Dodaj do ulubionych

do maretiny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 15:09
maretino przegladalam jeszcze raz bociana .i weszlam na strone- prolaktyna w
polowie normy- jak masz czas wejdz tez i powiedz co o tym sadzisz o
wypowiedzi lekarza.bo ja sie juz zakrecilam z ta prolaktyna .
Obserwuj wątek
    • maretina Re: do maretiny 11.03.04, 17:00
      nawio daj link, nie umiem poruszac sie po portalu bocian . jest dla mnie w
      ogole nieczytelnysad
      jak dam rade to chetnie pomoge.
    • Gość: NAWIA 24 Re: do maretiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 19:29
      MARETINO ZA BARDZO NIE ZNAM SIE NA OBSLUDZE JESTEM ZIELONA JESLI CHODZI O INNE
      STRONY TYLKO NA TEJ STRONIE UMIEM SIE PORUSZAC W MIARE SPRAWNIE.MOZE WEDZ NA
      NASZ BOCIAN .I JEST STRONA NA LISTY ODPOWIADA JACEK SZAMATOWICZ.I PSZECZYTAJ "
      PROLAKTYNA W POLOWIE NORMY" PISZE DZIEWCZYNA WLASNIE Z PROLAKTYNA ZBLIZONA DO
      NASZEJ CZYLI 300Z HAKIEM.I LEKARZ POWIEDZIAL ZE TAKA JEST W NORMIE .I WLASNIE
      TA DZIEWCZYNA PYTALA SIE ZE SLYSZALA ZE MOSI BYC DO 200 ABY ZAJSC W CIAZE.I
      LEKARZ ODPOWIEDZIAL ZE NIE SLYSZAL O TYM W SWOIM LECZENIU.ZAKRECILAM SIE BO JUZ
      NIE WIEM CO MYSLEC O TEJ PROLAKTYNIE CZYLI DO ILU ONA WKONCU MOSI BYC?
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 08:04
        nawio, poczytam. ale dwoch dobrych ginekologow powiedzialo mi, ze mam
        podwyzszona prolaktyne ( w tym jeden bardzo dobry z invicty).nawet laboratorium
        zaznaczylo ten wynik strzalka w gore, a to symbol, ze jest dany wskaznik
        podwyzszony.
        kazali brac bromergon to biore. radze Ci konsultowac sie ze swoim zaufanym
        ginem.
        a tak poza tym na forum czytalam wiele postow, ktorego autorki majace
        hyperprolaktynemie przez wielu lekarzy zostalo zbagatelizowane. a kolejni
        lekarze wzieli sie po prostu do obnizania.
        ok. ide poczytacsmile
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 08:15
        nawio na stronie glownej nie ma zadnego linku typu odpowiedzi na listy.powiedz
        mi krok po kroku jak weszlas na te strone, o ktorej piszesz, nie moge jej
        zlokalizowac nawet poprzez wewnetrzna wyszukiwarke portalu. wpisalam nazwisko
        faceta, dodaala, ze to odpowiedzi na listy i nic!!!!nie lubie bociana, bo jest
        tak skonstruowany ze guzik mozna w nizm znalesc, jest najmniej czytelnym
        portalem jaki odwiedzialam.
    • Gość: nawia 24 Re: do maretiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 09:01
      juz tlumacze ok. krok po kroku.pirzesz w wyszukiwarce nasz bocian forum .gdy
      pokaza sie naglowki pytania do eksperta z bialego stoku klikasz na ostatni
      post. (czyli na taka malutka strzaleczke ( na samym dola pisze - pytania do
      eksperta z bialego stoku- klikasz tam :idzcrying jezeli bedziesz miala ochote
      przeczytac list kliknji po prostu na naglowek a ukaze sie caly lis).
      ponumerowane sa stronki od 1 do 119 mozesz na nie powchodzic klikajac albo
      kliknij w nastepny.maretino troche namieszalam ale moze dojdziesz o co
      chodzi .ja nie umiem na bocianie sie zalogowac i zadawac pytan .moze z tym
      ktos. inny doradzi.
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 09:12
        okolo miesiaca temu zalozylam sobie konto na bocianie, dzis chcialam sie
        zalogowac i kicha.
        niech sie wypcha ten portal. moja noga dzis ostatni raz na nim bedziewink
        specjalnie dla Ciebiewink
        wiecej razy wkurzac sie nie zamierzamsmile
        za jakas godzinke odpisze.
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 09:32
        kicha nawio. zrobilam jak napisalas, a nie pokazaly sie zadne pytania do
        eksperta, tylko sprawy o adopcji i takie tamsad
        jak wejdziesz na te strone, to pasek adresu zaznacz myszka i wejdz w "plik" tam
        pojawi sie min.opcja "wyslij" a z boku beda warianty, wybierz ten: wyslij lacze
        poczta e- mail, na moj adresowy adres. to wtedy dostane link.
        czekam
      • Gość: Kaja Re: do maretiny IP: *.mil.net.pl / *.milnet.silesianet.pl 12.03.04, 09:40
        www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14173
        Mam nadzieję, że uda się wejść - mnie się udało !!!
        Pozdrawiam
        • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 09:49
          dzieki Kaja!smile)))
          ja nie kumam tego lekarza. nie znam sie na prolaktynie. wiem jedno jesli zwykla
          prl mialam 28.65 to jest ona za wysoka. po mtc mialam 302. jesli przyjac, ze po
          mtc prl prawidlowym wynikiem jest od 2 do 5 krotnosci zwyklej. to mam
          podwyzszona.gorna norma zwyklej to 24.1, przynajmniej tak mi podalo moje lab.
          zatem prl jest podwyzszona.
          i najwazniejsze, ze lekarze powiedzieli mi to samo. prolaktyne po mtc mam ok 10
          razy wieksza, a powinnam miec max. 5 razy.
          tego sie trzymam.
    • Gość: nawia 24 Re: do maretiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 09:46
      dzieki kaja rozwiazalas problem.smile a tak wogole co o tym sadzicie .bo ja sie
      zakrecilam kzady lekarz ma inne zdanie na ten temat.
    • maretina znalezione w necie na bajbusie 12.03.04, 10:09
      Pytanie:
      Bardzo prosze o informacje o wartościach dopuszczalnych - normach dla
      prolaktyny dla testu z MTC. Chciałabym znać wartości dopuszczalne na czczo i po
      1 godzinie przy obciązeniu 10 mg MTC.

Odpowiedź:
      Do wykonania takich testów używanuch jest kilka substancji. Jedną z nich może
      być metoklopramid i sądzę , że o nią tu chodzi. Wzrost stężenia o 300-500%
      należy uznać za prawidłowy ( nie dotyczy okresu dojrzewania - inne normy).
      Dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że niewielkie przekroczenie normy stężenia
      prolaktyny ma bardzo ograniczone znaczenie diagnostyczne z uwagi na pulsacyjne
      wydzielanie tego hormonu.
      • Gość: Luna1 Re: znalezione w necie na bajbusie IP: *.bielawy.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 10:14
        Maretina ja mam prlaktynę 18.10 niby dobra. Testu obciążeniowego nie robiłam.
        Myślesz, ze w tej sytuacji w jakiej jestem tzn 36 d.c. test pozytywny bhcg
        spada jest sens robić prolaktynę ?
        • maretina Re: znalezione w necie na bajbusie 12.03.04, 10:17
          wydaje mi sie, ze lepiej czekac na @, bo z tego co wiem, to podczas ciazy prl
          jest podwyzszona. zatem chyba musisz poczekac az beta hcg wroci do normy.
          sprawdz to u swojego gina, nie chce Cie wprowadzic w blad.
          jak bylam w tej biochemicznej ciazy, to lekarze zalecili mi badania po
          wystapieniu @.
          czesc hormonow mialam zrobic w 3 dc a prl gin dokladnie nie okreslil,
          powiedzial, ze moge zrobic pozniej. ale ja wszystko jednego dnia oznaczylam,
          zeby nie latac.
          • maretina dziewczyny.... co o tym sadzicie? 12.03.04, 10:28
            jestem wprawdzie typowa humanistka, czyli imbecylem matematycznym, umiem
            dodawac i odejmowac, znam tabliczke mnozenie i to wszystko.
            wzielam sobie teraz kalkulator i opierajac sie o to co znalazlam w bajbusie
            obliczylam, ze moja prl po mtc jest podwyzszona o 1055 %.jesli po mtc mam prl
            302.2 to tak mi wychodzi.
            zatem mam ponad 10 razy podwyzszona. wszystko mi sie zgadza.smile
    • Gość: nawia 24 Re: do maretiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:44
      maretino a obliczalas po obciazenniu a zwykla tez mozna jezeli tak bys mogla
      zerknac na moja.zwykla prolaktyna 303.2 mlu/l.mam jeszcze jedno bytanie bylam
      ostatnio na stronie kobieta kalkulator i obliczlam dni plodne gdy podalam
      dlugosc cylu 32sznse na poczecie wyskoczyly znikome.rozumiesz cos z tego?
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 10:49
        nie kumam tego co Ci wyszlo z kalkulatora kobiety. ja dwa razy zaciazylam
        sugerujac sie tym z bajbusa. on pokazuje spektrum wszystkich dni plodnych, a
        ten z gw tylko jeden dzien maksimum.
        nie rozumiem. w jakich jednostkach masz te prl, ja zwykla mam 28,65 ng/ml i
        podane normy sa od 3,4 do 24.1
        albo masz tak wysoka prl, albo masz ja podana w innych niz ja jednostkach.
      • maretina nawio juz wiem! kumam ten kalkulator! 12.03.04, 10:53
        ten kalkulator pokazuje w ktorych dniach jest najlepiej poczac dziecko. jesli
        nie jestes teraz w trakcie dni plodnych, to kalkulator ci powie, ze teraz masz
        znikome szanse na poczecie. ale wyzej masz zapewne podane daty, kiedy poczecie
        jest najbardziej prawdopodobne
        nie umiem przeliczyc jednostek w ktorych masz podana prl, ja mam inne jednostki.
    • Gość: nawia 24 norma jest od 72- 511 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:54
    • Gość: nawia 24 Re: do maretiny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:57
      widzisz maretino sama bym na to nie wadla.dzieki smile
      • maretina Re: do maretiny 12.03.04, 11:04
        to jesli takie sa normy w tych jednostkach, ktore masz. to jest ok. w srodku
        jestes.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka