01.09, 20:24
                                          Równiez poprosze o link prowadzacy do oferty Szeszeli z Warszawy w
                                          tak atrakcyjnej cenie. Wyglada bardzo ciekawie, kto wie czy sie nie
                                          skusze. Tylko zeby to nie okazała sie sciema jak przewaznie jest gdy
                                          ktos tak bez sensu pisze (i to niby ktos kto to sprzedaje) jak to
                                          ponizej:

"Niemieckie maja sens w kilku wypadkach.
                                          Nie ma już z Polski miejsc
                                          Zarabiasz w euro.
                                          mieszkasz blisko niemieckiej granicy i lotnisko nie ma znaczenia.
                                          trafisz na zaje.fajnego lasta "

Żaden z tych "wypadków" nie dotyczy mnie a zawsze mi sie to bardzo
                                          opłacało. Cenowo duzo zostawało w kieszeni, lece jedną z
                                          najbezpieczniejszych lini lotniczych a nie ciasnymi najtanszymi
                                          mozliwymi czarterami bez cateringu albo z marnym cateringiem,
                                          zadnych nacigan typu wyjazd na 14 dni a w rzeczywistosci 12, nigdy
                                          nie spotkała mnie także zadna zmiana hotelu ani nigdy nie było
                                          zadnych dopłat co ostatnio w polskich biurach jest modne, itp. Pewno
                                          pare rzeczy wiecej bym jeszcze wymienił... jak np darmowe bony na
                                          posiłki w barach lotniskowych gdy samolot sie spóznij (co zdarza sie
                                          rzadko) co w polskich biurach jest nie do pomyslenia.

Lasty niemieckiego TUI tez odradzam bo sie zrobił ostatnio
                                          stosunkowo drogi w porównaniu do innych ofert.
                                      • cameltravel Re: namiar na Seszele 04.01.09, 00:14
                                        www.namorzu.pl

:)
                                        w naszym biurze też on jest :D

a są tez wersje 25 dniowe D:

Ewa
                                        • pietnacha40 Re: namiar na Seszele 04.01.09, 12:15
                                          Hotel nie ma 4,5* tylko 3,5.Nie jest to all,bo napoje i drinki są
                                          płatne.Ale i tak tanio wychodzi :)
                                          • Gość: :( Re: namiar na Seszele IP: *.chello.pl 04.01.09, 14:14
                                            no własnie kolejna zaleta wielu polskich biur podróży. Naciagne
                                            standardy hoteli czyli np. hotele 3* sprzedawane jako 4* itd...
                                            • cameltravel Re: namiar na Seszele 04.01.09, 19:56
                                              Polskie biura podają taką kategoryzację hoteli jaką nadały im ministerstwa
                                              krajow w jakich te hotele są.

Niemickie biura mogą sobie zaniżać kategoryzację i zawyżać nie ponoszą za to
                                              odpowiedzialności, a nasze jeśli to zrobią ... to mają problemy :D

znacie hotel Mariot w Warszawie ?
                                              ma 5*
                                              ale te 5* mają tez inne hotele.
                                              np Intercontinental, Radison Sas, Victoria, Hilton

Mariot to przy nich 3* biedny krewny ...
                                              Ocena hotelu zawsze jest niestety subiektywna dlatego pozytywne i negatywne
                                              opinie mają wszystkie hotele
                                              Ewa
                                              • pietnacha40 Re: namiar na Seszele 04.01.09, 20:24
                                                Napisałaś,że hotel ma 4,5* (właściwie statek),a na stronie
                                                organizatora jak byk jest 3,5.Pomyłka,przeoczenie ? To dosyć spora
                                                różnica.Nie czepiam się,jestem ciekawa.
                • Gość: gośc Re: Niemieckie biura podróży IP: 94.251.133.* 03.01.09, 20:54
                  Jahn Reisen i ITS to to samo
    • Gość: Basia Re: Niemieckie biura podróży IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.01.09, 11:24
      Teraz z Niemiec bardzo tania Turcja. Byłam na super objezdzie za 98
      Euro w grudniu, a za 3 tyg. tez jade z lotem z Lipska za 125 E.
      Korzysałam z sonnenklar i zamawiałam przez tel. Mozna płacic karta
      lub przelewem (Euroelixir)- obie mozliwosci przetestowałam.
      Dokumenty (bilety lot. itp. przyszły do domu 10 dni przed lotem)
      Popatrzcie na oferty: www.bigxtra-reise.de
      www.sonnenklar.tv
    • Gość: Leszek Re: Niemieckie biura podróży IP: *.rybnik.vectranet.pl 07.01.09, 19:28
      Dołączam się do dyskusji. Wielokrotnie korzytałem z niemieckich biur
      podróży i kilkakrotnie z polskich. Różnica taka: w niemieckim
      otrzymuję to, za co zapłaciłem, bez niespodzianek, a jeżeli się
      zdarzą, są rekompensowane (w moim przypadku raz była zmiana terminu
      przelotu z jednej wyspy na drugą, ale zostałem o tym poinformowany
      na kilka tygodni przed wyjazdem i za to otrzymałem czek na 150
      euro). Terminy wylotu są znane od razu przy rezerwacji, czyli nawet
      kilka miesięcy wcześniej(łącznie z godzinami) i nie zmmieniane
      kilkakrotnie przed wyjazdem z ostatnią zmianą prawie przy wyjściu z
      domu na lotnisko. Raz przesunięty wylot na Dominikanie o kilka
      godzin - informacja znacznie wcześniej i rezerwacja posiłków i
      innych udogodnień w hotelu. No i przede wszystkim, wiem, w jakim
      hotelu się znajdę, bez niespodzianek na miejscu (to niestety
      powszechne w polskich biurach). Niemcy nie pozwoliliby sobie na
      to,żeby rezerwując najpierw objazdówkę, zaczęliby od części
      pobytowej. Tam są jasne reguły gry, zapłaciłeś za pokój z widokiem
      na ulicę, taki dostajesz (ale to jest wiadome od początku). Na
      zakończenie - raz w katalogu (niemieckim) błędnie opisano odległość
      od plaży (zamiast 150 m napisano, że jest 100). Jeszcze przed
      wyjazdem (z wyjaśnieniem dlaczego) dostałem możliwość rezygnacji z
      wyjazdu z calkowitym zwrotem kosztów (nie rezygnując dostałem lepszy
      samochód). Oto dlaczego wolę jednakże te niemieckie biura podróży
      (niestety).
      • wojtek37k Re: Niemieckie biura podróży 07.01.09, 19:36
        Leszku sugerujesz , że np. Triada tak nie robi ?

O niedobry Ty , niedobry .

;-)
        • Gość: Marta Re: Niemieckie biura podróży IP: 217.153.64.* 08.01.09, 08:17
          Chcialam sie tez jakos dolaczyc do dyskusji poniewaz czesto
          korzystam z uslug i latam z niemieckimi biura na wakacje. Mnie sie
          wydaje ze to jest tak jak tu parokrotnie zostalo powidziane-blizsze
          i popularne z polski kierunki typu Egipt, Tunezja raczej nie ma
          sensu rezerwowac w niemieckich biurach, bo to zadna atrakcja, choc
          wiadomo ze np Araby probuja wciasnac Polakom (przylatujacym z PL)
          gorsze pokoje i pomimo tego ze na pewno czesc osob powie ze to
          bzdura-tak jest. wiadomo ze pokoj mozna zmienic w recepcji i tak tez
          zrobilam lecac w tym roku w lecie do tunezji z Eximem,ale po co na
          start nerwy i szarpanie sie z nimi-dodam ze nie chodzilo tu o to ze
          nie podobaly nam sie kafelki w lazience tylko o to ze dostalismy
          pokoj nalezacy do jak to nazwac...apartamentu/studio rodzinnego i
          pomimo ze w drugiej czesci mieszkala zupelnie inna rodzina nie mozna
          bylo zamknac dzwi miedzy pomieszczeniami, do tego wspolny balkon. Po
          interwencji w recepcji dostalismy pokoj w czesci gdzie byli niemcy
          holendrzy itp gdzie nie bylo wogole sie do czego przyczepic. Moze to
          i drobiazg chodzenie do recepcji, ale w takich wlasnie rzeczach tkwi
          roznica m.in w wylotach z polski a niemiec.

Co do biur niemieckich wlasnie moim zdaniem dalsze kierunki warto u
          nich wziac-przede wszystkim jest tam duzo wieksza ofeta, ceny bardzo
          atrakcyjne, serwis. a z blizszych kierunkow tez potrafiac byc duze
          tez roznicenp. przy kanarach, lecialam na Fuerteventure w marcu to
          cena z polski byla doslownie prawie 2xwyzsza. Nie stac mnie na
          przeplacanie az tyle, tym bardziej ze chcac wyleciec z warszawy
          musze dojechac mniej wiecej tyle co do np. berlina a jade lepszymi
          drogami.
          I to co mi teraz jeszcze przyszlo do glowy apopos niemieckich biur-
          godziny wylotu...az sama sie dziwie jak to robia ale zmiany, choc na
          pewno sie zdarzaja, to z tego przezylam i widzialam to rzadkosc,
          wiadomo moze sie zdarzyc ale nie w takim zakresie jak to sie dzieje
          u nas.
          Widzialam ze wczesniej osoby tez pisaly o biurach z ktorych
          korzystaly ja zazwyczaj kupuje i w sumie nie mialam nigdy jakis
          zastrzerzen w Konrad Travel.

Marta
    • magdalaena1977 Re: Niemieckie biura podróży 08.01.09, 11:11
      a jak wygląda kwestia języka ?
      Znam dobrze angielski, ale mój niemiecki jest taki ... turystyczny - dopytam się
      o drogę czy zrobię zakupy, ale nie zrozumiem skomplikowanej umowy czy opisu z
      przewodnika.
      • Gość: tokto Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 08.01.09, 12:45
        Ja za to praktycznie wogóle nie znam niemieckiego ale jakos mi to
        nigdy nie przeszkadzało w wyjazdach z niemiec.
        Natmiast ty jezeli miałabys nie czuc sie nie komfortowo nie znjac
        dokladnej tresci umowy a znasz juz jako tako niemiecki to co za
        problem poswiecic 1-2 wieczory i sobie ze słownikiem dokładnie umowe
        przetłumaczyc ?
        Aczkolwiek ja osobiscie tak jak pisze nie znam niemieckiego ale
        nigdy umowa nie była problemem bo to standardowa umowa.
        Pozatym zawsze sa tez wyjazdy z polski... nie wszyscy musza latac z
        niemiec.
        • Gość: Waldek Re: Niemieckie biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 13:08
          Kupowałem wczoraj Tenerife w Niemczech .Agentka najpierw wchodzi do
          bazy,sprawdza dostępność pokoi i dopiero jeśli są wolne -
          sprzedaje,a nie jak w naszych na tzw.PAŁĘ,a później na lotnisku po
          przylocie rezydent grzecznie informuje że nie ma dla nas miejsca w
          hotelu w którym powinienem być.A i proponowała agentka darmowy
          przejazd na terenie niemiec pociągiem klasą pierwszą do Berlina skąd
          mam lot.Oczywiście znam godzinę lotu i mam rabat na parking.Lecę z
          TUI.Nasze biura nie dorastają niemieckim do pięt.To będą moje
          czwarte rodzinne wakacje z niemieckim biurem.
      • Gość: marta Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 05:54
        Magda, nie musisz sie tym martwic, rezerwujac jakas oferte z niemeic w polskim burze ja podpisuje umowe po polsku, z ktorej w sumie wszystko wynika, sama n astronach ym sie chyba bala...ceny sa te same ktore maja niemcy, biura z tego co zauwazylam to nicnie doliczjaa.
        Pozdr
        marta
        • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 09.01.09, 15:13
          Z ofert niemickich w polskich biurach jest chyba tylko TUI i
          Neckerman.W zeszłym roku neckerman bardzo jakoś okrojony był.więc
          lepiej ze stron internetowych polskich pośredników.Nie ma się czego
          obawiać,mnóstwo ludzi tak jeżdzi i momo,że biuro niemieckie,załatwia
          się wszystko w j.polskim.Końcowe dokumenty przychodzą jedynie po
          niemiecku,ale zawsze można zadzwonić,napisać pogadać na gg z biurem
          i wszystko wytłumaczą.Za skarby jednak nie potrafię sobie
          przypomnieć ,w jakim języku dostaję te regulaminy.Ja ich nie
          czytam.Polskich ,czy niemieckich.Jak się decyduję na wyjazd z jakimś
          biurem,to nie zrezygnuję z wyjazdu,bo punkt regulaminu mi się nie
          podoba.
          • Gość: Roman Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 09.01.09, 16:53
            To już dawno nprawda. Necekermann i TUI mają polskie oddziały w
            których można wykupić wyjazdy/wyloty z Polski. Oferty orgomnej
            ilości innych niemieckich biur mozna zakupć u ogromnej ilości
            pośredników polskich z tym,ze wyloty są z Niemiec.
            • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 09.01.09, 18:29
              Piszesz o biurach pt.biuro na ul.Kopernika w Suszcu,czy o polskich
              biurach w internecie typu Bon Voyage ? U mnie w mieście i kilku
              okolicznych nie ma biura ,kóre by miało wyloty z Niemiec.Wszystkie
              są pośrednikami,ale tylko naszych ,polskich biur.
              • Gość: Roman Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 09.01.09, 20:45
                Dla mnie biuro podróży to organizator imprez zwanych wczasami.
                Pośrednik na Kopenika u Suszcu czy Pcimiu to agent pośredniczący.
                Moze być i on ale jeśli nie ma ofert niemieckich biur o wtedy szukam
                w internecie, znajduję, zamawiam, płacę przelwewm, dostaję dokumeny
                do domu lub odbieram na lotnisku. Nawet w małej wsi pod Kłajem mam
                otwrty świat. Nie muszę korzysć z biur przy Kopernika które ma tylko
                polskie oferty.
                • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 09.01.09, 21:35
                  No to właśnie o takie biura mi chodziło.Internetowe.Bo chyba nie ma
                  takich "namacalnych" oprócz TUI i Neckermana.Żle mnie poprzednio
                  zrozumiałeś :)
                  • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 09.01.09, 21:37
                    Żle,bo żle napisałam.Chodziło nie o biura ,a o polskich pośredników
                    sprzedających oferty niemieckich biur.Żle to ujęłam.
                    • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 10.01.09, 11:29
                      Może inaczej, nie ma polskich pośredników któych ty znalazłaś :) Bo
                      ja np. znalazłam sporo.
                      Wchodzę np. na oferty lotniskowe z Niemiec
                      www.lmweb.net/scripts/lmplusi.dll?FORM=msk/tuev/lms1.htm&CFG=741&AGENT=2408
                      I jak otworzę, to widzę oferty niemieckich biur takich jak TUI,
                      Neckermmann, Thomas Cook, FTI, 1-2 Fly, 5 vor Flug, Schauinsland
                      Reisen, Bucher, ITS, Classic ours, Oger Tours, Jahn Reisen i coś tam
                      jeszcze.
                      Dzwonię np. do wakacje 24
                      www.wakacje24.pl/
                      pytam o oferty. Mogę sobie dzwnić do innych pośredników czyli tzw.
                      biur internetowych. Jeśli ją interesującą mnie ofertę to robę tak
                      jak Roman czyli płacę, on iprzysyłają mi papiery kurierem lub
                      odbieram na lotnisku.
                      Powodzenia :)
                      • pietnacha40 Re: Niemieckie biura podróży 10.01.09, 14:16
                        Nie zrozumiałam pierwszego zdania...Ale za resztę ,szczególnie za
                        stronę wakacje24.pl dziękuję.
                        No ja też tak robię ,jak napisałaś :)Wchodzę na gg,dzwonię lub piszę
                        do biura,w którym znalazłam ofertę z obcego krajowo lotniska,albo
                        prosz ęo oferty i piszę ,jakie mam oczekiwania,przesyłam pieniądze,a
                        oni mi całą resztę.Lub odbieram w Niemczech czy gdzie bądż na
                        lotnisku.
                        Mamy jakiś problem ze zrozumieniem :D Może napiszę jeszcze raz.
                        W każdym mieście są jakieś biura podróży,a właściwie
                        pośrednicy,którzy sprzedają wczasy Itaki,Triady ,Scana,TUI i czego
                        tam jeszcze w kraju jest.Ale w tych biurach nie znajdzie się
                        wycieczek z niemieckich biur podróży - z niemieckich lotnisk.Tacy
                        pośrednicy są tylko w internecie ? Zgadza się ? Ufffff ;)
                        • matanzas W Polsce 10.01.09, 17:52
                          pietnacha40 napisała:

> Nie zrozumiałam pierwszego zdania...Ale za resztę ,szczególnie za
                          > stronę wakacje24.pl dziękuję.
                          > No ja też tak robię ,jak napisałaś :)Wchodzę na gg,dzwonię lub piszę
                          > do biura,w którym znalazłam ofertę z obcego krajowo lotniska,albo
                          > prosz ęo oferty i piszę ,jakie mam oczekiwania,przesyłam pieniądze,a
                          > oni mi całą resztę.Lub odbieram w Niemczech czy gdzie bądż na
                          > lotnisku.
                          > Mamy jakiś problem ze zrozumieniem :D Może napiszę jeszcze raz.
                          > W każdym mieście są jakieś biura podróży,a właściwie
                          > pośrednicy,którzy sprzedają wczasy Itaki,Triady ,Scana,TUI i czego
                          > tam jeszcze w kraju jest.Ale w tych biurach nie znajdzie się
                          > wycieczek z niemieckich biur podróży - z niemieckich lotnisk.Tacy
                          > pośrednicy są tylko w internecie ? Zgadza się ? Ufffff ;)
                          >

Nie do końca ...
                          są nie tylko w necie ale też i namacalne w kraju
                          np. oni
                          www.el-mundo.pl/kontakt2008.php
                          w Koszalinie
                          • Gość: Kosiarz Re: W Polsce IP: *.chello.pl 10.01.09, 18:16
                            Jest juz troche biur nie tylko internetowych ktore sprzedaja
                            niemieckie lasty. Ale po co o tym pisac, znajac pomysly co
                            niektorych polityków to jeszcze rzad dla naszego dobra zafunduje
                            obowiazek ze polacy bede mieli tylko z polskich biur wyjezdzac na
                            wczasy :)
                        • Gość: Iwona Re: Niemieckie biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:43
                          No niezupełnie.Ja kupiłam wczasy w polskim oddziale Tui a samolot
                          mam z Drezna,bo tak mi pasuje.Mam bliżej do Drezna niż Wrocławia a
                          do tego samolot w dzień tam i z powrotem.Koszta te same.
      • k_wodna Re: Niemieckie biura podróży 21.01.09, 23:13
        magdalaena1977 napisała:

> a jak wygląda kwestia języka ?
        > Znam dobrze angielski, ale mój niemiecki jest taki ...
        turystyczny - dopytam się o drogę czy zrobię zakupy, ale nie
        zrozumiem skomplikowanej umowy czy opisu z przewodnika.
        -------

Nie ma problemu - kupujac oferte niemieckiego biura w
        przedstawicielstwie w Polsce zawsze dostaję umowę i opis hotelu po
        polsku. Do tego po polsku warunki rezerwacji i przetłumaczone
        dokumenty na wyjazd. Od lat kupuje TUI w polskim biurze
        www.tuitam.pl i zawsze mam wszystko po polsku.
    • nieznajoma35 Re: Niemieckie biura podróży 09.01.09, 13:13
      Mam pytanie, czy ktos korzystał z biura L'Tur.To biuro, które
      sprzedaje same lasty z Niemiec.Czy ktos był i może polecić?
      • Gość: Jola Re: Niemieckie biura podróży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:15
        Ja korzystałam z polskiego agenta el-mundo z Koszalina.Mają swoją
        stronę i sprzedają wczasy z Niemiec.Zadnych problemów, wszystko
        sprawnie, płaciłam w złotówkach według kursu sprzedaży NBP.Dokumenty
        dotarły na 5 dni wczesniej ,a najwazniejsze to ,że żadnych dopłat,
        ukrytych kosztów, odwołania imprezy, i o niebo taniej.Minusem jest
        długa podróz na lotnisko w Berlinie.Ale dla mnie najwazniejsza jest
        cena i jakość usługi.A to było na najwyższym poziomie.
        • lena575 Re: Niemieckie biura podróży 12.01.09, 15:57
          dam jeszcze link do parngów berlińskich
          www.airportparking-berlin.de
      • Gość: Maraska Re: Niemieckie biura podróży IP: *.zr.univ.gda.pl 21.01.09, 15:05
        Ja korzystalm z ich oferty, dwa razy, bardzo sobie chwale, nic nie
        moglam zarzucic, ani obsludze agentow ltur ani na miejscu samej
        ofercie, ktora przez nich zalatwialam.
        ja generalnie tez anleze do zwolenniczek niemieckich biur podrozy,
        latam i z tymi i z polskimi,. Na dalsze kierunki, poczawszy od
        kanarow to tylko niemieckie, takze przez wzglad na nizsza (sporo)
        cene (moze teraz przez wzglad na kurs euro te roznice nie beda tak
        duze), ale zarowno w dalszych jak i blizszych kierunkach popieram to
        co juz zostalo napsiane, lepsza obsluga, lepsze godziny wylotow,
        zazwyczja w dzien a nie po nocy, zazwyczja bez opoznien i
        przesuniec, zazwyczja tak ze pelne 7/14 dni wakacje spedzam w kraju
        docelowym
        lepsze pokoje itd itp.
        ja chyba dojrzewam do tego ze wole nawet doplacic
        Acha i zapomnialabym w niemieckich biurach nie jestes uwiazany
        oferta 7/14 dniowa, tam mozesz wynierac i pojechac na 10, 11, 12 itd
        dni. To wazne bo czesto mam urlopu wiecej niz tydzien ale mniej niz
        dwa. i co? z polskiego klapa...
        pozdrawiam
        Maraska
        • pysia34 Re: Niemieckie biura podróży 21.01.09, 15:33
          śledzę od kilku dni to Wasze forum i mam nadzieję że nie dotyczy to
          niemieckiego NN tylko jego polskiego oddziału, bo ja sprawdziłam
          umowę i jest w mojej umowie a wykupiłam już październikową Wenezuelę
          że wzrost cen pow. 5% uprawnia mnie do rezygnacji z wyjazdu z
          całkowitym zwrotem zaliczki
        • Gość: gosc Re: Niemieckie biura podróży IP: *.chello.pl 21.01.09, 15:40
          nie ma doplat do jedynek albo minimalne w granicach 100euro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka