Dodaj do ulubionych

Methotrexate

26.02.04, 14:55
Dziewczyny, kiedy po leczeniu ciazy ektopowej Methotrexatem (3 dawki po 50)
mozna znowu bezpiecznie probowac zajsc w ciaze..???
Obserwuj wątek
    • Gość: kasialu Re: Methotrexate IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.04, 15:28
      Mi lekarz zalecił odczekać pół roku, ale drugi powiedział ze po 3 m-cach mozna
      się starać na nowo. Tyle, ze istnieje 50% prawdopodobieństwo kolejnej ciąży
      ektopowej ;o(
      Po metotrexate należy badać poziom HCG jak bedzie poniżej 1 tzn, ze wszysdtko
      jest OK.pozdrawiam
      • kask77 Re: Methotrexate 26.02.04, 15:52
        Dziekuje za informacje. Od kiedy liczyc te miesiace, od ostatniej dawki czy
        pierwszego normalnego okresu?
        Moje BHCG jeszcze nie spadlo do zera. Kiedy ty dostalas pierwsza po
        methotrexate miesiaczke??
    • ikrol1 Re: Methotrexate 26.02.04, 16:14
      Tu nie chodzi o to kiedy brałaś metotrexat ale o to kiedy BHCG spadnie do zera
      (tzn poniżej 2) i jak szybko twój organizm powróci do normy. Trzeba odczekac min
      trzy cykle po całkowitym spadku BHCG. Pozdrawiam Ilona
      • kask77 Pogubilam sie! 26.02.04, 16:24
        Dzieki za wszystkie informacje!
        Troche sie jednak pogubilam. Raz slysze ze min. 3 m-c od spadku BHCG. Innym
        razem ze od podania ostatniej dawki. Jeszcze innym razem ze po jednej dawce
        czekac 3 m-ce, po dwoch 6 miesiecy itd. Juz sama nie wiem...zwlaszcza ze ja
        dostalam 3 dawki.
        Tak czy owak, dziekuje Wam wszystkim za informacje

Pozdrawiam
        Maria
    • Gość: kasialu Re: Methotrexate IP: *.bielawy.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 16:56
      Ja dostałam 1 dawkę. Na pewno musisz odczekać 3 cykle od momentu kiedy HCG
      spadnie poniżej 1. Wtedy przez te 3 m-ce organizm "odpcznie" i będzie gotowy na
      nową ciążę.
    • Gość: Nova Re: Methotrexate IP: 149.156.31.* 27.02.04, 09:28
      Na pewno trzeba odczekac co najmniej 3 miesiace od momentu spadku BHCG do zera.
      A tak przy okazji, czy masz cos wspolnego z moją Żołwicą (ze wzgledu na
      nick)? smile
      • kask77 Jątrewka?? 27.02.04, 12:30
        No pewnie Jątrewko...
        szukam nerwowo wszelkich informacji-bo przygotowuje sie do rozmowy z panem dr i
        chce byc z grubsza przygotowana...
        Ale wiekszosc kobitek (tez w zrodlach naukowych-zwlaszcza amerykanskich)
        dostala 1 dawke. Czasem dwie...Poza tym mialam jeszcze to łyżeczkowanie i
        laparoskopię...Sama wiesz, ze teraz czekac nalezy jak najkrocej sie da-bo
        sprawa robi sie nerwowa.
        Ale trzech nikt nie dostal-wiec szukam innej takiej "szczesciary" jak ja...
        Caluje!
        • Gość: kasialu Re: Jątrewka?? IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.04, 13:07
          Ja miałam 1 dawkę, ale lekarz uptrzedzał mnie, ze moze trzeba będzie podać 2
          lub 3 dawki i to jest normalne. Ja nie miałam łyżeczkowania.
        • Gość: Nova Re: Jątrewka?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 01:32
          A widzisz, wyczulam Cie smile. Nic sie nie martw - bedzie dobrze. Nie pamietam
          juz gdzie, ale wlasnie na stronach jankeskich gdzies byl taki schemat podawania
          metotreksatu - do skutku, co kilka dni 50mg. Trzymaj sie i mowie Ci - z nas
          dwoch, to Ty bedziesz szybciej Mama. Buziaki! My jedziemy smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka