Dodaj do ulubionych

jestem po HSG i mam pytanie

02.04.04, 21:56
wczoraj bylam na HSG, badanie bylo niezbyt bolesne, tylko na poczatku,
pozniej juz prawie nic nie czulam, na koniec moj ginek powiedzial, ze prawy
jajowod jest drozny co do lewego to jeszcze nie wie - 16.IV ide do niego,
pogadac o wynikach. podobno jak nie odczuwa sie bolu to sa drozne, wiec moze
z lewym cos innego sie dzieje, napiszcie mi czy HSG oprocz droznosci
informuje tez o innych dolegliwosciach. dziekuje bardzo, pa
Obserwuj wątek
    • Gość: evi Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 22:07
      Też miałam niedawno hsg,tak samo jak Ty-prawy ok, lewy taki sobie jajowód.Nie
      zawsze jest tak, że jeżeli kontrast przeszedł bezbolesnie to znaczy że jets
      wszystko dobrze. Czasem mogą wystąpic małe zrosty, przez które może przepuścić
      kontrast.
      Na pocieszenie dodam, że lekarz mi powiedział, że wink hsg może udrożnić
      jajowody,wiec jest nadzieja. Jestem już po owulacji, czekam teraz na dobry
      czas, żeby zrobic test-jak będzie 1 kreseczka muszę zrobic laparoskopię-Tobie
      tez lekarz może to doradzić jak bedzie nieciekawa diagnoza (przy jednym drożnym
      jajowodzie masz o połowę mniej szans)
      • asiz Re: jestem po HSG i mam pytanie 02.04.04, 22:12
        dzieki evi za szybka odpowiedz, 16 bede wiedziala co jest grane, a jesli chodzi
        o laparoskopie to jest to jakies dokladniejsze badanie??? mozesz mi jeszcze
        napisac. dziekuje i zycze ci powodzenia smile))
        • Gość: evi Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 22:21
          Laparoskopia diagnostyczna służy do dokładnego "obejrzenia"jajowodów od
          wewnątrz przez specjalną sondkę. W czasie tego zabiegu lekarz może usunąć
          zrosty,polipy lub inne wstręctwa, które uniemożliwiają przejście jajeczka.
          Jedynym defektem tego zabiegu jest to, że jest to metoda inwazyjna, ale nie
          słyszałam ,żeby po niej mogły byc jakieś straszne konsekwencje.Dodam, że moja
          koleżanka właśnie po laparo zaciążyła smile)

I tak dla Ciebie...staraj się o dzidzię-może akurat kontrast "przepchał" coś co
          uniemożliwło zajście w ciążę.
          Powodzenia!!!
          • asiz Re: jestem po HSG i mam pytanie 02.04.04, 22:33
            bardzo, bardzo, bardzo Ci dziekuje i mocno trzymam za Ciebie kciuki, pa
    • Gość: mk Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.04.04, 16:04
      ja miałam robione HSG i nic mnie nie bolało, co w moim przypadku oznaczało że
      nie udrożniły się jajowody, bo ból spowodowany jest przepchnięciem jajowodu
      przez kontrast, co do laparoskopii robi sie ją pod narkozą na drugi dzień
      wymiotujesz i dochodzisz do siebie, a na trzeci wychodzisz do domu, masz
      sprawdzoną macicę, jajowody, jajniki. Zabieg do przeżycia, pozdrawiam, a swoją
      drogą to dziwne że lekarz nie powiedziała ci od razu co z drugim jajowodem, bo
      w sumie to albo przechodzi kontrast i jest drożny, albo nie i jest niedrożny,
      ale pocieszę cię ja miałam jeden drożny drugi nie po laparoskopii okazało się
      że dwa są niedrożne, i zrobiłam jeszcze raz HSG i były oba drożne, także nigdy
      nie można wszystkiego przesądzać i się załamywać, ja tak zrobiłam i straciłam
      dużo nerwów i serca przez te wyniki trzymaj sie więc i nie poddawaj
      • pularda Re: jestem po HSG i mam pytanie 03.04.04, 16:28
        Napiszcie mi dokladnie, jak trezba sie przygotowac do HSG. CZeka mnie w
        niedlugim czasie to badanie. Wiem, ze musze byc na czczo i ze musze zabrac
        pizamke. Co oprocz tego? CZy robia lewatywe, czy koniecznie jest golenie miejsc
        intymnych? Pomocy!!!!!!
        • Gość: aga_n1 Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.04.04, 18:54
          Ja jestem po hsg- mialam wczoraj. Bolalo mnie bardzo chociaz kontrast przeszedl
          od razu po obu stronach i to bez cisnienia. Hsg moze tez cos powiedziec o
          ksztalcie i polozeniu macicy. U mnie, dzieki bogu, ksiazkowo a bylam pewna ze
          sa niedrozne bo 4 lata temu mialam skomplikowana operacje. Jestem bardzo
          szczesliwa i teraz juz napewno wiemy ze jedynym, ale powaznym problemem , jest
          nasienie wiec za mies inseminacja. Nie robia zadnej lewatywy i nie trzeba sie
          golic. Pizdzamy tez nie trzeba brac tylko jakas dluzsza koszulke. Ja pojechalam
          do domu po ok 30 min. Caly wieczor bylam na apapie i juz sie martwilam ze cos
          nie tak ale dzisiaj juz ok. Zycze powodzenia i nie martwcie sie na zapas tak
          jak ja ( watek pt."02.04 hsg na zelazne-umieram ze strachu") bo zmarnowalam
          tydzien nerwow zeby sie dowiedziec ze jest ok smile
          Pozdrawiam Aga
          • Gość: evi Re: jestem po HSG i mam pytanie,do agi_n1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.04, 20:16
            Skoro laparoskopia powierdziła drożnośc jajowodów, to jeżeli można spytać w
            jakim stanie jest nasienie? Chyba mamy z mężem ten sam problem, wiec interesuje
            mnie to zagadnienie
    • Gość: aga_n1 Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.04.04, 18:58
      aha! i wynik jest odrazu! nie wiem czemu jedej z was lek kazal czekac??? Gin
      moze juz prawie wszystko powiedziec przez wywolaniem zdjec bo wszystko widac na
      monitorku. A! i nie trzeba a nawet nie nalezy byc na czczo. Ja niesteey bylam i
      przez to robilo mi sie slabo, bo jakas tam podawana substancja obniza
      cisnienie. Jak macie jakies pyt. to chetnie pomoge. Sama wiem jaki to stres. Aga
      • asiz Re: jestem po HSG i mam pytanie 03.04.04, 19:25
        dziewczyneczki dziekuje Wam bardzo, ja nie wiem dlaczego od razu mi nie
        powiedzial o lewym j. powiedzial tak: "ogolnie wszystko dobrze, prawy j.
        drozny, co do lewego to jeszcze nie wiem.." no i ide do niego 16.IV bedzie mial
        moje zdjecia, opis i wtedy dowiem sie dokladnie. i macie racje nie ma co sie
        denerwowac przed faktem. jeszcze raz dzieki, papa
    • lidek0 Re: jestem po HSG i mam pytanie 03.04.04, 22:51
      Musicie jednak pamietac, że laparoskopia niesie za soba ryzyko zrostów.
    • Gość: kasialu Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.bielawy.sdi.tpnet.pl 04.04.04, 17:20
      Wiecie dlaczego lekarz jak robi hsg w szpitalu nie powie od razu jaki jest
      wynik mimo, ze ma już zdjecia ? proste - żebyście poszły prywatnie do gabinetu
      i zapłaciły za wizytę. Ja miałam hsg 25 marca, a o wyniku poinformuje mnie
      lekarz jutro na prywatnej wizycie.
      • Gość: evi Re: jestem po HSG i mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 17:27
        Może to i prawda ale mnie poinformował lekarz o wynikach od razu-a dodatkowo
        konsultowałam to jeszcze z l. z poradni niepłodności (NFZ finansuje)-wiec ani
        grosika nie zapłaciłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka