kask77 26.02.04, 14:55 Dziewczyny, kiedy po leczeniu ciazy ektopowej Methotrexatem (3 dawki po 50) mozna znowu bezpiecznie probowac zajsc w ciaze..??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasialu Re: Methotrexate IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.04, 15:28 Mi lekarz zalecił odczekać pół roku, ale drugi powiedział ze po 3 m-cach mozna się starać na nowo. Tyle, ze istnieje 50% prawdopodobieństwo kolejnej ciąży ektopowej ;o( Po metotrexate należy badać poziom HCG jak bedzie poniżej 1 tzn, ze wszysdtko jest OK.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kask77 Re: Methotrexate 26.02.04, 15:52 Dziekuje za informacje. Od kiedy liczyc te miesiace, od ostatniej dawki czy pierwszego normalnego okresu? Moje BHCG jeszcze nie spadlo do zera. Kiedy ty dostalas pierwsza po methotrexate miesiaczke?? Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: Methotrexate 26.02.04, 16:14 Tu nie chodzi o to kiedy brałaś metotrexat ale o to kiedy BHCG spadnie do zera (tzn poniżej 2) i jak szybko twój organizm powróci do normy. Trzeba odczekac min trzy cykle po całkowitym spadku BHCG. Pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
kask77 Pogubilam sie! 26.02.04, 16:24 Dzieki za wszystkie informacje! Troche sie jednak pogubilam. Raz slysze ze min. 3 m-c od spadku BHCG. Innym razem ze od podania ostatniej dawki. Jeszcze innym razem ze po jednej dawce czekac 3 m-ce, po dwoch 6 miesiecy itd. Juz sama nie wiem...zwlaszcza ze ja dostalam 3 dawki. Tak czy owak, dziekuje Wam wszystkim za informacje Pozdrawiam Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasialu Re: Methotrexate IP: *.bielawy.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 16:56 Ja dostałam 1 dawkę. Na pewno musisz odczekać 3 cykle od momentu kiedy HCG spadnie poniżej 1. Wtedy przez te 3 m-ce organizm "odpcznie" i będzie gotowy na nową ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nova Re: Methotrexate IP: 149.156.31.* 27.02.04, 09:28 Na pewno trzeba odczekac co najmniej 3 miesiace od momentu spadku BHCG do zera. A tak przy okazji, czy masz cos wspolnego z moją Żołwicą (ze wzgledu na nick)? Odpowiedz Link Zgłoś
kask77 Jątrewka?? 27.02.04, 12:30 No pewnie Jątrewko... szukam nerwowo wszelkich informacji-bo przygotowuje sie do rozmowy z panem dr i chce byc z grubsza przygotowana... Ale wiekszosc kobitek (tez w zrodlach naukowych-zwlaszcza amerykanskich) dostala 1 dawke. Czasem dwie...Poza tym mialam jeszcze to łyżeczkowanie i laparoskopię...Sama wiesz, ze teraz czekac nalezy jak najkrocej sie da-bo sprawa robi sie nerwowa. Ale trzech nikt nie dostal-wiec szukam innej takiej "szczesciary" jak ja... Caluje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasialu Re: Jątrewka?? IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.04, 13:07 Ja miałam 1 dawkę, ale lekarz uptrzedzał mnie, ze moze trzeba będzie podać 2 lub 3 dawki i to jest normalne. Ja nie miałam łyżeczkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nova Re: Jątrewka?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 01:32 A widzisz, wyczulam Cie . Nic sie nie martw - bedzie dobrze. Nie pamietam juz gdzie, ale wlasnie na stronach jankeskich gdzies byl taki schemat podawania metotreksatu - do skutku, co kilka dni 50mg. Trzymaj sie i mowie Ci - z nas dwoch, to Ty bedziesz szybciej Mama. Buziaki! My jedziemy . Odpowiedz Link Zgłoś