Dodaj do ulubionych

DIETY dla pilotow

16.07.09, 10:10
witam. piloci czy zawsze udaje Wam sie wyegzekwowac diety i jakie stawki,
oczywiscie wiem ze dany kraj ma swoja, ale czy takie faktycznie dostajecie?
Obserwuj wątek
    • turdoradca Re: DIETY dla pilotow 16.07.09, 13:40
      paulinapa napisała:
      > witam. piloci czy zawsze udaje Wam sie wyegzekwowac diety i jakie stawki,
      > oczywiscie wiem ze dany kraj ma swoja, ale czy takie faktycznie dostajecie?

Ten temat był już wielokrotnie wałkowany, więc poszukaj wpisując w wyszukiwarkę forumową hasła diety, stawki, wynagrodzenia

Wątek na ten temat był też na GL. Jeszcze masz jeden link tutaj DLA ZACZYNAJĄCYCH PRACE W TURYSTYCE JAKO PILOT /KA WYCIECZEK

By Cię nie pozostawiać z odsyłaczami to ze swojej strony dodam, pewnie powtarzając się, że hasło "diety" zostało zastąpione hasłem "stawki" więc albo się Ciebie zapytają po jakich stawkach jeździsz, albo Tobie powiedzą, my płacimy tyle - i zwykle mowa o stawce netto za dzień.

Pozdrawiam,
    • ilonka06 Re: DIETY dla pilotow 16.07.09, 17:44
      paulinapa napisała:

> witam. piloci czy zawsze udaje Wam sie wyegzekwowac diety i jakie stawki,
      > oczywiscie wiem ze dany kraj ma swoja, ale czy takie faktycznie dostajecie?

Paula, ja od zawsze pracowalam za dniowki, jakos nigdy nie mialam diet :))
      Pozdrawiam cieplutko :))
      • smerv Re: DIETY dla pilotow 16.07.09, 19:03
        Jak prowadzisz działalność, to dostajesz od zleceniodawcy kasę za
        dniówkę, a możesz sobie wypisać delegację i rozliczyć diety wg
        stawek w danym kraju, które stanowią Twój koszt, opodatkowanym
        dochodem jest wtedy różnica. Tylko musisz być gotowa na udowodnienie
        przed US, iż jadąc z grupą nie miałaś wyżywnienia - karkołomne. Ale
        jak są dwa posiłki, albo nie ma żarcia na trasie, to coś tam sobie
        odliczysz.
        • turdoradca Re: DIETY dla pilotow 16.07.09, 23:43
          smerv napisał:

> Jak prowadzisz działalność, to dostajesz od zleceniodawcy kasę za
          > dniówkę, a możesz sobie wypisać delegację i rozliczyć diety wg
          > stawek w danym kraju, które stanowią Twój koszt, opodatkowanym
          > dochodem jest wtedy różnica.

Dobrze że ten temat się pojawił - Smerv jesteś pewien, że pilot może sobie
          rozliczać w wyjazdy diety? Z tego co wiem to funkcjonowało podobne podejście jak
          do kierowców którzy nie mają prawa z podróży zagranicznych odliczania diet (de
          facto zmniejszania podstawy opodatkowania).
          • smerv Re: DIETY dla pilotow 17.07.09, 01:13
            Nie ma jednoznacznego przepisu, są tylko interpretacje Izby
            Skarbowej. W przypadku woj. śląskiego jest negatywna.
            poradapodatkowa.pl/zaliczenie_kosztow_uzyskania_przychdow_diet
            _wlasciciela_firmy_transpotowej.html
            Z kolei WSA w Warszawie:
            Diety przedsiębiorcy mogą być kosztem - 2007.03.05
            WSA we Warszawie, III SA/Wa 3827/2006
            Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów diety z
            tytułu zagranicznych podróży służbowych, nawet jeżeli podróże
            nierozwerwalnie wiążą się z istotą prowadzonej działalności
            gospodarczej.
            Ale ta sama Izba Skarbowa w Katowicach:
            Podróż służbowa przedsiębiorcy - 2008.01.28
            Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, IBPB1/415-211/07/TK/KAN-
            1761/10/07
            Jeżeli podróże zagraniczne, jakie podatnik odbywa są podróżami
            służbowymi związanymi z prowadzoną przez niego pozarolniczą
            działalnością gospodarczą, to w ciężar kosztów uzyskania przychodów
            tejże działalności może zaliczyć diety związane z tymi podróżami,
            jednakże wyłącznie w części nie przekraczającej wysokości diet
            przysługujących pracownikom, określonej w odrębnych przepisach.
            Więcej na stronie:
            www.vat.pl/print/delegacje_koszty_interpretacje_1242.php
            Dieta przedsiębiorcy - 2007.07.25

Drugi Urząd Skarbowy Łódź-Bałuty, I/415-51-431/07/ZDB

Podatnik prowadzący jednoosobowo pozarolniczą działalność
            gospodarczą w zakresie transportu drogowego pojazdami uniwersalnymi
            może zaliczyć diety za podróże służbowe do kosztów swojego
            przedsiębiorstwa.

Sprawa jest śliska i, jak widać, opierała się często o Sąd
            Administracyjny.
            Sądzę, że najlepiej zwrócić się do 'swojego' Urządu Skarbowego i
            uzyskać obowiązującą wykładnię.
            • turdoradca Re: DIETY dla pilotow 18.07.09, 11:47
              Podrążę...

Natomiast wśród pytań Krajowej Informacji Podatkowej znalazłem coś takiego - wśród najczęściej zadawanych pytań:

12. Czy kwoty diet wypłacanych w związku z podróżami służbowymi pracowników zatrudnionych na stanowisku kierowców podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
              Stosownie do postanowień przepisu art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a updof, wolne od podatku dochodowego są diety i inne należności za czas podróży służbowej pracownika – do wysokości określonej w odrębnych przepisach lub przepisach wydanych przez ministra właściwego do spraw pracy, w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju oraz poza granicami kraju. Podstawowym warunkiem skorzystania z przedmiotowego zwolnienia jest więc odbycie przez pracownika podróży służbowej. Zgodnie z definicją pojęcia „podróż służbowa” zawartą w art. 775 kodeksu pracy, pracownikowi wykonującemu na polecenie pracodawcy zadanie służbowe poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza stałym miejscem pracy, przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową. Określenie miejsca wykonywania pracy pozostaje w gestii stron stosunku pracy. Nie ma przy tym przeszkód prawnych, aby w umowie o pracę zawartej z kierowcą jako miejsce wykonywania pracy określono siedzibę firmy. W takim przypadku, jeśli umowa o pracę nie przewiduje dodatkowych warunków, służbowy wyjazd kierowcy poza miejscowość, w której znajduje się zakład pracy będzie podróżą służbową. Jeśli zatem, w konkretnym stanie faktycznym, mamy do czynienia z podróżą służbową pracownika–kierowcy, to diety i inne należności otrzymane za czas tej podróży będą korzystać ze zwolnienia od podatku dochodowego.

Dopowiadając - z tego co wiem to rzecz w tym, że jeśli jest się zatrudnionym na umowę o pracę (nie wiem jak jest z umową zleceniem) to tak, dieta może być potrącana od podstawy opodatkowania. Gorzej kiedy się prowadzi działalność gospodarczą to wtedy np. zatrudniony w mojej firmie kolega pilot może mieć odliczaną dietę, ja wykonując tę samą pracę równolegle z nim lecz będąc właścicielem "zatrudniającej" mnie firmy - nie mogę odliczać sobie diet od podstawy opodatkowania.

Oczywiście byłbym wdzięczny gdyby ktoś lepiej zorientowany sprostował moje ewentualnie błędne rozumienie tej sytuacji prawnej :)
            • smerv Re: DIETY dla pilotow 18.07.09, 11:58
              Chyba najlepiej napisać wniosek do US o obowiązującą wykładnię.
              Można podeprzeć się orzeczeniami sądów administracyjnych, które
              znalazłem. Logika nakazuje, aby diety były kosztem, bo jak pilot
              wyjeżdża np, do Hiszpanii, to pierwsze papu dostanie dopiero na
              trzeci dzień, chyba, że sie upokarza i żebrze o gratisy. Trudno
              przeżyć dwa dni podróży na kanapkach z domu.
              • turdoradca Re: DIETY dla pilotow 21.07.09, 11:10
                Sprawdziłem:

- wg uchwały Sądu Najwyższego z dnia 19 listopada 2008 r. - II PZP 11/08 i odniesienia tego stanowiska nie tylko do branży transportowej lecz również na "inne branże" to także piloci wykonujący działalność gospodarczą nie mogą zaliczać do kosztów uzyskania przychodów diet za podróże służbowe.

Sąd Najwyższy zadecydował, że kierowca transportu międzynarodowego odbywający podróże w ramach wykonywania umówionej pracy i na obszarze określonym w umowie jako miejsce świadczenia pracy nie jest w podróży służbowej w rozumieniu art. 775 § 1 KP. Po prostu w podróży służbowej nie można przebywać nieustannie! Staje się to wtedy właściwością wykonywanej pracy, a nie podróżą służbową.

- poniższe wyjaśnienie ma więc tyczyć się też fachu pilockiego:

Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 19 lutego 2009 r., IPPB1/415-1411/08-2/IF - "prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług transportowych nie oznacza całkowitego braku możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wartości diet do wysokości określonego limitu. Przedsiębiorca może oczywiście powiększać koszty uzyskania przychodów o diety, o ile odbywać będzie podróż służbową. Jako przykład można wskazać podróż związaną z koniecznością zawarcia umowy o świadczenie usługi, czy też dokonania zakupu środka trwałego".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka